Vecka 47 2007

Förskolan

Den här veckan har vi gjort en massa roliga saker.
Vi har firat Olivia som fyllde 3 år och barnen ritade fina teckningar till henne som vi överlämnade under pompa och ståt.

Det växer så det knakar i vårt lilla ”land”. Vi har börjat mäta vår mangoplanta. Den har vuxit 7 cm på en vecka och nu är den 14 cm lång – jättekul tycker vi!

Frida vår praktikant har spelat ”lusen” med barnen, delvis för att jämföra hur de olika åldrarna agerade under spelandets gång.

Under nästa termin kommer skolan att arbeta med ett vattentema. För att få reda på vad barnen är intresserade av så finns en låda ”Vad vill du veta om vatten?” där vi, och de andra barnen i skolan har lagt våra frågor. Vi har kommit på jättespännande och kluriga frågor som vi hoppas få svar på…

Efter fredagens besök i templet gjorde vi väldigt fina teckningar för att visa vad vi varit med om.

Veckans sång: Luciasånger i alla de former
Veckans ramsa: Trollräkna

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Det har varit en intensiv vecka med många aktiviteter. Vi jobbar vidare med alfabets ljuden och orden med dess ljud. Vi har nu kommit till bokstäverna Hh och Jj och fortsätter skriva i ordboken.

Denna vecka har vi läst mycket sagor ur ”Bröderna Grimms bästa sagor”. Mycket i sagorna behöver förklaras och det har blivit intressanta samtal.

Under tisdagen kom Alice och Emelie från 3-4:an och berättade om hur Buddhismen kom till. De hade gjort fina bilder som visade händelse förloppet. Tack för ert fina framträdande. Sista arbetspasset kom ettorna in och vi spelade spel med dominomatte och tiokompisarna.

Torsdag fm fick vi en förevisning om hur man gör båtar till Loy Krathong. Varje klass hade möjlighet att göra sin Krathong som skall sättas i havet på lördag. På eftermiddagen hade vi femåringarna på besök.

Fredagens tempelbesök i närheten av gamla stan var en mycket trevlig och givande händelse. Vi fick lära oss deras hälsning och fick möjlighet att vara med och meditera i ca 5 min. Barnen var mycket duktiga!

Veckans ramsa: Klockans alla timmar
Veckans sång: Vi tränar för fullt inför lucia.

 

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

 

1-2:an

Veckan har innehållit mycket prat om Buddha, Buddhism men också Loy Krathong. Vi hade besök av två duktiga tjejer från 3-4:an Anna och Hanna. De berättade om Buddha för oss på ett alldeles utmärkt sätt. Det blev en bra introduktion för oss, då vi skulle prata om Buddism. Barnen är mycket intresserade och vi tror att besöket i templet var intressant för dem.
Loy Krathong (flytande bärare) ska ju firas eftersom det nu är fullmåne och tidvattnet är som högst. Barnen fick äntligen göra en krathong och de var verkligen entusiastiska. Det är roligt för dem att få ha varit med om det. Det är säkert ingen av deras klasskamrater hemma, som fått vara med om något sådant.
Vi har pratat mycket om varför Loy Krathong firas och hur vi släpper kratonger ut till havs med våra sorger. Svårt att förstå, men när barn diskuterar filosofiska spörsmål, kommer många underbara och sanna kommentarer. Då är det härligt att vara lärare!

På idrotten fick vi också uppleva en nyhet. Thaiboxningsträning på stranden av Roger. Linus i 3-4:an pappa var mycket duktig och han hade många jättebra övningar. Barnen fick verkligen jobba. Det är härligt att ha havet som avslutning då! Ett stort tack till Roger!

Visst, vi har haft ”vanlig” skola också förstås. Barnen kämpar på med både svenska och matte. En del har gjort egna berättelser. Flera har koncentrerat sig på det där att skriva korrekta med stor bokstav och punkt och mellanrum mellan orden. Några har haft läsförståelse. Mycket eget arbete har det blivit.

I matten har några arbetat med klockan, 2:orna med mellanled och andra med 10-kompisar. Det blir en matematisk blandning och alla jobbar mycket. De är mycket flitiga era barn!

Tyvärr slutade Hugo hos os nu, hans 5 veckor gick alldeles för fort! Sorgligt att säga hej då! I stället börjar Tuva, åk 1, på måndag och skall vara hos oss till jul – Välkommen Tuva!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

 

3-4:an

Knappt en månad kvar till jullovet. Varken jag eller eleverna kan fatta att julen närmar sig. Vart har den här terminen tagit vägen? Men det är väl så att tiden går fort när man är lycklig och när man trivs med tillvaron.

Vi började veckan med ett klassråd. Emelie är klassens elevrådsrepresentant och får därför sköta protokollanteckningarna. Vi har bestämt oss för att utse veckans författare varje vecka. Klassen har även satt ett namn på vårt ”klassrum”. Det blev ”Hajen”.

Varje måndag har vi undervisning i thailändska. Den här veckan har vi lärt oss vad färgerna heter.

Vilken tillgång föräldrar är! Linus pappa var med oss på idrottslektionen och instruerade eleverna i thaiboxningens grunder. Det uppskattades av eleverna. Vi tackar honom för all hjälp med detta.

Under SO-lektionerna står världen på schemat. Eleverna arbetar med Thailand, Sverige och Europa. Alla visar på stor kreativitet och flit när de sätter ihop sina egna faktahäfte.

Sååå duktiga och flitiga eleverna är under mattelektionerna! De tycker att det är så roligt med de logiska arbetsuppgifterna att de t o m arbetar med dem under rasterna.

På engelsklektionerna har vi börjat öva oss inför nästa veckas muntliga redovisning. Då blir det sketcher och små teaterstycken.
Vi närmar oss högtiden Loy Krathong. I torsdags fick vi besök av thailäraren som lärde oss att bygga ”krathongbåtar” som vi ska sjösätta vid nästa fullmåne som är nu på lördag.

Det har varit mycket prat och diskussion om Buddha och buddhismen. Några av eleverna valde att redovisa sitt arbete om Buddha för förskoleklassen och för 1-2:an.

Vi avslutade detta arbete med ett efterlängtat besök i ett buddhisttempel i Old Town under fredagsförmiddagen. Här fick eleverna bl a möjlighet till att ställa frågor till en buddhistmunk.

Högstadiet stod för fredagssamlingen i Salan. Det var mycket trevligt med den nya Good Bye sången som vi fick lära oss.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an och 7-9:an

Det har varit en rolig och härlig vecka hos oss. Vi är ett härligt gäng som skojar mycket med varandra. Denna veckan har vi dock varit tvungna att säga hejdå till Kristoffer och Niklas och vi kommer att sakna er mycket. Tack för er tid här hos oss.

Vi har pratat mycket om buddismen denna veckan. Alla är vi nyfikna på denna religion. Den finns i vår vardag här nere.

På no lektionerna har några elever i 5-6an börjat på ett manus till en film om luft. Det krävs en hel del tankearbete för att få till det. Någon håller på att arbeta med el, en annan med rymden och en tredje med kemin hemma. I 7-9:an jobbar alla också med olika saker och vi lär oss en hel del av varandra utan att vi tänker på det. Denna typen av inlärning får igång tankearbetet och möjligheten att se helhetsbilder och reflektera över olika kunskapsområden.

I tisdags på hemkunskapen bakade vi Kärleksmums till allas glädje. Kaféägaren blev lyrisk och lovordade oss. Många av våra föräldrar gick sedan dit på eftermiddagen och handlade. Det fungerar inte riktigt på samma sätt som hemma att baka. Många saker är lite svåra att få tag på, så de får ersättas med annat och man får inte ha för stora krav på utrustning. ”Man får taga vad man haver” och det är en upplevelse bara det.

Vi har fått lära oss lite thaiboxning på gympan då en mycket trevlig förälder med denna kunskap kom och instruerade oss. Vi körde en ordentlig uppvärming med hopp, övningar och armhävningar innan vi fick gå ihop 2 och 2 för att lära oss lite grunder. Vi var med allihopa och det blev många leende innan lektionen var slut. Vi avslutade som alltid med ett bad i de höga vågorna tillsammans med några föräldrar som tittade förbi och tyckte det såg skoj ut.

På rasterna spelar vi nästan allihopa pingis. Vi lär varandra att smasha och spelar lite i lag för att kunna slå ut varandra.

På fredagen var vi i templet vid Old Town hela skolan. Några av oss hade som uppgift att redovisa om detta när vi kom tillbaka till skolan. Vi höll i dagens samling och lärde alla Bye bye blues. Vi tog farväl av våra vänner och önskar dem lycka till.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9