Vecka 47 2018

Förskolan Fjärilen

Vi har haft en lugn och mysig vecka tillsammans.

Två dagar denna vecka åkte vi med skolbussen bort till Slow Down och tränade vattenvana. Vi plaskade, kokade kaffe med munnen i vattnet och lekte. På onsdagen gick vi ner till stranden och lekte med barnen som går på den andra svenska skolan. Det är kul att träffa fler barn i samma ålder och leka i sanden tillsammans. Fruktstund, sandbygge och kullekar hann vi med.

I torsdags firades Loi Krathong på ön. Det är en festival som firas i november varje år. En Krathong är en liten dekorerad flotte gjord av bananträd, blad och blommor. Man brukar även sticka ner ett ljus och rökelsepinnar som tänds strax innan flotten sätt ut på havet, i en sjö eller i en flod. Loi betyder just ”att flyta”.
Högtiden firas som ett sätt att be om ursäkt till vattnet att man har smutsat ner det under året. Man önskar sig även lycka och välgång under året som kommer och tänker på de generationer som gått före en. Alla som lägger ett hårstrå eller en nagelbit på samma krathong sägs återfödas tillsammans i nästa liv så krathongerna har många djupare meningar förutom att de är vackra att se på. På Lilla Svenska Skolan arbetade alla skolans elever i blandade grupper, dock gjorde alla varsin fin krathong. På kvällen fick alla familjer välja var man ville fortsätta fira högtiden. Flera elever var på Slow Down, i Casuarina Park eller i Old Town.

Njut av helgen!

Soliga hälsningar Anna

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har vi gjort många olika saker! Vi har startat tema rymden. Då har vi pratat om olika saker som finns i rymden – planeter, kometer, stjärnor mm.

Prästen Anders kom på besök och berättade om advent. Advent betyder ankomst, men vem är det vi väntar på?

På matten har vi arbetat om mönster och geometri. Vi hade teknik och lärde oss om glasögonen. Hur, var och varför de uppfanns.

Barnen älskar Bokstavslandet och lär sig mycket om bokstäver och ord.

I torsdags arbetade vi i blandade grupper F-9 och gjorde bananbåtar/krathonger inför Loi Krathong-firandet på kvällen! Det blev fantastiskt fina arrangemang och väldigt vackert och stämningsfullt på kvällen. Be gärna era barn berätta om varför vi firar Loi Krathong!

Vi har tittat på Ugglan och kompisproblemet på vår värdegrundstid. Han är inte så klok den där ugglan. Barnen däremot vet precis hur problemen ska lösas!

Trevlig helg!

Camilla

 

1-2:an Snäckan

Våra nya klasskompisar kom snabbt in i vårt gäng på Snäckan. Det känns roligt att vi nu är 9 elever, och innan jul blir vi 10 härliga elever.

Vi startade veckan med att ha ett lektionspass i praktisk matematik. Eleverna arbetade parvis med grundläggande multiplikation och addition, beroende på årskurs. Vi gjorde också en matteloppa, som vi sedan provade på varandra. Många av eleverna har mycket från sina hemskolor som ska vara gjort under tiden här, vi måste därför ägna stor del av veckan till att verkligen arbeta med den egna planeringen. Eleverna är duktiga på att arbeta med veckans uppgifter, när de är klara med målet i matematik, så kryssar de av i sin planering. När de är klara i svenska så kryssar de i rutan för svenska. På så sätt blir det konkret för eleverna vad de ska göra och vad som är kvar att göra.

Under veckan har vi träffat det svenska prästparet. De har berättat för oss om högtider och advent. Snäckans elever har alltid många frågor, och händerna är uppe i luften mest hela tiden. Vi har under veckan också arbetat med Islam. Nu har Snäckans elever arbetat med Kristendomen, Judendomen och Islam. Vi har tittat på film, skapat egna berättelser i bilder, målat symboler för de olika religionerna, och lärt oss om olika högtider och skrifter i de olika religionerna.

Veckans ”Grej of the day” var apan. Vi har lärt oss om hur långa apor kan bli, hur mycket de väger, vad de äter, och om deras fortplantning. Vi har lärt oss om vem som är apans största hot, och hur vi kan hjälpa aporna att fortsätta leva på vår jord. Eleverna älskar verkligen Grej of the day, det blir härliga diskussioner och tankar som kommer upp. Nästa vecka lämnar vi djuren, och går över i annat tema. Igår gjorde vi båtar av bananplantor, blommor och tandpetare. Jag hoppas att alla mina elever fick sjösatt dem igår. Loy krathong är en stor högtid i Thailand, och ett fint sätt att hylla havet på. Veckan avslutades med simning på Slow down med vår idrottslärare. Flyta, simma och livrädda. Ännu en härlig vecka med mycket kunskap är avslutad.

Allt gott

Madde

 

2-3:an Geckon

Två stora stundande helger, en kristen, Advent och en buddhistisk, Loi Krathong har varit kärnan i vår undervisning denna vecka.

I tisdags fick vi besök av prästen Anders Stenbäck och diakon Ulrika Stenbäck. Anders och Ulrika berättade för eleverna varför vi firar Advent. Vad ordet advent betyder. Varför vi tänder fyra ljus i vår adventsljusstake och mycket mer.  Efter besöket fortsatte arbetet kring advent i klassrummen.

Loi Krathong, de flytande ljusens högtid är en thailändsk ljusfestival som hålls den kväll i november då det är fullmåne. När månen kommer fram samlas människor vid vattendrag och sätter ut lyktor gjorda av blad och ljus på vattnet. När de flyter iväg sägs de ta med sig oturen. Torsdagsförmiddagen ägnades åt att tillverka ljuslyktor. Varje elev fick göra sin egen lykta som de sedan fick ta med sig hem. Under torsdagskvällen firades Loi Krathong på många ställen längst Koh Lantas stränder.

Eleverna har färdigställt so/sv/bildarbetet om Lejonet och schakalen. En berättelse om Buddhas tidigare liv. Just i den här jatakaberättelsen återföds Buddha som lejon. I berättelsen visar Buddha att en tjänst bör besvaras med en gentjänst.

I onsdag startade träningen inför kommande Luciafirande. Två gånger i veckan fram till Lucia kommer eleverna träna på sånger och dikter tillsamman med musiklärare David.

Att kunna simma är ett av målen i idrott. Under två fredagar framöver kommer klassen få möjlighet att träna simning under idrottslektionerna. Vi håller till i poolen på Slow Down.

Det är en härlig stämning i Geckon. Alla jobbar på och gör sitt bästa. Vi har arbetat lite extra med multiplikation och division den här veckan. Eleverna börjar bli riktigt säkra på sina tabeller.

Utvecklingssamtal för helårselever och för de elever som är inskrivna på skolan mer än 12 veckor har startat och kommer att fortgå några veckor framöver.

Många glada hälsningar från oss i Geckon / Helene

 

3-4:an Palmen

Den här veckan har vi firat Loy Krathong i skolan. Alla elever fick tillverka varsin bananbåt som de fick sänka ner i vattnet under kvällen. Båtarna blev så fina med blommor, ljus och rökelse. Det var inte så lätt att fästa bananbladen runt rundeln av bananstam med tandpetare. Men alla hjälpte varandra och till slut hade vi så fina Loy Krathong båtar.

Vår svenska präst Anders med fru Ulrika har varit här och pratat om advent. Vi var tillsammans med klasserna Hajen och Geckon i Salan plus två katter som låg och lyssnade till prästens ord.

Bilduppgiften denna veckan var färglära. Eleverna fick lära sig om sekundärfärger, komplementfärger samt hur man målar en gråskala.

Nu har vi börjat öva till vårt framträdande nästa fredag som vi ska ha i Salan. Vi ska uppträda som det berömda thailändska bandet Job2doo. Tror att vi kommer att göra succé.

Ha en fin helg, Lovisa.

 

4-5:an Hajen

Den här veckan har vi haft fokus på högtider. Vi har både bekantat oss med vår svenska högtid, advent och den thailändska högtiden Loy Krathong.

Prästen Anders från svenska kyrkan var här i tisdags och berättade för oss om advent. Det är den högtid som inleder det kristna kyrkoåret och vi fick lära oss att advent betyder väntan.

Vi har också firat Loy Krathong under veckan. I skolan gjorde vi de bananbåtar man skickar ut i havet för att be om ursäkt för att man nyttjat och smutsat ner vattnet. Man gör båtarna av bananträdets stam och dekorerar med bananblad, blommor, rökelse och ljus. Vi jobbade i åldersblandade grupper. Alla hajar var väldigt duktiga och gjorde fina bananbåtar.

I klassrummet har vi jobbat mycket med de egna planeringarna. Eleverna har varit ambitiösa och kommit långt. Vi har också läst i vår högläsningsbok ”Alex dogboy”. Eleverna älskar att lyssna till berättelsen. Den är både spännande och läskig på samma gång. Efter att vi läst diskuterar vi alltid innehållet och var och en får skriva om det vi läst.

Nu ser vi fram emot en skön helg. Hajhaj från hajarna. /Rebecka

 

6-7:an Kokosnöten

Då har det gått ännu en vecka med arbete i kokosnöten. Vi har hunnit med multitest och lite nyheter så klart. Nutidsfrågorna är lite svåra ibland och ett sätt att klara dem bättre är ju att följa med lite i nyhetsflödet hemifrån, ex via lilla aktuellt eller 8sidor, som är en sida för barn och unga med nyheter.

Vi har haft besök av prästen som pratat med de olika grupperna, bland annat om advent och högtider.

På idrotten hade vi simning och livräddning även denna veckan. Eleverna fick prova de olika simsätten, fjäril tyckte många var svårt. De fick också hämta och bogsera varandra med livboj. Även träna på att använda förlängda armen och kasta rep till den nödställde.

På onsdagen var det också första luciaträningen för säsongen. David kom och höll föredömligt i det.

Loi Krathong förberedde vi på torsdagen genom att göra båtar. Eleverna fick använda bananstamsbitar, bananblad och tandpetare för att göra grunden. Sen dekorerades båten med olika blommor, ljus och rökelse. Det var lite pilligt och det trillade av men trägen vinner och till slut så fick alla till sin båt. De var väldigt fina och alla hade sin egen snits på sin båt. Sjösättning på olika platser sker senare under kvällen.

Det var allt för denna vecka,

Henrik

 

8-9:an Bananen

Med ytterligare två nya elever i gruppen är vi nu 12 glada bananer i klassrummet. Veckan har gått i rasande takt och innehållit både individuella uppgifter och aktiviteter där kunskaper om Thailand bättrats på liksom samarbetsförmågan. Denna veckan har vi också haft ansvar för Salansamlingen och prästen har varit på besök och pratat om religion i vardagen, riter och högtider.

På idrotten fortsatte temat simning och livräddning och bassängen på Slow down svalkade gott i solen på morgonen. Luciaträningen har även dragit igång och Bananerna har fått ett försök att känna lite julstämning här inför stundade högtider. Håller med om att det känns lite underligt att sjunga julsånger i shorts och linne med geckos klättrande i taket på Salan och med bananträd utanför men vi har gjort vårt bästa för att få till lite julfeeling.

Vi har även firat en thailändsk högtid, Loy Krathong där vi genom knep och knåp har tillverkat bananbåtar för att hylla havet och tacka havsgudarna för det de gett oss. Bananbåtarna pyntades med blommor, ljus och rökelse och sjösattes sedan i havet på kvällen på valfri plats längs Koh Lantas stränder.

Veckan avslutades med att Bananerna underhöll i Salan då temat för framträdandet så klart var just BANANER. Många kreativa vinklingar och frågor i ett lite annorlunda musikquiz som mottogs varmt av publiken.

Bra jobbat alla grymma bananer! Nu tar vi helg – ENJOY!!

Sara