Vecka 46 2017

Den här veckan har alla klasser haft sitt första klassråd. Det är viktigt att eleverna får lära sig hur ett möte går till och vad en ordförande och sekreterare har för uppgift. Efter klassrådet fick klassens elevrådsrepresentant gå på det första riktiga elevrådsmötet tillsammans med vår rektor Henric.

Under onsdag eftermiddagen kunde man höra vacker körsång i Salan. Hur konstigt det än kan verka och kännas i den här värmen, så närmar sig Lucia med stormsteg. Vi har därför börjat öva inför vårt årliga luciaframträdande. Varje vecka kommer vi att sjunga nya sånger som ”Goder afton” och ”Sankta Lucia”. ​Självklart kommer vi att ha framträdanden både på skolan och på Slow Down som vanligt!

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Den här veckan har bokstaven V varit i fokus. Vi har sjungit, färglagt, ritat och skrivit V. Det var svårt att få ihop ord på V, vi hittade i några kompisars namn men inte så mycket saker. Veckans sång var om vallmo. Muselina har gjort fler hembesök och vi har fått fler berättelser om hennes äventyr.

På fredagen startade vi som vanligt med en thailektion. Doeramon kom och räknade apor tillsammans med barnen. Nu vet vi att ling betyder apa på thai. Vi fortsatte att prata om känslan av att vara busig, barnen hade tips till varandra på olika bus. Hur känns det när man är busig och hur känns det när man skattar? Alla ritade ett bus eller Muselinas bus så nu har vi tips i fönstret.

Barnen intresserar sig för skriftspråket och flera har kommit på att man kan titta på sin låda när man skriver sitt namn. Många vill också skriva andras namn och det fortsatte på tisdagen på stranden i sanden.

Eftersom det regnat mycket så har vi lekt mycket med vattnet som samlats i vår stora tunna. Det blir banor i sanden, vi har testat flyta och sjunka och tittat på hur vattnet bubblar sig när man fyller en kanna. Vattnet är ju bra att ha när man gör små bakverk i sand, vi har också samlat snäckor och kottar som vi har för att dekorera våra bakverk.

Vi har som vanligt läst, ramsat, bakat, använt vårt ljusbord och lekt fantastiska rollekar.

På torsdagen var vi på ett efterlängtat besök på en getfarm. Det fanns killingar i olika storlekar och jätte många getter. Vi hade förberett oss genom att läsa om Petter och hans fyra getter och efteråt läste vi även bockarna Bruse. Barnen tyckte det var spännande att få vara med när getterna åt och gjorde sina behov. De åt löv och bananer som barnen fick ge till dem. På vägen till och från farmen åkte vi igenom gummiplantager och palmoljeplantager.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar

​Veckans ramsa: Icke picke pö (med fingermotorik)

Vilken spännande vecka vi haft. Till barnens glädje var nog “Barnen-bestämmer-dagen” i tisdags en höjdare! De fick själva bestämma vad vi skulle göra och jag skulle vara elev. Dagen var noga planerad i smågrupper, precis som jag brukar göra. De skulle tänka lite i banorna ma, sv, mu, bild, pyssel, lek… Vad bestämde de då?
Jo, jag fick hälsa godmorgon i hand och fick egna hemliga lösenord att läsa. Vi körde igång med dansstopp, sen leken “Kungens söner”, pysslade och gjorde smileys, sedan fick jag thai-undervisning en stund och ett papper med supersvåra tal som jag skulle lösa (resten av klassen fick papper med lite lättare tal), arbetade med bokstaven Dd och vi skrev siffror så långt vi kunde. Efter maten lekte vi kurragömma och gömma nyckel och alla fick spela på keyboarden och ukelelen och vi tittade också på korta avsnitt av My little pony och Bananer i pyjamas. En hellyckad dag som de lärde sig mycket av!

Veckans bokstav har varit

Vv och som vanligt har vi gjort en mängd saker kring bokstaven.

I matematiken har vi arbetat med siffrorna 0-10 på olika sätt, spelat tärningsspel och memory, format dem, tittat på korta lärspel på internet om siffrorna och haft genomgångar och jobbat på stenciler.

Varje torsdag em har vi samarbete ihop med geckon och snäckan. Stina har bild med eleverna, jag har massage, drama och musik och Bella har no och experiment. De får de olika ämnena var tredje torsdag. Den här veckan har de haft bild och tillverkat namnskyltar.

I torsdags var vi på stranden och lekte. De grävde ner varandra så bara huvudet syntes ovanför mark och vi fick många skojiga bilder.

Vi har sagt hej då och kramat om vår kompis Mimmi som lämnat oss idag. Vi önskar henne och hennes familj lycka till på den fortsatta spännande resan!

Ha en härlig helg!!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Arbetet har fortsatt att rulla på i svenska och matematik och vi har denna vecka arbetat mycket med att sammanfatta faktatexter. Ta ut nyckelord ur texten för att sedan kunna göra en kortfattad sammanfattning. Det har varit väldigt roligt. Detta har vi gjort i kombination med vår So uppgift som denna vecka dels avslutat skapelseteorin med att diskutera skapelsen utifrån judendomen. Där fick vi tydligt se kopplingen mellan judendomen och kristendomen. Vi fortsatte med att gå in djupare på den kristna tron.

Vi har fortsatt vårt samarbete med Geckon och Mangon och denna vecka har 1:orna varit inne hos Stina och gjort namnskyltar och 2:orna har varit inne hos Maria och sjungit och dramatiserat.

Våra nya elever fick följa med Geckon på deras So rundtur runt Koh Lanta för att leta olika samhällsfunktioner och har nu stenkoll på var polisen, sjukhusen, vårdcentralen och till och med brandstationen ligger.

I idrotten denna vecka fick eleverna göra olika samarbetsövningar där de delades in i lag 2 eller 3 i ett lag. De gjorde även olika styrketräningsövningar som situps, och med hjälp av en blåpinne (som skulle vara en skivstång) gjorde de benböj, marklyft och axelpress.

Det har varit en toppenvecka men nu är det dags för helg.

Ha en fin helg.

Bella

  

1-2:an Geckon

Den här veckan har vi varit på utflykt tillsammans med några Hajar och några Palmer. Vi åkte skolbuss runt ön och tittade på sådant som alla i samhället har nytta av. Vi såg sjukhuset, brandstationen, polisstationen, en skola, vattenbilar och vattentorn. Vi stannade till vid posten och gick in. Där postade vi ett brev till Sverige. Vi fick reda på att det skulle ta två veckor för brevet att komma fram, och att det skulle få flyga flygplan till Sverige. Eleverna lade även märke till att många hus var målade i fina färger. Kanske beror färgvalet på vilken dag som ägaren till huset föddes på?!

I måndags hade vi klassråd. Vi valde både ordförande och sekreterare. De gjorde ett väldigt bra jobb! Vår elevrådsrepresentant förde klart och tydligt fram klassens åsikter och funderingar på onsdagens elevrådsmöte.

Inom no har vi börjat arbeta med området kroppen. Vi tränade på vad kroppens olika delar heter, och vad hud, skelett och muskler har för funktion.

Onsdagens tillsammanstid höll Sharon i, och då började vi att sjunga luciasånger. Några av sångerna var nya för oss så vi får träna mycket på att lära oss texten och melodin… Therese har gjort en spellista som vi kommer att lyssna på ofta när vi jobbar.

Förra veckan delade vi upp ettor och tvåor i två grupper. Ettorna hade no och tvåorna hade bild. Denna vecka fortsatte vi, men ettorna sjöng sånger och hade massage och avslappning med Maria. Tvåorna hade no-experiment med Bella.

I slutet av veckan startade Therese en lektionsserie om dikter. Eleverna fick lära sig vad en dikt är, och lyssna på några olika sorters dikter. Vi gick även ut på promenad för att finna inspiration till de dikter som eleverna ska skriva framöver.

Vi tackar för en härlig vecka!

//Stina och Therese

 

3-4:an Hajen

I Hajen har vi jobbat med vikingatiden den här veckan. Vi har sett filmer där man visar hur människorna levde på den tiden och att de minsann inte bara var krigare. På filmen pratas det en form av fornnordiska och ursprunget till många av de ord vi använder idag förklaras.

På no-lektionerna har det handlat om biologi och vi har lärt oss vad en näringskedja är, en växts livscykel och vad fotosyntes är. Vi har även lärt oss en del svenska djur och växter såsom skata, varg, lo, blåvinge, tall och gran.

På bilden har vi gjort klart arbetet med komplementfärger. Eleverna gjorde jättehärliga flaggor i motfärger, de ser konstiga ut från början, men när man stirrat på dem ett tag framträder de rätta färgerna, när synen ”tröttas ut”.

De flesta eleverna har skrivit klart sina berättelser där de fick en början som de sedan skulle fortsätta på. Det blev många olika, både roliga och spännande, berättelser. Även de texter som hade samma början blev vitt skilda i innehåll och upplösning.

Ha det bra!

Nettan

 

4-5:an Palmen

Vi fortsätter vårt arbete med Europa. Vi jobbar en del med namngeografi, både i kartböcker och på olika webbsidor. Vi fortsätter också med kartboksträning och att ta reda på fakta om olika länder. Vi har även förmånen att få arbeta med religion med våra lärarstudenter tillsammans med kokosnöten.

Vi har också jobbat med engelsk grammatik där vi både enskilt och tillsammans skriver meningar och tränar på att läsa på engelsk.

I svenska övar vi på dubbelteckning och olika bokstavsljud. Eleverna jobbar på bra och tar ansvar för sitt skolarbete. Några elever skriver berättelser och andra skriver faktatexter.

I matematik har eleverna små genomgångar för sina kamrater som rör deras eget arbetsområde i matematik just nu. Det är nyttigt att få visa och berätta hur man löst en uppgift.

I no har vi börjat med elektricitet. Vi tittar på filmer, läser texter och svarar på frågor.

Nästa vecka jobbar vi vidare, då även tillsammans med några nya klasskompisar.

Trevlig helg!

Jessica

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi inlett tre nya arbetsområden. Det första är religion, som våra VFU-studenter håller i, det andra är teknik och det tredje är slöjd, men slöjduppgiften ingår både teknik och fysik.
Vi gissar att ni är lite nyfikna på dessa tre uppgifter, så här kommer lite mer information:
I slöjden bygger vi just nu högtalare av bambu till våra mobiltelefoner. Det är mycket att ta hänsyn till i bygget. Högtalaren ska inte bara vara snygg, utan den måste också utformas så att den förstärker ljudet på ett bra sätt. Här har vi nytta av de kunskaper vi fått när vi läst om ljud i fysiken.
På religionen har vi fått fundera och skriva vad vi kan om religionerna islam, kristendom och buddhism. Vår VFU-student Jenny har tillsammans med banaens student Michelle gett oss lite bakgrundsfakta om religionerna. Efter det har vi blivit indelade i grupper och har nu varsitt uppdrag. Vi ska ta reda på hur det är att leva som kristen, buddhist och muslim.
I tekniken är vårt nya arbetsområde transportmedel. Vi har den här veckan bara haft en inledande diskussion, där vi pratade om hur man transporterade sig förr, hur vi gör nu och hur vi tror att det kommer att se ut i framtiden.

I matten har vi sett den spännande upplösningen av spegelvänd. Den var verkligen bra. Efter att ha sett den serien kunde vi konstatera att matte är inte bara att räkna i en mattebok i skolan, utan vi stöter på matte överallt i vår vardag!

Vi som har planeringar med oss från våra hemskolor har jobbat effektivt med dessa. Det har jobbats med allt ifrån att bygga ett solsystem till att rita svampar och ta reda på vilka nedbrytare som finns i Antarktis.

På idrotten den här veckan var det riktigt varmt och svettigt. Vi började med ett styrke- och konditionspass och avslutade med att antingen spela doppboll eller att spela fyra i rad.

Pop kan mai
Malin och Jenny

 

7-9:an Bananen

Den här veckan har bananerna följt sina planeringar och arbetat efter dessa.

I slöjden har eleverna börjat tillverkningen av bord som sedan när de är färdiga ska användas i hemkunskapen.

Volleybollnätet har kommit upp på skolgården, så nu har eleverna ytterligare en aktivitet på rasten.

//Annika och Fredrik