Vecka 46 2016

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att hälsa Julia välkommen till Fjärilsgänget. Måndagen var i Loy Kratongs anda då vi hade samarbetsdag och byggde Kratong båtar. En tradition där thailändarna biktar sig inför vattengudarna. Den lilla båten släpper man ut i havet med rökelser och ljus.

På tisdag promenerade vi till Moskén på Klong Dao. Vi träffade en Imam som berättade om islam. Vi tittade på kyrkogården, ett klassrum och en plats där man tvättar sig innan man ber.

När vi hade ”hela Salan sjunger” tränade vi på en Luciasång. Vi gjorde en massagelek och sjöng vår favoritsång Afrika.

Vi har bakat två nya play-do degar och bakat tillsammans hela gänget. Allt från kakor, frukter och figurer. En dag i veckan hade vi bullkalas i leken.

På torsdag åkte de äldsta barnen i gruppen till Causarina park och och plockade skräp. Vi städade tillsammans med andra thaiskolor på Longbeach.

Vi avslutade veckan med sprudlande lek. Vi lekte rollekar i alla dess former.

Ha en bra helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi välkomnat Anja till Mangon. Roligt att få ännu en ny klasskompis och Anja kom snabbt in i gruppen.

Vi började denna vecka med en samarbetsdag, där vi på tvärs över klasserna och i åldersblandade grupper gjorde våra egna Loy Kratong båtar utav bananstockar, bananblad och blommor. Loy Kratong är en högtid där man hyllar vattnet. Barnen fick med sig sina båtar som de sedan på kvällen kunde sjösätta och samtidigt önska sig något för framtiden.

Denna vecka hade vi vårt sista studiebesök av tre med temat religion. Nu har vi varit och besökt svenska kyrkan, templet och moskén.

Vi gick hela skolan i samlad trupp till moskén, som ligger en bit bort efter samma huvudväg som skolan. Väl där fick vi träffa Imamen som svarade på elevernas frågor och vi fick se gravplatsen som ligger bakom moskén.

På matten har vi arbetat med begreppet bred och smal. Vi har gjort ett kollage där barnen i färgglada papper klippte olika breda och smala strimlor som de sedan bildade ett mönster av. Vi har också arbetat lite extra med siffran 6. På språksamlingarna har vi bland annat jobbat med bokstaven M, m.

På veckans idrottstimme åkte vi bort till Long Beach för att ha lite gymnastik på stranden. Vi kombinerade detta med att det där var en skräpplockardag. Några lokala skolor på ön hade bjudit in oss att delta i detta och det blev ett väldigt bra tillfälle att dels träffa thailändska skolor och framför allt att fokusera på temat skräp som är ett aktuellt ämne här på ön. Det blev också ett väldigt populärt och uppskattat besök – både hos barnen och de thailändska arrangörerna.

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

I måndags hälsade vi vår nya klasskompis Freja välkommen till oss. Vi firade även Loy Kratong denna dag, en buddhistisk tradition då man ber havsgudarna om förlåtelse.

Vi var indelade i åldersblandade grupper och hjälptes åt att bygga egna kratonger/båtar av bananstam och bananblad. Vi dekorerade med blommor, ljus och rökelser.

Religionsarbetet fortsatte hela veckan och började med ett besök i moskén. Sharon och Duen var med och tolkade åt oss, och vi fick svar på många av de frågor vi förberett.

I klassrummet har vi arbetat med kristendom, islam och buddhism i svenska och bild. Eleverna har skapat religionernas symboler med hjälp av olika tekniker. Kom gärna in i klassrummet och titta på vår anslagstavla. Där får ni även se de regler och texter eleverna skrivit om Gosebjörn.

Fredagssamlingen i salan har vi planerat inför hela veckan. Vi har diskuterat och funderat kring vad som är viktigt och vad vi vill berätta om de olika religionerna, hur man kan presentera ett uppträdande samt vad man kan visa genom teater.

Vi är väldigt nöjda efter dagens föreställning!

Trevlig helg till er alla

Stina

 

1-2:an Geckon

Klassen är nu full och vi har nu 8 trevliga barn i Geckon. De som varit med ett tag får hjälpa till att förklara våra regler och rutiner för de nya och jag tycker att det fungerar bra. Den här veckan har det varit mycket aktiviteter. I måndags var det Loy Krathong och vi tillverkade båtar i åldersblandade grupper. De blev väldigt fina. Barnen sjösatte på kvällen sina båtar lite varstans på ön. Tyvärr blåste det en del på kvällen så många fick aldrig fått fyr på ljuset i krathongbåtarna. Någon hade dock fått väldigt mycket fyr vilket resulterade i att hela Krathongen brann.

På tisdagen var vi på besök i Moskén och fick träffa Imamen. Geckon och Snäckan hade tillsammans skrivit frågor som vi fick svar på och Sharon tolkade åt oss.

I SO har vi delat barnen i två grupper. Hälften läser om årstider och vad som händer i naturen under ett år och den andra hälften läser om världen och världsdelar. Alla fick först veta hur det kommer sig att vi har årstider hemma i Sverige och att jorden rör sig i en bana runt solen.

Frida, vår VFU-student har fortsatt med ”Nalletemat” och barnen har denna vecka skrivit berättelser om nallen och fått en genomgång i hur viktigt det är med en början ett innehåll och ett slut på en berättelse. Tanken är att berättelserna ska bli lite längre och att barnen ska fortsätta att skriva på dem nästa vecka.

I engelska har vi lekt en lek om färgerna och lärt oss en klappramsa om talen mellan 1-10.

Vi har också hunnit starta med tema thaifrukt som kommer att fortsätta nästa vecka. En lektion om dagen har barnen också arbetat med sin egen planering, främst med matte och svenska.

Lena

 

3-4:an Hajen

Även denna vecka har vi gjort ett studiebesök under temat religion. Den här gången handlade det om islam och ett besök i moskén. I samlad trupp marscherade vi dit allihop, från Fjärilar till Bananer. Väl där fick vi träffa imamen som med hjälp av Duen och Sharon berättade om moskén och om hur det är att vara muslim. Vi passade också på att ställa olika frågor om islam.

På idrotten fick eleverna, efter sedvanlig uppvärmning och jenkadans, träna koordination genom olika grundläggande bollövningar. Som en förberedelse för kommande bollspel övade de exempelvis på att kasta och fånga bollar och att slå bollar med strandtennisracket.

I klassrummet jobbar eleverna med många olika saker och ämnen efter sina planeringar, det handlar bland annat om hösten, fröspridning, järnåldern, Sveriges sjöar och älvar, islam, kartan, muntliga bokredovisningar, dialoger på engelska, problemlösning i matte, läsförståelse och mycket annat. Så ni förstår att det alltid är full aktivitet på lektionerna.

Vi fortsätter att fylla på med nya elever, den här veckan började Rasmus hos oss på Hajen.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har kokosnötterna fått en ny elev som kommer och förstärker gruppen. Vi hälsar Agnes varmt välkommen!

Kokosnötterna har denna vecka varit på studiebesök i en moské här på Koh Lanta. Där fick de samtala med en imam om islam och vad religionen innebär. Eleverna fick även titta på gravplatsen bredvid moskén, samt området där de rengör sina döda. Mycket givande och spännande för alla inblandade – om än svettigt att sitta på gårdsplanen och lyssna! Det blev även en bra övning i koncentration! Efteråt följde vi upp våra tankar i klassrummet, vilket ledde till en intressant diskussion kring religionen och även om religioner och religionsutövande generellt. Tack för att ni delade med er av era kloka funderingar!

Allmänt är arbetsklimatet i klassrummet fortsatt gott. Eleverna har arbetat flitigt med sitt material och sina planeringar.

Ett stort tack till alla kokosnötterna för en fin vecka!

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Bananerna fått en ny elev som kommer och förstärker gruppen. Zeb går i årskurs 7. Vi hälsar honom varmt välkommen!

Bananerna har denna vecka varit på studiebesök i en moské här på Koh Lanta. Där fick de samtala med en imam om islam och vad religionen innebär. Eleverna fick även titta på gravplatsen bredvid moskén, samt området där de rengör sina döda. Mycket givande och spännande för alla inblandade – om än svettigt att sitta på gårdsplanen och lyssna! Det blev även en bra övning i koncentration!

Nu är bananernas klassrum fullt och vi har blivit en relativt stor grupp – därför har vi denna vecka talat en del om studiero och att ta ansvar för sitt eget arbete. Vi kommer att arbeta vidare med det, men bananerna har redan nu verkligen tagit till sig hur viktigt det är att de använder lektionstiden effektivt och att vi gemensamt skapar en miljö som ger möjlighet till lärarande. Det känns bra, och vi är säkra på att vi gemensamt kommer att kunna lära oss massor under dessa veckor som är kvar av terminen.

Ett stort tack till alla bananer för en fin vecka!

Med vänliga hälsningar

Sofia