Vecka 46 2015

Förskolan Mangofjärilen

Vi började veckan med att lyfta varandras egenskaper på samlingen. Barnen berättade för varandra vad de alla är bra på. Härligt att se hur vi tar vara på gemenskapen och glädjen det ger att ge varandra beröm.

Förskoleklassen har utmanats med olika bokstäver som Aa, Bb, Cc, Ee, Ff, Gg och Ii. Vi fortsatte också med siffror och antal.

På Engelskan läste vi en ny saga som heter ”tractor trouble” som handlar om en farm. Vi sjöng en färgsång på engelska då vi använde våra namnfjärilar som material.

När vi hade idrott fortsatte vi med vår redskapsbana och barnen bestämde och strukturerade upp stationer. Vi hjulade, gjorde kullebyttor, gick balansgång och sprang sicksack.

Vi har avslutat våra favoriträtter som vi skapat och skrivit ackordtabeller till ukulelesånger. Barnen samlar på ackord de lärt sig så att de kan fortsätta hemma i Sverige.

På Thailektionen repeterade Sharon barnens favorit fruktsånger och färger. Vi lärde oss även en sång om olika smaker.

På fredag tackade vi av Oliver i Salan och önskade honom lycka till. Vi läste hans diplom på avdelningen inför gruppen och tittade på dokumentationen.

Ha en fin helg!

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

Den här veckan har det varit stor aktivitet i Snäckan. Varje dag har det tränats till salasamlingen vilket har inneburit att måla bilder, skriva och läsa texter och sjunga sånger. Texterna har barnen också läst hemma. Vi anknyter till klassens SO-tema som just nu är ”Att leva i världen”

På torsdagsmorgonen kom de duktiga yogainstruktörerna tillbaka och vi fick en uppföljning på deras ”zoo-yoga”. Alla barnen deltog med stort engagemang!

De flesta barnen hade gissat rätt på vad ”Grej of the week” skulle handla om. Det var naturligtvis älgen. Många barn har sett älgar hemma i Sverige. De flesta på långt håll men några hade stött på älgar i skog och mark på ganska nära håll.

På torsdagen var det dags för barnen att experimentera tillsammans med Christer igen. Barnen var uppdelade i tre grupper och de som inte experimenterade, jobbade för första gången i pysselboa eller med eget arbete.

Läsprojektet ”upprepad läsning” avslutades för denna gång. Det avslutande testet visade att flesta har ökat sin läshastighet och avkodningsförmåga.

Jag behåller barnens planeringsböcker denna helg för att hinna gå igenom allas planeringar.

Fredagen var en sorgens dag då vi sade farväl till Arvid, Rasmus och Julia och vi önskar dem lycka till i skolan i Sverige.

Lena

1-2:an Kobran

Hej alla kobror!

Så roligt det är att ha börjat hos er! Tack för att ni tog emot mig med värme. Vi hälsar Elvira välkommen till klassen. Vi välkomnar även de elever som börjar på måndag: Tyra, Alexander, Oskar, Måns, Millie, Gina och Lovisa.

Den här veckan har vi berättat lite om oss själva så vi lär känna varandra. Det kommer vi att fortsätta med nästa vecka när det kommer fler elever till vår klass.

De flesta har gjort en klocka och vi har pratat om och arbetat med hela timmar och halvtimmar, en arbetade med kvartar. Vi har pratat engelska och thai och börjat prata om vilken valuta det är i Sverige och i Thailand. Vi gick igenom hur vi räknar ut hur många kronor det blir när man handlar med baht.

I torsdags hade vi yoga med Geckon där vi gjorde olika positioner som t ex Katten. Vi stod på huvudet och slappnade av i slutet.

Ha en fin helg!

Carin

3-4:an Hajen

Hejsan!

Nu har hela Hajen fått ha hemkunskap på Slow Down. De har fått baka scones och göra egen müsli från grunden. De fick sitta och mysa och njuta av god frukost samtidigt som de fick lära sig massor om nyttiga mellanmål som man enkelt kan göra själv.

På idrotten har vi spelat badminton, det är en riktig utmaning på stranden när det blåser och näten är höga. Men Hajarna är inte de som ger sig. Alla spelade som om de tränat i veckor. Fantastiskt roligt och vi märkte att badminton verkligen kan vara en av de mest konditionskrävande sporterna – om man gör rätt och rör fötterna

Festligheterna fortsatte i torsdags när Elias fyllde år och bjöd på hembakat. Men på fredagen fick vi tyvärr säga hej då till Anton som varit med oss nästan sedan första veckan men nu skall hem och förgylla tillvaron för sina klasskamrater på Öland igen.

Ha en skön helg!

Linda

3-4:an Geckon

Temat friktion har vi arbetat med denna veckan. Friktion är när man beskriver något som glider. Är det lite friktion glider det bra, som att halka på ett bananskal. Först fick eleverna testa på att gnugga sina egna händer mot varandra. Händerna kändes varma efter ett tag eftersom friktion alstrar värme. Därefter fick de testa på att gnugga händerna med flytande tvål och sedan ta sand på sina händer och gnugga dem igen. Det andra testet var att släppa olika saker från en bräda som lutade lite. Vilket av föremålen glider bäst, har minst friktion ? Den sista uppgiften sparar vi till nästa vecka och det är att skriva en berättelse om en dag på ett tivoli och använda sig av orden tyngdkraft, balans, jämvikt och tyngdpunkt.

I vårt tema om Thailand som återkommer varje vecka skrev eleverna om den thailändska valutan och vilken mat och dryck som kännetecknar landet.

I träslöjden har eleverna börjat tillverka varsin mobil av kokosnötter. Det blir kul att ta med sig den hem till Sverige när det är dags.

Ha en fin helg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

En helt vanlig vecka i november har förflutit utan några större schemabrytande aktiviteter. Eleverna jobbar på ambitiöst i alla ämnen för att hänga med i undervisningen på respektive hemskola. Utöver det har eleverna fått deltagit i en debatt, arbetat med problemlösning samt tränat på hur man planerar en naturvetenskaplig undersökning. Sexorna har även fått lite förberedande träning inför de nationella proven.

På onsdagen deltog vi i hela skolan sjunger. Där har vi börjat träna inför det stundande luciatåget. Det är alltid lika härligt med aktiviteter där alla från förskolan upp till högstadiet deltar. Det var rena körslaget i salan.

På torsdagen hade vi klassråd där vi diskuterade vad slags mellanmål som man ska få ha med sig på tisdagar då det är lång dag. Det blev en livlig diskussion med många olika tankar och åsikter. I slutet var vi ändå överens om vad vi i kokosnöten tycker är okej ”mellis”. Nu släpper vi den frågan vidare till elevrådet så får vi se vad de kommer fram till.

På fredag fick eleverna ha dans i salan. Vi hade lånat in dansläraren Mikaela. Hon hade ett intensivt pass med eleverna, och de fick verkligen öva sin koordination och taktkänsla. Sedan avslutades dagen med att Snäckan höll i Salansamlingen. De framförde en liten minimusikal om världen. Vi fick veta lite om hur jorden och världsdelarna har sett ut tidigare och hur det ser ut nu. Sedan fortsatte snäckorna att med tal och sång berätta om vikten av fred och frihet på jorden. Det var både tänkvärt och vackert. Tänk vad mycket alla snäckor hade tränat in på bara en vecka.

Som vanligt avslutar vi med att önska alla läsare en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi varit fem elever i Bananen. Några elever har gjort prov och flera har jobbat på med sina planeringar. Eleverna arbetar med olika områden, men när jag har en genomgång med en elev, så är de alltid fler som lyssnar och kommenterar. Det blir ofta en härlig klassrums diskussion och eleverna lär sig mer än just det område som de arbetar med.

Förutom de teoretiska ämnena har eleverna haft slöjd, musik och thai. I torsdags kom en yogainstruktör till skolan och hade yoga med Bananen. Det är jätte bra övning för stela ryggar och ben. Eleverna kämpade på med rätt andning, balans och styrka. Vi avslutade passet med en skön avslappning. Förutom en trevlig motionsstund så fick eleverna en hel del övning i engelska, eftersom hela passet leddes på engelska. Det är fantastiskt bra träning att få och följa instruktioner på engelska.

På fredagen hölls idrottspasset i salan. Det var dans som stor på schemat. Mikaela, som arbetar som dansinstruktör i Sverige, var inbjuden för att hålla i dansen. Eleverna fick prova på modern showdans. Några elever blev till och med filmade för att idrottslärarna i Sverige också ska kunna bedöma dansen för betyget. Det var roligt och svettigt. Det var fartfyllt och intensivt.

Fredagen avslutades med en Salansamling som snäckan höll i. Det var en minimusikal om vår värld. De berättade om jordens skapelse, men sjöng också sånger om fred och frihet. Det är oerhört gulligt och viktigt att små barn också kan uttrycka sig i viktiga frågor.

Tack för den här veckan!

Ullis