Vecka 46 2014

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med lek och pyssel. Vår engelskalärare Jenny kom på eftermiddagen och utmanade oss med olika fraser, sång och rörelse. Vi fick lära känna dockan Morris som kommer från England.

I veckan har vi planterat om våra chili – och solrosskott i större krukor. Vi har målat frukter i pappersbatik och satt ord på vårt tänk om frukter, plantering och kärnor. Vi målade vattenmelon i genomskärning och hela meloner.

På idrotten lekte vi en lek som heter lövet faller sedan fortsatte vi med dansstop. Vi avslutade med leken land, skepp och hav och en avslappningsstund tillsammans.

Mitt i veckan åkte vi på utflykt till Lanta Animal Welfare.  Det var första gången vi åkte med vår nya skolbuss.  Så spännande! Vi gick på rundvandring och träffade hundar, katter, volontärer och fick se när veterinärer hjälpte skadade djur. Maureen berättade för oss om djurens öde och hur de hjälper djuren.

På samlingen har vi berättat och gestaltat sagan om de tre bockarna Bruse. Barnen har berättat sagan för varandra med stark inlevelse och spänning. Vi har spelat ukulele tillsammans med ackordet D och sjungit sånger på olika språk som vi har lärt oss och tränat på länge.

Vi avslutade veckan med Thai då vi fokuserade på en ny sång som heter huvud, axlar, knä och tå.

Ha en fin helg alla!

Lill och Sara

Förskoleklassen Mangon

I måndags  hälsade vi Nathalie, vår VFU-student välkommen. Hon ska vara hos oss på Mangon i fyra veckor. Nu har vi varit i gång i tre veckor och det är en jättefin grupp redan. Barnen är fina mot varandra och leker bra tillsammans. På våra språksamlingar har vi fortsatt att arbeta med meningar och ord. Vi har gjort meningar med barnens namn i. Bokstaven Bb har vi också skrivit.

Vi har jobbat med antalet fyra på vår mattesamling. I engelskan har barnen fått lära sig vad färgerna heter på engelska.

Vi var på utflykt till Animal Wellfare i onsdags och det var väldigt kul. Massor av söta katter och hundar att klappa. Maureen är väldigt inspirerande att lyssna på. Onsdagen avslutades som vanligt med hela skolan sjunger.

Sharon sjöng ”Huvud axlar knä och tå” på thai med barnen. Vi har sjungit ”Fader Abraham” och lärt oss en fiskramsa. En ny lek har vi lekt som heter ”Vem knackar på min port?”

Nästa tisdag kommer vi att ha gympa på stranden. Vi samlas vid trappan bredvid Royal Lanta Resort, klockan 9:00. Barnen ska vara ombytta och ha vatten med sig.

Ha nu en riktigt fin helg tillsammans och håll tummarna att vädret blir bra!

Nathalie och Marion

1-2:an Snäckan

Nu har vi på Snäckan fått två elevrådsrepresentanter, Elias som är ordinarie och Ture som är reserv när inte Elias kan. Kattis, vår rektor kommer att hålla i möterna där alla elevrådsrepresentanter från de olika klasserna deltar. Meningen med dessa möten är att eleverna från alla klasser ska ta upp saker och frågor som gäller skolan och representanten ska föra klassens frågor vidare.

Vi har satt igång med ett nytt tema, kroppen. Eleverna har lärt sig om de olika kroppsdelarna och kroppens sinnen. De fick prova att lukta på tigerbalsam och känna hur det känns på huden. De flesta av eleverna tyckte att huden krympte och att det luktade jul. Efter det testade vi hörsel och synen med olika lekar. Smaken var nog den trevligaste övningen. Då blev de bjudna på tuggummi och skulle känna vilken smak det var. Till sist hade vi massage för att testa på sinnet känseln.

Ha en trevlig helg!

Lovisa

3-4:an Hajen

Hejsan!

Den här veckan har vi ägnat åt att arbeta mycket med vårt eget arbete i klassrummet. Vi har tittat på våra planeringar och arbetat med att göra klart påbörjade projekt. Vi har arbetat klart med våra världsreligioner och vi har lärt oss massor under den här tiden.

Vi har fortsatt med vårt tema Naturens kretslopp. Vi har diskuterat olika material och vad de är uppbyggda av samt vad de har för olika egenskaper. I samband med detta har vi pratat om hur man kan sortera dem och även kategorisera dem. Vi har fortsatt med våra experiment och den här veckan har vi gjort laborationer med blandningar, lösningar och mättade lösningar. Vi har testat hur många teskedar salt man kan hälla i ett glas med vatten innan det blir en mättad lösning.

Vi har även gjort ett experiment med avdunstning. Vi laborerade med saltat vatten som vi hällde ut på svart papper. Kvar fanns till sist bara vackra saltkristaller. Vi har diskuterat vad som hänt och varför. Vi har jobbat mycket med alla de begrepp som krävs för att kunna göra vetenskapliga experiment av dessa slag.

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi välkomnat en ny elev, Ludvig, till oss i Geckon och vi är nu 11 elever i klassen.

Vi har arbetat vidare med temat Thailand. Vi har läst en text i par och varit ”detektiver” för att förstå allt i texten. Eleverna har även arbetat med djur eller växter som finns här. På bilden gick vi ut och målade av olika växter på skolgården.

Vi har arbetat mycket med våra enskilda planeringar den här veckan. Någon arbetar med kroppen, några med Sverige och några med näringskedjor. De som inte arbetat klart med de olika religionerna har även gjort det.

På idrotten startade vi med uppvärmning och den här gången fick eleverna börja leda rörelserna. Först ut var Meya. Vi lekte sedan evighetsjage och en bollek som heter slottet. Vi avslutade med ett skönt dopp i havet.

Det har varit en rolig vecka men också lite sorglig eftersom det är 4 elever som slutar hos oss. De övriga eleverna har skrivit fina ord om dem som de fått med sig och de har även avtackats inför hela skolan i Salan. Stor kram till Meya, Melvin, Josefin och Ida. Vi kommer sakna er!

Hoppas ni får en trevlig och solig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Vi har fortsatt arbetet med nyhetsbevakning och denna vecka var det dags för oss att presentera detta på Salan-samlingen inför hela skolan och anhöriga. Vi hade under Viktorias ledning delat upp nyheterna i olika kategorier och en elev var nyhetsankare när Kokosnytt framfördes. Vi hade lagt en del tid på detta i veckan och det var allt lite nervöst, men det blev bra till slut.

På fredagen fick vi också tillfälle att återigen njuta av lite massage. Under Lovisas ledning samlades vi som ville i Salan för en stunds mysig avkoppling.

Tiden går väldigt fort och det kändes lite märkligt att börja öva på Lucia-sånger redan nu, men under Stines ledning har klassen redan lärt sig 3 nya sånger att framföra i mitten av nästa månad.

Lite sorgligt är det alltid när elever slutar, denna vecka var Theas och Isabells sista, och de avtackades både i klassrummet och i Salan. På måndag kommer 3 nya elever och Kokosnöten blir fulltalig för första gången detta läsår.

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Några elever har engagerat sig i ett teknikprojekt, där de har konstruerat lådbilar med kopplingar med elkablar, hjul, motorer, gummiband, batterier och solceller. Under veckans gång har dessa trimmats och förskönats.

Eleverna har diskuterat innebörden av några engelska dikter som fångat deras intresse. En av favoriterna var:
”People cry, not because they are weak. It’s because they have been strong for too long.”

I veckan har eleverna övat sånger inför advent på musiklektionen. Det var väldigt fint när alla eleverna på skolan samlades och sjöng Sankta Lucia på italienska.

På bilden fortskrider akvarellmåleriet, där nu djungellandskap och fruktstilleben börjar ta form. Sjuorna börjar nu få kläm på hur man skuggar med hjälp av att blanda färgerna med dess komplementfärger och hur man kan få ljuseffekt med inblandning av gult.

Annars har eleverna kämpat flitigt med allt ifrån design av väskor till atomfysik. Det är även härligt att se att 7-9orna samspelar så fint med de yngre eleverna på rasterna. Tiden rusar iväg när de spelar tillsammans i Salan. Vi ser fram emot nästa vecka då vi välkomnar tre nya elever till Bananen. Tack för ännu en fin vecka!

Gabriella