Vecka 46 2013

Förskolan Fjärilen

En ny härlig vecka med lekutmaningar och lärande väntade på oss i måndags. Vi hälsade Otto med familj välkomna i Salan.  På Fjärilen har vi lekt lära känna lekar tillsammans. Vi har haft olika aktivitetsstationer där barnen själva valt vad de vill göra. Vi har målat självporträtt, hand-avtryck i form av elefanter, byggt lego, spelat spel och bakat med play-do deg.

På idrotten värmde vi upp till rörisbandet och lekte namnstjärnan. Vi avslutade med leken smygråttor, gå råttor och springråttor. Vi lekte med vatten när vi var klara med idrotten. Det var härligt att svalka av sig med en dusch.

På samlingen berättade Stina vad Pisua lärt sig under vistelsetiden hos henne. Pisua har följt med på dykutflykt och sett havets fiskar, varit på bröllop och fick följa med på tempelbesöket i Old Town. Pisua och Stina har också haft fredagsmys och tittat på film tillsammans. Barnen reflekterade tillsammans om vilka fiskar som finns i havet. Om det finns babymaneter i havet eller kanske stora färglada ormar som bor där?

Mitt i veckan samlades vi i Salan och hade hela skolan sjunger tillsammans till ukulele och gitarrspel. Vi sjöng sånger om hav, båtar och fiskar.

Vi har haft Thai med Sharon då vi sjungit Thailändska sånger. Lärt oss nya fraser och färger. Barnen är mycket intresserade och lär sig snabbt.

Sista dagen i veckan byggde vi båtar av bananblad och blommor till högtidsdagen Loy Krathong som är på söndag. Man ber om förlåtelse till havsguden! I Salan tackade vi av Nellie och Edvin som slutar. Vi önskar dem lycka till. Vi välkomnade även vår nya vikarie Sara som har börjat på förskolan.

Ha en jättefin helg!

Sharon, Lill och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Måndagen började vi med att prata om Buddha, utifrån torsdagens tempelbesök.

Jag  berättade om Buddhas liv för barnen, sedan fick dom berätta något dom tänkt  på, från besöket.

Vi hade ett arbetspass då vi arbetade med meningar och ord. En mening = en bit prat. Vi gjorde ramsan ”Jan Banan”.

Tisdagens gympapass började med Namnstjärnan, sedan körde Sharon Miniröris och vi avslutade med gåråttor, smygråttor och springråttor.

På eftermiddagen var dom äldsta barnen från Fjärilen med oss ute. Vi lekte ”Ett, två, tre, rött ljus.

Eftersom onsdagen började med världens skyfall var vi tvungna att vara inne på förmiddagen. På vår språksamling pratade vi mer om vad en mening är. Vi gjorde meningar med barnens namn i. Sedan arbetade barnen med att lyssna på vilket ljud ord börjar med. Efter det öppnade vi mellan Mangon och Fjärilen. Theo som är vår elevrådsrepresentant gick på elevrådsmöte.

På eftermiddagen kunde vi gå ut! Det blev pingis, kanaler i sanden och tårt och kakbakning.

Torsdagen började med mattesamling, vi pratade om lång-kort och lång, längre längst. Vi letade efter långa och korta saker i rummet. Sedan fick barnen arbeta två och två med att tillverka något som var lång, längre , längst. Det blev kaplastavsbyggen , garn och papperssaker.

På e-m. tränade vi på bokstaven M och på vårt uppträdande! Vi började känna oss lite pirriga.

På fredag hade Sharon thai med oss. Sedan blev det lek inne och ute innan vi gick till Salan för att göra Loi Kratongbåtar. Dom blev jättefina.

På fredagssamlingen sa vi hej då till Hampus, Nellie, Edvin och Adam.

Sen var det dags för vårt uppträdande! Det blev så bra, fantastiskt bra jobbat av Mangobarnen. Så modigt.

Marion

 

1-2:an Snäckan

I tisdags var det sista gången vi var och bakade hos familjen som äger Zukanso coffee shop. Det är så härligt att vara i deras kök och baka. Hela familjen är där och tittar på. Denna gång blev det utsökta kokostoppar. Vi stötte bara på ett problem. Det var att bakplåtspappret satt fast som klister under kakorna. Men vad gör det….

Barnkonventionen tillsammans med 1-3an ”Geckon” har vi också haft. I kapitel 9 står det så här. Du har rätt att säga vad du tycker i alla frågor som rör dig själv och ditt liv. De vuxna skall fråga vad du tycker och lyssna noga på dig, men de behöver inte alltid göra som du vill. Du har rätt till dina tankar och din religion. Som vanligt läste vi en saga som handlade om artikeln. Sedan ställde vi frågor till eleverna.

Tycker du att vuxna lyssnar på dig?

Lyssnar du på vuxna?

Får du vara med och bestämma hemma hos dig och i så fall om vad?

Så här blev svaren:

- Nej, min mamma lyssnar inte på mig när jag säger förlåt.

- Nej, min mamma är så upptagen med annat. ( en stilla undran, varför handlar det bara om mammor?)

- Båda föräldrarna lyssnar jättemycket.

 Eleverna var också överens att de inta alltid lyssnade på sina föräldrar.

 En del av eleverna fick aldrig vara med och bestämma och några sade ibland fick de vara med och bestämma. Då fick de bestämma över klädköp m.m. En elev berättade att de hade familjemöte hemma.

 Ja hur ska man få vuxna att lyssna då? Jo ta tag i dem och be dem att lyssna var alla elever överens om.

 Efter diskussionen lekte vi en spöklek och gjorde tygspöken.

Vi säger också tack och farväl till familjen Bjerborn som åker hem till kalla Sverige. Välkommen tillbaka nästa år.

Ha en fin helg önskar

Lovisa 

Geckon

Sabina

 

Hajen

I måndags hälsade vi Olga välkommen till hajen. Hon går i åk 3 och ska stanna kvar till slutet av mars.

Onsdagens skyfall gjorde att vi fick ha idrott i Salan. Det blev handboll på liten yta, men det fungerade bra ändå! Om det är ösregn så är det ingen idrott på stranden, då samlas eleverna i Salan istället. Om ni är tveksamma, kontakta kontoret.

Denna vecka har vi startat upp ett tema i kemi som kommer att pågå några veckor. Vi jobbar med vatten och har startat upp med att prata, rita och skriva om vattnets kretslopp. De kommande veckorna ska vi göra experiment med vatten. Experimenten ska dokumenteras. De ska skriva hypotes och resultat till varje experiment.

Terminens första elevråd har ägt rum. Eleverna hade många synpunkter och kloka förslag på förbättringar som vi nu ska diskutera i klasserna inför nästa elevråd. Mycket gällde rastaktiviteterna, hur det fungerar vid pingisbordet, vad man kan hitta på för lekar på rasterna mm.

Vi avslutade veckan med att göra båtar av bananträdet inför Loy krathong- högtiden. Mycket trevlig avslutning på veckan!

Trevlig helg!

Elisabeth

 

Kokosnöten

En ny vecka är till ända och den har bjudit på mycket regn, flitigt arbete, roliga raster, en massa god mat och tillverkning av båtar till ” Loy Kratong”.

Under svenska passen denna vecka har eleverna arbetat med att göra klart sina serier. Det var väldigt kul att läsa dessa. Mycket fantasi och spännande handlingar, härligt! Vi har även haft högläsning av boken ”Alex Dogboy” Den verkar spännande men samtidigt väldigt gripande. Till boken hör det lite uppgifter som vi tillsammans i klassen ska jobba med efter varje kapitel.

Vi har haft läxförhör i engelska och det gick väldigt bra. Vi kommer att ha ett litet läxförhör varje torsdag. För övrigt har eleverna jobbat individuellt i sina böcker. I moderna språk har vi denna vecka repeterat hälsningsfraser och förhört varandra på  glosor och läst högt och övat uttal. Eget arbete har vi även hunnit med under dessa pass.

I klassen skulle Cesar den här veckan skriva och förklara vad en näringskedja med producenter och konsumenter är, några elever hade läst om detta och de kunde enkelt förklara vad det handlade om. Roligt att se när de är nyfikna och intresserade av vad deras klasskamrater arbetar med.

Salan fick den här veckan vara ett hjälpmedel inom matematiken. Eleverna mätte Salans golvyta och bänkar för att beräkna volym och area. Det var även en övning i att kunna läsa en beskrivning, genomföra uppgiften och samarbeta.

På idrotten har vi denna vecka gjort friidrott- stöta kula och 60 m. Som uppvärmning sprang vi 1 km.

Veckan avslutades med att vi fick tillverka ”båtar” till högtiden ”Loy Kratong”. Det var väldigt roligt och de blev jättefina. De färdiga båtarna får eleverna sjösätta på söndag när solen gått ner, helst vid midnatt för då går tidvattnet ut.

Ha en härlig och go helg!

Pia, Lena och Annelie

 

Bananen

Hej igen! Vilket oväder vi hade i onsdags, våra elever kom till skolan och berättade att de sett fiskar på gatorna. Skolgården var rejält blöt, men nu i slutet av veckan är det torrt igen, skönt.

På svenskan och so:n denna vecka har de fortsatt med det arbete som de höll på med förra veckan. Det är läsning och läsblogg och skrivuppgifter i svenska och i so diskuteras världskrigen, buddhismen, bergskedjors placering på kartan och hur det var under antikens grekland.

På tisdagar har vi muntlig träning. Den här veckan har eleverna berättat om hur det kändes att komma till Thailand första gången och hur det känns nu. De har jobbat ambitiöst med sin egen planering.

I moderna språk har vi övat på nya glosor samt läst högt och övat uttal.

Begreppen volym och primtal har tagit en del av elevernas tid i matematiken i veckan. Ellie och Isabelle som arbetar med volym har i veckan haft glädje av att kunna diskutera matematik och olika lösningar. Alltid givande att själva få förklara för varandra.  Hanna och Ebba har varit duktiga och tillsammans löst några kluringar. Även syslöjden innehöll en del matematiska problem att lösa. De broderar och syr kläder som måste måttas in för att passa.

Musiken är populär, de tränar och lär sig spela gitarr. Många lediga stunder på dagarna ägnas åt gitarrerna och jag (Annelie) hittar mina elever ofta tillsammans med Mathias i musikrummet.

Även den här veckan har eleverna haft friidrott på stranden, 60 meter och kokosstötning. Det såg så roligt ut att även jag (Annelie) var tvungen att prova.

Loi Krathong ska firas i helgen och givetvis uppmärksammade vi detta på vår skola. Vackra bananbåtar byggdes av våra duktiga elever.  Ha en skön helg och lycka tiil med att sända ut era båtar på söndag.

Annelie, Pia och Lena