Vecka 46 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi sagt hej då till vår duktiga VFU-elev Anna, som varit hos oss i 5 veckor. På måndagen hennes sista dag ville alla barn hålla henne i handen, sitta nära och/eller ge henne en kram. Vi tackar dig, Anna, för den här tiden och önskar dig ett stort ”Lycka till”!

Vi har annars under veckan pratat om vår initialbokstav; hur den ser ut, följt dess form och ritat den med pastellkrita på ett vitt papper. De äldre barnen klarade det själva, medan de yngre barnen fick hålla i kritan tillsammans med en vuxen och följa / lära känna bokstavens form. Därefter målades hela papperet med vattenfärg. Det blev läckert då pastellkritan syntes igenom. När allt torkat fick barnen välja om de ville ha lite pulverglitter på sin bokstavstavla, vilket alla ville – så klart – ! De flesta ville ha sitt glitter på sin bokstav, så nu var det glittret som gjorde bokstaven synlig och inte pastellkritan. Världen är föränderlig och så även teckningar!

För länge sedan hittade vi en bild i plast från tidigare år, föreställande en djurpark men utan djur. Denna vecka tog vi fram den och barnen fick rita djur på papper, som de sedan klippte ut för att sätta på plats med kludd. Det blev mycket finmotorisk träning och bilden i plast blev mer levande!

På onsdagsmorronen möttes Fjärilen och Mangon, barn och vuxna, på stranden. Vi repeterade den förenklade brännbollsvarianten från förra gången och därefter skulle vi leka vi ”Sista paret ut”, men barnen orkade inte och det lyssnade vi förstås på. Det var varmt och svettigt, så vi satte oss och tog en frukt- och vattenpaus innan vi promenerade tillbaka till Lilla Svenska Skolan! När vi var åter på skolan kändes det mycket skönt att ta sig en dusch i slangen.

Vi har också haft engelska och musik med Maria denna vecka. Det kommer vi att ha varje torsdag fm. Hon hade katten Morris med sig. Han kunde ingen svenska, men som tur var kunde Maria tolka när det blev besvärligt. Vi sjöng, räknade och lärde oss några färger på engelska.

Munmotoriska övningar har vi också gjort och då fick vi hjälp av ”Gumman som städade munnen”, dessutom har vi gjort olika ljud med munnen och därmed fått mungymnastik, som är bra för uttalet.

Dessutom har vi lekt och haft roligt med våra saker inom- och utomhus och inte minst med varandra!

Nu tar vi helg, men vi ses igen nästa vecka då vi möter nya äventyr.

Trevlig helg!
önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Vilka underbara ansikten det blev av snäckorna som barnen limmat fast på drivved från stranden, de blev väldigt personliga!

Alla barn är ju helt säkra på sina initialer men vilken initial har pappa? Vi gissade, lyssnade och skrev Det är ju konstigt att bokstaven G kan låta så olika! Efter det lärde vi oss en ny fingerramsa där vi böt ut det riktiga namnet i ramsan mot pappornas namn.

På gymnastiken var vi återigen på stranden och spelade brännboll tillsammans med barnen på Fjärilen. Den här gången gick det ännu bättre än förra gången, barnen kom ihåg reglerna riktigt bra! Svettiga blev vi så vi duschade en lång stund efteråt.

På engelska har barnen lärt sig att ställa frågor om hur de mår och tränat på färgerna.

Veckan har gått väldigt fort men vi har hunnit med mycket. Vi har lekt med bokstäver och jag har skrivit meddelande till barnen som de gemensamt har fått tyda. Vi har gjort mattetal med hjälp av caplastavar och övat oss på siffror. En massa lek har vi också hunnit med!

Trevlig helg önskar Inger och barnen

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har varit lite speciell för oss alla men har fungerat bra.
Jag har varit hemma några dagar på grund av en utopererad glasbit i foten. Det läkte snabbt och nu är jag tillbaka igen. Det det var så härligt och roligt att komma tillbaka till denna underbara klass. Under min frånvaro ryckte Barbro från Geckon, in och det har gått jättebra.

Alla arbetat på i sina matteböcker och arbetat med symbolerna större än och mindre än. I svenska har eleverna förutom egna arbetsböcker lärt sig några ordspråk.

I engelska har eleverna tränat på hälsningsfraser och vädret. De har även samtalat om skolsaker exempelvis penna, och suddegum. De har repeterat a och an samt vokaler. Dessutom har de spelat bingo med alfabetsbilderna A-W.

På musiken har de tränat på en klappramsa, sjungit Jingle bells och andra Luciasånger.

I So har vi ju sedan förra veckan haft ett samarbete kring Thailand, här har det tagits reda på fakta, skrivits ned, gjorts om till egna texter. Lästs upp i två och två. Barn är verkligen uppfinningsrika och det är något som tydligt framkom under arbetsgången. Eleverna har varit så hjälpsamma mot varandra och kommit med förslag på hur saker och ting kan förbättras, tagit på sig att tillverka saker som ska användas under storsamlingen på fredag. Framförallt har vi haft kul!

Idrotten med Anders och Barbro på stranden var som vanligt populär, denna vecka fick alla träna på att kasta höga och låga bollar och passet avslutades med en kägeltävling.

Helena gick in i klassen i onsdagseftermiddag och lärde ut hur man påtar (en slags snodd), nu är alla i full fart med detta på rasterna. Påtarna görs i härliga neonfärger och spräckliga garn. Planerna på vad de ska användas till är lika många som färgerna på garnnystanen. Några ska göra en halsduk till sitt gosedjur, en annan ett armband, det blir spännade att få följa fortsättningen i detta tåtande.

Fredagen avslutades med avslitningen i Salan som gick lysande, tack alla elever för er fina insats.

En trevlig och solig helg önskar jag er alla.
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Välkommen Elias till oss på Geckon! Hoppas att du kommer att trivas i vårt lilla gäng! Nu finns Malous namndikt på ytterväggen! Vi jobbade på i vanlig ordning, men vi tränade också på vårt uppträdande i Salan på fredag. Viktiga mattetecken större än, mindre än och likamedstecken övades.

På tisdagen tränades engelska med Maria. Good Morning-song inleder alltid lektionen och sedan   tränade alla på fraserna  ”How are you?” och ”What´s the weather like today?”. Nya glosor var: pencil, rubber, ruler och scissors. Det  arbetades flitigt i svenskböckerna. Geometriska former blev genomgånget i matten. Teaterträning förstås. Barnen var duktiga på att öva. Dagen avslutades med lärorika ord på thai med Sharon.

Idrott på stranden var roligt! Anders lärde oss Kägelkull. Alla barnen fattade snabbt och kämpade verkligen i värmen! Hur kastar man boll? Anders lämnade ut flera bra tips, som barnen fick prova två och två. Rasten försvann på vägen hem från stranden, men dusch, frukt och vatten fick vi. I Snäckans rum gick vi igenom ordspråk t.ex. ”En svala gör ingen sommar”. Helena lärde barnen påtning! Det är ett enklare sätt att virka!

Torsdagen började med samtal om den nyttiga daggmasken och vi tittade på spännande bilder på nätet! Vi ska tänka på att tala med magen, så att vi hörs bättre. Elias kom igång med påtningen på rasten.

Nu är det fredag igen! Teaterträning och sedan välbehövlig rast. Inne hos Maria spelades Bingo på engelska, repetition, song ”If you are happy and you know it…” .Musiktimmen innehöll ramsa med klapp, luciasånger och önskesånger. Efter lunch generalrepetition och utvärdering av veckan. Kl. 13.45 – Teaterdags! Barnen gjorde mycket bra ifrån sig! De har varit oerhört träningsvilliga och fått en nyttig erfarenhet att stå inför stor publik! Att tala högt är inte lätt, men det lyckades alla med!

Grattis till allt ni lärt er och ha en skön och avkopplande helg önskar Barbro

önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

Nu har ännu en härlig vecka gått här på Lilla svenska skolan… Jag tänker ofta på vilken förmån det är att få arbeta här med positiva och arbetsvilliga elever. Dessutom får man ju uppleva så annorlunda saker som meditation och Loy Krathong…

Den här veckan har vi fortsatt att skriva berättelse med hjälp av en tankekarta. Först fick eleverna tillsammans muntligt skapa en berättelse till en färdig tankekarta om en utflykt till ett äventyrsbad. Sedan fick de själva välja en upplevelse att skriva en tankekarta och sedan en berättelse om. Eleverna får alltid läsa de berättelser de skrivit för klassen. Då är det viktigt att försöka läsa med inlevelse. Berättelserna handlade bland annat om dykning, Thailand, stranden och sommarstället.

På matten arbetar eleverna vidare i sina böcker. Många arbetar just nu med att mäta geometriska figurer och beräkna omkretsen. Några håller på med addition och subtraktion och någon med multiplikation. Så blir det ju när eleverna kommer med olika böcker och planeringar från Sverige och det fungerar faktiskt väldigt bra! Alla tränar i alla fall multiplikationstabellerna, denna vecka var det förhör på fyrans tabell. En lektion fick eleverna parvis gå ut och mäta omkretsen på bandyplanen. Det blev lite varierande resultat och vi fick en intressant diskussion om olika sätt att mäta och om samarbete. Dessutom blev det en lektion i att beräkna medelvärdet av elevernas olika mätresultat.

Thailandslektionen handlade om Koh Lantas karta. Vi markerade var Saladan ligger, platsen dit färjorna kommer och där man ibland ”shoppar loss” och Old town som är den gamla staden. Dessutom markerade vi förstås Lilla svenska skolan på kartan. Vi skrev också lite fakta om Thailand bland annat att landet tidigare hette Siam och att namnet ändrades till Thailand 1946. Lite om Thailands historia och hur det är på Koh Lanta idag hann vi också med.

På fysiken fortsatte vi med temat om luft och pratade om lufttryck. För att känna tryckskillnader i luft måste vi förflytta oss flera hundra meter uppåt eller neråt, men i vatten märks skillnaden i tryck redan efter några meter. Detta är ju högst påtagligt för de elever som lär sig dyka. Vi pratade också om hur flygplan kan flyga. Eleverna fick blåsa på ovansidan av ett papper och upptäckte att pappret lyfts av trycket underifrån!

Tisdag eftermiddag var det dags för slöjd och arbetet med ”tsunamiväskan” fortsatte. Sedan kom Sharon till klassen och hade thai. Eleverna fick repetera vad olika frukter heter och hur man frågar hur någon mår.
Sist på denna dag när eleverna slutar kl 16.00 kom Anneli på besök igen och eleverna fick fortsatt träning i mediterandets svåra konst. Även en lektion på torsdag eftermiddag ägnades åt detta. Tänk vad härligt att försöka utestänga alla tankar och ljud och bara försöka vara…

Onsdag morgon hade eleverna som vanligt idrott på stranden. Efter två veckors löpträning var det dags att träna kast!

På onsdag eftermiddag ledde Maria ”hela skolan sjunger” vilket inte riktigt stämmer eftersom de äldsta eleverna inte är med… Det är väldigt trevligt att barn från förskolan upp till årskurs fyra träffas och sjunger tillsammans!

Fredagssamlingen bjöd på en flygresa till Koh Lanta! Det var 1-2:orna som hade ordnat detta trevliga uppträdande. Vi fick lära oss om Koh Lanta, väder, djur och natur. Som tur var slapp vi åka med hem igen… Tack ska ni ha, ni var jätteduktiga!

Nu ska det bli skönt med lite ledighet…

Ha en riktigt bra helg önskar
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan har för min del präglats av redovisning av projektet ”Vem är jag”. Eleverna har en och en fått berätta om sig själva för mig. Det de har berättat har varit en mer ingående beskrivning av dem själva. Alla har som jag bedömer det en mycket god bild av sig själva både vad gäller styrkor och svagheter vilket är mycket viktigt. Ska man må bra och fungera i samspel med andra måste man känna sig själv. Det är ovanligt att elever som är 11-12 år kan det.

På NO:n har eleverna byggt ficklampor med hjälp av batteri, glödlampor, sladd, toarullar, folie, påsnitar och gem. Ett projekt där de varit mycket ivriga och fått till fungerande ficklampor. Det fortsatta arbetet går ut på att utveckla hållfastheten, pålitligheten och designen av sin lampa.

I SO har många nu lärt sig nästan alla länder i Europa och vi fortsätter studera Europas natur och klimat. I åk 6 jobbar de flesta med samma sak fast det handlar istället och världens natur och klimat.

På idrotten är det volleyboll som gäller. Vi spelade för första gången och kunde konstatera att det är svårt. Trots att många förbättrat sina slag enormt så tillkommer ju svårigheten att bestämma vem ska ta bollen när den kommer. Lektionen avslutades med bad där många tränade på att crawla.

På bilden har eleverna gjort fantastiska arbeten med naturföremål från Koh Lantas stränder. De jobbar med en egen bild av stranden och använder då sand, snäckor och annat material som man kan hitta på stranden.

I veckan har vi också haft två meditationspass som Annelie från The Retreathöll i. Eleverna har uppskattat detta mycket och sett mycket avslappnade ut efteråt. Jag har spanat på dem i när de mediterat och alla har gått in i det med fullt allvar. Flera har också skrivit om det i sina utvärderingar med uppskattande ord.

Veckan avslutades med att vi byggde prototyper till vår Sala samling vecka 48. Då detta ännu är på utvecklingsstadiet kommer vi inte avslöja mer än så just nu. Alla så entusiastiska och hade svårt att sluta vilket innebar att var sena till veckans samling, ursäkta alla andra.

Ännu en fantastisk vecka

Anders, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Alla närvarande hela veckan. Bra!

Vi har haft en väldigt bra vecka, tycker jag. Arbetet är i full gång och flitens lampa lyser. Underbart att se. Vi planerar för fullt på måndagar och sen ligger planeringen på elevernas platser hela veckan. Den kollas i regelbundet och det skrivs i efter varje lektion vad man hunnit med och vad man gjort. I slutet av veckan ska det dessutom utvärderas hur man arbetat under veckan och vad man ska tänka på till nästa vecka. Fantastiskt att se när planeringen blir ett levande dokument. Jag tycker vi är där nu.

Ringsamtal har vi fortsatt med och de är inplanerade på måndagar och fredagar och det är trevligt, tycker vi nog allihop. Det finns mycket att prata om. Eleverna säger många och mycket kloka saker. Men vi i gruppen har bestämt att vi inte pratar med någon utanför gruppen om det som sägs under ringsamtalen.  Inte för att det vi säger är särskilt hemligt utan mest för att man ska våga säga det man vill.

Högläsningen har tagit ny form. Nu är det oftast eleverna som läser. Det började med att jag glömde mina läsglasögon och då kom eleverna på att de själva kunde läsa för varandra. Varje elev läser 1-2 sidor. Man väljer själv. Boken vandrar runt bland eleverna. Detta är en mycket trivsam stund på dagen. Jag har försökt lägga detta läspass efter lunch de dagar jag har gruppen efter lunch. Boken är uppskattad. När vi är en sådan liten grupp som vi är just nu blir det också tillfälle att diskutera innehåll och fråga efter svåra ord man inte förstår.

Vill ännu en gång påminna om att eleverna har ett gmailkonto som alla föräldrar kan titta på om man vill se läxor som är på gång. Det är en del läxor under veckan. Eleverna få alltid läxan en vecka i förväg så de kan planera in dem klokt. Vet man att man ska iväg någon dag under veckan så finns tid att göra läxan en annan dag om man bara planerar.

I ämnena är det i stort sett som förra veckan. Allt rullar på nu och det rullar riktigt effektivt också. Härligt! Jag är så väldigt nöjd med min grupp. Det är ett gäng glada och mycket trevliga ungdomar. Det känns som om alla mår bra och trivs.

Kortfattat kan jag ämnesvis nämna lite:
Matte: algebra, vinklar, bråk, samband, medelvärde och median
Svenska: mycket fokus på skönlitteratur. Läsa och reflektera.
Engelska: konversation och egen planering
Bild: bildhantering på datorn
Musik: gitarr
SO: lag och rätt, flera jobbar med historia – allt från de första människorna till amerikanska revolutionen, några jobbar med geografi – jordklotet, massmedia m.m.
Idrott: volleyboll
NO: akustik, djurgrupper, densitet, tryck, optik, ellära
Språkval: individuell planering eller i par

Nu ska vi ha en skön helg och få välbehövlig vila. På måndag har vi en helt ny vecka att se fram emot. Fantastiskt!

Det blir kul att få träffa alla på måndag igen.

Kattis, Anders, Kersti och Maria