Vecka 46 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka är det barnbokens vecka och detta har vi uppmärksammat på olika sätt.

Barnen har hittat på sagor som de gjort bilder till. Vi delade dem i två grupper, först fick de bestämma varsin figur som skulle vara med i sagan. Sedan fick de tillsammans  i gruppen komma på handlingen. Det blev två fina sagor.Vi har också läst dem för förskoleklassen och de har läst sin saga för oss.Barnen på Geckon har skrivit små böcker som de gett till alla Fjärilsbarn, dem ska vi läsa eftersom.

På torsdagen hade vi samarbetseftermiddag och vad passade bäst då om inte att jobba med en saga. Barnen delades upp i nio tvärgrupper allt från förskolan – årskurs 9. Den äldsta eleverna fick i uppgift att läsa sagan för sin grupp. Sedan skulle de illustrera sagan på ett stort papper. Hur de skulle göra, vilka färger som skulle användas och vem som gjorde vad fick de själva komma fram till.

Vilka kreativa elever vi har på Lilla svenska skolan och vad duktiga de är på att samarbeta åldersblandat! Det fungerade så bra och resultaten blev fantastiska.

Utöver detta har vi fortsatt skapandet och nu har vi arbetat med trä, nubb och hammare. Vi har haft engelska och lärt oss namnen på många färger och lärt oss en ny sång. Hela skolan sjunger återkommer varje vecka och är alltid lika roligt.

Tillsammans med Mangobarnen har vi haft idrott med lekar och bollövningar, sångstund vid frukten och gått på utflykt till  stranden och lekt. Solen sken och vi hade det riktigt härligt.

Vår praktikant har gjort ett experiment som kallas russinhissen. Till detta användes sodavatten och russin. Barnen funderade först på vad som skulle hända när de lade i sina russin i sodavattenflaskan och teorierna var att de skulle flyta eller sjunka. Därför blev det spännande när de åkte upp och ner som i en hiss.

På söndagen är det Loy kratong så Helena visade hur man gör en kratong av en bit bananstock som man pryder med palmblad, blommor, ljus och rökelse. Vi på Fjärilen gjorde en tillsammans.

På fredagsavslutningen fick vi se och höra om fotosyntesen på ett enkelt sätt av 7-9:an. Till sist avslutade vi med den Thailändska nationalsången och önskade varandra en trevlig helg.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Förskoleklassens ”Jag kan”-böcker introducerades och framsidorna gjordes snygga och personliga. Var och en fick även börja gå igenom vilka moment som redan sitter. Vi samtalade kring begreppet mening… vad är en mening? Vi byggde olika meningar, bytte ut ord och gjorde därigenom om betydelser. Vi lyssnade till en saga där ett antal fel fanns gömda. Här gällde det att lyssna uppmärksamt hela tiden och stoppa när man hörde att något var galet.

Rebecka besökte oss på samlingen tillsammans med sin pappa. Tillsammans berättade de väldigt bra och tydligt om Rebeckas genomförda operationer och gav oss därigenom insikt och förståelse kring hennes talsvårigheter. Vi spelade ”Tipp” och tog tillfället i akt till en hel del diskussioner kring- och utövande av praktisk matte: Hur många russin fick var och en? Hur många russin kunde man få som max? Hur många russin fler hade den som fick flest, gentemot den som fick minst? Hur många russin fattades var och en, för att nå upp till max? En hel del arbetsblad i förberedande matematik hann avverkas under tisdagsmorgonen. Flitens lampa lyste så till den milda grad att vi blev lite sena till frukten..! Under utevistelsen fortsatte den matteförberedande verksamheten i form av tärningsspel och pärlplattsbygge. På thailektionen dansade vi först en dans med anledning av kommande helgens högtid ”Loi Krathong”. Wan lärde oss också att vika Loi Krathonger av papper.

På onsdagens idrott hoppade vi som loppor, klampade som elefanter, rullade tunnelboll, kastade prick, lekte katt & råtta och viiiilade… i gräset, med Enya i högtalarna… Gött! Därefter duschade vi såklart! De äldre barnen kom med gåvor i form av sagoböcker de själva tillverkat. Även förskolan kom över och lästa två sagor de gjort. Förskoleklassens nyfikna och intresserade barn blev naturligtvis inspirerade av initiativen och kom fram till att även de skulle skriva en berättelse under torsdagen. På eftermiddagen träffades vi i salan för den traditionella allsången. Förutom de vanliga sångerna fick förskoleklassen introducera en ny sång för de övriga: Räkna bakåt.

Torsdagens förmiddag gick åt till att tänka ut figurer till sagan/berättelsen vi skulle skriva. Sedan utgick vi ifrån bilderna när vi kom fram till texten. Berättelsen blev bra, teckningarna fina. På eftermiddagen var det dags för gemensamhetsaktivitet. Hela skolan delades in i grupper om 6-7 barn i varje. Från förskoleålder upp till 9-klassare… De äldsta läste en berättelse utan bilder för de övriga. Sen var uppgiften att illustrera sagan med de bilder var och en fått under läsningen. Så härligt att få uppleva hur samarbetet fungerade, hur kompromisser gjordes, hur beslut togs, hur kreativiteten flödade och hur resultatet tog form! En härlig samarbetsövning!

På fredag gick vi till stranden för att gräva, sparka fotboll, äta frukt, gå balansgång och bara vara. Efter lunch fick vi lära oss göra en Loi Krathong av Helena. Nicole T, Nicole W och Frida gjorde en gemensam till klassen. På eftermiddagen läste vi upp vår berättelse i förskolan innan vi gick till salan för att njuta 7-9ans gripande drama om fotosyntesen. Härligt!

Önskar er alla den bästa av helger!
Torben

1-2:an Snäckan

Att det börjar närma sig advent är lite svårt att förstå. Men vi har så smått börjat öva på lucia sånger.

Måndagen var en planeringsdag. Där gick vi igenom återigen vad barnen skall hinna med under veckan och vad som finns att göra i böcker och annat material. Det går fort, så ibland känns det som vi inte hinner allt vi vill. Men kul har vi. Barnen har arbetat jätteduktigt på arbetspassen. Det är kul att vara med när dom lär sig.

Vi har pratat om Loi Krathong, varför man firar den och vi fick även lära oss en sång på thailändska om just detta.

På gympan gjorde vi friidrott. Längd, 60 meter löpning och så klart en lek, armkrok. Avslutade med skön stretchning.

Vi har även arbetat lite med vårt sport tema. Barnen har varit i dom olika klasserna och frågat om vilka sporter de andra barnen gillar. Detta skall bli ett diagram.

Vi har även denna vecka arbetat mycket med drama/samarbetsövningar. Övningar som spindelnätet med positiva ord om sig själv, fotografen och massagesaga.

Veckan avslutades med en utflykt till stranden. Vi provade att mäta, både med måttband och med pinnar. Sedan så lekte vi såklart. Och fikade. Alltid lika mysigt. I dag var det varmt, så det blev inte så mycket lekar, men en härlig stund var det. På lunchrasten fick barnen prova på att göra en Loy Krathong. Vi gjorde en till varje klass. Väldigt vackra blev dom.

Avslutningen i salan blev en lektion om fotosyntesen, framförd av 7-9:an. Kul och nyttigt.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Så är åter en vecka slut och vi har hunnit med mycket. Vi började med att planera veckans arbete på måndag morgon. Varje elev skrev ner sina mål och vad de behövde jobba med. Ettorna fick lite hjälp men de större barnen klarade detta moment riktigt bra. Direkt efter planeringen satte de igång med sitt arbete och lugnet spred sig i klassen. Med stor koncentration arbetade alla på av hjärtans lust. Alla älskar att läsa och så fort det ges en extra stund till detta, så tar alla chansen. Vi räknar våra sidor och nu har vi passerat 1350 sidor. Vi ska ju upp till 3000 då vi firar med ett kalas igen.

Under arbetet med Thailand tog vi upp att Thailand är en monarki. Att kungen fyller år den 5 december och att hans färg är gul kan alla nu. Vi hann även med att bekanta oss med Red Whiskered Bulbul. Det är en liten fågel som man kan se överallt sittande i sina burar. Tävlingar i skönsång med fåglarna hålls då och då och man kan sätta en slant på vilken fågel som man tror ska vinna.

Idrotten på stranden blev lite friidrott. Löpning och längdhopp. Pepparkakskull som uppvärmning är alltid roligt att leka. Bra kämpainsats av alla. Duschen uppe på skolan var riktigt skön!

Under Thaiundervisningen sjöng vi sången om Loi Kratong. Denna stora högtid infaller på söndag och då sätter man ut små vackra båtar och ber havet om ursäkt för att vi har smutsat ner det. Vi dansade och skickade runt en blomma och hade en trevlig stund tillsammans.

På torsdag hade vi ett samarbetspass med tvärgrupper från alla årskurser. En elev från 7-9 läste en saga och därefter hjälptes vi åt att illustrera denna saga. De större barnen var mycket hänsynsfulla och hjälpte de små. På fredagen kunde alla våra alster beskådas.

Vi passade även på att arbeta med våra Väderböcker. Nu börjar det bli stor skillnad temperaturmässigt. Minusgrader hemma gör att kontrasten blir rejäl.

Avslutningen i Salan höll 7-9:rna i och vi hade en trevlig stund tillsammans.

Jag hoppas att det sköna vädret ska bestå under helgen

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Då var det hög tid att skriva ett litet brev igen. Tänk vad tiden går fort när man har roligt och det har vi här hos Hajarna.

Denna vecka har det varit barnboksvecka och det har vi uppmärksammat hos oss. Vi har bland annat arbetat med ett projekt kring den underbara boken ”Till vildingarnas land” av Maurice Sendak, projektet heter Vild, vildare, vildast. Vi började med att bara höra texten och målat bilder som vi tror att det ser ut, mycket spännande att se att vi alla får helt olika bilder till samma text. Vi har analyserat bokens text och bildspråket. Vi har tittat på hur man kan både med bild och text förmedla olika känslor. Vi passade också på att prata om synonymer som faktiskt kan berika och nyansera våra egna texter. Springer var ett av orden där det fanns många synonymer: joggar, löper, kutar, ränner, rusar, spurtar, flänger och det finns säkert fler. Vi har visat känslor med kroppsspråk och med olika färger, svart kan vara rädsla rött kan vara ilska glädje kan vara grönt. Fortsättning på projektet kommer nästa vecka.

I onsdags var det idrott på stranden som vanligt där vi hade friidrott. Onsdagar är roliga dagar för då har vi flera praktiska ämnen förutom idrott har vi musik och slöjd också. På musiken har vi börjat öva på sånger inför Lucia, ja du läste rätt det är snart dags, det är lite svårt att tänka sig när man är här nere i det varma och goa Thailand.

I Thailand firar man Loi Krathong nu på söndag, man firar den 12 fullmånen på året. Man sätter ut båtar i havet. Vi har pratat om denna högtid och faktiskt fått göra en sådan båt till klassen på rasten idag, men tyvärr hinner de vissna innan söndag.

I torsdags var det Internationella läsdagen då arbetade vi med böcker mest hela dagen faktiskt. På morgonen redovisade alla sin läxa, som bland annat var att berätta om sin favoritbok. På eftermiddagen hade hela skolan samarbetseftermiddag då vi arbetade med sagan Kristalkulan av bröderna Grimm. Alla fick läsa sagan och måla bilder som skulle visa upp vad sagan handlade om. På fredagen hade vi vernissage på alstren, så att alla fick titta på de olika.

Avslutningssamlingen på fredagen hölls av 7-9:an och den bestod av en fantastiskt rolig pjäs som handlade om fotosyntesen.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg
Maria

5-6:an Kokosnöten

Veckan började med att vi planerade tillsammans med Linda, Britt och Erik så att vi såg vad som behövdes göras under veckan. Någon i klassen har läst mycket till ett prov i historia, en annan har lärt sig om tsunamis, för att nämna några exempel. Sen avslutade vi måndagen med att vi sjöng så fönsterrrutorna skallrade när Torben hade musik med oss.

Veckan har annars gått i barnbokens anda. Vi har jobbat med ett tema som heter ”vild, vildare, vildast” och utgår från Maurice Sendaks kända bok ”Till vildingarnas land”. Klassen har fått lära sig om synonymer, hur man utvecklar en text, ”kryddar” språket etc. Vi har vävt in både svenska och bild i temat. Nästa vecka fortsätter vårt jobb, då ska vi skriva  en egen barnbilderbok.

Hela skolan uppmärksammade barnbokens dag genom att vi hade samarbetsövningar med alla barn från förskolan till nian. Bilderna från det kunde på fredagen beskådas i en vernissage på skolgården. Sagan som de äldsta barnen läste hette ”Kristallkulan” och var en klassisk saga med trollkarlar och prinsessor.

Kokosnöten har också fortsatt med sin undersökning av matvaror, allt för att bli medvetna konsumenter. Vi åkte till Lanta Mart och jämförde priser, vikt, märkning, innehåll etc på olika frukostvaror. Vi tycker det är tråkigt att det är så mycket socker i de flesta produkter. Men vi hittade en del organiskt odlade produkter, vilket var kul. Ett exempel var en hallonmusli.

På fredagen hade vi idrott på stranden som vanligt. Uppvärmningen bestod av staffetter. Sen spelade vi brännboll och det blev riktigt svettigt!

Med anledning av Loy Krathong har klassen gjort en båt av bananblad och blommor som vi hoppas kunna sätta i vattnet på måndag. (Egentligen är det på söndag men vi är ju inte i skolan då)

Nu laddar vi för vecka 47 då vi i kokosnöten står för fredagssamlingen!

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

Så var även denna vecka över för år 7-9. Här kommer ett axplock av vad som hänt under veckan.

Veckan började annars som brukligt med samling i salan och den thailändska nationalsången. Sedan påbörjade eleverna veckans planeringar och som vanligt har flitens lampa lyst i 7-9:an hela veckan.

I veckan skrev Jimmy sitt matte-prov i algebra som han tränat på en tid. Zätha har fortsatt i geometrins värld, Arjuna, Sofus och Viktoria har alla räknat ekvationer.

På No lektionen jobbade Simon klart med sitt arbete om vattenkraft kontra kärnkraft och mailade hem det till sin hemskola i Sverige. Fabian har arbetat med värme och tryck i fysik, Malin med ekologi och Lisen blev klar med kapitlet syror och baser och jobbar nu med ellärans grunder. Johanna har fördjupat sig i akustikens värld och kommer snart at börja med optik.

I veckan har vi också uppmärksammat barnboksveckan genom att de äldre eleverna från 7-9:an läst upp en saga för de yngre eleverna på skolan. Sedan fick eleverna tillsammans illustrera sagan på ett stort pappersark.

Fredagen började som vanligt med idrott på stranden. Vi började passet med några olika staffeter och lekar som uppvärmning. Därefter blev det en jämn brännbollsmatch och även fast solen sken och det var väldigt varmt kämpade alla på jättebra! Efter det väntade en efterlängtad dusch och tillbaka gång till skolan. Där väntade lite språkbas och slöjd för en del av eleverna.

I veckan har vi även tränat på vår ”fotosyntes-teater” som vi spelade upp till publikens stora jubel på fredagssamlingen. Varje elev var en del i fotosyntesen. Jimmy spelade bladet, Zätha var klorofyll, Fabian var koldioxid, Johanna var syre, Lisen var socker och Viktoria var solen. Då fyra stycken elever tyvärr var sjuka eller lediga så hoppade Britt in och spelade vatten. Malin var berättaren och ledde publiken genom fotosyntesens alla faser.

Efter uppspelningen av detta drama var det dags för att avsluta veckan genom att tillsammans sjunga den thailändska nationalsången.

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik