Vecka 46 2008

Förskolan Fjärilen

Vi har som vanligt haft trevligt en trevlig vecka tillsammans. Vi har fått ett nytt barn till oss, så nu är vi 9 barn i gruppen.

I måndags så fick känna på en riktig regnskur, just när vi promenerade till lunch-restarugangen bröt den ut. Men vi plaskade iväg  och åt vår lunch. När vi ätit klart och gått tillbaks, var vi genomvåta så alla våra kläder fick vi hänga på tork. Men med torra kläder så var vi igång och lekte igen.

I onsdags firade vi Loy Kratong då vi alla på skolan byggde sin egen ”kratong” Det är en båt gjord av bananstock, bananblad  som sedan pyntas med blommor ljus och rökelser. Båtarna skall sedan skickas ut i havet som ett litet bevis på vår tacksamhet för det vatten vi får och det som vi förbrukar Och vatten, det  fick vi ju rejält i måndags.

Vi har under veckan också pratat och jobbat en del med bananen, trädet och bladen. Vi har bland annat lärt oss att en banan alltid har 3 klyftor.

Ha en skön helg.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har bjudit på blandat väder men mest uppehåll, förutom måndagen då vi knappt tog oss till Mon för att äta. Skolans paraplyer och vissa solparasoller fick gå med skytteltrafik, det blev mycket skratt och mycket blöta kläder.

Vi har fortsatt med vårt Thailandstema och då talat om hur man färdas här på Koh Lanta. Hur kommer man till skolan? Är det som hemma? Vad är skillnaden? Barnen fick också rita en tuk-tuk.

På tisdagens språklekar fortsatte vi med att lyssna efter ljud i ord, vi lyssnade mest efter P-ljud, oj vad det finns många P-ljud! Barnen fick också lära sig en rapplåt om Picasso. Avslutningsvis fick de måla som Picasso.

På onsdagen var det dags för Loi Krathong, alla var mycket tålmodiga och kämpade på med sina båtar. Det var inte lätt, säger en som aldrig gjort en Loi Krathong båt förut. Vi arbetade i blandade grupper, de äldre fick hjälpa de yngre. Alla fick med sin båt hem och kunde sen på kvällen se den åka ut med vågorna.

På torsdagen var det dags att tala om månaderna på mattepratet. Vilken månad är man född i? Hur många månader finns det? Vad är årstider? Vi lekte även en lek om månaderna.

På fredagens livskunskap fortsatte vi att prata om känslor, denna gång var det känslan arg. Vad gör mig arg? Får man bli arg? Hur vill jag bli bemött när jag är arg? Många intressanta diskussioner kom upp.

Barnen berättar:

Det var kul att leka i stora båten med turtel gubbar, sa JOHANNES.

Det var roligt att bygga Loi Krathongbåtar,sa HANNA.

Det var kul och gott när Anna bjöd oss på friterade bananer, sa BODIL

Övrigt:

Den här veckan har vi fått ytterligare två flickor till gruppen, vi hälsar Bodil och Hanna välkomna. Nu är vi elva barn i gruppen.

Vi får tacka Anna vår lärarkandidat för den tid hon varit hos oss, hon har lärt oss många roliga sånger och ramsor, vi önskar henne all lycka i framtiden och i arbetet som lärare.

Med önskan om en trevlig helg

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Åter en vecka som har rusat iväg. Jesper kom tillbaka efter sin resa till Borneo och han läste upp sin dagbok för klassen. Han var mycket nöjd med sin resa.

I tisdags var Sara fröken hela dagen och det blev både musik och engelska och bild.

På onsdagen var det strömlöst på Koh Lanta och det passade ju då bra att vi vara utomhus hela förmiddagen och tillverkada våra Loi Krathong båtar i Salan. Det var sannerligen inte lätt att få till dessa båtar men med en stor portion av tålamod så lyckades alla att tillverka en egen båt. Dessa båtar sattes ju sedan ut på kvällen på olika ställen på Koh Lanta.

Idrotten hade vi denna vecka flyttat till torsdag. Nu är vi i 1-2:an tillsammans med 3-4:an och det blev en lyckad start med hårdträning på stranden. Alla barn gav verkligen järnet och cirkelträningen löpte på bra. Detta pass kommer att upprepas nästa vecka!

”Hela skolan sjunger” på torsdag blev en träning på andra versen av Du gamla du fria. Mycket trevliga stunder tillsammans under Saras ledning.

På fredagen tillverkade vi egna klockor som vi ska ha stor användning av framöver. Målet är att kunna klockan till jul. 2:ornas mål är även digitaltid.

På engelskan tränade vi på orden on, under, over, beside, under, in, och between.

Ha en trevlig helg alla barn och föräldrar önskar

Agneta Ask, lärare åk 1-2 Snäckan

 

3-4:an Hajen

Nu har vi fått två nya elever i klassen, Erik och Leja. Det innebär att vi för tillfället är 10 elever barn i Hajen. Det är verkligen skönt att se hur nya elever snabbt kommer in i gruppen. Stämningen är god och arbetsron likaså!

Den här veckan har vi jobbat en hel del med elevernas egen bok om Thailand. De har fått skriva om resan hit och även om Loi Kratong som firades i onsdags. Den högtiden uppmärksammade vi även på skolan genom att göra båtar av bananträd. Dessa fick eleverna sedan ta hem och sjösätta tillsammans med sina familjer. Och visst är det en fin högtid där vi tackar vattnet för att vi får använda det och samtidigt ber om ursäkt för att vi smutsar ner det.

Då vi hade engelska i måndags fick alla rita varsin tokig figur som de sedan skulle beskriva skriftligt och därefter berätta om för klassen. Det blev många roliga, hemska och läskiga figurer med two heads, three legs, seven fingers and one big eye!

Imponerad blev jag också när vi igår gjorde en matteuppgift tillsammans. Det var två ”problem” med ett okänt tal i varje, som vi kallade för x. När barnen hjälptes åt kunde de lösa en riktigt svår uppgift och även få fram värdet av X! Strålande!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Den här veckan kom det ingen ny elev till klassen utan vi som går i 5-6:an även denna vecka är Amanda, Viktoria, Douglas, Ruben, Henric, Fabian och Olle.

På tisdagens idrottslektion spelade vi ultimate, som är en frisbee-sport, tillsammans med 7-9:an. Eleverna delades först in tre och tre för att öva att kasta frisbee, först på kort avstånd och sedan på lite längre avstånd. När de övat en stund så delades de in i två lag, som mötte varandra. De hann tyvärr inte spela så länge förrän det började ösregna och vi fick bege oss tillbaka till skolan.

På onsdagen firade hela skolan Loy Krathong. Vi hade först en kort samling i salan och gick igenom vilka grupper eleverna skulle vara i och sedan gick vi till klassrummet och läste en stund. Efter rasten samlades vi i salan igen i våra grupper och blev instruerade hur vi skulle göra våra båtar. Det var ganska knepigt i början att vika bananblad och sedan sätta fast dem, men efter ett tag förstod alla och båtarna blev mycket fina. Efter lunchen hade vi matte och sedan samlades vi i salan igen för att avsluta. På avslutningen berättade Helena varför och när man firar Loy Krathong. På kvällen satte flera av eleverna ut sina båtar i havet.

Veckan avslutades med en trevlig frågesport som 7-9:orna höll i.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka utökades klass 7-9 med Isabelle och Philip, så nu är vi nio (”gaau” på thai). Hjärtligt välkomna! Det är härligt att se hur de nyare eleverna välkomnas och snabbt blir en del av klassen!

På idrotten i tisdags fick de tillsammans med åk 5-6 öva sig på att kasta frisbee och alla undrade först varför, speciellt eftersom förutsättningarna inte var de bästa; det blåste en del och började regna efter stund. Men som alltid gjorde alla sitt bästa och efter ett tag blev de riktigt bra på att få frisbeen att flyga åt rätt håll i vinden. Då var det dags att avslöja att de skulle få spela Ultimate. Ultimate är en frisbeesport som, lite slarvigt, kan liknas med basket utan korg. En helt ny sport för de flesta men kämpaandan och lagkänslan var det inget fel på. När regnet tilltog rejält avslutade vi lektionen lite tidigare och började ta oss till skolan för dusch och ombyte, fortfarande med glada miner fast de var rejält ”sura”.

På onsdagskvällen firades ”Loy Krathong” i hela Thailand. Under dagen samlades hela skolan i Salan. Där fick vi i åldersblandade smågrupper från hela skolan lära oss att tillverka de vackra farkoster man skickar iväg med tidvattnet under ”Loy Krathong”. Mycket trevligt och vilka fina ”Krathonger” det blev!

Klassen har som alltid arbetat målinriktat och fokuserat och eleverna har följt sina individuella planeringar som de har. Några har gjort prov och väntar spänt på resultaten.

Denna vecka var det dags för klass 7-9 att ha hand om underhållningen i Salan på fredagen och en del av veckan har vi använt oss av för att komma på, planera och strukturera upp hur vi skulle genomföra det. Alla hjälpte till och det gjorde att allt var klart och noga förberett till fredagen.

Veckan avslutades med en lite annorlunda frågesport och än en gång blev samlingen i Salan, med den avslutande thailändska nationalsången, en perfekt avslutning på veckan.

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9