Vecka 46 2007

Förskolan

Den här veckan har vi haft mycket vattenlek med vattenspridare och vattenpistoler. Blött värre och jättekul!!

De barn som inte ritat av ödlorna tidigare har gjort det nu. Efter det lät vi ödlorna komma ut i det fria, eftersom vi misstänkte att de inte trivdes. En av våra ödlor ”Långsvans” dog ledsamt nog i vårt ”terrarium” så vi fick begrava honom – det var sorgligt tyckte vi.

Nu har vi planterat om ananasen, pomelon och mangon i större krukor. I samband med det passade vi på och göra nya skyltar som barnen hjälpte till och skriva.

Under torsdagen var de äldre barnen på besök i förskoleklassen och då tillverkade de bland annat ett 3 ords rim memory.

Fredagen började vi med en härlig dag på stranden med ”sandbyggnad” och bad. Alla barnen var jätteduktiga och vi hade såå trevligt tillsammans.

Veckans sång: I ett hus i skogens slut + en massa lucia sånger
Veckans ramsa: Gubben Gran

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

En härlig vecka med flitiga barn!
Vi jobbar mycket med bokstäver, ord och ljud. Barnen är mycket arbetssugna och vi hinner med mycket. Vi fortsätter med ”Räkna med Domino” och andra roliga matteövningar.

Barnen har gjort en egen saga som har fått två titlar ”Flickan som plockade bär” och ”Den elaka häxan” de hade svårt att komma överens om vilken titel som var bäst. Denna saga målar nu barnen bilder till. Under veckan har vi läst kapitelboken ”Kungasonen och Messeria”. En gammal saga som är omarbetad av M Eriksson och K Digman.

På fredagen var vi vid havet och hade en skön förmiddag med lekar i sanden och vattnet. Veckans sång och ramsa har handlat om alfabetet. Som vanligt hade vi ”Röris” i Salan på onsdagen.

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

 

1-2:an

Nu går tiden med rasande fart, tycker jag. Snart är det Lucia och jul och nu övar vi för fullt på våra luciasånger. En liten stund varje dag och sångerna sitter som berget. Jag antar att ni får höra en hel del hemma också.

Den här veckan har vi ägnat mycket tid till den egna berättelsen vi började med förra veckan. Alla har verkligen ansträngt sig och jag tror att alla blev nöjda med sin berättelse. Jag var mycket nöjd i alla fall. Alla har fått läsa upp berättelsen för klassen och det behöver vi träna mycket på.

I matten har vi fortsatt träna 10-kamraterna. Det kan man träna hur mycket som helst och det är nyttigt, dem har man mycket ofta användning av i matten.

På bilden fick barnen måla av ett fruktfat. Det blev helt underbara akvareller som pryder våra väggar i klassrummet! Så helt olika målningar, trots samma motiv. En lärdom i sig för barnen.

På gympan blev det mycket boll, både ”doppboll” och box-boll. Det börjar bli varmt på stranden, så badet är ett måste nu. Barnen är duktiga på att komma upp ur vattnet efter lektionens slut, trots att det är så skönt.
Under onsdagen firade vi Smilla på hennes 8-årsdag.

Nu har Tristan lämnat oss för att åka hem till Sverige, det lär vara riktig vinter nu. Tristan, som ska ända till Skellefteå, får säkert uppleva snön, då han kommer hem. Vi hoppas att han får det bra där hemma och att han har fått många fina minnen med sig. Barnen som åker hem lämnar alltid ett tomrum efter sig i klassen. Så är det här på Koh Lanta – många möten och många avsked.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

 

3-4:an

Det har varit en varm vecka och det är helt fantastiskt att våra elever orkar arbeta på så duktigt som de gör trots denna värme.

Vi välkomnar Hanna, som kom till klassen i måndags, och hoppas att hon ska trivas hos oss.

Veckans bildlektion visade på stor kreativitet då det ritades och målades, med oljepastell kritor, smaskiga frukter av olika de slag.

Vi har börjat förbereda oss inför vårt besök i ett buddhist tempel nästa vecka. Detta har vi gjort genom att diskutera, samtala och skriva eget fakta om Buddha och buddhismen i vårt Thailandshäfte.

Under idrottslektionen testade vi på olika bollspel och bollekar. Vi satte ihop en bollek och ett bollspel (doppboll och rugby utan tacklingar). Eleverna fick även lära sig att spela box-boll. Solens strålar gassade så det blev ett svalkande bad som avslutade lektionen.

Det känna konstigt att träna lucia och julsånger i värmen. Men så är ju livet här nere i Thailand och det är knappt en månad kvar till Lucia. Eleverna sjunger med glädje under musiklektionerna. Nu ser vi bara fram emot att få visa upp vad vi kan.

Vårt arbete med skrivprocessen rullar på. Den här veckan gjorde alla en miljöbeskrivning. De flesta valde att beskriva sina rum i Sverige.
Det är en diskussionsglad grupp. Det märktes när vi tog upp miljöproblemen i världen under vårt värderingsövningspass. Det kom fram många intressanta synpunkter på hur vi kan förbättra vår miljö

På fredagens Mattekullektion hade vi stafettmatte. Eleverna löste sina uppgifter i smågrupper.

Rastaktiviteten är stor och verkligen blandad. I 3-4:an är det populärt att försöka sätta ihop våra kuber som vi har i vår mattehylla.

Som vanligt avslutade vi arbetsveckan i Salan. Den thailändska nationalsången låter helt fantastisk numera — om vi får säga det själva.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an och 7-9:an

Den här, ganska soliga och varma veckan, har vi pratat en del om att det är mycket som skiljer Thailand ifrån Sverige samtidigt som 5-6:an har kämpat på med multiplikationstabeller precis som man gör i Sverige. En upptäckt vi gjort är att längdenheterna är annorlunda – för att mäta längd använder man inte cm, dm och meter utan inch. Under matten har eleverna också kämpat på med sina planeringar; några räknat vinkelsummor i trianglar andra räknar decimaltal mm mm.

Den här veckan var det premiär för ”praktisk hemkunskap” då fem elever från åk 7-9 under tisdagen gick iväg till Islanders Café för att baka. Detta kommer vi att fortsätta med varje tisdag en lång tid framöver och nästa vecka är det elever i åk 5-6 som skall baka. Så ni som vill smaka är välkomna till Islanders Café under eftermiddagen då det vi tillverkat finns till försäljning (intäkterna tillfaller oavkortat café ägaren som tack för att vi får låna deras utrustning, ingredienser har vi med oss). Eleverna som den här veckan bakade ananaspaj och gjorde vaniljsås tyckte att det hade varit lite varmt men framförallt väldigt roligt.  Vi som smakade tyckte att det var väldigt gott!!

Vår thailärare kämpar på och har försökt lära oss räkneorden, väderstreck, de vanligaste fraserna som – Vad heter du?, – Var kommer du ifrån?, – Jag förstår inte osv.

Den här veckan har vi också börjat prata om Buddismen eftersom detta är den största ”religionen” i Thailand och för att vi nästa fredag skall besöka ett tempel. Eleverna är fascinerade av munkarna och deras leverne och ser fram emot att få lära sig mer.

Under engelska lektionens ”talking activities” diskuterade vi vilket djur vi helst av allt skulle vilja vara, det är alltid spännande och höra vad alla tycker.

Fredagens idrottslektion bestod i vattengympa, strandtennis, vattenrugby och vattenstafett allt under ledning av vår mysiga och duktiga praktikant Mikael.

Veckan avslutades med att vi sjöng klappramsan 1 å 2 å 4 som går ut på att öva rytmik, koordination samt 3:ans och 4:ans tabeller. Klapp på allt som är delbart med 3 och stamp på allt som är delbart med 4.

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9