Vecka 45 2018

Förskolan Fjärilen

Nu har alla helårselever kommit tillbaka från höstlovet plus att många nya elever börjat, så nu är det full fart på skolan. Vi på fjärilen håller oss mest på vår lekgård. Vi spelar ”Uno”, ”Finns i sjön”, gräver i sanden eller lagar mat i kiosken.

Inomhus har barnen hittat alla utklädningskläder. De är väldigt kreativa och har klätt ut sig till bland annat katter, hundar, polis, tomte och prinsessa… Att leka rollekar tycker barnen är jättekul. Men att lära sig leka, inta olika roller, samspela och förstå lekkoderna – samspel, turtagning, ömsesidighet – kräver träning. I förskolan sker en del av lärandet genom just lek. I rollekarna lär sig barnen ord och begrepp för t.ex. affärslek, sjukhus m.m. samt att de får möjlighet att bearbeta upplevelser. Förutom dramalek fortsätter vi med att räkna till 10 på thai, högläsning, medveten språkträning, fri lek, massagesaga, sångstund, skapande, träna finmotorik och mycket mer.

Varma hälsningar Anna

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har vi jobbat med sortering, mönster och geometri på matematiken. Vi har använt klossar och former i olika färger.

På svenskan har vi tittat på Sagomattan och gjort en egen saga om en robot som hjälpte en superhjälte. Vi tränade på att lyssna, fantisera och få ihop en berättelse med  en röd tråd. Sen ritade vi bilder till vår saga.

Vi har spelat spel som Uno, memory och lotto. Då har vi tränat på siffror, rimord, att minnas, taktik och turtagning.

Sen har vi självklart haft fri lek både inne och ute! Barnen har bland annat klätt ut sig till katter, poliser och tomtar! Härligt med fantasifulla rollspelslekar.

Vi har varvat lek och rörelse som att dansa till Just dance, med att lyssna på massagesaga och göra enkla yogarörelser.

I fredags var vi i Casuarina park på utflykt. Vi åt frukt, lekte och samlade på oss saker som vi hittade i parken och på stranden.

Trevlig helg!

Camilla

 

1-2:an Snäckan

Snäckans klass är en underbar grupp med elever. De arbetar flitigt och är alltid positiva. Vi startade veckan med ett klassråd. För att hålla ett klassråd behövde vi först prata om vad ett råd är och hur det hålls. Vi valde sedan en sekreterare och en ordförande. Vi diskuterade klassfrågor, men också frågor som vår representant skulle ta upp på elevrådet senare i veckan.

I tisdags hade klassen engelska med vår engelsklärare Britt. De var lite nervösa innan, men efteråt var de så lyckliga och tyckte verkligen att det var jätteroligt. Britt träffar nu klassen vid två tillfällen i veckan. I onsdags var jag på arbetstillståndsresa till Krabi halva dagen. Klassen hade då Lovisa, Lovisa arbetade med olika matematiska mönster och även elevmassage. Klassen fick då också chansen att träffa Palmens elever som går i årskurs 3-4.

Vi har i veckan lärt oss om ormen, skrivit faktatexter, och diskuterat vad religion är. Eleverna har fått göra en egen bildserie med en kort text till, som handlade kristendomen. Vi har också repeterat klockan och olika matematiska begrepp.

Allt gott

Madde

 

2-3:an Geckon

Efter en veckas höstlov hade vi alla hunnit sakna varandra. Många av eleverna var ivriga och ville berätta vad de varit med om under föregående vecka. Vi beslöt att vi skulle skriva och rita om våra upplevelser. Det skrevs och ritades under stor koncentration och när alla var klara blev det en mysig stund där vi läste upp våra texter och visade våra bilder för varandra. Lite extra intressant och pirrigt var det nog för vår nya klasskamrat. Vi hälsar henne välkommen till och hoppas att hon kommer att trivas superbra hos oss!

Under veckan som gått har vissa ändringar i schemat gjorts. Idrotten ligger nu på fredagar istället för på onsdagar. Slöjdgrupperna har startat och vår nya engelsklärare har börjat. Vi hälsar även henne hjärtligt välkommen till oss!

Förutom att eleverna har arbetat intensivt med sina individuella planeringar har mycket tid gått åt till förberedelser inför fredagsavslutningen i Salan. Eleverna kommer att spela upp ”Skolnytt”. De kommer att agera nyhetsankare, reportrar och meteorologer.  Övriga elever på skolan och alla föräldrar kommer att få ta del av vad som hänt i Geckon under den gångna veckan.

Mer om hur det gick för Geckons nyhetsteater får ni läsa om i nästa veckas veckobrev. Tills dess önskar vi er alla en härlig, solig och skön vecka.

Kram från oss alla i Geckon.
Helene
3-4:an Palmen

Nu har en ny klass bildats på skolan. Klassen heter Palmen och eleverna går i åk 3-4. Just nu är det bara fem elever i klassen med det kommer nya elever varje vecka.

Första dagen gick ut på att lära känna varandra och eleverna fick i uppdrag att utföra en mycket speciell bilduppgift. De fick måla på varandras bilder under ordnade former. Det var många glada skratt och ivriga kommentarer under tiden.

På idrotten fick eleverna lära sig grundslagen i tennis, backhand och forehand. De var jätteduktiga och spelet kom snabbt igång. Det var väldigt varmt på de instängda tennisbanorna men det var ingen elev som klagade utan alla kämpade på.

Klassen haft engelska med vår engelskalärare, Britt. Samt arbetat med sina planeringar från Sverige.

Det har varit en jättebra vecka. Det känns om eleverna trivs i klassen. De är snälla och hänsynsfulla mot varandra. Det råder arbetsro i klassrummet och alla elever är så flitiga.

Ha en fin helg önskar Lovisa

 

4-5:an Hajen

Klassen har den här veckan välkomnat tre nya elever, vilket alltid är lika roligt och trevligt. I veckan har eleverna haft både klassråd och elevråd, där många intressanta frågor togs upp.

Den här veckan startade vi med både trä- och syslöjd, vilket eleverna tyckte var jätteroligt och inspirerande. Kreativiteten flödade och det syddes och snickrandes i alla hörn på skolan.

I matematiken har eleverna arbetat med multiplikation, division, längd, area och symmetri, skala, beräkningar decimaltal och problemlösning. Veckan avslutades som vanligt med ett multiplikationstest.

I svenskan har de skrivit tal, faktatexter om ett land, arbetat med berättande texter, stavning och läst i sin roman 3×20 minuter.

I engelska grammatiken har vi arbetat med who, which och presens -s. Sedan har de läst olika texter i sina textböcker och svarat på tillhörande frågor till de olika kapitlen.

I NO har de arbetat med naturen på hösten, kroppens energi, andningen, närsynthet, översynthet och gjort tillhörande experiment.

I SO har vi lärt oss om Europas och Nordens sjöar, älvar, hav mm. Någon har arbetat med Vikingatiden och deras färder. Vi har sett Geografens testamente, Odens rike och Resan tillbaka, huskarlen, smeden och stallaren.

På idrotten tog vi vår fantastiska skolbuss och åkte iväg för att spela och lära oss mera om tennis. Som vanligt varje vecka har vi också haft några som åkt iväg för att träna och spela fotboll och volleyboll.

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka

 

6-7:an Kokosnöten

Denna veckan har vi tagit emot flera nya elever och varit en ganska stor grupp. Vi har ju också blivit vår egen grupp nu, kokosnötterna. Jag tycker de nya eleverna har kommit in bra i klassen och det är roligt. Kompisskapet med bananerna håller också i på många håll.

Arbetet i klassrummet har kommit igång och arbetsron är för det mesta mycket god. Eftermiddagarna kan ibland bli lite långa. På rasterna samlas de flesta runt pingisbordet för en omgång tillsammans med bananerna. Kul att se hur de aktiva de är.

Vi har kört lite mattekluringar vilket triggar många. Snabbtest i multiplikation kommer att stå på schemat varje vecka och snart ser vi nog resultatet av att regelbundet träna tabellerna.

Vi har haft elevråd under veckan och då även klassråd. Många förslag dök upp på nya saker till skolgården, en del mer möjliga än andra.

Vi hade idrott på stranden med bananerna. Det var bl.a. stafett, en fotbollsvariant och kroppskontroll som genomfördes.

De elever som ville fick gå på massage under Lovisas ledning i onsdags. Det var uppskattat och det blir säkert flera som går igen nästa gång.

/Henrik

 

8-9:an Bananen

Veckan som gått har varit spännande då Bananen äntligen har startat upp på egen hand. 10st förväntansfulla elever och en minst lika förväntansfull lärare flyttade in i nymålade lokaler på skolan. Veckan inleddes med att lära känna varandra, kolla individuella planeringar och sätta upp riktlinjer för höstens arbete. Det märks av att det varit lov hemma i Sverige då många nya arbetsområden och individuella planeringar startades upp denna veckan. Många av eleverna är återvändare till Lilla svenska skolan och det är mycket inspirerande att se hur de tar upp kontakten med varandra igen efter en tid ifrån varandra. En del var här för några månader sedan, en del för några år sedan och några är helt nya. Nu när första veckan är till ända är det fantastiskt att se hur eleverna hittar nya bekantskaper och jobbar ihop som en klass.

Vi har valt elevrådsrepresentanter från alla årskurser på skolan och Bananens representant agerade sekreterare på det första elevrådet för terminen. Rastaktiviteter och förhållningsregler diskuterades och eleverna fick praktiskt träna på vad det innebär att delta i en demokratisk process, en viktig del i skolans demokratiuppdrag.

Idrotten på stranden ägnades åt övningar med fokus på bollekar och samarbete. Kasta och fånga var grundtemat i olika konstellationer som exempelvis stafetter, samarbetsövningar samt en variant på fotboll där endast händer fick användas. Det var ett svettigt och sandigt gäng som återvände till skolan efter idrottstimmen.

Denna vecka har även slöjd och moderna språkundervisningen startat för samtliga bananer. Eleverna har bekantat sig med nya lärare och lokaler och har i slöjden gjort skisser för att praktiskt genomföra sina kreativa planer veckorna framöver. Ska bli spännande att följa deras skapande verksamhet som med stor sannolikhet kommer visas upp någonstans på skolan.

Nu tar vi helg och laddar för en ny vecka!

Som alltid – ENJOY

Sara