Vecka 45 2017

Här på Lilla Svenska Skolan vet i stort sett alla elever vad poijor är. Vi ser att det övas på att poija på stranden, på restauranger… och den här veckan har det även övats i skolan. I onsdags var Pas från Indian bar på besök på skolan och lärde eleverna olika tricks. Det var full aktivitet på skolgården!
Poijor är bollar i snören som man svingar i olika mönster. Eleverna var väldigt duktiga och hade bra snurr på bollarna, men ibland tappade bollarna fart och hamnade i huvudet. Poi betyder boll och kommer ursprungligen från Nya Zeeland. Där har tekniken använts av Maorierna för olika saker och det har sedan spridits över jorden, bland annat hit till Koh Lanta.

På tillsammanstiden i salan den här veckan hade vi olika samarbetsövningar. Vi blev indelade i tvärgrupper och skulle sedan bland annat vända på en matta som vi alla stod på, göra en ”staty” där bara sex fötter fick vara i marken och organisera oss i ordning efter längden på vårt hår utan att prata.

Salasamlingen i fredags hade 4-5:an Palmen hand om. De redovisade sitt europaarbete för oss.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Den här veckan har bokstaven T varit i fokus. Vi har sjungit, färglagt, ritat och skrivit T. Det fanns många ord på T och flera kompisar hade T i sitt namn. Majas sång handlade om Timotej och det fanns många ord att prata om i texten.

Owl har tränat färger på engelska med barnen och berättat sagan om Peter och vargen.

På måndagen uppmärksammade vi att det var Gustav Adolfdagen och flera barn kände igen honom från boken om Vasa grisen. Vi har läst boken om Petter och hans fyra getter och lärt oss rimmen utantill. Nästa vecka skall vi nämligen besöka ett gäng getter och en killing. Gumman i munnen har varit med ett par gånger och barnen tränar tungan med stor entusiasm.

Muselina har hunnit två hembesök även den här veckan och vi har fått lyssna på spännande berättelser från hennes vistelse. Vi har gått över till att känna sig busig men har än så länge bara läst och diskuterat.

Barnen har skapat mycket i olika material. Utomhus har de skapat i sanden med hjälp av snäckor, kottar och långa barr. Inomhus har de skapat i play-doh, vid ljusbordet och på papper.

På tisdagens strandutflykt skapade vi saker tillsammans och fortsatte skriva med hjälp av pinnar. Barnen hittade flera fiskar och en och annan snäcka som levde.

Barnen hade besök av 6-åringarna från Mangon och det lektes på hög nivå.

På torsdagen var vi på ett efterlängtat besök på Animal Welfare. Barnen var glada och sprang in i nybyggda Kittycity. Det var många kärvänliga små kattungar som ville bli klappade av ivriga barnhänder.

Det känns något overkligt men vi har börjat lite smått att öva på luciasånger.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon​

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!

Veckans hemliga lösenord: se och ta
Veckans ramsa: Harrys hare
Veckans bokstav har varit T t som vi med jobbat med på olika sätt, hittat ord som har Tt i början, mitten eller slutet, tittat på Livet i bokstavslandet, spårat och byggt bokstaven i lego, tränat på att skriva den och läsa ord med t. Vi hade ett bingo med T-ord och har tillverkat varsitt torn av tidningspapper som blev till en hel stad när vi satte upp teckningarna i klassrummet. Sjungit om “Tuffa T” och hör och häpna så har vi satt igång med luciasångerna. Det känns lite konstigt så här i värmen att sjunga dem, men är det snart lucia så är det!

I matematiken har vi främst arbetat med mönster genom att vi gjort övningar på stenciler, på datorn och byggt med kaplastavar enligt mallar. Sedan har vi arbetat med begreppen “fler än” och “färre än” på olika sätt.

Mycket lek, uppvisning och testning av pojor, besökt Animal Welfare och mycket kortspel och Uno har vi också gjort/haft!

Vi har hälsat Melker välkommen till oss och vi har sagt hej då och kramat om vår kompis Agnes som lämnat oss idag, även våra praktikanter Ellika och Sandra.

Ha en riktigt skön helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi fått två nya kompisar i klassen, det tycker vi är väldigt roligt.

Vi har arbetat på utifrån våra planeringar och haft en del matematik och svenska.

I So denna vecka har vi fortsatt med skapelseteorin och denna gång var det utifrån Islam. Väldigt spännande att det ser så olika ut och vi diskuterade mycket kring skillnaderna. Jag åkte som bekant till Krabi i tisdagseftermiddag och då var Karin vikarie inne på snäckan. Hon spann vidare på vårt arbete kring skapelsen och eleverna fick göra sina egna skapelseberättelser. Det var riktigt roligt att läsa deras version av hur jorden skapades.

Denna vecka har vi startat ett samarbete med Mangon och Geckon. Maria som är musiklärare, Stina som är älskar bild, och jag som är en riktig naturvetenskapsfantast, kommer under torsdagar att ha tre stationer. Barnen delas in efter årskurs och var tredje vecka kommer de ha bild inne hos Stina, musik och drama inne hos Maria och NO experiment inne hos mig. Denna vecka var 1:orna inne hos mig och arbetade med tyngdkraft och friktion. 2:orna var inne hos Stina och hade bild.

Det har varit en fantastisk vecka men nu ser vi fram emot lite ledighet.

Ha en fin helg.
Isabella

 

1-2:an Geckon

Veckan har bjudit på nya bekantskaper i klassen, härligt med dynamik i gruppen!

Vi har arbetat kring närsamhället- vilket ju är Koh Lanta, och de viktiga samhällsfunktioner som finns. Eleverna har funderat kring vilka yrken som finns och vilka som är vanliga här. Vi jämförde sedan med de vanligaste yrkena i Sverige. Eleverna tyckte att det var stor skillnad på vilka arbeten det fanns mycket av här och hemma i Sverige. Det var spännande att höra elevernas tankar.

Onsdagens idrott var stationsträning med styrka, kondition och koordination i en härlig blandning. Lagom varmt hade vi också, molnigt och lite svalare vindar än vanligt, vilket passade bra när eleverna kämpade så att svetten ändå rann!

I torsdags hade Snäckans och Geckons ettor en gemensam lektion om tyngdkraft och friktion samtidigt som tvåorna från dessa grupper hade bild. Vi fortsätter med dessa grupper och arbetar återkommande med experiment, bild och musik.

På återseende nästa vecka!

/Stina

 

3-4:an Hajen

I veckan har vi haft konversationsövning på engelska. Vi har frågat varandra om var vi bor, vika favoritmaträtterna är och om vi har några syskon och/eller husdjur. Vi fick också reda på vilka sporter vi gillar. I det sammanhanget dök det upp några oväntade personer i gruppen som hette bl.a. Klara, Gunilla och Kalle. Någon var 200 år gammal och någon bodde i New York. Syftet med övningen var ju att prata, så dessa gäster var väldigt välkomna.

I övrigt så har vi bl.a. tränat extra på kortdivision och på idrotten var det styrka och kondition som gällde. Vi har idrott tillsammans med eleverna i Palmen och det är kul, eftersom vi då blir några fler och övningarna på så sätt blir roligare.

Ha det bra!​

/Nettan

 

4-5:an Palmen

Vi jobbar på med våra ämnen i Palmen. Denna vecka har vi lagt stort fokus på Europa. Vi läser om några europeiska länder och skriver faktatexter. Detta gör eleverna i grupp vilket är mycket uppskattat av eleverna. Vi kommer träna mer namngeografi nästa vecka.

Vi försöker utveckla vårt skrivande dvs tänka på stavningsregler och fundera över textens innehåll, hur man kan skriva för att läsaren ska kunna skapa sig inre bilder när den läser texten. Detta är inte helt enkelt, men övning ger färdighet!

Palmerna är duktiga på att hålla små muntliga presentationer för varandra. Just nu övar de på att gå igenom en matematikuppgift på tavlan, det är lite pirrigt ibland men nyttigt att kunna förklara för sina kamrater hur man tänker.

Vi fortsätter vårt arbete med vår läsgruppsbok där vi diskuterar både ordförståelse och bokens innehåll.

Trevlig helg!
Jessica

 

6:an Kokosnöten

Vi har fått tre nya kompisar i gruppen den här veckan, det är kul!

Många har jobbat efter den egna planeringar den där veckan. Det är väldigt varierande uppgifter vi har med oss från våra hemskolor. Vi försöker dock göra några saker tillsammans varje vecka, eftersom det är viktigt att jobba i grupp också. Ibland deltar hela gruppen och ibland är det delar av gruppen som är med.

Den här veckan har vi som är långtidselever i kokosnöten jobbat med ljud i fysiken. Visste ni att man kan se ljud, känna ljud och höra ljud? Vi elever trodde först inte att man kunde se och känna ljudet, men nu har vi gjort flera försök och bevisat att det faktiskt går. Vi tycker mycket om att jobba laborativt och upptäcka saker.

I SO:n har vi lärt oss att bli källkritiska den här veckan. Vi har jobbat med övningar från statens medieråd och sett på filmer. Annika visade oss ett nyhetsklipp om att tvättbjörnar skulle invadera Sverige, vi förstod ganska snart att det var en fejknyhet. Efter det fick vi i uppgift att själva spela in en film med en fejkad nyhet. Vi håller just nu på med inspelningen och ska sedan redigera filmen.

I matten har vi, hela gruppen tillsammans, bekantat oss med begreppet variabel. Vi har gjort en övning där några av oss var agenter och hittade på ett värde på en variabel. De andra var sedan detektiver och skulle med hjälp av kluriga frågor så snabbt som möjligt ta reda på variabelns värde. Vi har också jobbat med våra enskilda matteplaneringar under veckan. Flera av oss har börjat på nya kapitel i böckerna.

På bilden jobbar nästan hela gruppen tillsammans. Temat den här veckan har varit skuggor. I tisdags ritade vi geometriska objekt som vi skuggade och i torsdags fick vi jobba med stilleben med fruktmotiv.

Pop kan mai
Malin

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har eleverna arbetat självständigt och följt sina individuella planeringar.

På en av SO-lektionerna i veckan hade vår VFU student Michelle en spännande diskussion med eleverna om världens första mänskliga robot som fått medlemskap i Saudiarabien.

Nio förväntansfulla bananer såg i veckan framemot hemkunskapslektionen då de fick baka pannbröd som smakade riktigt gott.

Veckan avslutades med ett svettigt fys-pass på idrotten.