Vecka 45 2016

Förskolan Fjärilen

I veckan har vi fokuserat på drama. På engelskan har vi läst och dramatiserat sagan ”Bockarna Bruse”. Vi har också bytt ut bockarna till djungeldjur och ändrat i rollerna.

Med rekvisita har barnen rollspelat sagan. När vi hade thai berättade Sharon sagan om de tre drakarna. Vi har vävt in dramatiken i de flesta aktiviteter.

På tisdag åkte vi på studiebesök till templet i Old Town. Vi träffade munken Chai som visade oss runt. Han berättade för oss hur det är att vara munk och om buddhismen. Vi fick följa med till en vacker gammal byggnad och medititera tillsammans med munken. En vacker och andlig dag i templet. När vi kom tillbaka ritade vi våra upplevelser och reflekterade över besöket.

När vi hade ”hela Salan sjunger” övade på den magiska afrikanska sången.Vi började med luciasånger eftersom vi närmar oss Lucia.

På torsdag när vi hade idrott lekte vi samarbets- och organiserade lekar. Vi lekte ”kom alla mina Mangofjärilar”, ”Persson möter Karlsson”, och ”djungelleken”.

Tack för en lärorik vecka!

Ha en fin helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Ännu en vecka har gått inne på Mangon. Denna vecka har vi sjungit och spelat ukulele mer än vanligt, då vi har tränat till vårt framförande på veckans Sala-avslutning. Barnen var spända, men tyckte det var roligt att uppträda och kände sig väldigt stolta efter att ha mottagit rungande applåder.

Förutom uppträdandet var veckans höjdpunkt vårt studiebesök på templet i Old Town. Vi fick träffa munken som tog sig god tid att berätta om livet i templet samt svara på väldigt många frågor som barnen hade. Vi fick prova slå på gong-gong och avslutade besöket med att gå in ett fint litet mini-tempel där munken visade oss hur man mediterar. En väldigt magisk känsla att få uppleva barn från 3 år sitta helt stilla, tysta och djupt koncentrerade på att ”göra ingenting”.

På idrotten gjorde vi en hinderbana, där barnen skulle göra kullerbyttor, balansera med ärtpåse, hoppa i ringar, krypa och åla genom en tunnel och kasta prick i korg. Barnen jobbade på med glatt humör! Efter var det väldigt skönt att svalka av sig med dusch, vatten

På mattesamlingen jobbar vi vidare med begreppen hög/låg och lite extra med siffran 5. På språksamlingen har vi kommit fram till bokstaven L, l i alfabetet, en av de enklaste bokstäverna tyckte barnen – lätt att skriva samt att den bara har ett ljud.

Vi tränar på vår uppmärksamhet och koncentration genom att leka lekar så som ”lyssnarleken”, där det gäller att med stängda ögon kunna känna igen olika ljud. En annan lek är ”kommer du ihåg” där man övar på att följa flera givna instruktioner.

Ha en skön helg!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka står snäckorna tillsammans för innehållet i veckobrevet. De berättar vad vi har gjort i veckan, vad som har varit roligt och vad de behöver träna på ännu mer.

Leia vill berätta att hela klassen har besökt templet i Old Town och att de har fått lära sig massor nytt om Buddhismen. Alla snäckor tyckte det var spännande, roligt och intressant. Mira berättar att vi i templet fick träffa en munk som hade orangea-bruna kläder, hon säger också att han var snäll. Oliver fick lära sig att det finns många böcker som handlar om Buddah. Olivia fick lära sig att symbolen för Buddhismen är ett hjul med åtta ekrar.

Melvin tyckte det var extra roligt att arbeta med stationsträning med fokus på subtraktion. Han berättar att stationerna vi hade var affär, fingermatte och mattespel på datorn. Det roligaste var att ”leka” affär tyckte de flesta i klassen.

Denna vecka hade snäckorna idrott på torsdagen och då fick de använda bollar att kasta med men de fick också dansa två roliga danser säger Oscar och Olivia. Den ena dansen hette Honkitonk och den andra var Fader Abraham. Eleverna fick då öva på att röra kroppen till musiken. De svettades och skrattade mycket!

Oscar berättar att vi har arbetat med Gosebjörn även denna vecka, han och resten av klassen tycker det är roligt att arbeta med nallen. Oscar säger att det var kul att skriva regler för Gosebjörn på datorn. Det fick eleverna göra i par och sedan fick de även rita en bild av Gosebjörn.

Förra veckan läste vi ut ”Mörka skogen” och nu har vi börjat med en ny högläsningsbok, ”Drakar i Globen”. Alla tycker att boken är väldigt spännande och intressant. Max berättar att boken handlar om Jack, en liten drakbebis och en vätte. Det är många av eleverna som tycker att vi borde ha ännu mera högläsning.

Oliva är just nu klassen elevrådsrepresentant och i veckan var hon på elevråd. Hon berättar att det bestämdes att alla klasser på skolan ska ha 5 tysta minuter i matsalen. Skönt tycker vi lärare men även eleverna tycker det är bra.

Vad ska vi träna på?

  • Oliver tycker vi ska öva på att vara tysta i klassrummet.

  • Mira och Olivia tycker att vi behöver bli mer ordningsamma. Vi måste plocka in efter oss på rasterna!

  • Leia tycker att vi ska träna mer på subtraktion.

  • Oscar tycker att vi ska öva på multiplikation.

  • Max tycker att vi ska öva på att sitta still i klassrummet.

  • Melvin tycker vi borde ha mer thai.

I torsdags sade vi hejdå till Josefine som efter fem veckor på Lilla Svenska skolan ska ha en semestervecka i Phuket innan hon flyger hem till Sverige. Alla tycker det är tråkigt att Josefine har lämnat klassen och vi kommer sakna henne mycket!

Trevlig helg önskar vi er!

Stina

 

1-2:an Geckon

Man blir glad när solen skiner och nu känns det som att den tittar fram titt som tätt. Härligt!

Vi har haft en trevlig och innehållsrik vecka som bl.a. har ägnats åt Buddhism. Vi har tillsammans med snäckorna gjort en tankekarta om Buddhism som vi arbetat med både före och efter tempelbesöket. I templet fick vi träffa en munk som berättade mer för oss. Han berätta att det för buddister är viktigt att vara nöjd med det man har och får, dela med sig till de som inte har så mycket samt vara rädd om allt levande. Regler som vi alla bör bära med oss vare sig vi är buddister eller inte. Barnen hade mycket bra frågor som vi skrivit ner på små lappar.

Barnen har fortsatt att arbeta med sitt eget arbete från hemskolorna och de har sedan repeterat månader och årstider genom läggspel.

I engelska har vi fortsatt att träna på att beställa från menyer och barnen har fått var sin liten engelska- bok ”My little englishbook”.

Veckans ”Grej of the week” handlade förstås om GECKOÖDLAN. Den kände förstås alla barnen till! Men lite nya spännande fakta fick de lära sig t.ex. hur geckons fötter fungerar.

Skolan har denna vecka haft elevråd och Geckons representant klarade uppdraget med glans!

Vår VFU-student har fortsatt med ”Nalletemat” och barnen har skrivit och ritat.

Lena

 

3-4:an Hajen

Oj vad tiden går fort, redan fredag igen! Men vi har som vanligt hunnit med mycket i veckan.

I torsdag var det äntligen dags för Hajar, Kokosnötter och Bananer att åka till Old Town för att besöka templet. Vi fick träffa en munk som berättade om templet och om hur det är att vara munk. Som tur var så var Sharon med och tolkade åt oss. Vi fick också ställa frågor och så fick vi pröva på att meditera.

Inför besöket i templet hade vi förberett oss genom att lära oss lite om buddhism. Vi hade bl. a tittat på en film, tillsammans läst berättelsen om hur Siddharta Gautama blir Buddha, ”den upplyste”, och jobbat med lite uppgifter runt det.

På grund av besöket i templet flyttades Hajarnas musik till måndagen istället. Och om man tjuvlyssnar lite under musiklektionen så förstår man att det inte är så långt kvar till lucia.

Idrotten flyttades från torsdag till fredag istället och den här gången så fick eleverna, efter sedvanlig uppvärmning, bl. a leka ”Älgleken” och dansa jenka.

Vi har också hunnit med att ha klassråd där vi bl. a diskuterade frågor som ex. vad vi kan göra för att dämpa ljudnivån i matsalen och att vi måste bli bättre på att plocka in bollar, racket, spel mm efter raster. Sedan fick Bianca, som är vår elevrådsrepresentant, ta med sig dessa punkter till elevrådet.

Vi fortsätter att fylla på med nya elever, den här veckan började Signe hos oss på Hajen.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

I måndags fortsatte vi med temat kring mobbning och hur vi ska agera gentemot varandra för att vi ska må bra. Vi jobbade lite djupare kring de frågor Erik (prästen) och Anna diskuterade med eleverna om i fredags förra veckan. Eleverna hade många idéer även denna gång, vi tror och hoppas att de fått med sig ytterligare några goda tankar att lägga i livets ryggsäck. Vi kommer dock att återkomma till detta tema ganska snart igen då vi tycker att det är väldigt viktigt.

Hajarna, Kokosnötterna och Bananerna har denna vecka varit på studiebesök på templet i Old Town. En munk introducerade oss till de seder som gäller i templet och tankar kring livet, hur vi ska vara med varandra och agera gentemot vår natur och omvärld. Många tankar från föregående veckas besök i Svenska kyrkan återkom och det är tydligt att grundtanken i de båda religionerna gällande relationer till varandra och omvärlden är densamma. Eleverna och lärarna fick också en introduktion till meditation, ett enkelt sätt att finna lugnet i nuet.

I klassrummet har det varit lugnt och skönt denna vecka. Eleverna har verkligen lärt sig att respektera varandra och själva insett att de arbetar bättre när det är tyst i klassrummet. Är ändå en skämtsam stämning i klassrummet, det är ett sant nöje att arbeta med dessa elever.

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Bananerna fått två nya elev som kommit och förstärkt gruppen – Ebba och Linus. Vi hälsar dem varmt välkomna!

I måndags fortsatte vi med temat kring mobbning och hur vi ska agera gentemot varandra för att vi ska må bra. Vi jobbade lite djupare kring de frågor Erik (präst) och Anna (kurator) diskuterade med eleverna i fredags, förra veckan. Eleverna hade många idéer även denna gång. Vi tror och hoppas att de fått med sig ytterligare några goda tankar att lägga i livets ryggsäck. Vi kommer dock att återkomma till detta tema ganska snart igen då vi tycker att det är väldigt viktigt.

Hajarna, Kokosnötterna och Bananerna har denna vecka varit på studiebesök på templet i Old Town. En munk introducerade oss till de seder som gäller i templet och tankar kring livet, hur vi ska vara med varandra och agera gentemot vår natur och omvärld. Många tankar från föregående veckas besök i Svenska kyrkan återkom och det är tydligt att grundtanken i de båda religionerna gällande relationer till varandra och omvärlden är densamma/likartade. Eleverna och lärarna fick också en introduktion till meditation – ett enkelt sätt att finna lugn i nuet.

Ett stort tack till alla bananer för en fin vecka!

Med vänliga hälsningar

Sofia