Vecka 45 2015

Förskolan Mangofjärilen

Den här veckan har vi haft ansvar för Salan, vi har övat på Majas alfabetssånger och valt ut första bokstaven från alla barnens namn.  Vi avslutade veckan med att sjunga sångerna i Salan.

När vi hade engelska läste vi ”the very busy spider” och barnen fick sedan återberätta sagan. Vi tränade på olika engelska djur.

På idrotten strukturerade och byggde vi en redskapsbana tillsammans, vi gjorde kullerbyttor, hjulade, hoppade, kröp och gjorde många fler olika rörelser mellan de olika stationerna. Sedan fick barnen komma med egna förslag på olika rörelser som vi också kunde göra.

I veckan har vi även byggt kojor och lekt olika roll-lekar. Lekarna har avlöst varandra och det har verkligen sprudlat på avdelningen och barnen har lekt över åldersgränserna.

Förskoleklassen har börjat skriva siffror; ett, två och tre. De har tränat antalsuppfattning, hur många? vilken är olik? och vilka är lika?

Trevlig helg önskar

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

Full fart i Snäckan som vanligt och mycket trevligt har vi hunnit med denna vecka. Vi har återupptagit ”Grej of the week” och ledtråden ”lekfullt vattendjur skulle förstås vara delfin. Delfin börjar ju på bokstaven D som också var veckans bokstav. Läsprojektet arbetas det med varje morgon och alla barnen gör stora framsteg.

Tema ”Att leva i världen” har denna vecka inneburit at vi har tittat på en film om ”The big bang”, tittat på hur jordklotet ser ut idag, funderat på hur jorden som är rund kan bli platt på kartan. Alla har målat en egen karta och satt ut världsdelar och världshav på den. Barnen lyssnar, diskuterar och jobbar med stort intresse.

Alla barn fortsätter med lästräningen på morgonen och vi har nu också börjat intensivträna skrivning genom att skriva dagbok i slutet av dagen. Barnen är jätteduktiga på att skriva.

Barnen lär sig thai med Sharon en lektion varje vecka. De kan nu en hel del ord och fraser.

Ett par elever har som uppgift från hemskolan i Sverige att experimentera. Experimenten passar bra för alla barnen i klassen. Denna vecka har vi därför gjort det första experimentet som handlar om vad som flyter och sjunker. Barnen har gjort förutsägelser och testat. De har experimenterat i liten grupp tillsammans med Christer, ”mr Handyman”. Spännande tyckte alla!

Idrotten kombinerades med att leta strandfynd, något som länge varit en önskan från många barn. Materialet ska användas då och då i ”Pysselboa”.

Veckan avslutades med kompismassage i Salan.

Lena

3-4:an Hajen

Hejsan!

I torsdags var den första gruppen ur vår klass på Slow Down tillsammans med kocken Martin och hade hemkunskap. Den här terminen har vi fokus på nyttiga mellanmål. Nästa vecka har vi två grupper till som åker dit för att lära sig detta.

Vi har även haft slöjd, en halva av klassen åt gången. Slöjdläraren Christer använder endast material som kommer härifrån ön. Han trollar fram vackra saker med kokosnötter, bambu, snäckor, sand, gummi och drivved. Eleverna får lära sig mycket om hur man kan återvinna material och göra använda sig av naturen när man skapar. Det första de tillverkar är ett vindspel/drömfångare.

I klassrummet kokar det av aktivitet och vi har massor av roliga teman vi jobbar med. De gemensamma just nu är kroppen (nervsystemet den här veckan), nyhetsdiskussioner, presentationer av våra familjer på engelska, problemlösning och textförbättring.

Ha en strålande helg!

Linda

1-4:an Geckon

Nu har det gått en vecka till och vi har gjort massor av roliga saker i skolan.

Hur man skriver en faktatext i form av en tankekarta. Eleverna fick öva sig på temat Thailand. Efter tankekartan fick de skriva sin faktatext och sedan illustrera sin framsida av sin Thailandsbok.

Vi har nu börjat med temat Tyngdkraft och friktion. Först så tittade vi på en film om tyngdkraft och sedan fick eleverna göra olika experiment. Men först skulle en hypotes ställas därefter själva experimentet och till sist dra en slutsats. Experimentet som kallades för ”fritt fall” bestod av petflaskor med olika vatten mängder i, tunna A4-papper, pennor och någon sak eleverna vill testa själva. Det gällde att släppa de olika sakerna från en höjd och se vilken sak som kom snabbast ner till marken. Nästa vecka kommer vi att arbeta med friktion.

Elevråd i skolan hade vi i torsdags. Nova är vår elevrådsrepresentant och Mio reserv. Det bestämdes på mötet att bada i havet efter idrotten är förbjudet. Detta beror på att det blir för mycket att ta ansvar för som lärare.

Nu har två veckor gått och nästa vecka kommer Geckon att bli en 3-4:a.

Vi säger tack och önskar David, Josefine, Jesper och Emma lycka till i sin nya klass ”Kobran”.

Ha en bra helg önskar

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Samtidigt som Elin nu har lämnat oss så anslöt Linus till klassen. Han är ju något av en ”veteran” här på skolan, så han har smält bra in i gruppen. Vi fortsätter alltså att vara tolv stycken kokosnötter.

Denna vecka har återigen några fått prova på lite undervisning i hemkunskapsanda. Eleverna har fått tillaga scones och göra sin egen müsli. Det blev bl a nötter, russin och havregryn i en smarrig blandning. Förhoppningsvis är det kunskap som de kan få användning av hemma.

På onsdagen och torsdagen fick vi prova på korgflätning. Vi fick besök av några lokala thailändska experter inom området, och de hade verkligen ett par intensiva dagar hos oss. Att fläta är ingen lätt konst visade det sig, och de hade fullt upp med att försöka hjälpa alla. De två timmarna förlängdes till hela dagar. Alla inblandade gjorde fantastiska insatser och i slutet av dagen var det stolta elever som med mycket hjälp hade lyckats skapa vackra flätade koppunderlägg.

Vi har även haft elevråd denna vecka. Alla klasser var representerade och diskuterade olika frågor. Det var många olika frågor som diskuterades, alltifrån Kingregler till mellanmål. Många frågor kommer att fortsätta att diskuteras i varje klass på det kommande klassrådet.

På fredagen ansvarade Mangofjärilen för salansamlingen. De framförde olika alfabetssånger där de olika bokstäverna var de samma som första bokstaven i barnens namn. Det blev många sånger och många bokstäver. Allt var ackompanjerat av Sharon på ukulele. Som vanligt avslutades veckan med att vi alla sjöng den thailändska nationalsången.

Trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi endast varit fem elever i Bananen. Det var varit en lugn och skön vecka och eleverna har fått en hel del gjort på sina planeringar. Vi har försökt planera långsiktigt med var och en, så att allt skolarbete ska hinnas med i tid för betygssättning i Sverige.

I onsdags kom två damer från Lanta-Noi som skulle lära eleverna korgflätning. Eleverna fick i uppgift att fläta ett tekopps underlägg. Det var ett mycket avancerat jobb, men det blev oerhört vackert. Hälften av kokosnöten och Bananen gjorde korgflätningen på onsdagen och hälften gjorde den på torsdagen. Det tog nästan hela dagen. Eleverna var väldigt duktiga, koncentrerade och arbetade flitigt i flera timmar. De ville verkligen lära sig hur man gjorde. Duen och Haleya var också med och tolkade och hjälpte till. Förutom korgflätningen fick eleverna instruktioner på Thai och engelska.

Det har blivit lite mer aktiviteter på skolgården på rasterna, eftersom det är fler elever som har rast. Det är ett gäng som kör pingis, två kingrutor, kortspel, gymnastik, pojs och ibland fotboll. Det är fantastiskt att se hur barnen hittar något att göra och utnyttjar hela skolgården.

På fredagen sa vi hej då till Cornelia som ska åka hem. Vi kommer att sakna henne i klassen, men vi önskar lycka till i Finland. Cornelia fick diplom och medalj och blev avtackad i Salan.

Tack för den här veckan!

Ullis