Vecka 45 2014

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi haft matte-tema på Förskolan Fjärilen. Vi har mätt varandra med kaplastavar, lärt oss om olika verktyg för att mäta längd och pratat om begreppen lång, längre, längst. Barnen är väldigt nära varandra i längd så att ställa oss i längd-ordning blev en stor utmaning.

Under engelskasamlingen med Jenny utvecklade vi hälsningsfraserna och sjöng ”Honky Tonk” på engelska. Barnen ville inte sluta sjunga och göra rörelser när Jenny gått iväg.

På idrotten värmde vi upp med dansstop innan vi lekte land, skepp och hav, kom alla mina Mangofjärilar och Persson möter Karlsson tillsammans med förskoleklassen Mangon. Under land, skepp och hav försökte jag (Sara) lura barnen att springa till ”fel” ställe, men det gick knappt då de är väldigt duktiga på att lyssna.

Torsdagen ägnades åt att göra Loy Krathong-båtar. Med hjälp av Sharon klippte vi i bananbladen, satt fast dem i våra båtar med tandpetare och dekorerade med blommor, ljus och rökelse. Barnen var väldigt intresserade och stolta över sina fina båtar.

Idag har vi haft besök av Erik, som är präst i Svenska Kyrkan i Phuket. Han pratade om de traditioner vi har som är aktuella nu, Advent, Lucia och julen.

På onsdag nästa vecka, den 12/11, åker vi tillsammans med Mangon till Lanta Animal Welfare för att hälsa på alla djur. Ca kl 9.15 åker vi med vår skolbuss och innan lunch är vi tillbaka på skolan.

Ha en fin helg!

Sara och Lill

Förskoleklassen Mangon

Andra veckan på Mangon och det känns jättebra! Barnen har börjat hitta varandra i lekar och är goa mot varandra. Vi började veckan med att prata om att det var ny månad som heter november. På våra språksamlingar har vi pratat om vad en mening är. Meningar och ord kommer vi att arbeta vidare med nu.

Barnen har haft en läxa denna vecka, att göra tillsammans med sina föräldrar. Uppgiften var att berätta för oss andra om sitt namn. Varför gav mina föräldrar mig just det namnet? Det blev fina små presentationer och alla lyssnade på varandra.

På vår mattesamling pratade vi om begreppen lång, längre, längst. Vi jämförde olika föremåls längd och arbetade med ett arbetsblad.

Barnen har lekt mycket både inne på Fjärilen och Mangon. Mycket konstruktionslekar med Lego och kaplastavar. Vi har också spelat spel, vårt Dinosauriespel är väldigt poppis. Ute har vi lekt stenjage och fruktsallad. Några barn har också börjat spela lite pingis.

Två besök har vi haft i veckan, Pas har varit här och kört med pois och den nya prästen Erik kom och presenterade sig. I torsdags gjorde vi fina Loi Kratong båtar. På fredagen fick barnen prova på att göra pappersbatik.

Veckan avslutades med riktigt oväder. Har det regnat färdigt nu tro?

Nästa vecka börjar Natalie Malmroos hos oss. Hon är VFU-student och ska vara hos oss i fyra veckor.

Trevlig helg!

Marion

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi haft extra fint besök på skolan. Allas favorit Pas var här och lärde eleverna grunderna i pojs. Det blir kul att se våra duktiga elever uppträda med eldshower hos Pas i framtiden.

Det är inte klokt vad mina elever läser. Tänk vad lite glass kan göra susen. Trots att jag har höjt antal sidor som de ska läsa tillsammans från 1000 sidor till 1500 sidor fick de glass igen i onsdags.

På musiken har vi börjat träna på luciasånger. I dag lärde Stine (vår musiklärare) oss en otroligt vacker sång som heter ”Himlen i min famn”. Det lät så fint och högtidligt när alla elever framförde den.

Loy Krathong firade vi på skolan igår, torsdag. Alla elever fick skapa sin egen alldeles speciella båt för att fira ”vattnets högtid”. Båtarna blev så fina med bananblad, blommor och ljus. Sist men inte minst har jag fått så fina och flitiga elever i min klass. Vi har det väldigt roligt tillsammans och arbetsglädjen bland eleverna är stor.

Ha en fin helg.

Lovisa

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi arbetat mycket med religion och med NO. Idag har vi haft besök av Erik som är präst och han arbetar tillsammans med sin fru Anna, som är socionom, här på Lanta. Vi har arbetat under en tid med religion och tro och lite extra nu i slutet med kristendom. Vi har jobbat mycket med att formulera ”utvecklande” och ”diskussionsvänliga” frågor. Inför Eriks besök läste vi om kristendomen och formulerade massor av bra frågor. Erik och Anna hjälpte oss att förstå lite mer om varför den kristna kyrkan är uppdelad i så många olika grenar.

I NO arbetar vi med Naturens kretslopp. Denna veckan har vi diskuterat skillnaden mellan blandningar och lösningar, olika ämnens olika former (fast, flytande och gasform) och vi har gjort experiment på olika ämnen som löser sig i vatten. Vi har diskuterat hur man gör vetenskapliga experiment och har därför jobbat mycket med hypotes, utförande, resultat och slutsats.

I onsdags skickade vi iväg tredje och sista gruppen på hemkunskap. Emilio, Thilde och Vincent bakade hemma hos Tida. På eftermiddagen kunde sockersugna gäster köpa deras godsaker på Tidas café Zukasno.

Otroligt nog är det inte så länge kvar till Lucia så på musiken har vi börjat öva på lussesånger.

Ha nu en riktigt rolig helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi i Geckon arbetat mycket med religion. Vi har pratat om varför religioner finns och vilka likheter vi kan hitta mellan olika religioner. Vi har fokuserat mest på kristendomen och de två religionerna som finns här på ön, buddhismen och islam. Vi har även haft besök av en präst som svarat på elevernas frågor och funderingar kring religion.

Vi har haft besök av Pas, Indianen. Han visade eleverna och de fick även prova på att använda pojs. Vi nöjde oss med pojs av tennisbollar och inte med eld som Pas brukar köra på stranden på kvällarna.

På idrotten pratade vi om varför det är viktigt att värma upp. Vi lekte bland annat en jaglek som vi kallar ”spola toaletten”.
Alla elever har byggt egna båtar till den thailändska högtiden Loy Kratong som firas den här veckan. Då hedrar vi havet och sänder ut smyckade små båtar med tidvattnet på kvällen.

Det är lätt att glömma att advent och lucia närmar sig med stormsteg när vi befinner oss i det här klimatet men även här har förberedelserna börjat. På hela skolan sjunger har vi börjat öva på en sång inför Lucia.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Veckan har bestått av hårt arbete med planeringarna. Alla elever är mycket målmedvetna och jobbar på bra. Under veckan har även vår kandidat, Viktoria, utmanat barnen med mattekluringar. I NO:n har klassen börjat odla i krukor. Allt från örter till blommor väntas titta upp ur myllan när som helst.

På torsdagen förberedde vi för Loy Krathong genom att konstruera egendesignade flytföremål, vilka senare på kvällen sjösattes. Detta är ett sätt att säga förlåt till havet och att vi lovar att inte smutsa ner det ännu mer.

På fredagen hade vi besök av Erik, som är präst i Svenska Kyrkan i bl a Phuket. Vi satt i Salan tillsammans med klass 7-9 Bananen och Erik gick igenom kristendomens historia och hur uppdelningen i katoliker, ortodoxa och protestanter uppstod. Eleverna hade även förberett frågor om livet som präst och Erik besvarade dessa på bästa sätt. Han började som svetsare och musiker och ombads klippa sitt långa hår för att kunna prästvigas. Han har varit präst sedan 1999. Och har fortfarande hästsvans…

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Denna vecka har vi lärt känna varandra ännu bättre. Vi har spelat både kort och gitarr i skuggan på rasterna och vi har lärt oss ett spännande spel som heter Maffia. I klassrummet har vi jobbat med individuella planeringar såväl som med gemensamma övningar som t ex gruppdiskussioner kring regnskogens överlevnad.

I torsdags firade vi Loy Krathong genom att bygga båtar av bananträd, som eleverna dekorerade med bananblad, blommor, rökelse och ljus. Vi fick lära oss att man firar Loy Krathong den dagen om året när vattnet ändrar riktning. Man ber om förlåtelse till havets gudar för all nedsmutsning av haven. Eleverna fick ta med sig sina båtar hem för att senare på kvällen, sjösätta dem i det ögonblick som vattnet vände, och se dem guppa iväg med deras önskningar för framtiden.

Klassen hade idrott på stranden tillsammans med 5-6an och då fick eleverna bygga upp gemenskapen i tuffa övningar som ”korridoren” och ”rusräkneboll” .

Prästen Erik var på besök idag fredag och eleverna fick tillfälle att ställa frågor och samtala om livet. Tack för ännu en fantastisk vecka.

Trevlig helg!

Gabriella