Vecka 45 2013

Förskolan Fjärilen

I måndags började Elin vår nya vikarie hos oss på fjärilen. Vi hälsade Elin välkommen!  Vi började veckan med drama då vi alla dramatiserade sagan om Bockarna bruse. På eftermiddagen kom vår engelskalärare Lena och vi fortsatte lära oss räkna och nya fraser.

På idrotten gjorde vi en uppvärmning då vi klappade alla våra kroppsdelar. Vi fortsatte med leken smyg råttor, gå råttor och spring råttor. Det var så roligt att barnen inte ville sluta leka. Vi avslutade med leken fiskarna och hajarna kommer.

När vi kom in efter idrotten började barnen själva att organisera lekar. Det tyckte pedagogerna var roligt då vi ser att gruppen har en fin sammanhållning.

Edvin berättade på samlingen med ett spännande fotocollage om larven Pisuas äventyr hos honom. Pisua har varit på Edvins kalas, svävat med ballonger i luften och blivit skrämd på halloween då Edvin klädde ut sig till en döskalle. Det var mycket spännande att följa med Edvin hem tyckte Pisua.

Mitt i veckan samlades vi i Salan för att ha ”hela skolan sjunger” till gitarr och ukulelespel.

Vi har ritat hjärtan till våra pappor då det är fars dag på söndag. Så ett kärlekshjärta ges på söndagen för att fira fars dag.

I fredags åkte vi på utflykt till Old Town för att besöka ett buddistiskt tempel. Där fick vi träffa en munk. Det var roligt och intressant att fråga munken om olika saker tyckte eleverna.

Ha en fin helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Hej! På Mangon är det full fart. På måndagens språksamling pratade vi om vad en mening är? Vi läste ramsan ”Jan Banan tillsammans. Såg att det var ett mellanrum mellan orden. Vi hade också ett samtal kring vad det är att fria. Kanske är det något barn som frågat hur mamma eller pappa friade? Vi arbetade också med bokstaven S. På eftermiddagen var det engelska.

På rörelsepasset i tisdags lekte vi bl.a. ”gåråttor, smygråttor och springråttor.

På onsdag hade Sharon thai med oss, vi lärde oss vad olika djur heter på thai. Vi spelade mycket spel, några barn gjorde egna spel. Ute spelar barnen jättemycket pingis just nu.

Utflykten till templet i torsdags var väldigt lyckad. Det är verkligen ett nöje att åka med ers barn! I templet träffade vi en munk som svarade på alla våra frågor. Sen fick vi prova att meditera en liten stund.

På fredagen arbetade vi först med matte. Vi provade att dela upp 1-5 i olika delmängder.

Efter det passade vi på att leka inne på Fjärilen, eftersom dom var på utflykt till templet. Det blev billek och bygglek mest. Vackra farsdagskort hann vi också med.

Ha nu en riktigt bra helg! Vi syns på måndag.

Marion

 

1-2:an Snäckan

I dag, fredag var det glassdag igen. Eleverna har läst 1000 sidor på tre veckor. Det är inte klokt vad glass kan åstadkomma.

Den här veckan har vi jobbat ihop med Sabina och hennes elever på ”Geckon”. Vi har arbetat med barnkonventionen och haft massage tillsammans. Vi kommer att ha dessa ämnen ihop fram till jul.

I tisdags var det muffinsbak igen i Saladan. Vi bakar hos en thailändsk familj som har kaffestället Zukasno.

Det är härligt att komma in i ett thailändskt hem och få se vardagslivet samtidigt som vi bakar.

Vet ni förresten om att våra smaskiga bakverk går att köpa varje tisdag på Coffe shop  Zukasno.

Vi har även besökt det buddistiska templet i Old Town. Där vi fick reda på hur det är att leva som munk i Thailand. Eleverna tyckte det var mycket intressant och hade många frågor.

Trevlig helg önskar

Lovisa 

Geckon

Den  här veckan har Geckobarnen jobbat på flitigt med många olika saker!

Vi börjar varje morgon med tyst läsning och elevernas ”snackis” denna vecka har varit att de börjar närma sig 1000 lästa sidor och att de blivit lovade en varsin ”1000-sidorkulaglass”  De har läst och läst och läst och nådde nu idag, fredag, 1000 sidor.

På Thai-lektionen denna vecka fick barnen träna på att säga; ”Hej, hur mår du?” och svara ”jag mår bra.” De lärde sig också ”Vad heter du?” och att svara ”jag heter”. Barn lär sig så fort och övar sig gärna på sina nya Thailändska fraser.

Vi har även jobbat om landet Thailand med fokus kartan och flaggan.

I onsdags träffade vi ”Snäckan” igen för att prata om Barnkonventionen. Denna vecka samtalade vi om Artikel 8 som handlar om att alla barn har rätt till att få träffa båda sina föräldrar. Vi diskuterade detta utifrån en saga och lekte en lek kopplad till sagan.

Idag, fredag, åkte vi till Templet och träffade en Munk. Han berättade om hur Munkarna lever i Templet, hur en vanlig dag ser ut för dom. Det var väldigt intressant och barnen var jätteduktiga på att lyssna. I slutet fick Svante som går i vår klass räcka över pengarna som ni alla donerat till Templet.

Utöver alla dessa aktiviteter så arbetar barnen varje dag med sin egna planering och sina uppgifter som de fått med sig hemmifrån. De har blivit jätteduktiga på att planera upp veckan och ta fram sin planeringsbok vid varje arbetspass för att stämma av vad de behöver jobba med.

Ha nu en härlig helg!

Sabina

 

Hajen

Denna vecka har 3-4:orna börjat med trä- och metallslöjd. Mycket uppskattat av eleverna. De är indelade i två grupper. Ena gruppen har slöjd på onsdag, den andra på torsdag. Den här gången byggde varje grupp  ett fotbollsmål!

Vi har haft bild. De fick rita av sin arm fr o m armbågen och nedåt, målat  dekorerat och satt upp sina utsträckta händer som strålar runt en sol.

Vi fortsätter att jobba med multiplikation och de gör tester som ska klaras av på två minuter. Lyckas man inte med det så får man träna hemma till nästa onsdag och göra om testet.

Linus fyllde år i veckan. Klassen sjöng för honom i tisdags och i dag, fredag sjöng alla för honom i Salan.

Idag fredag var vi på besök i det buddistiska templet. Eleverna hade skrivit frågor till munken som han svarade på. Han berättade mycket om hur de levde och varför de lever som de gör.

Läxorna i engelska är till torsdagar.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

Kokosnöten

Vi har fått en nygammal elev i klassen, välkommen Maja! Nu börjar det bli fullt i klassen och det är jättekul. Denna vecka har vi gjort ett besök i ett buddhistiskt tempel och där fick vi träffa en munk som berättade hur det var att leva där. Ett spännande och trevligt besök.

I svenska och so har eleverna arbetat utifrån sina egna planeringar. Vi har också påbörjat en ny uppgift och det är att alla ska de ska göra en egen serie. På engelskan har vi arbetat med glosor och våran egen planering och sedan har vi läst högt för varandra. I moderna språk har vi denna vecka arbetat med att komma igång med glosor och för några har det varit hälsningsfraser. Eget arbete har vi även hunnit med under dessa pass.

I no:n har vi fortsatt att arbeta med atomens byggnad och vi har även diskuterat och läst om livets utveckling. Maja har påbörjat ett arbete om kroppens skelett och övriga organ.

På mattelektionerna har vi denna vecka diskuterat problemlösning i små grupper och som hjälpmedel hade vi tändstickor. Eleverna var otroligt duktiga och kreativa på att komma på lösningar av problemena. Samarbetet i grupperna var mycket bra. Två elever har denna vecka fått gnugga sina geniknölar lite extra då de har haft matteprov.

Idrotten denna vecka bestod av häcklöpning och olika konditionsövningar. Efter lektionen så passade många på att ta sig ett svalkande dopp i havet, så härligt!

Veckan avslutades med att vi framförde ” Sommartider”, en passande låt tyckte vi.

Ha en härlig och go helg!

Pia, Lena och Anneli

 

Bananen

En ny vecka och mycket nytt och spännande att sätta sig in i. I veckan har vi besökt ett Tempel i Old Town och fått ställa frågor till en munk. Många frågor hade våra elever och han besvarade dessa på ett bra och humoristiskt sätt.

I svenska har de denna vecka fortsatt at arbetat med att skriva argumenterande texter, uppgiften blev klar under veckan. De skriver läslogg till de böcker som de läser . Hanna arbetar med ett reportage och har under veckan intervjuat en elev. Maja och Isabella som läser mot Sofia Distans har fullt upp med att fortsatta att göra analyser och debattartiklar.

Eleverna som börjat på Bananen hade sin första bildlektion i veckan. De målade ”Picassoporträtt” av varandra. Mycket skratt och fniss under denna övning. En elev har dessutom påbörjat en karikatyr av Barack Obama.

Även den här veckan har det i so:n handlat om namngeografi, världskrigen och antikens Grekland.

På tisdagar har eleverna muntliga diskussioner, de diskuterade vad har de gjort här på Koh Lanta och jämfört med vad de brukar göra hemma på helgerna. Sedan har alla arbetat med sina egna planeringar. De har  bl a tränat på gloser, muntliga sammanfattningar. Det gick bra för eleverna och de var duktiga.

I moderna språk har vi övat på klassrumsord, siffror och realia. Vi har även haft högläsning och översatt olika texter.

Under veckan har några elever genomfört en labortaion som har undersökt olika PH-värden i olika produkter. Denna uppgift har dokumenterats med bild och text.

I matematiken fortsätter eleverna med att träna olika begrepp och vi har också haft en uppgift i Salan. I Salan arbetade eleverna med att träna sig i att diskutera  och lösa olika problemlösningsuppgifter, tändsticksproblem.

I musiken hade eleverna lite musikhistoria. De läste och diskuterade om Bethovens liv och verk. De upptäckte ett faktafel i en av läroböckerna. Bra jobbat! Nu kan de även ta 5 stycken accord på gitarren.

Idrotten som vi har nere på stranden innehöll idag friidrott och lite konditionslekar. Avslutades med ett skönt dopp i havet.

I skrivande stund sitter elverna och väntar in lunchen och spelar lite gitarr. En härlig känsla i slutet av veckan.

Annelie, Pia och Lena