Vecka 45 2012

Förskolan Fjärilen
Även denna vecka har det börjat ett nytt barn hos oss, hon heter Hedda och det har varit kul att få lära känna henne. På Fjärilen fick vi också besök av en liten apa som heter Gosis. Hon är en liten nyfiken apa som ska få följa med alla barn hem under en vecka. Hon har med sig en bok där man kan skriva, rita eller sätta in kort på vad som hänt med Gosis under veckan. Så nu väntar vi med spänning på vad Hedda och Gosis har gjort under sin vecka!

Varje måndag efter samlingen arbetar vi med vår sång och rim bok. Denna vecka har vi haft Gubben Gran som rim. Efter att vi läst ramsan så pratar vi om vad ramsan handlar om och vad man kan rita till den. Vi har börjat sjunga på en ny sångpåse där sångerna handlar om olika spännande djur.

Maria från 7-9an Bananen har haft en engelsk lektion hos oss. Vi har lärt oss bl.a. hur man säger hej, hej då och även blinka lilla stjärna. Barnen lär sig fort och tycker detta är riktigt roligt.

Varje tisdag kommer vi att ha språklekar med bornholmsmodellen. Denna tisdag har vi pratat om varför det är bra att ha ett förnamn och vad ett efternamn är för något. Vi har också läst och dramatiserat sagan om den lilla, lilla gumman. Barnen var riktigt intresserade av sagan och kom på ett annat slut på den.

På gården har vi introducerat en ny lek där vi förvandlar oss till bilar. Olika färger symboliserar olika saker, exempelvis gult betyder att man får hoppa på ett ben till verkstaden för att byta däck, vid grön färg kör alla fritt omkring osv. Vi kallar den billeken, barnen tyckte det var kul så vi har fått leka den många gånger.

Trevlig helg!
Maritha och Sharon

Förskoleklassen Mangon
I måndags kom vår engelskalärare Maria till oss och höll en lektion i engelska. Hon frågade om någon kunde några engelska ord, sedan presenterade barnen sig: My name is…. Efter det fick de träna på Twinkle, twinkle little star. Maria tyckte att alla barn var mycket intresserade och att de verkade tycka att det var jättekul med att lära sig engelska.

På samlingen har vi börjat träna in lite nya sånger bland annat från hela skolan sjunger från förra onsdagen. Veckans sång är: Vulkansången! Det är roligt att sjunga och att lära sig nya sånger tillsammans, särskilt när Mårten och Anita kompar på gitarren för det låter så extra bra.

I tisdags kom Apis och hälsade på. Apis är ett litet mjukisdjur som varje vecka ska få följa med ett barn hem. I en bok får barnen dokumentera det som händer under veckan. På fredagen redovisas roliga episoder och händelser som Apis fått vara med om genom att barnen ritar och skriver eller dokumenterar via fotografier. Detta är en mycket bra uppgift för att tända barnens intresse för skriftspråket.

I onsdags hade vi gympa på stranden. Vi lekte namnflätan, katten och musen, och följa John. Det var varmt i solen, så när vi lekt lekar var det skönt att få springa ut i vågorna och svalka sig. Barnen föreslog att vi skulle leka vattenlekar tillsammans nästa gång. Vi samlade också snäckor och koraller som vi ska använda till vårt Thailandstema som vi startar på fredag.

Vi målade snäckor, koraller och pinnar utomhus i pysselboden som blir till spännande kreationer. Pinnarna blir till färgglada ormar. Vi har tränat samarbete genom att spela sällskapsspel tillsammans. Bokstavsspelet, memory, och fyra i rad. Barnen har också tränat högläsning för varandra och för mig. Barnen ljudar sig igenom texten i små lättlästa böckerna och är mycket stolta över att kunna läsa.

Torsdagen ägnades åt en del skrivövningar och genom att följa de prickade linjerna tränade vi pennfattning och skrivriktning. Vi målar sedan de fina bilderna. Fjärilen har jättefina utklädningskläder som vi fått prova. Ett litet spontanuppträdande till musik gjordes för Fjärilsbarnen, och det blev mycket uppskattat. En ide om att göra ett större framträdande föds.

Sharon kommer till oss och fortsätter att lära oss Thailändska. Vi fortsätter träna på de Thailändska frukterna och sjunger en sång om dem.

Nästa vecka börjar en ny pojke som heter Felix hos oss på Mangon. Vi hälsar också Susanne välkommen. Susanne studerar till lärare och kommer att göra sin praktik hos oss på Mangon i fyra veckor framöver.

Veckan har gått otroligt snabbt och vi har haft så roligt tillsammans.
Soliga hälsningar från Yvonne

1-2:an Snäckan och Geckon
Den här veckan har vi börjat med ett nytt tema i matten, nämligen ”Mäta”. Vi började i måndags med att barnen fick låtsas att de var en stenåldersfamilj, för på den tiden var det ingen som visste vad meter och centimeter var, och ändå måste man ju kunna mäta på något vis…

Vi låtsades att stenåldersfamiljen ville bygga ett exakt likadant hus som grannen. Då måste man ju ha de rätta måtten innan man gick ut i skogen och högg virket! Så vi gick ut och mätte små-salorna. Barnen fick själva hitta på metoder för att kunna mäta och var fantastiskt uppfinningsrika. Mycket naturligt använde de sig av fot-och famnmått till exempel.

Anita gjorde en sång om meter och centimeter och barnen fick klippa itu meter-remsor i 10 lika stora delar.

I svenskan tränar vi oss fortfarande på att beskriva karaktärer i ord och bild. Många är färdiga med sin första karaktär och har redan börjat på en ny. Filippa var i klass 7-9 och läste upp sin karaktärsbeskrivning och visade sin fina bild. Resten av klassen är också sugna på att visa sina alster för de andra barnen. De har också skrivit dikter med ord om havet. Små mästerverk; kom gärna och läs dom.

I Bild-ämnet målade barnen till sina havsdikter med vattenfärger på akvarellpapper.

Vi vill också slå ett slag för den muntliga berättarkonsten. Därför har vi valt att försöka berätta en högläsningsbok istället för att läsa ur den. Man får se till att ha läst in sig på den i förväg. Boken heter Häxan och Lejonet, som ju är en del av Narnia-serien.

Alla barn ska få träna sig på att förbereda en Tala-uppgift. Den ska handla om något som intresserar en lite speciellt. Målet är att kunna berätta på ett sätt som får åhörarna intresserade. Idag var det Olivias (om hästar) och Linus (om kackerlackan och trögdjuret!) tur. Både dom och åhörarna skötte sig exemplariskt.

I SO-ämnena har vi valt att fokusera på kartan. Vi började ute i rymden med hjälp av Google Earth och sökte oss allt närmre där vi befann oss själva just nu! Många intressanta frågor avhandlades på vägen: polerna, vi jämförde Thailand med Sverige, reste runt i världsdelarna, pratade om Magellans världsomsegling (Stilla Havet – det var ju han som döpte detta hav som täcker halva jordklotet!), varför Sverige ser så stort ut på en karta men inte på en jordglob!! Vi zoomade in på Koh Lanta. Vi flög till Sverige. Pratade om vårt avlånga land. Visade var vi bodde. Vi hade kunnat hålla på hela dagen, men till slut var vi tvungna att gå och äta lunch.

På fredagen fortsatte kart-temat när vi byggde landskap i sanden och tog ”flygfoton” på dom.

NO
Veckans experiment handlade om vad som faller fortast till golvet. Vi testade olika föremål och tittade på hur luftmotstånd och gravitation påverkade.

Maria har börjat ha engelska i vår klass och lärt barnen hur man hälsar på varandra och Twinkle, twinkle little star.

Sharon har börjat med Thai-lektioner för både nybörjare och de som varit med förut.

På idrottslektionen gjorde vi två roliga stafetter och sen hoppade vi längd. Och badade, förstås!

Vi sjunger också, så klart. På hela skolan sjunger har vi börjat bygga upp en gemensam sångskatt som ska passa alla åldrar mellan förskolebarn och sådana som går i 4:an. Det går hur bra som helst. Barnen deltar med liv och lust. Sång-glädjen står högt i Salans tak! Äppel päppel, pirum parum, äppel päppel pirum puff!

Ja, så har vi jobbat i våra svenska och matteböcker förstås. Det är också kul. Vi tränar oss hela tiden och blir bara bättre och bättre!e

Glittrande salt vatten
Djupt vatten
Frihet
Strand

av Lucas

Trevlig helg önskar Anita och Mårten!

3-4:an Hajen
Den här veckan har Alexander lämnat Hajen för att åka hem till Sverige.
Det har varit roligt att lära känna dig, Alex och vi önskar dig lycka till därhemma!

Vi har inlett ett tema om sagor. Denna vecka har eleverna fått lyssna på några sagor. Vi har pratat om vad som är speciellt för sagor, t ex att de ofta börjar med ”Det var en gång”, att det finns något gott och något ont och att tretalet ofta är med. Vi kommer att fortsätta arbetet med sagor under flera veckor. Även bildlektionen gick i sagans tecken. Eleverna fick illustrera en händelse ur ”Sagan om Pomperipossa med den långa näsan”.

Nu tränar eleverna multiplikationstabeller både i skolan och hemma. På mattelektionerna arbetar eleverna i sina böcker men vi har också huvudräkningsövningar och gör spel tillsammans.

Från och med denna vecka har eleverna engelska med Maria. De fick börja med att träna på det engelska alfabetet med en alfabetssång. Sedan lyssnade de på veckans text och gick igenom glosläxan. På torsdagen var det dags för förhör och Maria imponerades av hur alla hade jobbat med sin läxa!

Den 24 oktober var det FN-dagen men på grund av andra aktiviteter hann vi inte prata så mycket om det då. Nu har vi diskuterat både FN:s uppdrag, de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Eleverna fick välja en regel i barnkonventionen som de tycker är viktig och sedan illustrera den. Någon valde ”alla barn har rätt till lek, vila och fritid” och en annan valde ”varje barn har rätt till ett bra liv”.

I medeltidsarbetet har vi nu kommit fram till Birger Jarl och hur han regerade Sverige. Eleverna har läst om hur han gjorde tre saker som fick betydelse för Sveriges framtid: nya lagar, Stockholm blev en stad och Finland blev svenskt.

Temat för idrotten några veckor framåt är friidrott. Den första lektionen innehöll stafetter och längdhopp. Avslutningen på lektionen var som vanligt ett dopp i det härliga havet!

Här berättar Mårten om musiken:
Vi jobbar mycket med rytmen och den gemensamma pulsen, att variera tempo och intensitet (dynamiken i musiken). Jag strävar efter att hitta roliga låtar som väcker sångarglädjen. Jag vill också att vi kommer direkt in i rytm, puls, rörelse och sång.

Detta gjorde vi den här veckan:
Janglo, janglo med dans
Äppel, päppel
Namncalypso
Early in the morning
Jag gillar plommon
Kwake mongo -afrikansk dans med sång

Hela skolan sjunger är mycket uppskattat av eleverna. Anita och Mårten lär ut många trevliga sånger och sånglekar. Det är härligt att se hur alla lever sig in i musiken. 3-4:an avslutade lektionen med att sjunga och dansa den afrikansk dans som de lärt sig på musiklektionen tidigare i veckan.

På slöjden knyter Helena an till sagotemat. Eleverna har fått välja en sagofigur som de ska sy som en handdocka. Med hjälp av dockorna ska klassen sedan dramatisera en saga.

Tack alla härliga elever för en rolig vecka. Vila er nu så ses vi på måndag!
Birgit

5-6:an Kokosnöten
Vi har nu avslutat andra veckan tillsammans och den enorma arbetsglädje som finns här är verkligen speciell. Tyvärr lämnar nu Benita oss och vi önskar henne lycka till på sin skola hemma i Sverige.

Varje tisdag står thailändska på schemat och det är Sharon som håller i det. Vi har två olika grupper, en för de som har varit här tidigare och redan kan en del, och en för nybörjarna. Det är mycket uppskattat av eleverna!

På svenskan har vi fortsatt med vårt skrivprojekt och alla elever har nu kommit en bra bit på sin resa. De skriver så att pennorna glöder och gör fina illustrationer därtill. Nytt för denna vecka har varit att eleverna läser sin skönlitteratur hemma istället för i skolan. Tanken är att de ska läsa 20 minuter varje dag. Vi kommer att utvärdera detta nästa vecka.

På NO-lektionerna arbetar eleverna i olika grupper med arbetsområden så som människokroppen i biologi, ellära i fysik och ämnen runt omkring oss i kemi.

Arbetet med enpunktsperspektiv, eller centralperspektiv, på bilden har fortsatt. Alla är nu klara med vägen och har påbörjat nästa uppgift som är ett rum. Här får de välja helt fritt vilket sorts rum de ska rita och inreda. Så kreativa elever det finns i Kokosnöten! Vi har tänkt att vi ska ställa ut våra alster i slutet av terminen så att alla kan få ta del av dem.

I torsdags hade Kokosnöten sin andra heldag med musik. De spelade gitarr, sjöng och förberedde sig inför sitt uppträde på fredagens samling. Att få arbeta med musik en hel dag i veckan har verkligen uppskattats av eleverna. Detta var dock sista veckan och det ska bli spännande att få höra dem på fredag!

På fredagar har vi idrott tillsammans med 7-9:an Bananen. Förra veckan inledde vi friidrotten och detta fortsatte denna vecka. Eleverna har kastat kula, hoppat längdhopp och tresteg. Det är roligt att se hur väl de samarbetar mellan klasserna. Alla berömmer och pushar varandra.

Trevlig helg!
Ulrika

7-9:an Bananen
Eleverna började veckan med att göra sin egen planering. Det innebär att de för varje dag ska skriva in uppgifter i de olika ämnena som de bör hinna med under veckan. Vi lärare går runt och hjälper till för att planeringen ska vara realistisk. På fredag eftermiddag ska eleverna utvärdera sitt eget arbete under veckan, vad som gick bra eller mindre bra och hur långt de har hunnit. Klassen har lärt känna varandra bättre och blivit mer harmonisk. Det har fungerat riktigt, riktigt bra.

I matten har vi under veckan arbetat med geometri och taluppfattning. När det gäller NO:n så arbetas det med ljud och ljus, tryck, värme och meteorologi, elektromagnetism, kol och kolföreningar, mark, luft och vatten. På SO:n har vi följt det amerikanska valet och några elever lyssnade på Obamas segertal och berättade för de andra vad han sa. Annars är det en hel del religion och geografi samt lag och rätt. På engelskan försöker vi få in kommunikationsövningar varje lektion. Flera elever har redan gjort ett antal prov och inlämningsuppgifter som har skannats in för att skickas hem till respektive lärare i Sverige.

Sharon har delat upp gruppen i thai så att de som har varit här tidigare får lite mer avancerad undervisning medan de andra har nybörjarthai.

Den här veckan har en del av eleverna haft syslöjd, det broderades, virkades och stickades för fullt så Helena hade svårt att hänga med.

Det har även börjat med bild den här veckan, de fick göra porträtt av varandra utan att titta på pappret. Det blev många roliga bilder.

I musiken har de börjat träna för fredagssamlingen som ska vara vecka 49. Klassen fick öva på att sjunga tvåstämmigt.

Friidrotten fortsatte på idrottslektionen. Glädjen att få utöva sport på stranden tillsammans med 5-6:an Kokosnöten är stor.

Det har varit en rolig och intressant vecka tillsammans med eleverna och vi ser fram emot kommande vecka.

Trevlig helg på er alla!
Clas och Maria