Vecka 45 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi hunnit med mycket! Vi har ritat novemberbilder; hur det ser ut i Sverige respektive Thailand just nu. Natten till måndagen var det ett rejält åskväder här, och det syntes på barnens teckningar lite här och var. I Sverige trodde flera av barnen att det nu var vinter, vilket vi bemötte genom att säga att det kan komma snö någonstans i Sverige under november.

Det ska bli roligt när vi har kommit igång ordentligt med kommunikationen med våra brevvänner i Eskilstuna, så vi kan utbyta erfarenheter om både det ena och det andra, kanske blir det även klimatfrågor.

Anna, vår VFU-elev, har också intervjuat barnen om vad de gillar med att vara i Thailand. Efteråt fick de rita ner det som de sagt. Det blev bl. a många pooler! Havet var för salt, tyckte många barn.

Till vår kommande Thailandsbok/-häfte har vi ritat thailandsflaggan. Varje barn kommer att få denna bok med sig när de slutar här hos oss och beroende på hur lång deras vistelse är här, så kommer den vara mer eller mindre stor till omfånget.

På onsdagen var det fullt upp! Vi var först ner till stranden på förmiddagen och hade idrott tillsammans med förskolelassen Mangon. Den här gången spelade vi brännboll, men med förenklade regler och på slutet gavs även barnen lite tid för lek i sanden. Under eftermiddagen hade vi en tsunamiövning. Vi tog med oss vår tsunamiväska och gick till moskén, där vi ska samlas om det ofattbara skulle hända igen, vilket vi inte tror men ändå måste vara förberedda på. Det kändes bra att få möjlighet att prova på i lugn och ro, samt veta exakt vart vi ska ta vägen om, utifall att.

Thailändarna har som sed att när månen är som mest full och tidvattnet är som högst så sjösätts dessa båtar på kvällen för be om ursäkt för negativa handlingar och samtidigt önska sig själv eller andra lycka och välgång i livet, därför tillverkade vi, under torsdagen, båtar av delar från bananstammen. Dessa båtar, ”Loy Kratongbåtar”,  pyntades med bladen från bananträdet, blommor, rökelse och ljus. Ett av barnen saknade en motor på båten! När han fick höra att det var mer likt en segelbåt saknade han seglet, men blev sedan nöjd när rökelsestickan kom på plats. Den var tillräckligt hög, tyckte han.

Vi har även dramatiserat inför varandra utifrån våra dramakort, haft munmotoriska övningar och lekt tillsammans.

Det har varit ännu en trevlig och lärorik vecka och vi ser redan nu fram emot vad som kommer nästa vecka. Om det berättar vi om i nästa veckobrev. Vi möts då!

Trevlig helg!
önskar Kristina, Sharon och Anna

 

Förskoleklassen Mangon

Nu har vi börjat med Thailandstema. Varje barn ska få göra en bok som handlar om likheter och olikheter mellan Thailand och Sverige. Vi har målat ländernas flaggor och ska skriva rubrik till bilderna, vi har också ritat av och klippt ut de olika besticken i papper. I Thailand äter vi med sked och gaffel och i Sverige äter vi ju med kniv och gaffel!

På gymnastiken var vi tillsammans med Fjärilen och spelade brännboll. Vi förenklade reglerna lite så att alla kunde vara med. Med en hjälpande hand så gick det alldeles utmärkt!  När de yngre barnen inte orkade längre så ville förskoleklassens barn fortsätta själva. Frukt- och vattenpausen var välbehövlig, det blev ordentligt svettigt!

Med en stor kasse över axeln och barnen på led, övade vi hur vi ska göra om det skulle bli varning för en tsunami. Barnen pratade om att det var lika som hemma i Sverige fast där är det brandövning. Allt gick lugnt till, vi kom till vår samlingsplats som är utanför moskén utan missöden. Vattnet vi hade i den stora kassen svalkade gott.

Torsdagsmorgonen började lite annorlunda, barnen önskade att få ligga ner på samlingen så då blev det liggande morgongymnastik och mycket skratt, för det gick ju hur bra som helst och var väldigt roligt! Resten av torsdagen använde vi till att bygga båtar av bananblad och delar av bananstammen. Vi smyckade dem med blommor, ljus och rökelser. På kvällen firar många Loy Krahtong. Just denna kväll är månen som störst och tidvattnet som högst, då släpper man sin båt i havet och får sina oförrätter förlåtna när den flyter iväg.

Fredagens aktivitet i Salan stod förskoleklassen för. Vi gjorde vårt bästa för att aktivera publiken. Vi använde oss av fyra språk: svenska, teckenspråk, engelska och thailändska! På svenska hade vi gjort en egen text till en klappramsa om att baka i Saladan och publiken fick lära sig att klappa med. Det gick alldeles utmärkt, det var bara fröken som gjorde lite fel!

Varje barn visade sedan vilken månad de fyller år på med teckenspråk och alla övriga fick räcka upp handen när vi kom till deras månad. Det var många som fyller år samtidigt! På engelska sjöng barnen en sång där de passade på att hälsa på varandra och berätta vad de heter och en adjösång, även den på utmärkt engelska! Tillsammans sjöng vi alla Thailands nationalsång som avslutning. Så var veckan slut och vi gick hem, trötta men mycket nöjda!

Trevlig helg!
önskar Inger

 

1-2:an Snäckan

Då kan vi återigen lägga en vecka bakom oss, tiden bara rinner iväg och vi har så roligt tillsammans. Vi arbetar med värdegrundsfrågor och tränar på att alla ska få arbetsro i klassrummet som nu börjar att sätta sig.

Den här veckan har ju varit lite speciell i tisdags bakade Cassandra, Linus och Johanna jordnötskakor I Salandan.De var supergoda! Sedan hade vi ju en tsunamiövning på onsdagen och byggde kratonger(flytetyg) på torsdagen. Det klipptes och veks bananblad utav hjärtas lust i salan och det skapades fantastiskt fina kratonger.

Arbeten
I svenska arbetar alla ju med olika saker men vi har ändå passat på att repetera synonymer och sammansatta ord så att kunskaperna riktigt blir befästa.

Vi har självklart, skrivit dagbok, haft egen och-högläsning som vanligt. De elever som inta hann läsa upp sina berättelser för förskolan och förskoleklassen förra veckan fick göra det i måndags och det har gått väldigt bra för alla. Gissa om de yngre barnen tyckte det var kul och säkert lite pirrigt också.

I matematik arbetar några t.ex. med längd enheter, andra med volym eller tiotalsövergångar. I engelska har eleverna tränat på att räkna till 20, månaderna, de har arbetat med skriftlig och muntlig presentation. I bild har alla fått måla Loy Kratong bilder. I musik sjöngs svenska och engelska sånger.

I So har vi påbörjat ett Thailandsarbete tillsammans med 1-2:an Geckon. Det är ett grupparbete där alla får ”forska” om olika ämnen. Det var så fantastiskt att se hur eleverna spred sig på området satt två och två med sina faktatexter och hjälpte varandra med läsandet.

På fredagsavslutningen framträdde förskoleklassen och lärde oss olika saker på fyra språk. Vi fick lära oss månaderna på teckenspråk, på engelska sjöngs en presentationssång och i svenska en klappramsa som handlade om baket i Saladan. Avslutningsvis bjöds publiken in att sjunga den thailändska nationalsången på thai.

Det var så lyckat och nu får vi gå hem och träna teckenspråket under helgen.

Trevlig helg önskar Anne-Lie
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

På måndag morgonen berättade barnen om spännande elefantfärder. Tyvärr var Malou sjuk, men vi hoppas att hon snart är tillbaka. Vi jobbade med eget arbete i svenska och arbetade med mattespråket t.ex. hälften i matte, men vi spelade mattespel också. Elsa lärde oss spela UNO och David roade sig kungligt! Nu har David en fin tavla hängandes utanför klassrummet med ord som beskriver honom!

Maria lärde oss mer engelska på tisdagsmorgonen och sen hade vi en skön lässtund i klassrummet. Efter rasten samtalade vi om skapelseberättelsen och sen fylldes klassrummet med thailandsvetgiriga barn från Snäckan.  Fröken hade tur på lunchen, som fick massage av barnen på Snäckan! Månde blivande massörer? Dagen avslutades med Sharons thailektion.

På idrotten tränade vi löpning! Skönt med en kall dusch efteråt! Förvånade barn fick se en liten dramatisering av Annelie och Barbro. Detta var upptakten till en dramatisering som ska spelas av 1-2:orna nästa fredag.

Vi jobbade i matteboken, innan klockan ringde och Tsunamiövningen började. Polisen stod mitt i gatan och dirigerade trafiken, när barnen på Lilla Svenska Skolan kom tågandes. Allt löpte på bra och vi kom upp till platsen vid moskén. Helena informerade oss om vad vi ska tänka på och sedan hämtades barnen upp av sina föräldrar så de också fick se var samlingplatsen är.

På torsdagen den 10 november berättade jag om Loy Krathong, som är en buddistisk ljusfestival, där man tackar för lånet av vattnet och ber om förlåtelse för att man förorenat det. Härliga kratongskapelser av bananens stjälk och blad, ljus, blommor och rökelse fick barnen göra i Salan under Helenas ledning. Dagen avslutades med pararbete om Thailand i Snäckan och Geckon! Jätteroligt och bra jobbat!

Barnen berättade på morgonen att de hade haft en trevlig torsdagskväll, men att fel vindar blåste och att de ville spara sina båtar. Sedan skrev flickorna bokrecensioner och David läste i sin bok. Barnen arbetade med olika träning: bokstaven Åå, lång och kort vokal och arbetsschema i svenska. Efter engelska och musik med Maria och lunch spelade vi mattespel med tiokamraterna och utvärderade veckan som gått. Nu vet vi vad vi ska tänka på till nästa vecka!

Förskoleklassen gjorde ett mycket bra framträdande i Salan! Så modiga!

Vi önskade Elsa trevlig resa till Hong Kong och på måndag kommer Elias!

Trevlig helg önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

Tänk det känns redan som att den här klassen har funnits länge trots att det bara varit två veckor! De nya eleverna har smält in bra i gruppen och snabbt hittat arbetsrutiner.

När vi har eget arbete arbetar eleverna med sina olika planeringar och det blir mycket träning i att vara självständig och noga läsa arbetsinstruktioner. Men det är viktigt att eleverna också får arbeta tillsammans med andra elever och därför har vi en del gruppövningar. Det är också viktigt att hela klassen gör saker tillsammans som till exempel vårt Thailands – tema. Där har vi denna vecka arbetat med Thailands karta och korta fakta om Thailand.

I svenskan har vi arbetat med rättstavning, tj-ljudet. Eleverna har fått träna med hjälp av olika övningar. De har också fått skriva verser med många ord med tj–ljud. Jag hade en färdig vers som eleverna fick lyssna på som lite inspiration: ”En tjock och tjusig tjur på Tjörn tjurade och tjatade för att få vara med på tjurfäktningen”. Eleverna skrev med mycket fantasi och det blev många tokiga verser som lästes upp!

På matten är det mycket multiplikationsträning både med hjälp av spel och med dator. Denna vecka har eleverna tränat på tabell 3 och 10. Vi har arbetat gemensamt med namnen på olika geometriska objekt som t ex kvadrat, cirkel, kon och rätblock. Eleverna fick träna på att känna igen de olika formerna och lära sig namnen. Sedan fick de ur minnet rita dem och namnge dem. Något som alla lyckades bra med! Svårast var nog tetraeder (en pyramid).

Vi har fortsatt med vårt fysiktema om luft. Denna vecka handlade det om att luften tynger och trycker. Att luften tynger fick eleverna se genom att vi hade två ballonger som hängde i balans på var sida om en pinne. När vi ersatte den ena ballongen med en uppblåst tyngde den ner pinnen på den sidan! Tänk att man också kan ha ett glas alldeles fullt med vatten, sätta ett papper för och sedan vända glaset upp och ner utan att vattnet rinner ut…

Tisdag eftermiddag hade eleverna slöjd med Inger och Kersti. Eleverna fick i grupp göra en ritning till en ”tsunamiväska”. Den ska vara packad med saker som kan behövas vid en utrymning, t ex vatten och förbandslåda. Sedan var det dags för thai med Sharon och eftersom många elever är nya blev det repetition av namn på frukter och ord som har med mat att göra.

Onsdag morgon var det som vanligt samling på stranden för veckans idrottspass. Det var fortsatt löpträning och tidtagning på 60 meter.

På eftermiddagen var det tsunamiövning för hela skolan. Vi följde närmsta evacuation route som leder till en plats vid moskén som är vårt samlingsställe.
Eleverna tyckte att det var otroligt häftigt när det stod poliser och stoppade trafiken när skolans elever skulle över vägen!

På torsdagen uppmärksammade vi en buddistisk tradition som heter Loy Krathong. Den är även känd som ljusfestivalen. Då hyllar man guden av vattnet Phra Mae Kongka . Man ber också om förlåtelse för att man förorenat vattnet och tackar för att man fått låna vattnet att färdas på under året. Detta gör man bland annat genom att skicka iväg båtar av bananblad som smyckas med ljus, blommor och rökelsepinnar. Eleverna fick tillverka sådana båtar av bananstam och bananblad och de pyntades med rökelse, ljus och blommor. Så fina båtarna blev, nästan som små konstverk!

Ännu en rolig arbetsvecka är slut!

Ha en riktigt bra helg önskar Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Veckans höjdpunkt var när vi på slöjden byggde Krathonger för att delta i firande av Loi Krathong. Loi Krathong är en Thailändsk högtid som man firar för att blidka andarna i vattnet. På skolans hemsida kommer det finnas många fina bilder på de vackra Krathongerna som eleverna byggt.

I övriga ämnen har vi kommit igång bra. I SO är det kartkunskaper som vi jobbar med mycket med hjälp av datorn. Vi jobbar bland annat med Micro till Macro. På NO:n undersöker vi magnetism vilka material som är magnetiska och hur magnetism fungera. Kråkslottet en berättelse om ett hus på en öde ö är den stora uppgiften i svenska just nu. Kan bli mycket spännande och lite otäck. Alla har också kommit igång med varsin bok att läsa. På idrotten spelar vi volleyboll. Det känns magiskt att tänka sig att man spelar volleyboll på en strand vid kanten av Indiska Oceanen där Vasco Da Gama for fram på 1400-talet. I dag passade vi också på att avsluta idrottslektionen med ett dopp.

Alla elever lägger upp sin planering i googeldocs vecka för vecka. Vi använder också googels kalender för att lägga in läxor och andra viktiga händelser. Det innebär att eleverna lär sig mycket om vad man kan använda datorn och internet till. På samma gång får både vi lärare och föräldrarna tillgång till planeringen. Planeringen görs måndag morgon och startar med att eleven ser över sin planering för förra veckan.

Ännu en fantastisk vecka, bra jobbat alla elever. Vi är mycket nöjda med ert jobb.

Anders, Katarina, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Måndag, fredag, måndag, fredag…..finns det fler dagar i arbetsveckan? Tiden går så väldigt fort.

Denna vecka har vi tyvärr haft sjuka elever. Jättetråkigt, men inget att göra något åt. Roligast när alla är på plats.

Vi har fortsatt våra ringsamtal och har hunnit få en del arbetsrutiner.  Det känns bra och det ska vi fortsätta jobba med. Viktigt att man kan planera sitt arbete, följa sin planering och sedan kunna utvärdera detta. Det märks att det är väldigt olika vad man är van vid. Några kan redan planera medan andra får träna mer.

Alla elever arbetar med sina egna planeringar och en del prov har skrivits under veckan. Om eleverna haft prov nu så är det på det de jobbat med hemma i Sverige.

Vi har sett till att alla elever har ett gmailkonto där vi skriver i läxor och annat som gäller under skolveckorna. Varje elev har sin egen läxa, därför är det jättebra att man kan hitta sina läxor på detta konto.

I matte jobbar eleverna med bråk, geometri, algebra och samband. I NO har vi djurgrupper, livsmedelskemi, materia, densitet och ellära på gång.
SO:n tar t.ex. upp lag och rätt, massmedia, imperialismen, romarriket mm.

I svenskan arbetar man med runor och vikingatiden, andra skriver skönlitterärt och tränar på att förbättra sitt skrivande, några läser och tränar på att skriva om sitt läsande. Var och en med sitt.

På engelskan arbetar eleverna med att läsa texter, tränar mycket på glosor och gruppen arbetar flitigt med engelsk kommunikation. På engelskan har gruppen besök av Dean som inte kan någon svenska, så all kommunikation är på engelska. Dean är ”schweiz-thailändare”.

På språkvalet representeras franska, spanska och tyska på olika nivåer. Ibland arbetar eleverna gruppvis i sina språk och ibland enskilt.

På bilden har gruppen två lärare just nu och man arbetar med bildhanterig på datorn. Något som man vet att alla kommer att använda både privat och i skolan.

I musiken är det gitarr som gäller – både teoretiskt och att rent praktiskt kunna ta några ackord.

På idrotten har vi fortsatt med volleyboll.  Idrott har 5-6:an och 7-9:an tillsammans. Eleverna har lärt sig en hel del på två veckor. Redan första veckan införde vi att eleverna ska skriva träningsdagbok. Både för sig själva och för att kunna visa för sin idrottslärare när man kommer hem. Där får eleverna skriva upp idrottspasset samt allt annat de gjort i idrottsväg under veckan. Man kan skriva in allt från promenad till skolan till hårda gympass.

I onsdags hade vi Tsunamiövning. Vi pratade på morgonen om varför vi gör detta och hur övningen skulle gå till. Det fanns en del frågor och jag tror eleverna fick svar på dem. Eleverna tog detta på stort allvar när det väl gällde sen. Inget trams alls och vi gick i samlad tropp till uppsamlingsstället.

Vi kollade närvaron både innan avmarsch och vid framkomsten. Vi bar med oss den obligatoriska väskan också. Däri fanns lite av varje som kan vara bra att ha och så tog vi med vatten.

I torsdags gjorde vi båtar till Loi Krathong. Vi satt alla i Salan och konstruerade båtar efter att Helena gett oss lite grundtips. Aktiveteten och kreativiteten flödade. Alla fick till sin egen båt. De blev riktigt fina och eleverna var, med rätta, stolta över dem. Hoppas de blev sjösatta på kvällen.

Sista passet på fredag blir lite av en ”myslektion”. Vi hade ringsamtal, utvärdering och Salasamling. Så man ser att det är fullt upp hela veckan. Tur att eleverna får vila på helgen.

Det blir kul att få träffa alla på måndag igen.
Katarina, Anders, Kersti och Maria