Vecka 45 2010

Förskolan Fjärilen

På måndagssamlingen i salan välkomnades förskolans nya lärarkandidat Therese, hon ska vara hos oss i tre veckor.

Nu kan vi avslöja vad barnen jobbade på under förra veckan för nu har våra fina akvarier blivit färdiga med handsydda fiskar i vackra färger. Det är inte lätt att sy men alla barn har verkligen gjort sitt bästa och visat stort tålamod. Vi har fortsatt vårt tema skapande konstnär med nya alster.

Tillsammans med förskoleklassen hade vi idrott på gården. Först hade vi uppvärmning med musikstopp sedan leken Hoppråttor och Mulleleken. Vi sjöng också En rolig sång med tokiga rörelser till. Sist hade vi avslappning till skön musik. Härligt att se så många barn ligga och slappna av en stund.

Många språk lär vi oss också, på thailändska fick vi lära oss räkna mer, repetera frukter och lära oss namnet på några färger.

Mia och katten Morris lärde oss mer engelska, namnet på frukter, färger och lite kroppsdelar. Sedan sjöng vi en sång som vi förut kunde på svenska Huvud, axlar, knä och tå men nu med engelska ord. Så håller vi på med rim i det svenska språket.

Våra 5-åringar har tillsammans med förskoleklassen träffat Gennet och Per från Svenska kyrkan och pratat om All helgona dagen och döden. Det blir så naturligt när barn har funderingar.

Idag, fredag, har vi gjort en utflykt till stranden tillsammans med förskoleklassen. Vi hade med oss strandleksaker och vår goda frukt. Barnen grävde hål som snabbt fylldes med vatten, jag hörde hur några barn diskuterade hur det gick till och att de kom fram till att det var vatten från havet som rann dit. De tittade på de små snabba krabborna som springer ner i sina hålor, det finns mycket att upptäcka på en strand.

Så har vi sjungit på Hela skolan sjunger , haft mattelek och denna gång jobbade vi med namnet på siffrorna och dess ordningsföljd.  Utelek och innelek, sagostund varje dag, det är mycket vi hinner med på en vecka.

Till sist var det fredagsavslutning i salan och denna gång var det Agneta och 1-3:an som sjöng många olika sånger för oss, både med rörelser, klappkomp, och keyboard, på svenska och på engelska. Jättebra gjort!

En trevlig helg önskar vi alla!
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

I måndags hälsade vi Frida välkommen till oss i Mango’n och jag vill berömma de övriga i klassen som tog så väl hand om och gjorde det lätt för henne att göra sig hemmastadd! Det känns gott att vara fulltaliga och vid den andra veckans slut tycks vi alla känna både varandra, omgivningarna och materialet tämligen bra. På engelskan med Mia fick barnen rita egna monster på vilka de olika delarna benämndes med engelska ord. De sjöng även klassikern ”Head’n shoulders, knees and toes, knees and toes”.

På tisdagen fick klassen ett problem, en uppgift att lösa: 3 legogubbar behöver ta sig upp längs en spänd sluttande lina till en punkt ett par meter upp. De behöver även kunna ta sig ner helskinnade samma väg tillbaka. En del grubblande har gått åt kring uppgiften och en och annan prototyp har tillverkats, men än så länge står gubbarna kvar på marken. Med Wan fick vi fortsätta räkna på thailändska. Vi fick också lära oss några färger.

På idrotten gjorde vi i stort sett samma lekar som förra veckan med tillägget En rolig sång. Det känns bra att ha idrotten tillsammans med Fjärilen. Vi blir några fler och lekarna blir så mycket roligare då. På onsdagens engelskapass pratades det färger.

Kyrkan kom och gjorde ett mycket bra framträdande kring döden och Allhelgonahelgen. Barnen fångades av sagan de berättade och lyssnade andmäktigt i 30 minuter. Efteråt pratade vi kring hur det är att sakna någon som dött. Vi gjorde teckningar av någon vi saknar. Senare under torsdagen hann vi även prata en del om klockan. Vi läste en saga om hur Kråke lärde sig klockan och övade därefter en del på hela timmar.

Fredagsförmiddagen tillbringades på stranden. Vädret var egentligen optimalt, eftersom solen inte var alltför stark. Vi grävde en hel del, samt letade strandfynd som eventuellt kan ingå som ingredienser i framtida pyssel.

Även om vi blandar och ger av det mesta varje dag, börjar en viss veckostruktur kunna skönjas: På måndagen fokuserade vi mycket kring läs- och skrivförberedande aktiviteter, tisdagen matteförberedande, onsdag idrott och musik, torsdag skapande och fredag summering av veckan, samt eget arbete. Vi rimmar och ramsar en hel del, leker med språket i sånger och jobbar med arbetsblad. Barnen är intresserade, sugna, alerta och uthålliga vilket är härligt att se. Även i den fria leken förekommer dagligen en massa förberedande arbete spontant och omedvetet: Barnen skriver lappar, hjälper varandra att stava, sporras av varandra, räknar så att saker och ting blir rättvist, klassificerar, delar, mäter, tränar finmotorik, öga – handkoordination… Och jag har privilegiet att sitta på första parkett och beundra skådespelet!

Önskar er alla en helt underbar helg!
Torben

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi tittat lite på hur Sverigekartan ser ut. Var vi bor i vårt avlånga land. Barnen kom fram till att det var inte så många som bodde ovanför Stockholm. Och att det var mycket vitt på vår karta längre norrut. Varför bor det inte så mycket folk däruppe, frågade dom. Jättebra tankar och funderingar. Vi kommer att sätta upp bilder på barnen vid deras respektive hemstad i Sverige.

På tisdagen hade vi ett slöjdpass. Alla barnen har fått göra en adventsljusstake. Dessa skall vi måla och dekorera innan vi tar hem dom. Vi fortsatte även med våra garnbollar.  Vi har också pysslat med snäckor och gjort tavlor.

På thailändskan i tisdags fick de lära sig färgerna. Detta får vi öva vidare på både hemma och i skolan.

Gympan hade vi som vanligt på stranden. De fick leka lekar, vilket är mycket populärt bland barnen.

På torsdagen hade vi Svenska kyrkan, Per och Gennet, på besök. De pratade om döden och begravningar med anledning av Alla helgons dag i Sverige. Efter det fick barnen måla av sig sina tankar.

Vi har arbetat mycket med drama/samarbetsövningar denna vecka. Christina hade de haft drama med som vanligt varje torsdag, vi hade även samarbetsövningar i klassrummet och några massagesagor.

Fredagens utematte handlade om geometriska former. Vi letade former, vi gjorde en stafettlek med former. Efter det gick vi in och gjorde formkonst.
På fredagens ”roliga timme” hade Isabelle bakat chokladbollar, som vi fick smaka på. Det var Isabelles sista dag hos oss. Nu åker hon på semester och sedan vidare till skolan i Sverige. Lycka till Isabelle, och kramar från oss alla på Snäckan.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

På måndag morgon hälsade vi vår sista elev, Jenny, välkommen. Nu är klassen fulltalig 12st härliga barn och gruppen fungerar väldigt bra. Vi samtalade om helgen och sedan skrev även barnen i sina dagböcker. Därefter satte alla igång att jobba med sina individuella planeringar. Efter rasten gick 1:orna iväg på lite extra engelska och då arbetade vi andra med matteplaneringarna och att sätta ihop våra böcker och även göra etiketterna. Boken ska vi använda under våra jämförande studier av vädret på Koh Lanta och vädret på barnens olika hemorter. Under 5 veckor sträcker sig vår period av detta tema och barnen får en god inblick hur man läser av en termometer och vad alla olika väderord betyder. Vi fick ihop 16 ord som används när man beskriver vädret.

Under tema Thailand så arbetade vi med kartor samt talade om landets valuta, Bath. Som avslutning kom vår Thailärare in i klasen och vi räknade upp till 20 samt lärde oss färgerna röd, gul, blå, grön och svart.

Idrotten på stranden kunde vi äntligen genomföra. Vi lekte olika lekar och barnen kämpade på i sanden. Även om inte solen lyser så är det väldigt varmt. Duschen uppe på skolan är väldigt skön. All sand ska ju sköljas bort!
2:or och 3:or fick lite extra engelska och då hann ettorna med lite extra lästräning.

På eftermiddagen hade vi Hela skolan sjunger igen och vi repeterade våra sånger från förra gången samt lade till Tvärtom-visan och Det satt 2 katter på ett tak. Härligt att se och höra glada barn!

Direkt vid skolstarten började vi vårt Läsprojekt och barnen har verkligen läst och läst. Målet var 2000 sidor och på torsdagen uppnådde vi målet och hade vårt lilla läskalas. Nu börjar vi om och nu blir målet 3000 sidor.

Gennet från Svenska skolan besökte vår klass och vi samtalade om Alla Helgons dag och varför vi firar den dagen med att smycka våra gravar.

Fredagsavslutningen stod Geckon för och vi framförde våra sånger på engelska som vi hunnit träna in på denna korta tid. Barnen var jätteduktiga och de fick varma applåder av övriga elever samt föräldrarna.

Nu hoppas vi att helgvädret ska bli bra.

Hälsningar

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Vi startade veckan med att planera i våra planeringsböcker, där vi skriver upp det mesta som vi skall arbeta med under veckan. Idag har vi också utvärderat och funderat på vad som har fungerat bra och mindre bra, vad vi lärt oss och vad som vi skall ta med till nästa vecka av det som vi inte hunnit med att göra.

När det gäller vikingarna har vi denna vecka lärt oss vart dom åkte när dom gav sig av på sina färder. Det sägs att dom kom ända hit ner till Thailand. Men det vet vi inte om det är riktigt sant men att dom kom ända till Amerika det är i alla fall sant. Svearna (svenskarna) åkte oftast österut och danskar och norrmän åkte västerut.

I svenska har vi pratat om substantiv och olika böjningsformer av detta. Substantiv är namn på ting till exempel boll och ring. Denna vecka var vädret  med oss, så det blev idrott nere på stranden vi lekte ”katten och råttan” och stafett.  Efter det hade vi musik i Salan, åh vad det är roligt att få sjunga vi sjöng bla Brevet från kolonin.

Klassen har haft sitt första klassråd, det här med mötesteknik är inte helt enkelt, men vi fick ihop lite frågor som skall vidare till elevrådet för behandling.

Svenska Kyrkan har varit här på besök för att prata om varför vi firar Alla helgona-helgen. Gennet berättade en saga om en larv som blev en trollslända och inte kunde komma tillbaka till vattenvärlden som hon kom ifrån.
På drama blev det charader.

Denna vecka var det premiär för Hajarna med träslöjd. Mm det var mysigt att få gå ut två och två till Lasse, jag vågar inte berätta här vad det kommer att bli. Det kan vara presenter till er där hemma, men fint ser det ut att bli.
Det var 1-3:an som hade avslutningssamlingen i Salan idag, det bjöds på rörelselekar och sånger på engelska.

Vi har idag sagt hej då till Hannah, vi kommer att sakna henne. Idag bakade hon choklad bollar och bjöd oss på, det var jättegott. Men hon kommer att maila oss i klassen så vi inte tappar kontakten.

Trevlig helg önskar
Maria och Sara

5-6:an Kokosnöten

Kokosnötterna inledde veckan med att sjunga så att hela skolans fönster dallrade…! Torben kom in med gitarren och det visade sig att eleverna är otroligt musikaliska och positiva! Vi hade en jättehärlig lektion med sånger av allt från Cornelis Wreeswik till ABBA.

Under veckan har vi jobbat med våra planeringar i No, matte, svenska och SO. Samtidigt har Linda också startat ett tema som handlar om kartografi och då främst Europa.

Britt jobbar mycket med muntlig engelska i klassen. Den här veckan har de jobbat med riktiga ”tungvricknings”-ramsor!

På hem-och konsumenkunskapen jobbar vi nu med en tema som heter ”Smarta val”. Vi har jobbat med området ”frukost” och går nu in på området ”mellanmål”. Vi har bland annat provsmakat, jämfört och diskuterat två olka frukostflingor. Vi lärde oss om näring, energi, socker och protein. Barnen har mycket sunda åsikter med sig hemifrån, kul!

Vi har haft klassråd där Hanna, Pontus och Viktor erbjöd sig att vara representanter till Elevrådet som är på måndag. Slutligen har vi också haft besök av den Svenska kyrkan. Vi pratade om döden, begravningar och alla helgons helg.

Veckan avslutades med en tuff idrottslektion på stranden ihop med 7-9an som vanligt. Vi hade olika styreövningar och avslutade sen med ”krabb-fotboll”, jobbigt för armarna! (biceps/triceps) Niorna fick htta på styrkeövningar för de yngre barnen. När vi duschade sen tittade solen fram och nu hoppas vi den fortsätter skina!

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

I början av veckan, måndag och tisdag, var Erik ledig och då hade Britt ansvar för klassen. I klassen är vi numera 11 stycken elever med en åldersblandning från årskurs 7 till årskurs 9.

Veckan började som vanligt med samling och nationalsång i salan. Sedan påbörjade eleverna veckans planeringar. Under måndagen hade klassen lite extra drama tillsammans med dramapedagogen Jenny. Vi tackar så mycket för hjälpen och som vanligt var det hur roligt som helst.

I onsdags jobbade Simon vidare med sitt arbete om vattenkraft i No, Fabian läste vidare om demokrati i samhällskunskapen.

Under torsdagens första lektion skrev Natalie och Johanna Matte-prov. Jimmy däremot skrev en förberedande diagnos inför sitt matte-prov nästa vecka. Zätha mäter vinklar just nu i geometrin, Sofus och Victoria gjorde var sin diagnos i algebra.

Även Malin gjorde ett prov i torsdags, om optik och akustik i No:n. De andra eleverna arbetade enligt sina planeringar som bestod av massor av intressanta saker. Lisen arbetade till exempel med kraft och rörelse i fysik, Arjuna började jobba med ljus även det i fysik och Zätha fördjupade sig om fisken Barracudan.

Fredagen började som vanligt med idrott på stranden. Vi började passet med att jobba lite med kroppen och träna våra muskler och avslutade med lite olika lekar såsom krabbfotboll. Sedan blev det dusch och tillbakagång till skolan. Där väntade lite slöjd för sofia distans-eleverna och arbetspass för de andra.

Veckorna går så fort här på Lilla Svenska skolan men vi får gjort väldigt mycket. I slutet av veckan har vi också haft klassråd.

Veckan avslutades med att 1-3:an Geckon höll i samlingen och bjöd på fina sånger med rörelser till. Sedan avslutades veckan som brukligt med nationalsången.

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik och Britt