Vecka 45 2008

Förskolan Fjärilen

Under veckan som gått så har vi hälsat 3 nya barn välkommen Nu är vi 8 barn i gruppen, som ökar allt eftersom. Kul!

Vi har lekt  mycket rollekar där vi får ”känna” på varandra = lära känna varandra.

Vi haft visningsdagar i veckan, dessa kommer att fortgå under en längre period.

Alla barn ska få ta med sig en sak att, visa något som de just valt ut.
Barnen tycker att det är kul och spännande att få visa berätta för sina vänner om just deras medhavda sak. En bra träning att berätta, tala inför andra dessutom.

Sen har vi haft ett födelsedagsbarn under veckan som gått. Vi firade Linus som blev 5 år, med sång, lek och ballonger han fick vara kung för en dag.

Vi har också planterat en del frön och kärnor. Spännande om vi får några äpplen eller meloner så småningom. Vi garanterade  oss med tomater och persilja, som vi tror ska hinna komma upp inom snart tid.

På torsdag så hade vi ”Hela skolan sjunger” Där vi tränade oss på första versen av Svenska nationalsången. Något enklare än den Thailändska  *L*
Men vi tränar och den ska nog sitta där innan läsåret är slut.

Ja det var allt för denna vecka, ha en bra helg!

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har bjudit på betydligare finare väder, sol från klarblå himmel varje dag och temperaturen har väl varit 32-34 grader skulle jag tro.

Vi har fortsatt med vårt Thailandstema och den här veckan har vi tittat och smakat på olika  frukter. Vi provade bl.a på ormfrukt, drakfrukt, custardäpple, longhan, papaya och några till.
Barnen målade efteråt en jättefin frukttavla, som nu pryder väggen.

Vi talade om långa och korta ord på språklekarna, vilket är längst, vattendroppe eller haj?

På onsdagens idrott var det både springlekar, stafettlekar och koncentrationsövningar som Anna ledde.

På torsdagens matteprat talade vi om tid, vad är tid? Många barn kopplade samman ordet tid med att ha bråttom, passa tid osv. Att förstå att veckan också är tid var svårare att förstå. Vi talade om veckans dagar och lekte lekar som handlade om veckans dagar.

På fredagens livskunskap talade vi om känslan glad, vad gör mig glad? Hur ser jag ut inuti när jag blir glad? Osv. Barnen skrev mycket fint om vad som gör dem glada  i sina tankeböcker.

Den här veckan har Sara Bengtsson börjat arbeta på skolan, hon ska ha musik, engelska och språkval. Vi får också glädjen att ta del av Sara, hon ska ha musik med oss på tisdagar och engelska på fredagar. Sara kommer även att leda ”Hela skolan sjunger” på torsdagar.
Den här veckan har Sara gått runt och träffat alla grupper.

Barnen berättar:

(Jag kommer i fortsättningen låta tre barn varje vecka få berätta i veckobrevet)

Det var kul att leka och sjunga om veckodagarna, sa TILDA.

Det var kul på idrotten när vi gjorde ”stöten”, sa TYRA.

Det var kul på ”Hela skolan sjunger” när vi sjöng, Sveriges nationalsång, sa AMELIA.

Övrigt:

Nästa vecka på onsdag den 12 november, firas Loi Krathong i Thailand och så gör även vi. Vi ska tillverka små båtar av bananblad och bananstam.

Vi kommer fortsättningsvis ha idrott tillsammans med förskolan, vi kommer då att utnyttja skolgården och salan. Alltså samling som vanligt i skolan på onsdagar med start 19 november, kom ombytta.

Med önskan om en trevlig Helg

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Första veckan i november är nu slut och därmed är klassen full, d.v.s. det är 12 barn i klassen. Cajsa och Lino var de nya eleverna som anlände och de ska båda stanna till fram i mars. Gruppen är verkligen härlig och alla barn kämpar på med sina olika uppgifter.

På fredagen gjorde vi klara våra Rymdböcker om planeterna, och nu ska vi bara repetera allt vi lärt oss.

Tema Thailand har vi också arbetat med och barnen har färglagt en karta över hur Thailand ser ut och även en bild över Koh Lanta.

Vår praktikant Anna höll i idrotten på stranden. 3 olika sorters lekar hann vi med i det gassande solskenet. Det gäller verkligen att ha täta pauser och dricka ur sin vattenflaska!

Sara, lärare i musik och språk, har haft engelska med barnen och även en musiklektion. Där lärde sig barnen en rörelseramsa som man nu kan höra på rasterna.

På torsdagen hade vi Hela skolan sjunger och nu tränade vi på att sjunga Du gamla du fria. Varje måndag och fredag sjunger vi ju den Thailändska nationalsången. Barnen är riktigt duktiga på thai och sjunger väl så bra som vi lärare!

Läsningen med ettorna går verkligen framåt och alla barn gör stora kliv uppför inlärningstrappan. Man märker för varje vecka att bokstäverna blir tydligare och tydligare. Vi sjunger även en sång (rap) med det engelska alfabetet och det är otroligt hur fort barnen lär in nya saker.
Helgen kanske kommer att bli regnig, men det blir sol snart igen!

Vänliga hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-4:an Hajen

Nu har vi kommit igång med vårt arbete om Thailand. Vi började med att titta på kartan för att bilda oss en uppfattning om var landet ligger i förhållande till Sverige. Vi såg också att Thailand ligger närmare ekvatorn än vad Sverige gör, och pratade om hur det påverkar årstiderna och vädret i landet. Eleverna påbörjade därefter det som ska bli deras egen bok om Thailand.

Klassen har i veckan fått ett väldigt roligt mattespel som heter Flygande mattan. Alla tyckte att det var riktigt roligt att ta sig an de första utmaningarna. Klurigt är det också; så här blir det både nytta och nöje!

I måndags började Sara sitt arbete på skolan, så nu har hon tagit över engelska och musik med klassen. För att träna på att tala engelska hade Sara med sig små fingerdockor i form av djur, som eleverna fick använda i sina roller. Barnen tyckte att det var jättekul att få spela teater med små djur och kanske blev det också lite lättare att prata på det sättet!

På musiken fick de bl.a. lyssna på några låtar och dansa. Det var en höjdare! Jag kunde höra skratten lång väg!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Den här veckan började vi med att hälsa vår nya lärare, Sara, välkommen. Hon har nu klassen i engelska, språkval och musik.
Klassen har mig, Sophie, i svenska, so, bild och idrott och Peo i matte och no.

Även denna vecka kom det två nya killar till klassen. På måndagen började Henric här och på onsdagen Olle. Henric ska vara hos oss t.o.m vecka 14 och Olle t.o.m vecka 12. Olle gick här även i fjol.

På idrotten fick klassen anstränga sig lite mer den här gången. Vi övade kondition, styrka och balans genom att ha olika stationer. Eleverna gjorde varje station i en minut och gick därefter till nästa. Alla kämpade jättebra!

På de andra lektionerna arbetar klassen också bra. I de olika ämnena, förutom idrott, bild, musik och no, arbetar var och en med sina individuella planeringar, så alla arbetar alltså med olika arbetsområden.

På måndagen och fredagen var det vi som stod för samlingen. Fabian och Ruben hissade flaggan på måndagen och Henric och Olle på fredagen. Vår underhållning bestod av frågesport om Thailand. Klassen läste upp sina frågor och de två lagen höll upp skyltar med 1, x eller 2, beroende på vilket svar de trodde var rätt. Båda lagen kunde mycket om Thailand!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka välkomnade vi Sofia och Simon till klass 7-9. Så nu är vi sju (”dsched” på thai). Kul att ha er här!

På tisdagen fick alla kämpa hårt på idrotten när de, tillsammans med åk 5-6, i olika stationer fick träna styrka, kondition, balans och bollkänsla.  Alla kämpade stenhårt i sanden . Härligt att se!

Om några veckor får vi se om de kan förbättra sina resultat.
På tisdagen hade de också den första bildlektionen med Sara. Sara kommer också ha hand om musiken för åk 7-9 och den fick de prova på i torsdags när de hade en rolig musiktävling.

Nu har våra efterlängtade skåp kommit så nu har varje elev sitt eget skåp där alla saker får plats.Ännu ett steg närmare fullständig ordning och reda i klassrummet.

Ordning och reda har det också varit på eleverna som jobbat på flitigt och koncentrerat hela veckan. Några har redan sagt att de kommit längre än de skulle gjort hemma under samma tid, där ser man vad arbetsro och rätt inställning kan göra.

Veckan avslutades med den traditionella samlingen i Salan där åk 5-6 aktiverade alla i en frågesport om Koh Lanta och Thailand. De två lagen kämpade väl och det blev en knapp vinst för lag 2. Som vanligt hade alla kul och det blev en perfekt avslutning på veckan.

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9