Vecka 44 2017

Fredagen den 3 november firas högtiden Loy Kratong i hela Thailand.

Loy Krathong är en buddhistisk högtid som firas för att hedra vattengudarna och framförallt vattnets moder, Mae Kong Kah. Man tackar för att man får använda vattnet och ber om förlåtelse för den skada man åsamkat vattnet. Man gör detta genom att man sjösätter en Krathong. En krathong är en slags båt av bananstam.

På torsdagseftermiddagen byggde vi egna krathonger. Vi samlades i Salan och där blev vi instruerade om hur man bygger en Krathong. Den tillverkas av bananstam, bananblad och dekoreras med blommor i starka färger. Man sätter även dit tre rökelser och ett ljus. Vi jobbade tillsammans stora och små i tvärgrupper och våra krathonger blev väldigt fina!

På salasamlingen i torsdags eftermiddag fick vi också lära oss mer om högtiden av gruppen ”Geckon”. Dom visade även upp en ljusdans som man dansar i samband med bland annat Loy Krathong.
Hoppas alla får en fin fin Loy-Kratong. ​

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Den här veckan har vi sjungit, ritat och pratat om bokstaven I. Barnen tyckte att det var en lätt bokstav att rita men det fanns inte så många ord på I. Majas sång om i säger samma sak hon hittar Iris som är gula och Iris som är blå.

Muselina har gjort två hembesök denna vecka och är nu på sitt tredje. Barnen tycker det är spännande att berätta inför sina kompisar. Den här veckan har vi pratat om känslan blyg. Barnen har ritat, visat och berättat om känslan blyg.

Vi har tyvärr konstaterat att våra gyllene frön regnat bort, som tur är planterade vi lite i vår balkonglåda och där växer det. Vi spar dem ett tag till men det ser mörkt ut.

Barnen fick massera varandra medan de lyssnade på en massagesaga om Thailand som Maria på Mangon skrivit.

Den här veckan har barnen skapat av material som vi hittat på stranden. På tisdagen var vi som vanligt på stranden och då tog vi med oss sand, barr och kottar tillbala. Snäckor plockade vi förra veckan. De har byggt upp en liten ”ö” med en palm, kokosnötter, snäckor och sand utifrån egen tycke och smak.

Några barn tränade på att skriva sina, och även andras, namn i sanden. Det var spännande att försöka skriva Sandra som är vår VFU-student.

Det har varit mycket skapande med play-doh eftersom vi hade en härligt grön och fräsch deg. Barnen gör fina bakelser i våra avlagda glasskoppar som de dekorerar och bjuder på.

Restaurang är en populär lek här och barnen leker den även utomhus i vår affär/kök. Restauranger är ju en del av vardagen för barnen på ett annat vis än hemma. Vi har varit utomhus och lekt mycket den här veckan då det fläktat en del och varit lite molnigt.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!

Vi har läst “Sagan om Tufstrollet och sedan gjort olika saker som är knutna till det. Vi har tränat obekanta tal och mönster genom att Tufstrollet gömt ett antal föremål under sin mantel. Barnen har gått en mattepromenad, där de med hjälp av bilder listat ut hur många olika slags föremål som Tufstrollet gömt. Och även gjort en egen ma-promenad till kompisarna. Sedan har vi tittat på trollfilm “Det sista trollet” och gjort trollpyssel, ett stort hösttroll av grejer vi hittade i trädgården. Det blev jättefint!

Varje morgon när vi hälsar godmorgon och tar i hand finns det två lösenord uppsatta på väggen som de måste läsa innan de går in. Orden är högfrekventa, alltså de ord som förekommer mest i våra böcker. Tanken är att de ska se orden som helord när veckan är klar. Varje vecka sätts det upp nya ord.

Veckans bokstav har varit Ii som vi med jobbat med på olika sätt, hittat ord som har i i början, mitten eller slutet, tittat på Livet i bokstavslandet, tittat på när “Pippi börjar skolan”, då fröken går igenom bokstaven i och Pippi tycker det ser ut som ett streck med en fluglort på , spårat och byggt bokstaven i lego, tränat på att skriva den och läsa ord med i.

Sedan har vi hunnit med att spela spel som rim-memory, bokstavsmemory, lär om bokstäver, fem myror är fler än fyra elefanter och vem där och lärt oss mycket om högtiden “Loi Krathong”.

Ha en mysig loi krathong och helg!
Maria

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi fortsatt vårt arbete i våra böcker. Vi har hunnit med massor under dessa fyra dagar. Bokstaven denna vecka var Tt och vi har insett att bokstaven Tt används ofta när vi skriver.

Ettorna fortsätter att arbeta på med addition, subtraktion och antalsuppfattning och vi har även börjat med problemlösning i par för att de ska kunna prata med en kompis om hur de tänker när de löser olika uppgifter. Tvåorna har arbetat med multiplikation och sambandet mellan addition och multiplikation.

I So har vi pratat om skapelseteorin utifrån kristendomen och vi har kopplat detta till bilden så vi har ritat hur Gud skapade världen på 6 dagar. Eleverna tyckte det var intressant speciellt delen om Adam och Eva och edens lustgård. Hur kunde ormen lura dem var en fråga som kom upp.

Tvåorna har även haft No denna vecka och fokus har legat på djur och växter som finns i Sverige.

Tema Thailand denna vecka var Loi Krathong och detta kopplades även till estetisk verksamhet när vi gjorde våra Krathonger.

Vi har haft en produktiv vecka och hunnit med massor och vi ser fram emot nästa vecka.

Isabella

 

1-2:an Geckon

Hej!

I måndags hälsade vi Filippa välkommen till klassen. Det är väldigt roligt med fler kompisar i klassen tycker vi!

Veckans stora utmaning har varit att förbereda oss inför salasamlingen vi höll idag, fredag. Vi bestämde oss för att berätta om den Thailändska högtiden Loy Krathong eftersom den är i dagarna. Vi började med att fundera kring vad vi ville göra. Förslag på aktiviteter fanns i överflöd, och efter en stunds överläggande kom vi fram till vad vi ville visa.
Vi ville:
-dansa
-berätta fakta
-visa en krathong
-rita fina bilder

Så satte arbetet igång! Vi gjorde frågor som vi ställde till skolans thailändska administratör, vi lärde oss en likadans som Sharon hjälpte oss med. Därefter läste vi böcker och hittade information på internet.
Under tiden allt detta skedde skrevs det skyltar och bilder målades.
Med lite pirr i magen ställde vi oss framför alla elever och föräldrar i salan och dansade och berättade.
Det gick jättebra!
Vi längtar redan efter nästa gång…

Trevlig helg!

//Stina

 

3-4:an Hajen

Hej!

Nu börjar det bli dags för en del elever att sluta hos oss och det tycker vi är tråkigt, men det kommer också nya elever och det är ju en av de sakerna som är så bra med Lilla Svenska skolan. Man får chansen att träffa nya kompisar hela tiden! Det är bra att träna på att lära känna nya personer eftersom det ju till stor del är genom möten med andra människor som man lär känna nya sidor hos sig själv. På Lilla Svenska Skolan umgås man dels med de elever som går i den egna gruppen men även med elever ur de andra grupperna, kompisar i olika åldrar gör saker tillsammans på raster och vid andra tillfällen såsom utflykter och aktiviteter med anknytning till den thailändska miljö vi befinner oss i.

Visst kan det vara lite svårt att koncentrera sig ibland när det pågår en mängd olika aktiviteter i klassrummet, men det ger också många möjligheter till inlärning och repetition när samma arbetsområden och uppgifter dyker upp vid flera olika tillfällen för olika elever. Alltid snappar men upp något nytt när kompisarna jobbar med något man själv redan gjort och dessutom lär man sig väldigt bra när man hjälper någon annan med något som man själv redan jobbat med.

Det gemensamma arbetet den här veckan har främst handlat om demokrati – vad är demokrati och hur fungerar representativ demokrati? I samband med det valde vi också elevrådsrepresentant, det blev Nova, och på onsdagen höll rektor Henric i läsårets första elevrådsmöte.

Trevlig Loi Krathong!
Nettan​

 

4-5:an Palmen

Just nu arbetar många elever med Europa. Vi tittar på filmer, svarar på frågor och tränar på att orientera oss i kartböcker. Eleverna arbetar både enskilt och tillsammans.

Vi har också ett pågående arbete i vår tankebok. Eleverna får olika ”teman eller tankar” som de sedan ska skriva ner i sin bok hur de tänker kring just temat för dagen. När de skrivit ner sina tankar läser de upp för sina kamrater.

Vi fortsätter med vår gemensamma högläsningsbok där eleverna läser högt för varandra, de är riktigt duktiga på att läsa högt.

//Jessica

 

6:an Kokosnöten

Vecka 44 har varit en produktiv vecka i kokosnöten.
Vi har fokuserat på att lära oss mycket matematiken den här veckan. Vi har haft flera lektioner när vi jobbat enskilt i våra böcker, för att träna metoder och begrepp.
Vi har såklart tittat på Spegelvänd på ur.se och pratat om det matematiska innehållet i programmet. Huvudpersonen i programmet, Li, använde sig av en japansk kulram, en soroban, för att addera och subtrahera. Efter programmet fick vi också prova att använda en soroban. Vi spelade ett spel på våra Ipads, men vi tyckte det var väldigt svårt och vi är glada att vi har miniräknare som vi kan använda i matematiken.

I SO:n jobbar vi med massmedia och den här veckan har vi jobbat med källkritik.

På NO:n har vi pratat om synen och ögat. Vi har lärt oss hur ett öga ser ut och gjort en massa försök där vi testat vår synförmåga och våra ögon. Vi har bland annat kollat vårt färgseende och hur våra ögon samarbetar för att skapa en bild. En av de försök vi tyckte var roligast var när vi med hjälp av ett ihoprullat papper som vi kikade i skapade en illusion av att vi hade ett hål i vår ena hand.

Vi har avslutat vår högläsningsbok ”Svart sommar”. Vi tyckte den var spännande men ibland lite rörig. Vårt betyg på boken blev 3,6 av 5.

På engelskan har vi jobbat med hörförståelse och ordkunskap då vi har lyssnat på engelska låtar och fyllt i ord som saknats i texten. Det fanns många Ed Sheeran låtar och dom gillade vi.

Trevlig Loy Krathong!
Malin

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har bananerna jobbat på som vanligt med sina planeringar från hemskolorna. 
Varje vecka så blir det påfyllning i klassen, vi är nu åtta elever.