Vecka 44 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Ebba och Tyra-Lisa välkomna till fjärilsgänget. Vi har haft lärakänna-dagar då vi lekt mycket tillsammans. Kring leken har vi skapat vänskapsband.

På engelskan utmanades barnen med olika antalsövningar. Ugglan Owl kom och sjöng en ”räkne sång” med oss.

Den här veckan är det vi som håller i fredagsuppträdandet. Vi övade till vårt ukuleleuppträdande. Med ackordet D har vi sjungit och spelat till en engelsk sång från 1500-talet.

Mitt i veckan åkte vi på studiebesök till svenska kyrkan på Lanta. Prästen Erik berättade om kyrkans aktiviteter och om kristendomen. Kyrkan ligger på en höjd och är rätt vacker i sin enkelhet.

På torsdagen hade vi idrott tillsammans med förskoleklassen. Vi startade upp med ”miniröris”. Vi gjorde också ballongleken och en rörelselek.

När vi hade thai kom Doeremon och räknade med oss. Vi lekte en sifferlek. Vi kommunicerade med enkla thailändska fraser.

Vi avslutade veckan med ukulelespel i Salan. Sedan fick vi information om nästa vecka och sjöng nationalsången.

Ha en bra helg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka välkomnade vi Leon till Mangon. Leon har gått på förskolan Fjärilen för två år sedan, men ska nu gå i förskoleklassen.

Vi fortsätter med att fokusera på kompissolen och det kommer vi göra hela tiden, men blir naturligt lite mer när det kommer nya barn.

På mattesamlingen jobbade vi vidare med begreppen lång – kort. Barnen fick två och två varsitt måttband och skulle mäta olika saker. Vi övar oss på att skriva siffror och denna vecka speciellt på talet 4. Barnen fick också träna på att känna på olika siffror – utan att titta fick de kort med siffror där siffran kunde kännas. Nyttigt att träna alla sina sinnen.

Vi har varit på studiebesök i Svenska Kyrkan. Prästen Erik tog emot och vi blev bjudna in till kyrkan. Erik berättade kort om kristendomen och så visade han oss de olika kläder han brukar ha på sig när han arbetar. Det blev också god tid till att alla kunde ställa frågor till Erik.

På ”Hela Salan Sjunger” fortsatte vi sjunga sången om Afrika, men vi började också träna lite smått på Lucia sånger! Barnen tycker om att sjunga och spela, så vi tog en extra musiktimme tillsammans med Fjärilarna, där vi spelade ukulele och sjöng olika sånger.

På idrotten hade vi miniröris där vi fick jobba med hela kroppen. Efter var det väldigt skönt att duscha av sig!

På språksamlingen jobbar vi denna vecka med bokstaven K, k. Ljudat, skriva och även klippt ut långa rektanglar som sedan bildades till ett K.

Rimma gör vi nästan varje dag och denna vecka har vi fokuserat lite extra på olika rim.

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

I måndags startade vi upp en ny rutin i Snäckan, vi inleder nu varje dag med en lugn och skön stunds läsning. De flesta läser tyst för sig själva medan några läser högt för oss vuxna. Vi har fortsatt att skriva, rita och fundera kring sagan om vår godissnögubbe. Elevernas fantasi har lagt en gemensam grund till sagan, så som vem huvudpersonen ska vara, vilka problem som ska uppstå samt hur dessa ska lösas. Resten har eleverna kommit på själva. Snart är det dags för oss att sätta ihop det hela till en liten bok. Det ska bli spännande att se om det blir som vi tänkt oss…

Karolina har hållit i flera lektioner i veckan, och i tisdags tog hon tillsammans med Lena Atte (lärare i Geckon, den andra 1-2:an) och Frida hand om Snäckan. De delade gruppen så att några arbetade inne hos Geckon. Det var roligt att prova på att arbeta inne i Geckon tyckte eleverna.

Karolina och Frida har hittat en nalle på flygplatsen i Bangkok, och med den nallen som utgångspunkt har Karolina haft en lektion. Nallen är så söt så söt, och alldeles mjuk. Eleverna fick komma på ett namn till nallen och sätta upp regler som ska gälla. De kom också på egna ideér om hur vi ska turas om att ta hand om nallen på rasterna. Till elevernas glädje kommer Karolina att ha fler lektioner med nallen, Gosebjörn, som utgångspunkt.

Vi har även hunnit med att åka på studiebesök i Svenska kyrkan. Där träffade vi prästen Eric. Han berättade många spännande och intressanta saker för oss på ett sätt som gjorde att vi alla förstod. Innan besöket hade vi skrivit frågor som vi fick besvarade av honom. Efter besöket diskuterade vi vad vi lärt oss och skrev ned det. Denna dag fick vi även en ny klasskompis i Snäckan, Melvin. Välkommen till oss!

När vi hade musik i salan sjöng vi i kanon, och spelade med olika instrument gjorde vi också. När instrumenten kommer fram blir eleverna väldigt ivriga och spelsugna. Härligt att se!

Trevlig helg till er alla!

Stina

 

1-2:an Geckon

Nu har Geckon varit igång I två veckor och vi har för närvarande 4 elever. Nästa vecka börjar ytterligare två. Veckan har flutit på bra och vi har arbetat en del lektioner tillsammans med barnen i snäckan. Alla har uppskattat det! De som har varit med båda dessa veckor har kommit in i arbetet med de egna planeringarna som är gjorda som maskar eller tusenfotingar ihopsatta av cirklar. I varje cirkel står något som ska göras under veckan. Varje barn har en egen tusenfoting och cirklarna målas vartefter ett arbete blivit klart. På Sverigekartan finns nu 4 namnlappar. 3 av namnlapparna sitter på Stockholm! 

På engelsklektionen har barnen lärt sig att beställa på restaurang. Det är inte så lätt minsann, men vi ska träna flera gånger. Förutom att räkna i sina matteböcker har barnen löst matteproblem i grupp. Detta ska vi fortsätta med varje vecka.

Vi har denna vecka besökt svenska kyrkan på Koh Lanta och vi har pratat om Kristendomen. Prästen Erik berättade som vanligt på ett mycket intressant sätt och vi lärde oss nya saker allihop, även vi pedagoger! Thaitemat har också kommit igång och vi har denna vecka arbetat med snäckor.

Våra påhittiga VFU-studenter har dragit igång ett tema som kallas Nallen. Det kommer att vara ett tema som integrerar de flesta ämnena och denna gång fick vi veta hur Nallen kommit till oss och vad han kommer att behöva när han bor hos oss. Nallen döptes till Björne Teddy. Barnen hade många förslag och regler som ska gälla för nallen. De fick prova att renskriva förslagen på datorn.

Lena

 

3-4:an Hajen

Även denna vecka fyllde vi på med en ny elev i Hajen, vi hälsar Elias välkommen tillbaka till Lilla Svenska skolan. Och så har vi också haft vår första avtackning av en elev då Majas tid hos oss är över.

I tisdags var det äntligen dags för första tillfället med ”riktig” slöjd. Ska bli spännande att se vad det ska bli, hörde att det slipades på kokosnötter?! Den här veckan var det fyrorna som hade slöjd, treorna fick istället träffa Lovisa och jobba med drama. Nästa vecka blir det tvärtom, treorna till slöjden och fyrorna till Lovisa.

På idrotten jobbade eleverna vidare med samma tema som senast. De fick pröva aktiviteter som att kasta frisbee, spela boule, hoppa hopprep, spela strandtennis och ”byta pinne” vid olika stationer.

Som en förberedelse inför onsdagens besök hos Erik och Anna på Svenska Kyrkan har vi jobbat med religion och framförallt kristendom den här veckan. Nästa vecka ska vi besöka templet och få träffa en munk så då kommer vi att fokusera på buddhismen.

I övrigt har vi ägnat veckan åt läsförståelse, tränat stavning, jobbat med problemlösning i matten, kollat ”The Game” på engelska, skrivit glosor, tränat olika färdigheter på elevspel.se, lärt oss om bronsåldern, läst böcker, tränat subtraktion och mycket, mycket mer. Bra jobbat alla Hajar!

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Kokosnötterna har denna vecka varit på studiebesök hos Svenska kyrkan här på Koh Lanta. Där fick de samtala med en präst (Erik) och en kurator (Anna) som berättade för dem om kristendomen och om hur det är att arbeta i Thailand. På SO-lektionen denna vecka hade eleverna, som förberedelse inför besöket, diskuterat vad kristendomen i Sverige är och betyder, och även förberett frågor att ställa vid besöket. Frågorna var riktigt genomtänkta och visade verkligen att de hade många spännande funderingar och tankar om ämnet!

I engelskundervisningen har kokosnötterna arbetat med rumsprepositioner – alltså ord som talar om var något/någon befinner sig. Eleverna har, bland annat, fått placera sig själva (och sina klasskamrater) i, på, under, bredvid och ovanpå olika objekt i klassrummet. Mycket skratt blev det när några fick uppgiften att placera sig ”in the bin” (i papperskorgen)! Men de lyckades, trots att de var tre stycken i gruppen! Tack till er alla för att ni vågade prova olika prepositioner, och för att ni har blivit så modiga vad det gäller att tala engelska med varandra! Det känns riktigt bra.

Pelle

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har Bananerna fått en ny elev som kommer och förstärker gruppen, Olivia. Vi hälsar henne varmt välkommen!

Bananerna har denna vecka varit på studiebesök hos Svenska kyrkan här på Koh Lanta. Där fick de samtala med en präst (Erik) och en kurator (Anna) som berättade för dem om kristendomen och om hur det är att arbeta i Thailand. Eleverna hade, som förberedelse, diskuterat kristendomens roll, historia och betydelse i Sverige (och i världen) och även förberett frågor att ställa vid besöket. Frågorna var riktigt genomtänkta och visade verkligen att de hade många spännande funderingar och tankar om ämnet!

På fredagen kom även Erik och Anna på besök till skolan för att arbeta tillsammans med årskurs 6-8 rörande frågor på temat ”hur vi är mot varandra och mot oss själva”. Vi diskuterade, bland annat, ämnen som mobbning, rasism och allas lika värde. Mycket givande och spännande för alla inblandade – jag är så glad att vi fick förmånen att diskutera detta tillsammans med Erik och Anna.

Ett stort tack till alla bananer för en fin vecka!

Med vänliga hälsningar

Sofia