Vecka 44 2015

Förskolan Mangofjärilen

Vi välkomnade våra nya vänner Peter, Jessie och Albin till vår grupp den här veckan, sedan fokuserade vi på lära-känna-lekar och att få välja, genom olika stationer på avdelningen. I veckan startade upp med engelska och läste sagan om ”The very busy spider” av Eric Carle. Vi lärde oss om olika djur och hur upptagen en spindel kan vara under en dag.
När vi hade idrott i Salan dansade vi en thaidans om risskörden, vi gjorde olika rörelser som speglar skörden. En ringdans och en dans på led.

Mitt i veckan hade vi samarbetsdag tillsammans. Vi arbetade med olika teman som zoo, rymd, film, fredagsmys, sport, högtider, forntiden och Sverige.
Vi delade upp oss i åldersblandade grupper och samarbetade kring bygge och konstruktion. När man kom in i klassrummen så kände man hur skaparglädjen var på topp. Eleverna hade svårt att sluta skapa för att aktiviteten blev så glädjefylld.

På hela skolan sjunger fokuserade vi på luciasångerna. Det kommer vi göra fram till december. Många av sångerna kände barnen igen och alla sjöng intensivt och glatt.

Förskoleklassen har jobbat med siffror och antal. Vi byggde ett stapeldiagram som handlade om våra tappade tänder.

Ha en trevlig helg önskar

Lill och Sharon

1-2:an Snäckan

Ytterligare en trevlig vecka på fantastiska Lilla Svenska Skolan. Den lilla 1-2 an som länge haft 8-9 elever har nu blivit en betydligt större grupp med 13 elever och vi hälsar denna vecka Elin välkommen till oss. Förutom det dagliga läsprojektet krävs varje dag ett arbetspass med egen planering då barnen arbetar med det material som de fått med från Sverige. I båda aktiviteterna får barnen också träna på att ta eget ansvar och många klarar det på ett förträffligt sätt. Två tisdagar framöver har tvåorna idrott ensamma. Sedan startar ytterligare en 1-2a och de eleverna kommer att gympa med snäckorna. Det har börjat en musiklärare på skolan. Han heter Douglas och har musik med snäckorna på tisdagar efter lunch.

Barnen har haft klassråd för första gången denna vecka. Elllie var sekreterare och Leia var ordförande. Barnen tog detta på stort allvar och det diskuterades bl.a. spelregler och pysselboa. Det beslutades att diskussionerna om spelregler gäller hela skolan och kan diskuteras vidare på elevrådet nästa vecka. När det gäller pysselboa beslutades att vi i Snäckan själva använder pysselboa vid några tillfällen och att vi själva tar med material och/eller samlar in på stranden.

Onsdagsförmiddagen ägnades åt kreativt samarbete där barnen arbetade i blandade grupper från förskolan till högstadiet. Grupperna hade var sitt tema och de färdiga alstren visades upp på Salasamlingen på fredagseftermiddagen.

Ett nytt tema i SO har startat. Vi kallar det ”Att leva i världen”. Denna vecka har vi arbetat med FN och barnkonventionen på olika sätt. Prata gärna hemma om hur barnen ser på sina rättigheter.

Lena

3-4:an Hajen

Hejsan!

Nu i veckan hade vi en av våra härliga samarbetsdagar. I åldersblandade grupper skapade vi med massor av olika material på olika teman. Vi i Hajen hade fått äran att rösta fram de 8 olika teman som grupperna fick arbeta med. Det var tema: zoo, filmer, forntiden, rymden, Sverige, sport, högtider och inte minst fredagsmys. Det blev fantastiska konstverk och idag hade vi vernissage på Salansamlingen.

Den här veckan hade vi vår första slöjdlektion, eller i alla fall halva klassen. Christer höll i träslöjden där vi kommer att få tillverka en alldeles egen drömfångarmobil av bambu och kokosnöt – allt ifrån grunden. Vi kommer att få lära oss hur man öppnar en kokosnöt och vi kommer att ta tillvara på och använda oss av allt.

Ha en strålande helg!

Linda

1-4:an Geckon

Nu har det börjat en ny klass på skolan, Geckon. Det är för tillfälligt en klass bestående av elever från år 1-4. Välkomna, Emma, Jesper, Josefine, Jenny, Daniel, David, Mio, Elma, Doris och Nova.

Den här veckan har varit fokus på att lära känna varandra. Vi har haft bl.a. en gemensam bilduppgift, spelat Maffia och haft en ”Tillsammansdag”.

Tillsammansdagen gällde alla elever på skolan och temat var skapande i någon form. Det är så härligt att se de äldsta eleverna ta sig an uppgiften som gruppledare. De är väldigt måna om att alla i gruppen ska komma till tals och få bekräftelse.

Jag har även gett eleverna deras planeringar som gäller bara för dem själva. Under en lektion kan det jobbas med att skriva fina bokstäver, multiplikation, algoritmer och skriva rent en faktatext på datorn. Eleverna är så duktiga och det råder arbetsro i klassrummet.

Ha en bra helg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Klassen fortsätter att fyllas på. Mira, David, Olivia och Ida har förstärkt gruppen. Vi är nu tolv stycken elever i klassen. Vår bungalow är numera både full av aktivitet och full av elever och lärare. Vi är under en period förstärkta med VFU-studenten Malin. Hon läser till lärare i Jönköping och kommer att vara med oss fram till och med vecka 48. Det är en väldig tillgång med en till vuxen i klassrummet.

De gamla eleverna har tagit hand om de nya på ett bra sätt och det känns som att det är en bra stämning i klassen. Det är fullt fokus under lektionerna där alla elever arbetar med olika saker. Så det är som sagt tur att vi numera är två som kan hjälpa till.

I onsdags hade vi terminens andra samarbetsdag. Eleverna var indelade i tvärgrupper så att alla åldrar fick umgås och arbeta tillsammans. Uppdraget var att skapa ett konstverk utifrån ett givet tema. Det var Hajen som hade ”brainstormat” fram följande teman; Rymden, Högtider, Forntiden, Zoo, Fredagsmys, Sverige och Sport. Efter att grupperna hade fått reda på sitt tema fick de så starta den kreativa processen och börja skapa. Till sin hjälp hade de allt vad vårt bildförråd kunde erbjuda. Alltifrån målarfärg till piprensare till toarullar. Det blev otroligt kreativa och vackra skapelser. På fredagen hade vi ett litet vernissage där alla kunde gå omkring och se varandras konstverk. Tänk vad mycket konst som kan skapas på så lite tid.

På fredagen gjorde Bananen premiär som värdar för den avslutande samlingen i salan. Vi fick ta del av lite sminktips av Medea och Thea. Tipsen var otroligt roliga att titta på, även om de kanske inte var så användbara. Deras sminktips var lite annorlunda. Det kändes som att de inte riktigt hade kontroll över sina armar. Kanske var det någon annan som var armarna… Roligt var det i alla fall. Efter denna glada stund är vi nu alla välförtjänta av lite vila.

Trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Denna vecka har det tillkommit många nya elever på skolan. En helt ny klass, Geckon, har kommit igång. I Bananen har vi fått två nya elever, Medea och Eric. Det har varit jätte trevligt att ha fått in fler elever i Bananen, som nu är en härlig grupp.

Eleverna i Bananen har under veckan fått träffa kocken Martin på Slow Down. Där fick de baka scones och göra musli. Temat var nyttiga mellanmål. Detta var populärt och samtliga elever verkade gilla att lära sig detta, även om några var lite frikostiga med saltet.

På onsdagen hade vi en samarbetsdag där vi delade in eleverna i tvärgrupper. Det var således elever från förskolan, 1-2-an, 3-4-an, 5-6-an och 7-9-an i varje grupp. De fick ett tema tilldelat till sin grupp. De olika temana var Sverige, högtider, fredagsmys, Forntiden, sport, rymden, Zoo och film . Eleverna var mycket kreativa och skapade fantastiska tavlor/planscher. Det är härligt att se små och stora samarbeta. Jag tror att alla grupper var mycket nöjda med sitt resultat. Det är spännande att se hur ett konstverk växer fram och små delar blir en helhet.

Bananerna har också kört på som vanligt med glosförhör i engelska och spanska samt multiplikationstest. Detta fortsätter som vanligt varje vecka.

Vecka 44 hade även Bananerna Salansamlingen på fredagen. De beslutade sig för att göra en liten sketch, där två tjejer får hjälp av två andra personers armar för att sminka sig. Det hela var ett reportage i Nyhetsmorgon och vi hade två reportrar som intervjuade tjejerna under sminkningen. Det blev väldigt skojigt och tokigt, eftersom de två som stod bakom inte såg något. Det hamnade smink lite varstans och slutligen o’boy pulver som puder för att bättra på brännan. Jätte roligt och bra kämpat.

Tyvärr var det också Isacs sista vecka för denna gång, så vi har tackat av honom med diplom, kramar och medalj. Isac kommer att vara mycket saknad i klassen. Vi önskar honom lycka till i Sverige och välkommen tillbaka.

Tack för den här veckan!

Ullis