Vecka 44 2014

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade tre nya barn på förskolan i måndags och vi har haft en vecka med aktivitetsstationer och lära känna-lekar. Barnen blev mycket intresserade av lekarna trollkarlen, havsdjur under filten och Persson möter Karlsson och vi lekte dem om och om igen.

På måndagen hade vi vår första engelska lektion med Jenny då vi lärde oss olika hälsningsfraser och sjöng en hälsningssång.

På idrotten lekte vi först följa John och byggde sedan en hinderbana till musik. När musikstoppet kom skulle vi nudda golvet med en kroppsdel. Sedan avslutade vi idrotten med avslappnande massage. En mycket uppskattad och lugn stund.

Mitt i veckan planterade vi solrosor och flyttade över våra melonskott till en större kruka. Våra chiliskott kom mycket snabbt men inget har hänt med sockerärtorna.

Barnen har ritat sitt självporträtt och blivit intervjuade. Vi tittade i speglar och barnen var mycket fokuserade.

På hela skolan sjunger träffade vi vår nya musiklärare Stine. Vi utvecklade vår favoritsång ”In the djungle” och sjöng i stämmor. Vi avslutade veckan med Thai. Sharon lärde oss att räkna på thailändska och vi repeterade fraser vi lärt oss.

Tack för en trevlig vecka!

Lill och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Från och med denna veckan är skolans förskoleklass, Mangon igång med sin verksamhet. Alla barnen utom ett har gått tillsammans på Fjärilen, så dom flesta känner varandra redan. Det har varit mycket lek men också både språk och mattesamlingar.

På våra språksamlingar har vi arbetat med rim och tränat på att skriva Aa. Jag har också läst ur en kapitelbok, ”Mera Sandvargen” och berättat sagor för barnen. På veckans mattesamling gjorde vi Legostaplar med hur många personer vi var på Mangon. Hur många ögon, öron, näsor och munnar vi har tillsammans räknade vi också. Sedan jobbade vi med talet 3. Barnen har även spelat Yatzy, Dinosauriespelet och Uno.

På engelskan övade barnen på hälsningsfraser och en barnramsa med Jenny. Vi hade gympa i Salan tillsammans med Fjärilens barn. Hinderbana och massage stod på programmet. Fredagen startade med thai tillsammans med Sharon. Barnen fick prova att räkna till tio på thai, dom var jätteduktiga och lärde sig snabbt!

Ute lärde vi oss en ny lek. ”Fruktsallad” heter den. Alla tyckte den var rolig så den kommer vi att leka fler gånger.

Ha nu en riktigt go helg allihop, så ses vi på måndag.

Marion

1-2:an Snäckan

Oj, vad tiden går fort. Nu är det fredag igen och vi har gjort massor av roliga saker. Vår klass är fulltalig nu, tolv härliga elever från olika platser i Sverige.

Den här veckan vet alla elever hur den thailändska flaggan ser ut och vad kungen heter i Thailand. Kungen heter Bhumibol och är högt älskat av sitt folk. När Bhumibol fyller år den 5/12 är alla elever lediga från skolan för att fira honom.

Vår första idrottslektion hade vi nere på stranden tillsammans med vår nya idrotts- och engelskalärare Jenny. Efter uppvärmning lekte vi svansleken och spelade brännboll. På engelskan fick eleverna rita och berätta om sina familjer. Det var mycket uppskattat. Är ni nyfikna att se hur er familj ser ut är det bara att komma in i klassrummet och titta.

I barnkonventionen denna vecka lärde sig eleverna vad artikel 3 står för.

”Vuxna ska alltid tänka på vad som är bäst för dig och skydda dig när det behövs”.

Jag ställde en del frågor till eleverna. En av frågorna ljöd så här: Tycker du att det finns något som vuxna absolut inte får bestämma om?

Så här tyckte eleverna:

Hur mycket glass och godis de får äta, vilka lekkompisar de har och vilka filmer de vill se på.

Ha en varm och skön helg

Lovisa

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi välkomnat vår nya klasskamrat Thilde. Nu är vi en full klass som kommer att gå tillsammans ett bra tag. Vi har börjat med ett nytt tema och kommer att arbeta med Naturens kretslopp. Vi har börjat med att diskutera vad all materia består av, atomer, diskuterat olika material, hur man kan kategorisera och sortera dem och mycket mer.

I onsdags skickade vi iväg andra gruppen på hemkunskap. Tuva S, Tuva T, Olle och Alfred bakade chokladmuffins hemma hos Tida. På eftermiddagen kunde sockersugna gäster köpa deras godsaker på Tidas café Zukasno.

Vår lärarstudent Johanna höll i en spännande lektion med mattekluringar som fick oss allihop att tänka till ordentligt. Först fick alla tänka till enskilt och därefter diskuterade vi hur vi hade tänkt och funderade över vilka lösningsförslag som var de mest effektiva för respektive uppgift.

På idrotten fick vi träffa vår nya idrottslärare Jenny och tillsammans med henne fick vi prova övningar som svansjage och roliga varianter på brännboll. Jenny ansvarar även numera för vår engelska. Även i musik och slöjd har vi fått en ny lärare. Med Stine har alla trallat på musiken och halva klassen har haft slöjd. Nästa vecka är det den andra halvan av klassen som skall få skapa med tyger och tråd.

Ha nu en riktigt skön helg!

Linda 

3-4:an Geckon

I måndags fick vi fyra nya klasskamrater och vi hälsade Malva, Mira, Hugo och Wilmer varmt välkomna. Vi startade med att intervjua varandra och presentera en kompis och jag tror att alla kände att de lärde känna varandra direkt.

Vi har startat med ett Thailandstema och den här veckan har vi lärt oss om Koh Lanta. Eleverna har också fått välja ett djur eller växt som de vill skriva och berätta om. I NO har vi pratat om olika ekosystem och fotosyntesen. Till fotosyntesen målade vi fina träd och skrev fakta till.


Varje onsdag har vi ”hela skolan sjunger” och den här veckan höll vår nya musiklärare, Stine, i samlingen. Halva gruppen har också träffat Stine i slöjden. I torsdags hade vi idrott på stranden. Som tur var fanns det ganska mycket skugga, men svettigt blev det ändå. Vi hade uppvärmning då vi sprang och gjorde olika rörelser till. Sedan lekte vi svansjage och en variant av brännboll då man ska kasta en boll istället för att slå den.


Den här veckan har vi i Geckon ansvarat för Salan. Det betyder att två elever fick hissa flaggan på måndagen och två elever hissa ner den på fredagen. Det mest spännande är dock att vi fick visa upp något för resten av skolan på fredagssamlingen. Vi valde att visa upp vad vi tränat på i engelskan, att handla och pruta. Det blev en liten pjäs om familjen Gecko som åker tuk-tuk och handlar i Saladan. Alla var superduktiga!


Ha en trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Vi välkomnade 4 nya elever till klassen, Olivia, Saga, Victor och Love. Klassen består nu av 11 elever och är en ren 5-6:a sedan de ”gamla” lämnat oss för Bananen.

Under måndagen hade vi lite lära-känna-övningar där vi hade en namnlek och delgav varandra olika favoriter i bl a musik och godis.

Klassen fick också möta några nya lärare för första gången. Jenny kommer att ha klassen i idrott och engelska, Stine i musik och slöjd och Gabriella i matematik och NO.

Victoria, vår duktiga lärarkandidat, genomförde olika problemuppgifter i klassen. Eleverna fick t ex fundera på hur lång tid det skulle ta att koka 4 ägg, om det tar 5 minuter för ett. Detta var inte alldeles självklart.

Trevlig helg!

Olof

7-9:an Bananen

Denna veckan startade vi upp klass 7-9 i Bananen. Jag, Gabriella, ny klasslärare och ma-/Nolärare, märkte direkt en mycket god stämning, elevernas entusiasm och arbetsglädje kändes inspirerande! På måndagen började Ida, Nellie och Julius, som alla tre har varit elever på skolan tidigare år. Vi är nu sju elever i klassen.

På måndagen intervjuade vi varandra två och två och sedan presenterade vi varandra. Det visade sig att vi hade elever med flera gemensamma intressen såsom idrott, bakning, dans, fotografi och att experimentera i fysik och kemi!

Klassen fick också möta några nya ämneslärare för första gången. Jenny som har klassen i idrott och engelska, Stine som har klassen i musik och slöjd och Amelia, som ska ha eleverna som studerar spanska. På slöjden började de arbeta med att sy vimplar med sitt namn.

På bildlektionen satt vi ute och tecknade olika former från bananträdsblad och palmblad. Sedan övade vi oss i att blanda färger och skapa varma gröna nyanser med gult i samt dämpade gröna nyanser med rött i. Eleverna var djupt koncentrerade och tiden gick fort och det var härligt att ha bild utomhus i slutet av oktober månad!

Trevlig helg!

Gabriella