Vecka 44 2013

Förskolan Fjärilen

I Salan välkomnades många nya elever och lärare i måndags. På förskolan började Emma och Peter. Vi började dagen med lära känna lekar och mitt på dagen hade vi vårt första engelskapass men läraren Lena. Vi fick lära oss säga hej, hej då, tack och Vad heter du? på engelska.

På samlingen berättade Nellie om vad Pisua lärt sig av henne. Pisua hade tränat på att stå på händer och stå bara på en hand. Till slut hade Pisua lärt sig stå på ett finger. Pisua hade tittat på när Nellie badar och smakat på nuggets. Det smakade jätte gott tycker Pisua!

På idrotten byggde vi en djungelbana (redskapsbana). Vi byggde olika stationer där barnen kröp som tigrar, balanserade som örnar över ett stup, hoppade som djungelkaniner och kröp igenom en grotta med ormar och spindlar.

Mitt i veckan målade vi handavtryck som vi sedan gestaltade som elefanter i djungeln. Vi ritade elefantöron, svans, mun och ögon till handavtrycket. Det blev många färgglada elefanter på förskolan. På eftermiddagen hade musik ”hela skolan sjunger” då vi sjöng barnsånger till komp av ukulele och gitarr.

I torsdags dramatiserade vi sagan om de tre bockarna Bruse på samlingen. Vi turades om att vara i olika roller.

Vi avslutade veckan med att Sharon hade Thailändska. Vi lärde oss nya färger. Vi grattade också Edvin som fyllde tre år och vi sjöng många födelsedagssånger. Det blev kalas på eftermiddagen.

Ha en trevlig helg önskar

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka kom Adam och Theo till oss på Mangon. Vi önskar dom välkomna hit!

På måndagssamlingen tränade vi os på att lära oss varandras namn. Sedan gjorde vi djurrim, det var lite svårt.

Alla barnen tycker om att bygga och konstruera. Med Lego, kulbana och kaplastavar.

Tisdagen började med gympa i Salan. Sharon gjorde en rörelsesaga med barnen. Sedan fick alla pröva en spännande bana. Vi var allt från tigrar till örnar.

Inne på Mangon sen hade vi mattesamling. Vi räknade hur många personer vi är, hur många ögon, näsor, munnar o fingrar vi har tillsammans. Vi byggde legostaplar för att visa detta.

Vi har också börjat med ett regnskogstema.

På onsdag hade vi språksamling. Vi lyssnade efter vilken bokstav våra namn börjar på .

Vår fiskramsa och en namnramsa hade vi också på samlingen.

Vi lyssnade efter vilket ord som skulle bort, tex hatt katt mössa.

Lite bokstavsskriv hann vi också med.

Torsdagens mattesamling ägnade vi åt formerna, cirkel, kvadrat,triangel och rektangel. Det var era barn väldigt säkra på.

Vi sjöng också en spök och vampyrsång.

Barnen har spelat mycket pingis med de äldre barnen., som verkligen är jättefina mot sina små kamrater.

På fredagen var vi tillsammans med Fjärilen pga att vi var så få., Därför bestämde vi att vänta med vårt uppträdande i Salan men det kommer!

Ha nu en fin helg tillsammans.

Marion

 

1-2:an Snäckan

Då har ytterligare en vecka gått och denna vecka är vi inte längre en 1-4:a utan har blivit en 1-2:a och dessutom välkomnat fyra nya elever till Snäckan, Elsa, Alex, Doris och Kasper. Vi har fokuserat på att lära känna varandra i klassen och det har gett resultat, det är en härlig grupp!

Vi har ett samarbete med Zukasno, ett café i närheten av skolan. Några elever från skolan åker till ägarens hem i Saladan och bakar kakor, bullar m.m. som sedan säljs i cafét. Denna vecka var det Snäckans tur och de som åkte från vår klass var Saga, Adam, Daniel och Jamie. De bakade smaskiga vanilj- och chokladmuffins. Nästa vecka blir det nya elever från oss som får åka och baka.

Nu när skolan har växt och blivit större och det även har kommit fler lärare har vi fått en engelskalärare, Lena, och en musik-och idrottslärare, Mattias, som har hand om undervisningen i de ämnena i vår klass.

Tillsammans med Geckon har vi arbetat med Barnkonventionen under ett par dagar, vi arbetade med artikel 7 som handlar om att alla barn har rätt till ett land och ett eget namn. Vi läste en saga kopplad till temat och diskuterade artikel 7 utifrån den. Vi sjöng även två sånger, lekte en lek och gjorde fina arbeten om våra egna namn.

Varma hälsningar

Lovisa, Sarah och Lovisa

Geckon

I måndags hade alla i klass ”Geckon” sin första skoldag här på Koh Lanta. Därför startade vi upp med namnlekar och lära känna varandra övningar. Vi gjorde bl.a. ett puzzel där varje elev fick göra en personlig puzzelbit som symboliserar just dom. Det blev en härlig klassammanhållning direkt!

Då alla barnen kommer ifrån olika skolor och har med sig olika planeringar hemifrån så kommer vi att jobba flera pass i veckan med ”Egen planering”. Eleverna har denna vecka för första gången gjort upp en varsin planering med vad de ska hinna med under veckan av sitt arbete som de har med sig. De har sedan arbetat flitigt igenom sin planering.

En av eleverna i klassen har fått i uppgift från sin skola hemma i Sverige att starta en blogg och blogga om sin tid här i Thailand. Gå gärna in och kika på bloggen som ni hittar på www.josefinsthailandsblogg.wordpress.com .

Varje vecka kommer klassen att få lära sig Thai tillsammans med Sharon som jobbar på skolan. Den här veckan fick vi lära oss vad några olika frukter heter på Thai. De frukter vi lärde oss var; vattenmelon – dtaengmoo, ananas – sapparott, banan – gloay, vindruvor – angon och fruktsallad – pollamairoam.

På onsdagar kommer vi att jobba med Barnkonventionen tillsammans med 1-2 klassen ”Snäckan”. Denna vecka jobbade vi om artikel 7 i Barnkonventionen. Läs mer i Snäckans veckobrev om du är nyfiken på att få veta mer om vad vi hittade på under lektionerna.

Vi avslutade veckan med en härlig massage. Barnen masserade varandra 2 och 2 till en massagesaga.

Ha nu en härlig helg!

Sabina

 

Hajen

I måndags flyttade Zeb, Viktor, Linus och Vincent över till Hajen. Vi välkomnade Nelli, Saga, David, MaxMorris och Moa till gruppen. Många nya inklusive mig själv. De två första dagarna ägnade vi extra tid åt att lära känna varandra. De fick bl a intervjua en klasskamrat och presentera honom/henne för övriga i gruppen. Varje elev har skrivit ett brev till mig för att jag ska lära känna dem lite bättre, både som person och kunskapsmässigt.

Eleverna har haft engelska i måndags och torsdags med Lena, som är deras nya fröken i engelska.

Sharon har haft undervisning i Thai, både med en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp.

Vi har startat upp ett gemensamt skrivprojekt ”Havsresan” som kommer att pågå fram till jul.

Linus har blivit vald till klassens elevrådsrepresentant.

Vincent fick medalj och diplom i Salan. Vi säger hej då och tack för den här tiden till honom.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

Kokosnöten

Måndagen började vi som alltid med samling i Salan och denna vecka var det alldelese fullt av elever och föräldrar samlade. Det började 29 nya elever och till kokosnöten kom det 5 nya elever. Vi hälsar Hanna, Isabell, Cesar, Julius och Daniel välkomna till oss. Efter samlingen gick vi till klassrummet och där fick eleverna presentera sig för varandra och det kändes riktigt bra att få bli lite fler i klassen.

I svenskan har vi denna vecka arbetat med att renskriva texter, en elev har skrivit en saga och några elever har jobbat med att skriva dagbok. Vi har även passat på att läsa ganska mycket. I so har vi arbetat med olika områden, det har varit allt från Islam, Buddhismen till Europa och Thailand.

I engelska har vi fått en ny lärare som heter Lena och den här veckan har vi skrivit en presentation av oss själva och en text om Thailand där vi fick skriva om vad som var bra med Thailand och vad vi saknar hemma. Dessa texter ska vi läsa högt för varandra nästa vecka.

Denna vecka har vi äntligen kommit igång med moderna språk, det var efterlängtat. Lena hjälper även till här. Det är franska, spanska och tyska som ska nötas in här.

Veckans idrottlektion blev volleyboll och fotboll. Vi värmde upp med att jogga. Alla elever gjorde sitt bästa och det var trötta men nöjda elever som kom tillbaka till skolan.

I no:n har kokosnoten även här fått en ny lärare, Annelie. Alla elever har individuella planeringar och de har arbetat med atomens byggnad, fotosyntesen. Några elever har undersokt skolans ekosystem och ska nu skriva om de växter och djur som ingår i systemet. Julius och Mellvin har tittat på en laboration på ur.se och i text beskrivit vad som hände på laborationen, jästversvämning. Vi har även tillsammans läst ur boken Draken Gilbert.

Annelie har även hand om kokosnotens matematik. Under veckan har eleverna arbetat med geometri, taluppfattning och enhetsomvandlingar. Cesar avslutade ett pass med att infor gruppen presentera en av sina uppgifter som klassen tillsammans fick losa.

Fredagen ägnades åt Lilla Aktuellt och att göra klart det som var kvar på planeringarna. Det blev matte, so och lite svenska. En utvärdering av veckan fick avsluta dagen i klassrummet innan vi gick ut till salan förfredagsavslutning.

Ha en härlig och go helg!

Pia,Lena och Annelie

 

Bananen

Den här veckan har Bananen  öppnat upp sina portar och vi är nu denna vecka 7 st elever inne på Bananen. Vi har välkomnat Hanna Sahlen, Ebba Ottosson, Maja Gustafson och Nellie Mosesson till vår skola. Isabella, Bianca och Cornelia har haft  också kommit in till oss, tidigare var de tillsammans med elevrna på kokosnöten. Än en gång varmt välkomna till vår verksamhet.

Under veckan har vi utöver att de har arbetat med sina individuella planeringar lärt känna varandra i gruppen och övriga grupper på skolan. Mycket rundpingis har det varit på rasterna. Under torsdagen passade vi på att gå och äta god glass. Vi har även skrivit frågor inför kommande tempelbesök. Många frågor hade vi att ställa. Ska bli spännande att få svar på dessa.

I svenska har de denna vecka arbetat med att skriva argumenterande texter. De läser böcker och förbereder en intervju med en lärare här på skolan. Maja och Isabella som läser mot Sofia Distans har fullt upp med att göra analyser och debattartiklar.

I so denna vecka har det handlat om namngeografi, världskrigen och antikens Grekland. Ebba har gjort ett geografitest och fick strålande resultat.

I engelska har vi haft ”Frågestolen” där fick en elev åt gången svara på övriga gruppens frågor under fem minuter. Det var roligt och alla var jätteduktiga. Sedan har alla arbetat med sina egna planeringar.

I moderna språk har vi repeterat siffror, hälsningsfraser, vanliga frågor och klassrumsord och vi hann även med att läsa högt för varandra.

I no:n håller  Isabella på att avsluta sin inlämningsuppgift som handlar om evolution. övriga elever har arbetat med atomens byggnad, vardagskemi och kemisk energi.

I matematiken arbetar vi många olika begrepp, så som algebra, funktioner och att kunna multiplicera med tex 10, 100 och 1000

I musiken fick eleverna höra en låt som varit med i en tävling. Det var lite hemligheter kring detta och eleverna tyckte  det var roligt och gissar på att det handlar om melodifestivalen. De fick även lära sig ta tre ackord på gitarren.

Idrotten som vi har nere på stranden innehöll idag vollyboll, fotboll och lekar. Svettigt men roligt. De hann även med att ta ett svalkande dopp i havet.

Vi avslutade veckan med att se lite film i klassrummet och en trevlig sångstund i Salan.

Annelie, Lena och Pia