Vecka 44 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka började Adrian, My och David hos oss på Fjärilen. För att vi ska lära känna varandra riktigt bra så har vi lekt olika lekar som tränar gruppkänsla, samarbete och empati. Vi har bl.a. lekt vem knackar på min rygg? Pomperipossa, och det är jag som är snoken.

I onsdags hade vi ett rörelsepass tillsammans med förskoleklassen. Vi började med att värma upp med miniröris, sedan hade vi musikstopp och på slutet hade vi även här olika lekar för att lära känna varandra bättre.  Det har varit kul att få lära känna Mangobarnen denna vecka och deras nya fröken Yvonne. Vi kommer att träffas många gånger och ha roligt tillsammans.

I onsdags fick vi se en riktig fladdermus som hade dött! Det var spännande att få se. Clas, skolans matte/no lärare kom och berättade för oss en massa intressanta saker, vi fick bland annat veta att en liten fladdermus kan äta upp till 7000 insekter på en dag!

Nu har Sharon börjat hos oss på Fjärilen igen, vi ser fram emot att hon ska jobba hos oss igen. Hela skolan ser fram emot att lära sig thailändska av henne och redan denna vecka har förskolan och förskoleklassen börjat träna på att räkna på thailändska.

Trevlig helg!
Maritha och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Jag har glädjen att meddela att nu har även förskoleklassen startat, och vi hälsar många nya barn välkomna från Sverige till varma soliga Thailand, glada och förväntansfulla.

Det ska bli roligt att lära känna alla nya barn! Veckan började med att vi hade en gemensam samling i Salan. De nya klasslärarna presenterar sig och de nya barnen och hälsar alla välkomna till Lilla Svenska skolan. Det är en stor omställning att komma hit, det är mycket som är annorlunda här att vänja sig vid, såsom språket, värmen, maten och trafiken m.m.

I måndags började vi med samlingen med att presentera oss för varandra och leka namnlekar. Sedan fick varje barn berätta om hur det kändes att komma hit till Kho Lanta och om hur det var att resa den långa vägen hit. Vi fick höra många spännande och roliga reseberättelser och det blev en hel del glada skratt.

Vi sjunger veckans sång. När vi sjungit klistrade vi in texten på sången i vår egen sångbok. På förmiddagen gör vi en fruktpaus. Ett barn varje vecka är fruktvärd och får hämta frukten varje dag tillsammans med en vuxen. Vi blir bjudna på ananas, melon och äpple. Det smakar väldigt gott med den saftiga frukten i värmen. På rasten lekte vi följa John och levande charader. Några väljer att göra en liten sketch som de spelar upp för oss.

I tisdags gjorde vi en del lära känna övningar och namnlekar. Vi pratade om hur man ska vara mot varandra för att alla ska trivas, samt hur man ska vara för att vara en bra kompis. Vi lär oss en ny alfabetssång och pratar om bokstäverna i alfabetet och om vad man kan använda bokstäver till. Barnen skriver sitt namn och letar bokstäver som vi har i namnet genom att göra en skrivövning där man får färglägga de bokstäver som ingår i det egna namnet, skriva egna ord, samt rita en bild.

I onsdags hade vi gympa i Salan tillsammans med förskolebarnen på Fjärilen. Vi startade med namnflätan sedan hade vi röris till musik. Vi avslutade med att göra en avslappningsövning. Det var svalkande och skönt med en dusch efteråt. På eftermiddagen samlades ettor och tvåor förskolan och förskoleklassen igen i Salan för att lära oss två nya sånger.

På torsdagssamlingen tränar vi på veckans sång och alfabetssången. Vi leker en minnes och koncentrationsövning. Sedan fortsatte vi jobba i matteboken. Vi tillverkade också en skrivbok där vi ritar och skriver sagor.

På fredagen kom Sharon till Mangon och Fjärilen och vi hade thailändska tillsammans. Vi lärde oss vad fyra olika frukter heter på thailändska samt sjöng en thailändsk sång.

Ser fram emot allt roligt vi ska hitta på nästa vecka!
Hälsningar Yvonne

 

1-2:an Snäckan och Geckon

Denna vecka har vi blivit många nya barn i 1-2:an och även Mårten, ny lärare, har börjat hos oss. Det känns roligt att vi har blivit flera. Vi har lekt och samarbetat mycket tillsammans denna vecka, för att lära känna varandra. Varje morgon har vi en gemensam samling där vi tittar på vad som ska hända under dagen och sjunger ”veckans låt”.

I svenskan har vi arbetat med att utveckla våran förmåga att beskriva olika ”karaktärer” i en berättelse. I detta har vi använt oss av drama, bild, skriva och berätta.

Vi har läst upp ”månadens dikt” och haft två ”utmanardikter” som barnen sedan fått rösta om. Vi har även börjat skapa havsdikter utifrån ord och tankar barnen skrivit på olika lappar.

Denna vecka avslutade vi vårt tema om livet vid strandkanten och havet. Barnen hade skrivit interjuvfrågor som de ställde till Lucas pappa Thomas, som arbetar på ett dykningscenter. De barn som arbetat med detta temat berättade även för sina klasskamrater om det djur de fördjupat sig i.

Då vi nu gick in i november månad pratade vi om hur det är i Sverige jämfört med Thailand och vad detta beror på. Vi kom in på hur olika länder ligger på jordklotet i förhållande till ekvatorn och solen. Barnen konstaterade att det kan regna mycket både i Sverige och Thailand, men i Thailand är regnet så varmt att man kan leka och bada i det, så är det inte i Sverige nu! Barnen ritade och skrev sina tankar om detta.

I engelskan har vi arbetat med kroppen. Vi lekte en lek där barnen turades om i par att dra ett kort med det engelska namnet på två olika kroppsdelar. Sedan gällde det att klämma fast kortet mellan dessa kroppsdelar. Man fortsätter sedan med så många kort man klarar innan
man tappar allt.

Under tre onsdagar har vi haft lite extra fokus på fotboll under idrotten. Barnen har tränat sig på att dribbla, skjuta skott, nicka och passa varandra på olika sätt. Nästa vecka går vi vidare på andra moment i idrotten.

Veckans experiment handlade om luft och lufttryck och hur ett flygplan kan flyga. Barnen gjorde även egna pappersflygplan som de fick flyga med.
Vi har arbetat med vattnets kretslopp och sett hur allt vatten cirkulerar och aldrig försvinner. Vi kokade upp vatten, såg hur det blev till ånga, kyldes av och droppade ner som regn. Vi fascinerades över att allt i naturen bara går runt, runt och att vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde en gång i tiden!

Vattenmoln som faller ner som regn och snö
som smälter ner och rinner
i snabba bäckar som porlar,
glider fram i älv och flod,
vilar i en blank sjö
eller gungar ut i havet,
solen värmer hav och sjöar,
fukten stiger upp mot himlen och bildar vattenmoln…

Vi tackar Oscar för hans tid hos oss då detta ar hans sista vecka som VFU-student!

Ha en riktigt skön helg önskar Anita, Mårten och Oscar!

 

3-4:an Hajen

I måndags välkomnade vi Arvid, Elliot, Johanna, Elsa och Oscar till Hajen. Det ska bli roligt att lära känna dem och jag hoppas att de ska trivas hos oss. Det var inte bara dessa elever som började utan många andra. Det var en härlig känsla att se alla förväntansfulla elever i Salan på måndagssamlingen.

För att bli lite mer bekanta med varandra i Hajen har vi haft olika ”lära känna” övningar. Man skulle till exempel säga sitt namn och samtidigt göra en rörelse. Sedan skulle alla kamrater göra precis likadant.

Eleverna har också fått intervjua varandra. Vi började med att fundera över vilka frågor som skulle ställas. Det blev frågor som vad man är bäst på och var man bor i Sverige. Sedan arbetade eleverna parvis och ställde frågorna till varandra. Till sist fick var och en berätta om sin kamrat för de andra i klassen.

Eleverna har i par arbetat med att planera ett nöjesfält. De skulle bl. a bestämma vilka attraktioner som skulle finnas, några regler för nöjesfältet och vad det skulle kosta i inträde. Till sist fick de göra en affisch som skulle göra reklam för nöjesfältet. Det blev en samarbetsövning som fungerade mycket bra och grupperna gjorde trevliga presentationer för varandra.

Medeltidstemat har fortsatt med munkar och nunnor och hur det kunde vara att leva i ett kloster. Vi läste också om att det var kyrkan som startade de första skolorna i Sverige. Från början fanns det bara skolor i de största städerna och de var endast till för pojkar.

På engelskan har vi denna vecka arbetat med rim och ramsor. Eleverna fick en ramsa med fem verser att träna på hemma under veckan. Sedan fick de läsa upp dem för kamraterna. Några engelska sånger har vi också hunnit med.

Så var det äntligen dags för Sharon att ha den första thailektionen. Eleverna fick följa uppmaningar som att ställa sig upp, hoppa och klappa i händerna. De fick också träna på vad olika frukter heter.

Från och med denna vecka har Mårten musik med eleverna i Hajen. På veckans lektion fick de säga allas namn och samtidigt klappa en fyrtakt. Kul var det också att sjunga låten ”stop that noice”, speciellt när pojkarna respektive flickorna fick sjunga till varandra!

Hela skolan sjunger leddes av Anita och Mårten och eleverna fick lära sig flera nya sånger.

Oscar och Elina hade hand om idrotten och fortsatte på temat fotboll. Lektionen inleddes med uppvärmningslekar, sedan fick eleverna gå runt på olika stationer och göra teknikövningar som att nicka och dribbla. Avslutningsvis blev det match och bad förstås.

Bildlektionen användes till att göra gratulationskort som ska delas ut när någon elev fyller år. Alla fick också rita av sin hand. Händerna sattes sedan upp på ett stort papper. Tanken är att alla som gått i Hajen under året ska ha satt sitt avtryck!

På fredagssamlingen gjorde eleverna i Hajen sina presentationer av kamraterna som de övat på under veckan. Det var nog lite nervöst att göra det inför en stor publik i salan men det gick väldigt bra!

Till sist vill jag tacka min VFU student Elina för hennes gedigna arbete i klassen de här fem veckorna. Vi kommer att sakna dig!

Vi önskar er alla en riktigt trevlig helg
Birgit och Elina

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi välkomnat Olivia, Lova och Timothy. Olivia har varit hos oss en gång tidigare, men Lova och Timothy är här för först gången. Vi hoppas att alla tre kommer att trivas hos oss! Vi inledde veckan med olika samarbetsövningar tillsammans med 7-9:an Bananen så att alla skulle få en chans att lära känna varandra.

5-6:an har denna vecka haft sin första vecka som en egen klass med mig som lärare och vi har därför startat upp en del nya projekt. På svenskan har vi påbörjat ett längre skrivprojekt där eleverna ger sig ut på en resa. Båten går på grund och de hamnar på en öde ö. Ett antal kapitel ska skrivas och det hela kommer att resultera i var sin bok som ska läsas upp för de yngre barnen på skolan. Parallellt med detta skrivprojekt läser alla skönlitteratur som ska redovisas muntligt inför gruppen.

På bilden har vi pratat om renässansen och dess typiska drag inom konsten och samhället. Vi har tillsammans lärt oss ord och begrepp så att vi har kunnat samtala om bildernas utformning och budskap, så som: förgrund, bakgrund, horisontell, mörkare, ljusare. Som bilduppgift har vi arbetat med enpunktsperspektiv. Vi startade denna vecka upp med att måla en enkel väg kantad med träd.

Denna vecka har vi även kommit igång med musik. Vår musiklärare Mårten hade en hel dag med klassen och arbetet kommer att fortsätta nästa vecka.

I fredags var det 3-4:an Hajens tur att hålla i fredagsavslutningen i Salan. Vi hade då turen att få ta del av deras fina presentationer av varandra och har därmed lärt känna dem alla lite bättre! Vi inledde också en ny tradition här på skolan med att sjunga den svenska nationalsången. Alla klämde i bra!

Jag ser redan fram emot nästa vecka!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

På måndagen anlände de elever som ska vara här fram till jul eller längre. På förmiddagen hade vi nio elever i 7-9:an presentation och samarbetsövningar tillsammans med 5-6:an Kokosnöten. Under eftermiddagen fick eleverna göra sina planeringar som de haft med sig från sina hemskolor, Clas och Maria satt enskilt med varje elev för att göra upp en studieplan för de kommande veckorna.

Eleverna har fått acklimatisera sig i värmen och med den nya situation som det innebär att vara här nere på Koh Lanta. Det har varit mycket enskilt arbete för att komma i fas med kamraterna hemma i Sverige. En nyhet för eleverna var att de under veckan har fått börja med thai. Denna vecka var det frukter och uppmaningar så som ”sitt ner och stå upp” de fick lära sig.

En annan rolig händelse var att vår rektor Helena kom med en död fladdermus. Clas som blev väldigt exalterad såg genast en möjlighet att få prata om artkunskap, sex och samlevnad samt frekvenser och ljudvågor.

Mårten startade upp med musik på torsdagen, de körde bland annat jazzchants. Eleverna strålade och rörde sig i takt med musiken.

På fredagen var det dags för första idrottspasset och eleverna samlades nere på Klong Dao, stranden nedanför skolan. Friidrott står på schemat under några veckor framöver, Oskar vår lärarstudent höll i lektionen som bestod av längdhopp, tresteg och kula.

Eleverna var väldigt engagerade och efter ett svettigt pass så tog de ett efterlängtat dopp i det varma havet.

Det har varit en intensiv men rolig första vecka för oss alla.

Clas och Maria