Vecka 44 2011

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har inte varit lik tidigare veckor. Det har varit många nya elever som börjat på skolan och alla, både elever och personal, gamla som nya, kände nog en lätt spänd förväntan på måndagen när skolgården fylldes av alla människor. Många nya lärare har också börjat i klass denna vecka.

Nu har en vecka gått och arbetsron har börjat lägga sig. Det har också märkts att eleverna upplever att det varit roligt med nya kamrater. Vi på Fjärilen har hälsat 8 nya barn välkomna! Nu har vi en full grupp på 12 barn, vilket känns roligt och stimulerande!

För att lära känna varandra bättre har vi bl. a lekt och sjungit namnlekar, samt spelat spel tillsammans. Vi har även varit till stranden med förskoleklassen Mangon, där vi fortsatte med lek och rörelse i de olika begreppshusen (rektangel, kvadrat, cirkel och triangel). Dessutom samlade vi in mer snäckor och stenar, som vi kan använda oss av på respektive avdelning vid senare tillfällen.

På onsdagseftermiddagen samlades alla från förskolan upp t o m år 4  i Salan tillsammans med alla fröknar, samt Maria som ledde en sång- och musikstund med oss. Vi lekte och sjöng ”En bonde i vår by” och alla var delaktiga. Roligt att ses över ”gränserna” och göra något tillsammans, stora som små.

Dramaaktivitet har vi haft även denna vecka. Vi har tränat inför fredagens uppvisning i Salan: Bockarna Bruse i en något omgjord variant för att alla barnen skulle få möjlighet att delta.

Fredagsförmiddagen ägnades åt att prata om den förestående Allahelgonahelgen; att vi hemma i Sverige smyckar gravarna med blommor och ljus. Vi tände också ljus i samlingen och samtalade bl a om de som inte finns hos oss längre; att vi kan minnas dem och de roliga saker man gjort tillsammans genom att tänka på dem då och då. Senare läste Kristina en ”börja” och barnen fortsatte sagan genom att rita fortsättningen på varsitt papper. Därefter bakade vi chokladbollar tillsammans och hade lite fredagsmys, vilket uppskattades stort.

Veckans avslutningssamling i Salan höll vi på Fjärilen i. Först hurrade och sjöng vi för Oscar på Hajen och Linus på Snäckan som fyllt år under veckan, sedan sjöng vi en spök- och monstersång med rörelser till och därefter spelade vi upp ovan nämnda dramaaktivitet. Barnen levde sig in i rollerna och berättade bestämt för trollet under bron att vänta på de lite större bockarna. De stora bockarna tog sats och stångade trollet ner i ån och sedan syntes inte trollet till något mer – som tur var så hiskeligt elakt och fult som det var. Barnen var så stolta och glada över sin insats och det med rätta! Publiken skrattade, applåderade och verkade mycket nöjda. Avslutningsvis sjöng alla den thailändska nationalsången tillsammans som vanligt.

Nu har även denna vecka flugit iväg. Vi ses igen i nästa vecka – hoppas jag!

Trevlig helg!
önskar Kristina, Sharon och Anna

 

Förskoleklassen Mangon

Veckans första dag började med att vi hälsade 34 nya barn välkomna till skolan. I förskoleklassen började Jamie, Jenny och Ruth. Vi ägnade första dagen åt att lära känna varandra, både barn och vuxna. Nu har gruppen blivit komplett som den ska vara fram till jul, det känns väldigt bra! De ”gamla barnen” tog väl hand om de som var nya!

I tisdags var Cornelia, Isak och Jamie på Coffee My House och bakade tillsammans med Inger och Uno. De lärde sig hur mycket en deciliter och en tesked är, varför man har bakpulver i muffinssmet och mycket annat. Att koncentrera sig och hålla reda på hur många deciliter socker och mjöl man blandat i är viktigt men kan vara svårt.

Vi berömde varandra för de goda muffins vi bakat, de både luktade och smakade gott.

Det här med former och deras namn är inte lätt, idag har vi fortsatt att öva på formerna på gymnastiken. Barnen har fått till uppgift att ta sig mellan de olika formerna, vi ritat i sanden, på olika sätt. Den där rektangeln ställer till det, varför har den fått så svårt namn!? Men vet ni att i dag upptäckte vi att vi satt vid en rektangel och åt, det var ju vårt bord!

Nästa vecka ska vi hålla i programmet i Salan så det övar vi på för full men vi berättar inte med vad.

Barnen är duktiga på matematik och genom att de får berätta hur de tänker så lär vi oss av varandra, det går ju att lösa ett problem, mattetal, på flera sätt och ändå komma fram till samma svar.

Inför Alla Helgons Dag har vi haft ett långt samtal om nära och kära som inte lever längre, vi tände ett ljus och tänkte på dem.

Ida, Johanna, Cassandra och Moa som går på Snäckan kom in till oss och läste kusliga berättelser som de själva skrivit. De var mycket duktiga och läste med stor inlevelse! Mangobarnen sa att de inte blivit något skrämda, men jag undrar jag!

I Salan sjöng hela församlingen för Linus och Oscar som fyller år, efter det så sjöng Fjärilsbarnen två sånger med anknytning till Halloween och sedan fick vi se en helt underbar teater av de 11 Fjärilsbarnen. De spelade Bockarna Bruse som om de inte gjort annat i hela sitt (korta) liv! Publiken, stora som små, var helt begeistrade. I publiken hörs en sexåring säga: Vad duktiga de är på skolan!! Vilket beröm!

Trevlig helg önskar Inger och Mangobarnen.

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har gått i nystartstecknet, eftersom klassen nu ökat med fem nya härliga elever. Klassen består nu av fyra pojkar och sju flickor.

Vi har gjort några lära känna övningar, och alla har fått presentera sig för varandra. Nya födelsedagsblommor har nu blivit uppsatta på väggen och anslagstavlan har utökats med fem nya fina självporträtt.

Det är spännande att se hur gruppen ändrar sig och formas om, och det märks att det är kul med nya kompisar som kommer med nya förslag på lekar. De gamla eleverna har varit jättesnälla och tagit hand om sina nya kamrater de har visat runt och berättat lite om våra rutiner.

Tidigare lektes det väldigt mycket restaurang och några tycker fortfarande det är kul medan andra väljer att spela Ubongo, hoppar rep eller gullar med kaninerna och marsvinet.

Nytt för veckan är att Maria undervisar Snäckan och Geckon i engelska och bild. Anders har nu hand om idrotten för årskus 1-4 på onsdagar och det är då alltid någon elevernas lärare som följer med som extralärare.

Alla elever arbetar nu utefter sina individuella planeringar, i matematik har det både vägts och mätts och multiplicerats samtidigt som tiokompisarna repeterats.

I svenska är ”författarklubben” i gång, nu skriver vi läskiga berättelser som så småningom ska läsas upp för barnen i förskoleklassen, huu!! Oj vilket engagemang alla har uppvisat, vi hade omröstning om att vi skulle ha högläsning, gissa vilket förslag som vann- jo, de flesta ville fortsätta med att skriva. Moa, Cassandra, Ida och Johanna gick in till förskoleklassen på fredagen och fick då läsa upp sina mycket spännande berättelser. Resten av eleverna läser upp dem nästa vecka.

I No läser vi nu om hjärnan och i SO fortsatte vi att läsa berättelser ur Gamla testamentet. Alla får välja att illustrera en berättelse och sedan skriva lite om denna.

Till sist vill jag önska er alla en riktigt trevlig helg
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Så härligt det var på måndagen! Äntligen fick vi börja på Lilla Svenska Skolan! Elsa, David och Malou förgyllde dagen med att komma till oss. Vi väntar med spänning på Elias, som kommer om två veckor.

På måndagen lärde vi känna varandra på olika sätt. Både barnen på Snäckan och Geckon fick lägga sig på gräsmattan och berätta vad de hette och vad de gillade . Till slut kunde nästan alla vad de 14 barnen hette! Bra jobbat! Vi gjorde namnskyltar till våra lådor och väskhängare. Tänk så lite vi behöver hänga på klädkroken här på Koh Lanta jämfört med i Sverige! Högläsning och tystläsning, räknesaga och Boken om mig med självporträtt fyllde dagen. Dagen gick fort och så var det dags att gå hem första dagen.

Tisdagsmorgonen började med engelska inne på Kobran med Maria tillsammans med Snäckanbarnen. Spännande boken Cirkusdeckarna och spökmysteriet lästes högt . Boken om mig själv handlade om min familj idag. Tiokompisspel var nyttig träning på tiokamraterna.

Sharon lärde barnen prata THAI på slutet av dagen. Det var roligt att lära sig några thailändska ord, som handlade om mat och vatten.

Idrott på stranden var kul med Anders på onsdagen! Vi duschade efteråt och fick mätta oss med frukt och fylla på vätskeförrådet med vatten . I klassrummet fick vi rita en karta på hur vi hade gått hem från stranden. Då fick vi tänka minsann! På ytterväggen hänger en dikt om Elsa, som vi har hittat på tillsammans. Klurigt för alla ord skulle börja på begynnelsebokstaven, men till slut var alla nöjda! Våra tiokamrater fick också träning.

Tänk så bra det låter, när hela skolan sjunger tillsammans i Salan! Vi var många stora som små som lekte och sjöng ” En bonde i vår by”.

På torsdagen arbetade vi flitigt med läsning och skrivning. Sedan var det bild med Maria. Sista lektionen flyttade vi oss tillbaka i tankarna till skogen i Sverige för att träffa ”Skogens konung” – älgen. Alla skrev om det stora djuret. Dagen avslutades med lite gåtor.

Så var det bara fredag kvar! Idag blev ”Boken om mig själv” klar. Alla har ritat och berättat om sig själva,” läst” högt ur minnet för varandra och till sist berättade barnen om vad de lärt sig om sina nya kamrater. Före lunch var vi hos Maria för engelska och musik.

Veckan avslutades med samtal om Alla Helgons dag, alla gjorde en fladdermus till Halloween och till slut utvärderade vi veckans arbete. Vilket härligt litet gäng att jobba med! Längtar redan till måndag!

Trevlig helg önskar Barbro

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi fått sex nya klasskamrater. Vi hälsar Axel, Ebba, Nathalie, Hanna, Oscar och Olivia välkomna och hoppas att ni ska trivas hos oss! För att vi ska lära känna varandra har vi haft en del lära känna – övningar och lekar tillsammans under veckan. Det känns som att de nya eleverna snabbt smält in i klassen och alla har jobbat på med sina planeringar och varit mycket fokuserade på sitt arbete!

Nu har vi inlett vårt tema om Thailand. Vi på skolan tycker det är viktigt att eleverna lär sig en del om landet de nu bor i. Temat kommer bland annat handla om var i världen Thailand ligger, karta över Thailand och Koh Lanta, fakta om landet, historik, religioner och naturen.

Vid två tillfällen denna vecka har eleverna fått prova på meditation tillsammans med en yogalärare som heter Anneli. Det var härligt att se eleverna ligga på golvet och andas djupt, slappna av och försöka utestänga alla ljud. Om ett par veckor blir det ytterligare två tillfällen.

Från och med denna vecka kommer förskolan, förskoleklassen, 1-2:an och 3-4:an ha en gemensam sångsamling på onsdag eftermiddag. Den här första gången gjorde vi en sånglek tillsammans. Den heter En bonde i vår by och alla elever blev bonde, fru, barn, hund, katt, mus eller ost!

Denna vecka har vi uppmärksammat Allhelgonadagen. Vi har pratat om att vi i Sverige tänder ljus på gravarna och kanske tänker lite extra på döda släktingar och vänner. I samband med det diskuterade vi också hur andra religioner ser på döden. Dessutom pratade vi om haloween – firandet och ursprunget till det.

Som en anknytning till Haloween fick eleverna skriva spännande berättelser i svenskan och dessa berättelser fick de också läsa upp för varandra.

Vi har också arbetat med något som är riktigt svårt när det gäller att stava rätt, nämligen dubbelteckning! Eftersom det är en ny månad har eleverna också gjort ett månadsblad för november.

Från och med denna vecka tränar vi intensivt på multiplikationstabellerna både i skolan och hemma. Det är viktigt att vara riktigt säker på dem både när man ska räkna multiplikation och division. I matteboken arbetar eleverna vidare i sina böcker, ett litet gemensamt tema är geometri.

I fysiken har vi inlett ett arbetsområde om luft och lufttryck. Vi kommer bland annat att prata om luftens egenskaper, hur lufttrycket påverkar vädret, hur ett flygplan kan flyga och växthus effekten samt göra några enkla experiment tillsammans.

Nu har Maria tagit över engelskan och denna första vecka har hon och eleverna gjort lära känna övningar och presentationer.

Anders är nu ansvarig för idrotten och har inlett en period med friidrott. Denna lektion var det löpning av olika slag som springa långsamt, springa fort, springa på sidan (där kan man studera krabborna som springer så otroligt fort på stranden)och springa baklänges. Idrotten avslutades med spökboll. Det var väldigt varmt i solen på stranden och jag tror att både elever och lärare uppskattade den kalla duschen efteråt!

På thailektionen tränades det på uttryck som man kan ha nytta av vid restaurangbesök t ex gott, jättegott (maten här i Thailand är verkligen jättegod), äta mat, hungrig och vatten.

Nu är de flesta kluringarna färdiga på slöjden och jag gissar att det är en del föräldrar som får prova på dessa. Lycka till med det! De nya eleverna har fått tillverka slöjdböcker.

Veckan som har gått har varit intensiv, men som vanligt rolig!

Nu ska vi ha en riktigt bra helg!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Nu har vi fått arbeta med elever i åk 5-6 en hel vecka. En mycket bra start. Alla gör hela tiden sitt bästa och vill lära sig nya saker.

Vi har lagt en hel del tid på att lära känna varandra eleverna har parvis fått intervjua varandra om vem de är och presentera varandra för de andra både i den egna klassen och för dem i 7-9:an. Som ett led i detta ingår det en mer omfattande uppgift som går ut på att de ska beskriva sig själva för oss vuxna. Vi använder också ringsamtal där vi sitter runt ett bord och pratar om olika saker. Den här veckan har de fått berätta om ”En kompis jag har”, ”Vad jag blir glad av”.

Med de elever som kom nya den här veckan har vi gått igenom planeringen ämne för ämne och det känns som om alla har bra koll på vad de behöver göra. De elever som började i augusti gör vi planering gemensamt.

Vi kommer i starten lyssna på en ljudbok ”Häxorna” av Roald Dahl inläst av Johan Ulvesson. Vi tycker att det är viktigt att läsa mycket och eleverna verkar tycka att det är roligt med läsning.

På rasterna spelar några pingis och andra olika sällskapsspel som ”Ubongo”,”Blokus” och ”Set”.  Gör gärna ett besök på dessa länkar och se hur kul de är. Varje förmiddag är det frukt på rasten med olika sorters exotisk frukt som Thailand har att erbjuda. Till lunch är det Thaimat alla dagar utan fredag då är det svensk skolmat. I förrgår hade vi publik när vi åt. Det satt en stor flock apor på andra sidan vägen.

Tack för en mycket bra vecka!
Anders, Kersti, Kattis och Maria

 

7-9:an Bananen

Nu är de här! Vår nya klass har tagit form. Vi är åtta stycken i 7-9:an varav sju är nya elever. Det betyder att vi har en nästan helt ny grupp. De flesta träffade jag första gången i fredags på inskrivningssamtal. Det var ett gäng förväntansfulla ungdomar. Alla hade längtat och nu var de här.

Veckan började med presentation av alla nya elever och lärare på den gemensamma morgonsamlingen som vi alltid har i Salan på måndag morgon. Det var lika många nya elever som gamla, kändes det som. Personalen fick också en ny presentation så att alla ska veta vem alla är.

Sedan ägnades måndagen åt planering, planering och åter planering. Nu var vi åtta elever med lika många planeringar. Det gällde att försöka hitta beröringspunkter så att man kunde hitta någon att jobba med på de områden man hade gemensamt. Lite omstuvning och mycket god vilja så hittade vi i alla fall några som kunde samarbeta en del av tiden här. Annars blir det ganska mycket egen planering. Ett av målen är ju att eleverna ska vara så mycket i fas med sina klasskamrater, när de kommer hem, som det bara går.

Vi har startat veckan med några ”få-ihop-gruppen-övningar”. Vi har kört parpresentationer och ringsamtal. Eleverna har parvis fått sitta och intervjua varandra för att sedan presentera sin klasskompis. Jag och Kersti (svensk- och språkläraren) deltog också. Eleverna klarade detta väldigt bra och vi andra fick en bra chans att få veta lite om varandra.

Vi har också haft några ringsamtal i gruppen – allt för att vi ska lära känna varandra så bra och snabbt som möjligt. Ringsamtal går ut på att alla i gruppen, inklusive läraren, sitter i en ring. Läraren (=jag) ställer frågor som vi alla ska svara på. Vi har en tyggroda som vi skickar runt och bara den som har grodan får prata. Alla i ringen svarar på samma fråga. När man svarat ”färdigt” så skickar man grodan till nästa i ringen. Vill man inte eller om man inte kan så får man passa. Reglerna är att alla ska lyssna uppmärksamt på den som talar och man får inte fälla dumma kommentarer om något som de andra säger. Det är intressant och roligt att få lyssna på eleverna. Det känns som det finns väldigt goda förutsättningar för en bra och positiv grupp.

Kersti har börjat högläsa för eleverna. Hon läser samma bok på svenska och engelska. Jag ska också ha en högläsningsbok. Men jag kör bara på svenska. Jag har valt ”God natt Mister Tom”, för at jag själv älskar den. Det är vilsamt att få höra på när någon läser. Jag vet ingen elev som inte gillar detta.

Bild har Maria och Kersti haft med klassen och musik har Maria haft och kommer så att att ha framöver.

På idrotten blev det volleyboll för hela slanten. 7-9:an kör ihop med 5-6:an och det är Anders Björling som håller i idrotten. Alla (!) elever deltog med stort intresse och engagemang, Denna gång var jag med. Som vanligt blev det dusch och ombyte på skolan. Det var en rolig och trevlig lektion.

Denna vecka har eleverna fått prova på meditation både tisdag och torsdag. Eleverna verkade uppskatta detta väldigt mycket. Någon tom somnade. Då är man väl avslappnad.

På fredagsavslutningen fick vi höra förskolan sjunga om monster och spöken. Hu! Sen spelade förskolebarnen upp en saga – Bockarna Bruse. Det var många bockar som störde det läskiga Trollet under bron och till slut störtade de största bockarna ner honom. Vilken tur! Sagan var verkligen jätterolig att få titta på. Med ganska små medel kan man få till riktigt bra saker. Vi skrattade gott och njöt av föreställningen.

Det blir kul att få träffa er på måndag igen.
Katarina, Anders, Kersti och Maria