Vecka 44 2010

Förskolan Fjärilen

Veckorna de går och går och nu är det åter fredag. Denna vecka hälsade vi två nya kompisar välkomna, Daniel och Rebecca. Tyvärr var det också dags att säga hejdå till Beppe och Lowe.

På måndagssamlingen i Salan hade Helena många nya elever och lärare att välkomna för nu har förskoleklassen, 1-3:an, och 5-6:an startat och med det 3 nya lärare. Det har också kommit fler elever i övriga klasser. Sammanlagt började 30 nya elever så nu är det 70 härliga elever på skolan.

Vi har som vanligt hunnit med en hel del under veckan. Vi har fortsatt jobba med vårt lilla  projekt på skapande konstnär. Barnen har varit riktigt i skapartagen och resultatet kommer att bli så fint.

Vi har lärt känna Mangobarnen och deras lärare Torben, vi kommer att göra en hel del tillsammans framöver. Denna vecka hade vi idrott, Thailändska och sångstund tillsammans, det var skoj att vara fler i lekarna och sångerna.
Barnen har också haft engelska och lärt sig en del nya ord, det hördes att de tyckte det var roligt.

På Hela skolan sjunger var det extra skoj med keyboard och gitarrspel till de nya sångerna.

I mattelek har vi räknat med snäckor och lekt russintipp, språklek med rim har vi också hunnit med och så förstås en massa rolig lek både ute och inne.

På fredagsavslutningen bjöd Snäckan  på  sina tankar om vänskap och känslor. Det var jättemodigt av dem att stå framför en så stor publik, med elever och föräldrar.

Hoppas ni får en trevlig helg önskar
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Äntligen har vi kommit igång med förskoleklassen! På måndagsmorgonen samlades hela skolan i Salan för den gemensamma, traditionsenliga måndagssamlingen. Vi nyanlända barn och vuxna hälsades välkomna och presenterades för övriga av rektor Helena. Vi fick för första gången sjunga med i den thailändska nationalsången och se flaggan hissas. Lite marigt med orden, men med tiden ska det nog gå!

I Mangon är vi alla nya, utom Felix som redan hunnit vara på skolan några veckor. Nästa vecka kommer också Frida och då är vi alla på plats, 6 barn och en Torb. Veckans absolut viktigaste uppdrag har varit att lära känna varandra, miljön och materialet.

På måndagsmorgonen var vi förstås lite blyga och spända inför varandra, men det gick snabbt över. Efter storsamlingen i salan, gick vi till vårt rum och fortsatte för oss själva. Vi sjöng ett par namnsånger och en låt där man lär sig räkna bakåt från 10 till 0. Därefter gjorde vi varsin namnfigur som vi sedan satte upp på väggen. Frukten åt vi tillsammans i den lilla sala som finns på ”vår”, förskolans och förskoleklassens, skolgård. Ananas, mango och vattenmelon… Fillemums! Vi passade på att ha lite pratmatte samtidigt.

Uteleken kom sedan igång direkt och några gjorde arkitektoniska kreationer i sandlådan, medan andra vips hade startat affär där man kunde köpa såväl förnödenheter såsom glass med munk, som husgeråd i plåt och plast: ännu ett par aktiviteter fyllda till brädden av praktisk matte! Efter lunchrasten, då Mons goda kyckling funnit sig tillrätta i våra magar, hann vi bygga en del med Kapla innan Mia kom för att ha engelska med barnen. De fick lära sig om frukter och färger bland annat.

Under tisdagen pratade vi en hel del geometri. Det kan vara svårt att komma ihåg och hålla isär begreppen, men under veckan har vi fortsatt och alla börjar nu få kläm på både cirkel, triangel, kvadrat och rektangel! Vi gjorde snygga namnskyltar som vi satte ovanför våra namnfigurer på väggen. På eftermiddagen fick vi lära oss några thailändska ord, bland annat 1 – 10, banan, gå, hoppa, sitt och stå. Spännande!

Onsdagens idrottspass hade vi tillsammans med förskolan. Vi lekteMusikstopp, Gå-råttorna och Är Mulle hemma. Efteråt hade vi en gemensam sångstund i lilla salan medan vi åt frukt. Efter en stunds lek, kom Mia och hade engelska med barnen innan lunch. På eftermiddagen blev det ytterligare musik, men den här gången i stora salan tillsammans med förskolan, 1-2an och 1-3an. Vi sjöng om bästa kompisar och lillebrors potta.

På torsdagsmorgonen undersökte vi vilka bokstäver som finns i våra respektive namn. Vilka är dom, hur låter dom och vad heter dom? Hur många är dom? Hur många är dom tillsammans, om vi räknar ihop alla namn? Vilka förekommer flest gånger? Finns det någon i gruppen som är ensam om en bokstav?

Fredagsavslutningen i salan hölls av 1-2 an Snäckan. Barnen läste egna dikter om vänskap och sjöng även två sånger under samma tema. Vackert! Veckan avslutades med att alla sjöng thailändska nationalsången tillsammans. En härlig avslutning på en härlig första vecka!

Önskar alla en go’ helg!
Torben

1-2:an Snäckan

Vi har arbetat på med vårt vänskapstema som idag ha redovisning av på fredagsavslutningen i Salan. Vi sjunger och skriver dikter.

Denna vecka har alla barn börjat med engelska med fröken Mia, hon kommer att ha engelska i grupper om 1:or och 2:or. 1:orna har på måndagar och 2:orna på onsdagar.  Vi har också bestämt tillsammans i klassen att vi skall försöka prata engelska i klassrummet en liten stund varje vecka.

Tyvärr hade vi ingen gymnastik i onsdags då vädret var regnigt och blåsigt. Istället fick 2:orna ha extra engelska på onsdagen. Nästa vecka så kommer det därför bli en extra långa gymnastiklektion.

Från och med denna vecka har schemat ändrats en aning, då vi har hela skolan sjunger på onsdagar istället för på torsdagar. Det var Agneta från 1-3:an och Torben från förskoleklassen som höll i sångsamlingen. Det blev en lyckad sångstund, med fler barn som var med, och Torben och Agneta som spelade på gitarr och piano.

För övrigt arbetar vi på med våra planeringar. Vi har även gått igenom hur man kan skriva brev, hur det kan se ut och vad man kan skriva om.  2:orna arbetar vidare med ordklasser.

På fredagens ute matte var det genomgång av diagram. Hur och varför man använder diagram. Barnen fick kasta sten i korgar och strecka hur många som hamnade i korgen. Vi gjorde sedan ett diagram av detta. Och diskussionen blev också varför det blev olika, kan det bero på korgens storlek, hur långt bort vi står osv. osv.

Avslutningen på fredagen var nervös, för oj vad mycket folk det var. Men det gick jättebra, de var så duktiga när de redovisade sina fina dikter. Och så sjöng vi om att dela med sig och att ha kompisar.

Idag var det också sista dagen för Anna, vår lärarkandidat. Vi tackar så jättemycket för tiden hon varit hos oss. En kanontjej som kommer att bli en jätteduktig pedagog. Lycka till önskar vi alla till henne.

Ha en jätteskön helg
Marita och Anna

1-3:an Geckon

Det var en förväntansfull samling barn och föräldrar i Salan på måndag morgon. Så många nya ansikten för både barn, föräldrar och lärare. Efter morgonsamlingen gick vi alla bort till vårt klassrum och sedan började vi lära känna varandra. Att lära sig alla namnen kan vara knepigt. Därefter började vi gå igenom planeringsböckerna. Alla elever har med sig böcker och anvisningar från hemskolan om vad de ska arbeta med. Barnen får nu av mig en individuell planering som de arbetar efter. Dessutom kommer vi ju att arbeta ganska mycket med Tema Thailand under elevernas tid på Lilla Svenska Skolan.

Vi började med att träna på några engelska sånger som vi ska uppträda med nästa vecka. Barnen var jätteduktiga. Vi satte också igång vårt läsprojekt som ska få barnen att läsa väldigt mycket. Vårt första mål är 2000 sidor.

Under temat Thailand så ritade vi framsidan till vår Thaibok samt ritade och skrev fakta om geckoödlan. Vår klass heter ju Geckon!

Vi tränade också på de första räkneorden på thailändska. Nung, song, sam o.s.v

Idrotten på stranden regnade tyvärr bort denna vecka så det blev intensivträning på engelska istället. Engelska fröken Mia gnuggade barnen extra mycket!

På bildlektionen ritade vi spindelnät och självporträtt. Till slut så limmade vi våra marmorerade papper på hård kartong och i nästa vecka sätter vi ihop våra böcker.

Avslutningen i Salan av 1-2:an Snäckan var väldigt trevlig och det var kul att se att så många kom och tittade.

Ha en trevlig helg önskar

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Denna vecka har vi välkomnat flera nya elever till klassen, Benita, Daniel, Hugo, Joel och Pauline. Det är väldigt roligt med nya elever så nu är vi full klass. Klassen har också fått nya lärare i musik, idrott, engelska, hemkunskap och slöjd. Vi har ägnat oss åt olika ”lärakänna” övningar under veckan.

Matteorden denna vecka handlade om multiplikation och division: faktor, produkt, täljare, nämnare och kvot. Vi pratade också om hur addition hänger ihop med multiplikation och division med multiplikation. Vi har också jobbat med att lära oss att göra stapeldiagram. Vi använde siffrorna från veckans läxa för att göra ett stapeldiagram. Vi har också varit ute på gården och gissat längden på olika saker och sen mätte vi dom.

I historia har vi kommit till hur man tog sig fram lättast på vikingatiden, det var på vattnet. Vikingarna var väldigt duktiga på att bygga båtar, vi var ute på skolgården och mätte hur långa båtarna brukade vara, 30 meter är väldigt långt. Vi har målat olika vikingabåtar, det blev både långbåtar och knarrar. Det blev väldigt fina båtar.

När det gäller deckararbetet har de nya eleverna börjat med det denna veckan, så nu håller de på med sin stad och kartan över denna. De andra som har jobbat med det ett tag, håller nu på och skriver om brottet som har begåtts, det blir många ruskiga historier. Vi har pratat om olika brott och varför man begår brott.

När Torben kom in och hade musik sjöng vi sommarsånger, för här är det fortfarande sommar. Denna vecka har vi haft syslöjd, där vi börjat arbeta med att sy väskor. På hemkunskapen pratade vi om vilka målen är i årskurs 5 för ämnet.

Det var 1-2:orna som hade samlingen i Salan, det bjöds på redovisning av temat vänskap och vacker skönsång.

Vi har sagt hej då till vår lärarkandidat Sara, vi kommer att sakna henne. Men vi kommer att maila med henne, så vi vet hur hon har det och hon vet hur vi har det.

Trevlig helg önskar
Maria och Sara

5-6:an Kokosnöten

I måndags kom äntligen klassen Kokosnöten igång. Det var 8 härliga elever som togs emot av läraren Linda. Vi är just nu 3 flickor och 5 pojkar från hela Sverige men också från Norge. Några har gått på skolan tidigare, andra är helt nya både i Thailand och på skolan.

Den första dagen målade bilder där halva sidan föreställde vårt hem i hemlandet och andra halvan föreställde vårt boende på Koh Lanta. Det visade sig att många barn bor nära varandra här och kan umgås efter skoltid. Sen lekte vi en ”lära känna varann-lek” i Salan.

Linda presenterade sig på ett lite ovanligt sätt; hon skrev en massa siffror på tavlan och så skulle barnen gissa vad de säger om henne. Tack för att ingen gissade på att 40 var åldern …;) (Det var skostorleken)

Hela gruppen fick en annorlunda läxa som också bidrar till att lära känna varandra mer; det var ”Namnläxan”. Vi skriver och berättar om våra namn, vad de betyder och hur det gick till när vi fick våra namn. Föräldrarna är inblandade i läxan på så sätt att de bidrar med sina minnen om hur det var när barnet fick sitt namn. Alla har inte redovisat ännu men ska nog hinna det inom de närmsta dagarna.

Vi har börjat jobba med planeringarna från hemskolorna och det visade sig att nästan alla elever läser geografi och då främst Europa, så då började Linda läsa en väldigt speciell bok för gruppen; ”Fröken Europa”. Den har vunnit priser och är skriven av en riktig ”fröken”.

Britt hjälper klassen med sin språkundervisning engelska, tyska och spanska och Erik har Ma/No.

På bilden målar vi färglada bilder med motiv från Thailand, exempelvis frukter och palmer.

På träslöjden gör vi solstolar eller elefanter.

På hem- och konsumentkunskapen har vi börjat prata om frukost och varför det är så viktigt.

På idrotten var vi på stranden och gjorde först lekar som uppvärmning, bland annat ”General och Spion”. Sen spelade vi freesbee, fotboll och strandtennis. Några av oss gick en rask promenad.

Slutsats: Veckan har varit spännande och lärorik. Många har fått nya vänner och det kan inte bli annat än ett fantastiskt läsår!

Trevlig helg önskar
Linda

7-9:an Bananen

Denna vecka började sex nya elever i klassen. Malin, Lisen, Simon, Fabian, Jimmy och Johanna. Ni är alla hjärtligt välkomna till oss på Lilla svenska skolan i allmänhet och till 7-9: an i synnerhet. Nu är vi 11 elever i 7-9: an vilket känns jättekul!

Annars började skolveckan som vanligt här hos oss med välkomnande av nya elever och den thailändska nationalsången. Den börjar förövrigt låta riktigt bra nu när allt fler av oss börjar lära sig den alltmer. I veckan har vi har vi satsat lite extra tid på att lära känna varandra med lite olika lära känna övningar och drama-lekar, vilket har varit jättekul.

I övrigt har veckan varit full av skolarbete av flitiga elever. I måndags började även pedagogerna Linda och Britt på skolan. Linda kommer att undervisa eleverna i 7-9:an i samhällskunskap, hemkunskap och tyska medan Britt kommer att undervisa dem i svenska, engelska och språk.

Veckan har som sagts kantats av hård skolarbete. Under no-lektionerna har bland annat Simon arbetat med vattenkraft, Zätha med artkunskap, Malin med optik och så vidare. På matematiklektionen i torsdags skrev Arjuna prov på geometri, Jimmy, Viktoria, Sofus arbetade med algebra och Natalie jobbade på med statistik. En härlig blandning av skolarbete som vanligt här på Lilla Svenska Skolan.

I fredags hade vi idrott på stranden tillsammans med 5-6:an. Det kommer vi att ha varje vecka framöver. Nu arbetade vi med lite samarbets-övningar och tog en låmg härlig promenad tillsammans längs stranden. Efter lunchen hade vi veckans sista dramalektion vilket var lika kul som vanligt.

Veckan avslutades med att 1-2:an höll i samlingen och bjöd bland annat på några fina sånger. Sedan sjöng vi allihop nationalsången och så var även denna vecka slut.

Ha en riktigt trevlig helg allihop!
Erik