Vecka 44 2009

Förskolan Fjärilen

Veckan inleddes med att vi skulle se hur larven Valdemar hade det i sin burk. Vi letade och letade, men Valdemar måste ha hittat en väg ut genom nätet, som troligtvis hade allt för stora hål. Vad som hänt med Valdemar vet vi inte, men kanske vi får veta det framöver, vem vet?

Måndagen blev en dag där nål och tråd var en populär sysselsättning. Bror och Lucas började sy varsin katt. Båda två visste nästan på en gång hur de skulle göra och det gick bra även om tyget var hårt och nålarna vassa. Bror kämpade på nästan hela dagen, för han hade bestämt sig för att katten skulle bli färdig samma dag. Det gällde att arbeta ihärdig, vilket Bror verkligen gjorde. Katten var blå och då ögonen av knappar skulle sys på, valde Bror två stycken gula. Det blev med andra ord en riktig Sverigekatt, vilket kan passa bra på Lilla Svenska skolan i Thailand.

Tisdagen spenderade vi tillsammans med förskoleklassen på stranden. Det var väldigt varmt så vi vistades mest i skuggan. Där byggde vi ett stort sandslott med vallgrav, fängelsehåla och andra gångar. Vattnet hämtades i havet och det blev många turer fram och tillbaka med hinkarna, vattnet försvann dock snabbt ned i sanden. Några eremitkräftor fick bo i slottet tillsammans med några små krabbor. En sådan fin bostad har de nog aldrig haft tidigare.

Onsdagen hade vi som vanligt gymnastik tillsammans med förskoleklassen. Det är kul att barnatalet ökar från vecka till vecka, för då blir det mycket roligare att leka regellekar med varandra. Kom alla mina små kycklingar var en av lekarna som vi lekte denna gång. Barnen turades om att vara varg, höna, tupp och små kycklingar. Leken kändes riktigt verklighetstrogen, eftersom det brukar gå omkring höns på vår gård. Det händer ofta att vi hör tuppen gala och hönorna kackla, vilket ger en gemytlig gårdskänsla. Extra kul brukar det vara då vi läser sagor där höns ingår i texten. Då kan vi höra hönsen kackla utanför fönstret och sagan blir på det sättet väldigt naturtrogen. Som tur är så finns det inga vargar här, så dem får vi endast fantisera om i leken.

Inför torsdagens besök av Per och Gennet från Svenska kyrkan funderade förskolebarnen tillsammans med förskoleklassens barn ut frågor. Det fanns många funderingar om vad kyrkan är för något och dessa tänkvärda frågor ville barnen ha svar på:

•    Varför måste folk dö?
•    Finns det spöken i kyrkan?
•    Varför har killen ”slimkläder” (kostym) på sig när han gifter sig?
•    Var ligger kyrkan på Koh Lanta?
•    Varför tar prästen vatten på bebisens huvud när den döps?
•    Varför har bebisen en lång klänning när den döps?

På torsdagen samlades vi tillsammans med förskoleklassen och 1-2:an i den stora salan. Där ställde vi de frågor som barnen tidigare funderat över. Dessutom visade Per och Gennet ett rollspel som handlade om kompisrelationer osv. Innebörden var bland annat: Jag duger som jag är och mina kompisar duger som de är. Vi kan vara tillsammans trots våra olikheter…
Alla vet ju egentligen hur man ska vara mot varandra men ändå kan det bli fel ibland. Ett budskap från bibeln som citerades var: Så som ni vill att människorna ska vara mot er, så ska ni också vara mot dem.

Barnens egna frågor behandlades också och det blev en lång diskussion om klädernas betydelse vid dop, bröllop och begravningar.  De andra frågorna som barnen ställt besvarades också till viss del. Allt finns det ju inga färdiga svar på… Som avslutning sa Per och Gennet att kyrkan inte behöver vara på ett speciellt ställe, utan är där folket finns. Den kan vara på stranden, i vår sala osv.

Innan lunch hade vi en liten musiksamling utomhus tillsammans med förskoleklassen. Då lekte vi Törnrosa. Några barn klädde ut sig till prinsessa, onda fen och den vackre prinsen. Övriga barn deltog med sång och rörelser runt i ringen.

Fredagen fortsatte som måndagen började, nämligen med sömnad. Malva har nu börjat sy en röd kanin. Bror har designat en egen fjäril som blev färdigsydd idag. Förskoleklassen var på besök hos oss en stund och under fruktstunden läste vi sagan om tre små grisar. Barnen i båda grupperna är jätteintresserade av sagor i olika former och lyssnar alltid med stor spänning på innehållet. Ännu mer spännande blev det på eftermiddagen då vi i förskolan gick till förskoleklasen. Alla barn tillverkade varsitt spöke och vi sjöng några spöksånger. Barnen busade med sina spöken en stund, men det som hände sen kommer nog ingen att glömma. Först kom ett stort spöke in i rummet och när det försvunnit kom ännu ett spöke dit. Tyvärr så missade Karin att få se det ena och likaså blev det för Maritha. Konstigt att spökena kom precis då någon vuxen var på annat ärende.

Jag hoppas att ni får en trevlig helg, helst utan spökbesök!

Karin

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi glädjen att hälsa två barn välkomna till klassen. Välkomna Linus och Moa, det är så roligt att bli fler i vår grupp. Det är fantastiskt att se hur snabbt barnen blir kompisar och leken tar fart.

Under veckan har barnen lekt restaurang och matsedlar har skrivits. Med kokmössan på har det i köket lagats många rätter av Playdoo deg.

Vi har bjudit in förskolan på en teater Tanten, hunden, polisen och prinsessan hette föreställningen. Den var uppskattad av förskolebarnen . De skrattade hjärtligt många gånger när skådespelarna gjorde tokiga saker.

En pojke i gruppen har varit doktor och vi andra patienter. Draperierna har dragits för och där blev läkarmottagningen. Utanför ställdes stolar, där blev väntrummet. Doktorn fick mycket att göra alla patienterna hade ont i benen och behövde bandage. Många satt i väntrummet och skrek för de hade så ont.

Varje dag har vi högläsning och nu har vi börjat med en kapitelbok som heter Liten men stark. Första kapitlet handlade om en pojke som skulle leka gömma nyckel med sin pappa. Kan vi inte leka den leken, den är rolig sa barnen. Såklart blev det en rolig lek även för oss. Vilka lekbara barn. Underbart.

Vi har arbetat med bokstaven R. Tränat oss på att skriva stora och lilla R. Funderat på vilka ord som börjar på R, skrivit alla ord vi kommit på. Sjungit några sånger där man tränar R-ljudet.

På matten har vi fortsatt träna dubbelt, hälften och lika många. Barnen har skrivit ner talen och räknat ihop hur många det blir tillsammans. Korta stunder i samband med samlingarna har vi arbetat med detta, efter samlingarna har barnen frågat får vi leka nu.

Denna vecka har Annika börjat med Musik och Engelska . Barnen har sett fram emot att lära sig mer Engelska. En av barnen frågade Annica vid maten: Är det idag vi ska ha Engelska med dej.

Tisdag morgon gick vi tillsammans med förskolan ner till stranden. Där byggde vi ett sandslott med vallgrav runt. Barnen sprang och hämtade vatten I havet och hällde I den. Alla barnen jobbade hårt med arbetet och var nöjda med hur det blev.

Mangobarnen skrev ett brev som de ville skicka som en flaskpost. Så här skrev de: Hej på er landkrabbor. Skicka svar till oss, barnens namn, lilla svenska skolan. Linus kastade ut flaskposten långt ut i havet. Alla barnen väntar nu på svar Hoppas någon hittar den.

•    Tänk om någon från Thailand hittar den, då förstår de ingenting.
•    Jag såg något flytande igår, ska titta idag också.
•    Tänk om de inte är landkrabbor…
•    Min pappa kanske hittar den, kanske flyter den till Sverige.
•    Min pappa hittar den nog för han har en båt.
•    Vi kan leta efter den, jag tror den åkt till Kapten Long.

Fortsättningen följer nästa vecka.

Trevlig helg önskar

Barnen och Maritha

 

1-2:an Snäckan

Nu har ännu en härlig vecka i skolan nått sitt slut. I måndags lärde vi oss hur viktigt det är att man sköter om sina tänder, viktigt med borstning varje morgon och kväll. Godis är GOTT men tyvärr inte bra att äta det för ofta. Hål i tänderna gör väldigt ont!!! Vi har även ritat varsin tand som vi fyllt med en massa information.

Vi har fortsatt att arbeta med vår gumma (Matilda) som snyggt hänger på väggen. Denna veckan var det först dags att titta på hjärtat och lära oss hur detta viktiga organ fungerar. Vi lärde oss även en hel del om blodet i kroppen. Nu vet vi att hjärtat pumpar ut blodet i kroppen och att det finns röda och vita arbetare (röda och vita blodkroppar) i blodet. De röda tar upp syret och transporterar detta ut i kroppen för att sedan ta med sig förbrukat syre tillbaka till lungorna. De vita arbetarna skyddar oss mot sjukdomar.

Vi har även hunnit med att lära oss om hur matspjälkningen fungerar. Vi gjorde en liten sketch om detta. Hanna fick spela köttbullen som skulle ta sig igenom kroppen. Sussi var munnen som tuggar sönder köttbullen. Sedan kommer köttbullen till matstrupen (Pontus) som pressar den vidare till magsäcken (Gottfrid och Albin. Efter besöket där åker köttbullen vidare till tunntarmen (Matilda) för att brytas ner ännu mer. Efter 6-8 meters vandring där tar tjocktarmen (Isak) över för att sedan avslutas med ett besök på toaletten.

Denna veckan blev det ingen idrott på stranden. Vi begav oss istället till Lanta Gym för att prova på thaiboxning. Det blev ett hårt och svettigt pass där vi fick träna på både sparkar och slag. Viktigt att komma ihåg är att det vi tränade på idag endast är tillåtet på Lanta Gym.

I torsdags kom Per och Gennet från Svenska Kyrkan i Phuket på besök. Snäckan, Mangon och Fjärilen var först ut att träffa våra gäster. Per och Gennet spelade upp ett litet drama och sedan partade vi lite om kamratskap. Vi fick även ställa frågor till Per och Gennet, t.ex. varför man har en lång klänning när man döps och var kyrkan på Koh Lanta finns?

Trevlig helg

Pontus och Sussi!!

3-4:an Hajen

Våra nya elever denna vecka är Moa, Linus, Matilda, Jennifer Josefin, Viktoria, och Fabian. Vi hälsar dem alla välkomna till Lilla Svenska Skolan. Matilda har börjat i vår klass.

Vi har jobbat mycket med klockan, analogt och digitalt, både på svenskt och norskt vis. Tänk att det kan skilja på hur man säger, trots att länderna och språken är så lika på många sätt. Tjugo över två heter på norska tio i halv tre.
Olav var helt säker på hur det skulle vara.

Tisdagar innebär bakning och denna gång var det Theo, Simon och Isaks tur att åka in till Baan Café i Saladan. Jessica följde också med. Uppdraget var att göra chokladbollar och det blev det också. Men först efter att ha hällt i mer havregryn i smeten, då bollarna mest såg ut som väldigt blöta biffar. Resultatet blev bra, men barnen sade att det smakade mycket kaffe. Någon sade då: ”då kommer i alla fall föräldrarna att gilla det”

På onsdagen var vi tillsammans med 1-2:an på Lanta Gym för att prova på thaiboxning. Det var bäst att hålla garden uppe när barnen slogs och sparkades med full koncentration. Det var sparkar med fötter och knä, slag med armbågar och händer. Allt avslutades med sit-ups, armhävningar, knäböj och så självklart stretching. Efteråt var det många som berättade att de gärna provar på thaiboxning fler gånger.

Eleverna har fått visa sin fantasi i form av stafettskrivning. Två och två fick de börja skriva varsin berättelse om forntiden och sen skulle de byta med varandra så att den andra eleven fick fortsätta berättelsen. Man bytte sen en gång till för att avsluta sin egen berättelse. Handlingen i berättelserna kunde vara allt från vargar som stal köttstycken, en man som brände ner ett hus, en pojke som blev dödad av en björn, en flicka som gjorde hål i skinn och någon som undrade vad det blev till frukost.

Nu har Annika bild och musik i 3-4: an. De har fått lära sig grundfärgerna och målat färgcirklar. På musiklektionen tävlade Annika mot barnen att först komma på en låt på en given bokstav. Barnen vann förstås. En klappvisa hanns också med. Här övas verkligen simultankapaciteten.

Ett par från Svenska Kyrkan i Phuket besökte oss på torsdagen för att besvara på barnens frågor om kristendomen och andra religioner och deras verksamhet i Thailand. De ska komma tillbaka en gång i månaden för att svara på barnens frågor.

Forntidstemat avslutades i veckan med att klä på klippdockor från vikingatiden och att sätta ihop allt arbetsmaterial från jägarstenåldern, bondestenåldern, bronsåldern och järnåldern till ett kompendium.

Veckan avslutades i salan med att 5-6:an hade uppvisning i gymnastik. Sebastian, Mikaela, Josefin och Filippa slutar denna vecka och vi tackar dem för den tid de har varit här och bidragit till den goda stämningen och önskar dem lycka till med sina fortsatta studier.

Hälsningar
Elisabeth och Jessica

5-6:an Kokosnöten

Vi började veckan med att hälsa Josefin välkommen till klassen. Josefin går i sexan och har gått på skolan tidigare. Hon kommer att stanna hos oss i fem veckor.

På måndagen började också en ny lärare, Annika. Annika kommer att ha engelska, musik, bild och spanska i klassen.

Vi har nu satt upp en karta på Sverige på baksidan av vår dörr. Alla som börjar i klassen ska få sätta ut en liten flagga med sitt namn där man bor i Sverige. Än så länge har vi fem flaggor på Stockholm, två på Örebro, en på Mölndal, en på Hindås och en på Sorsele.

Idrotten hade vi denna vecka på Lanta Gym. Klassen fick tillsammans med 7-9:an prova på Thaiboxning! Vi fick prova på att sparka, slå och knäa i luften och på sandsäckar. Alla i klassen vet också att man inte får lov att slå eller sparka utanför träningslokalen. Alla tyckte att det var jättekul att prova på thai-boxning! Några i klassen tränar det redan och några ska börja på det.

På svenskan har vi bl.a. arbetat med tj-ljudet. Förra veckan arbetade vi med sj-ljudet och vi kom fram till denna vecka att vi säger dessa ljud olika, beroende på vilken dialekt man talar och att de kan låta ganska lika på vissa dialekter.

På NO:n denna vecka har de lärt sig om vattnets olika former och tränat på
att skriva en laborationsrapport.

På torsdagen fick vi besök av prästen Per och Gennet från Svenska kyrkan i Phuket. Klassen fick ställa frågor om religion som de besvarade och vi pratade om hur man ska vara mot varandra.

Vi har också övat till fredagssamlingen då det var vår tur att hålla i den. Klassen har själv planerat vad de skulle göra och hur det skulle framföras. Samlingen inleddes med att alla gjorde varsin kullerbytta in i salan. Därefter gjorde Alexandra en volt med hjälp av Amanda och Mikaela. Efter det stod Emil, Maja, Amanda och Mikaela på händer. Sedan hjulade Amanda och Alexandra och gick ned i brygga från handstående. Avslutningsvis bildade klassen en pyramid med Josefin på toppen. Det blev en riktigt fin uppvisning!

På fredagen var det även dags att säga hejdå till Mikaela och Sebastian som har varit här i fem veckor. Tack för er tid hos oss och trevlig hemresa!

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Så var det äntligen dags för klass 7-9 första veckobrev denna terminen.

Än så länge är vi inte så många men Fredrik, Josef, Viktoria, Fabian och Jennifer kommer att bli fler allteftersom tiden går.

Eftersom det dels är första veckan för denna klass och dels höstlov hemma, har vi passat på att komma igång här med skolarbetet och få ordning på papper och planeringar. Alla har redan visat en riktig bra arbetsmoral och har redan fått mycket gjort av det vi planerat.

Denna vecka på idrotten fick vi komma till Lanta Gym och få pröva på thaiboxning. Ägaren William och hans medhjälpare tog hand om oss på bästa sätt och alla jobbade hårt efter instruktioner från tränarna. Som avslutning fick vi en kort uppvisning på hur det kan se ut om man är riktigt duktig och det tyckte alla var kul och imponerande att se.  www.lantagym.com

Viktoria och Jennifer fick i uppgift på svenskan att tillsammans skriva
en berättelse som handlade om en gammal person som tänkte  tillbaka på sitt
liv. De skrev en mycket fantasifull berättelse som de sedan läste upp för
klassen.

I tisdags eftermiddag fick vi i personalen utbildning i Första hjälpen och barnolycksfall. Vi tränade bl.a. hjärt- lungräddning och Heimlich manöver. Vi fick också lära oss hur man skall behandla brännskador och allergichocker. Dessutom så fick vi också ta del av en massa värdefull information om mindre trevliga djur i vår omgivning. Utbildningen som var mycket lärorik leddes av den proffsiga och trevliga Marit Berglund som utbildat personal och föräldrar sedan 1995. Alla vi i som jobbar på Lilla Svenska Skolan är verkligen tacksamma för att vi fick möjligheten och genomgå den här utbildningen. Se mer information om utbildningen på www.mbrescue.se

I torsdags på NO:n fick sedan eleverna i 7-9:an också lära sig hur man gör hjärt- och lungräddning och hur man gör när någon satt i halsen och håller på att kvävas; den s k Heimlich manövern. Sedan fick de själva träna på och utföra dessa moment på en räddningsdocka. De var mycket duktiga och klarade det galant.

Sista lektionen på fredagen tog vi reda på vad våra egna namn betyder och hur många som heter så i Sverige. Efter det gjorde vi vår egen fina namntavla och satte upp på väggen.  De fick också göra sin egen namndikt som vi också satte upp, så nu börjar vi få lite fint på väggarna igen.

Jennifer säger: Roligast denna vecka var thaiboxningen.

Denna vecka var de 5-6:ans tur att hålla i avslutningen i Salan och de bjöd på en härlig gymnastikuppvisning som avslutades med en mänsklig pyramid. Mycket trevligt och underhållande!

Trevlig helg önskar 7-9:an och Peo