Vecka 44 2008

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi hälsat tre nya barn välkommen i vår grupp. Gruppen ökar nu för varje vecka. Att få nya lekkamrater och nya röster till våra sånger det tycker vi är kul.

Vi har jobbat med våra fötter och därför gjort en del fotavtryck, bl.a i
sand. Varför har vi fötter? Vad gör du med dina fötter? Det är två frågor som barnen har svarat på, och vi har fått många intressanta svar på detta.

Rafael och Stina har haft ”Visningsdag” Då de fått ta med sig en sak
hemifrån, som de sedan visat och berättat för oss andra.Spännande!!

Vi har också berättat en del ”flano-sagor” för varandra och dramatiserat
sagan om ”Den lilla, lilla gumman”

Det har regnat en hel del under veckan, därför har vi plaskat omkring lite här utanför…… Men efter regn så kommer sol!

Önskar er en trevlig helg.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har gått i regnets och ovädrets tecken. Mycket blåst och temperaturen har (bara) varit  26-27 grader.

I torsdags kunde vi inte ens gå ut på första rasten pga av skyfall, men det lättade upp senare.

Den här veckan har vi fått tre nya flickor, vi hälsar Amelia, Tilda och Tyra välkomna. Jättekul att vi fått flera tjejer i gruppen.

På måndagen började vi med vårt nya Tema-arbete som ska handla om Thailand. Vi har börjat läsa en bok och diskuterar mycket utifrån den. Barnen har också fått göra varsin thailändsk flagga, som de viftade med i fredags när vi sjöng thailändska nationalsången.

Vi har talat om sammansatta ord på språklekarna, sol-klänning, katt-unge osv.

Anna hade med sig höstlöv från Sverige, vi jämförde med löven här och gjorde en höstlövstavla.

På onsdagens idrott var det många olika lekar med mycket ”spring”och en lugn koncentrationslek.

På torsdagens matteprat pratade vi om former, vi satte på oss olika formglasögon och letade runt i rummet, vi hittade kvadrater, trianglar, cirklar och rektanglar. Barnen fick sedan bygga egna former.

Anna hade en övning som handlade om att ord kan betyda många saker, Sten, Stig, åker, Knut m.m.

På livskunskapen repeterade vi våra regler för de nya barnen och pratade om hur en bra kompis ska vara.
Barnen fick också en tankebok, där man kan skriva och rita vad man tycker och tänker om olika saker.

Barnen berättar:

Det var kul att skriva en sida i tankeboken, sa GOTTFRID.
Det var kul att göra flaggan, sa ZEB.
Det var roligt när vi gjorde höstlövstavlan, sa MOA.
Det var kul när vi lekte ”mördarleken”, sa TYRA.
Det har varit roligt när vi har sjungit sången om Björnarna cha-cha-cha, sa TILDA.
Det är kul att leka med magneterna, sa AMELIA.
Det var när vi lekte skepp, land och hav på stranden, sa OSKAR.
Det var kul att skriva och rita sammansatta ord, jag skrev sol-hatt, sa ALEC.

Trevlig helg från

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Här på Koh Lanta har vi inget novemberlov utan undervisningen rullar på.
Ny elev på måndag var Stella som ska stanna hos oss i 7 veckor.
Axel dök upp på tisdag och han stannar också i 7 veckor. Båda barnen togs väl om hand av faddrar i klassen.

Vi har fortsatt vårt arbete med Planeterna. Barnen ritar och skriver små meningar som stöd för vad som är typiskt för just denna planet. Saturnus fängslar barnen med sina ringar.

Vi har även passat på att göra en väderobservation till våra Väderböcker, när det var mulet, svag vind, fuktigt, duggregn och bara 30 grader.

Idrotten på stranden gick alldeles utmärkt utan att vi fick något regn på oss. Barnen kämpar verkligen och duschen med trädgårdsslangen är underbar efteråt för att få bort sanden.

På torsdagen öppnade sig himlen på vid gavel och regnet verkligen vräkte ner. Hela skolan var mer eller mindre dränkt under ett par timmar. Rasten fick vara inomhus!

På fredagen hade vi engelska och tränade att berätta vilka vi var. EQ-samtalet var denna gång olika rollspel för att visa hur man ska lära sig att säga nej.

Hallowenfest i kväll på stranden och det ser alla barn fram emot.

Hälsningar

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-4:an Hajen

Den här veckan kunde vi hälsa Wilmer och Daniella välkomna till klassen! De har redan kommit in bra i gruppen och visst är det jätteroligt att vi hela tiden blir fler! Eleverna har nu blivit experter på att presentera sig för varandra. Jag måste också berömma dem alla för den fantastiska arbetsro som snabbt infinner sig när det är dags att jobba enskilt!

I matematiken har vi nu i veckan jobbat med problemlösning. Den här gången var det uppgifter där man i grupp resonerar sig fram till om man har tillräckligt med information för att lösa ett problem. Det gäller också att tala om vilken information som eventuellt är överflödig. Låter det klurigt? Det är det; men väldigt nyttigt!

Hajen var också ansvarig för måndagssamlingen och fredagsavslutningen i salan. Klassen hade bestämt att de på fredagen skulle ha ”Så ska det låta” med de övriga eleverna på skolan. Därför krävdes en hel del förberedelser i form av bilder och sånger Och visst blev det bra! Tänk att de tävlande lagen sjöng precis de låtar som Hajens elever hade i åtanke när de ritade bilderna. 3-3 blev resultatet och vi kan nog räkna med en fortsättning!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

Den här veckan var det första veckan för mig, Sophie Grimmenstedt, och 5-6:an tillsammans.

I måndags började Fabian i klassen. Det är tredje året han går på skolan och kommer att stanna i 22 veckor. På tisdagen började Ruben och han kommer att stanna i 8 veckor. Sedan tidigare går Viktoria, Amanda och Douglas i klassen och de kommer att gå hela läsåret på skolan.

Vi började veckan med att alla gjorde varsin namndikt. Eleverna skrev sitt namn i olika färger och på varje bokstav skrev de något bra och positivt om sig själva, t.ex. så skrev Viktoria ”vänlig” på V. När dikterna var klara så satte vi upp dem i klassrummet. En sådan dikt kommer alla som börjar i 5-6:an att göra och sedan få ta med sig hem när de slutar.

På idrotten spelade vi kubb på stranden tillsammans med Matilda i 7-9:an; tjejerna var ett lag och killarna ett. Tjejerna inledde bra men till slut så vann killarna.

I matte och no så har klassen Peo som lärare. Denna vecka har de börjat att designa morgondagens mobiltelefon.

På rasterna ritar tjejerna helst eller sitter och pratar och killarna spelar bordtennis.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka började med bara tre stycken elever, Niklas, Fredrik och Anton, sen utökades klassen med Matilda och Izabella under veckan så nu är vi fem (haa på thai).

Känn er alla hjärtligt välkomna till klass 7-9!

Eftersom åk 7-9 inte varit så många innan har vi denna vecka bytt till en ny sal för att vi alla ska få bättre plats.

De fick också sin egen klassföreståndare(jag), som kommer ha Ma/NO och idrott med klassen. Jag ser verkligen fram emot att lära känna alla som redan är här och alla ni som kommer att komma hit till härliga Koh Lanta och den minst lika härliga Lilla Svenska Skolan.

I tisdags var det idrott. En spelade kubb med åk 5-6 och de andra två  fick lära sig grunderna i badminton och trots att det inte är så lätt utan linjer blev matchen välspelad och stundtals riktigt spännande. Bägge visade härlig äkta sportsmannaanda vid regeldiskussionerna.

Just nu är en del ganska provisoriskt ordnat i väntan på våra nya fina skåp som förhoppningsvis kommer nästa vecka. Sen kommer varje elev att ha ett eget skåp där alla saker de har med sig kommer få plats.Alla har verkligen kommit mycket bra igång med att jobba med deras planeringar och ibland kan man faktiskt höra en knappnål falla. (När Niklas och Fredrik bygger sina sugrörstorn.)

Förutom regn hela dagen på torsdagen blev det också strömavbrott på eftermiddagen men det hindrade ingen utan alla fortsatte jobba och några satt ute för att kunna läsa sina böcker.

Veckan avslutades tillsammans med hela skolan i Salan där åk 3-4 höll i en miniversion av ”Så ska det låta”. Mycket trevligt och uppskattat av alla.

Trevlig helg önskar Per-Olof Pehrson lärare åk 7-9