vecka 43 2018

Förskolan Fjärilen

På lördag är det Allhelgonamässa i kyrkan här på Koh Lanta så det nya prästparet besökte oss i torsdags och pratade med barnen. Prästen Anders och hans fru Ulrika pratade och berättade om helgon. Direkt efter vi lärt oss mer om helgon kom skolbussen och hämtade alla Mangofjärilar för avfärd till Casuarina park. Där hade vi picknick med olika frukter, letade strandfynd, spelade Uno, byggde med sanden och spelade fotboll på stranden. Det blev en mycket lyckad förmiddag, så nästa gång stannar vi längre.

I onsdags var det FN-dagen och hela skolan arbetade med Barnkonventionen under dagen. Barnkonventionen är en lista på alla rättigheter som barn i hela världen har. Än är det inte en lag men 1 januari 2020 blir det en lag i Sverige. Vi ritade våra händer och gjorde ett gemensamt träd som vi satte upp på en stor vägg utanför Salan. Det blev jättefint!

Lek & rörelse var en nyhet denna vecka. Vi plockade undan på golvet och skaffade oss stort utrymme och sen satte vi igång. Bamsegympa, miniröris och avslappning började vi med för att sedan fortsätta med olika lekar. Bl.a. lekte vi namnlekar och ”Mördaren och detektiven”.

Vi pysslade med spökbilder denna vecka samt har vi läst böcker som ”Lilla spöket Laban”, ”Döden boken” och ”Alfons och odjuret”.  Spökveckan avslutades med Halloweendisco som föräldragruppen anordnade.

Annars leker vi mycket både inne och ute, har sångstund, jobbar med medveten språkträning, osv.

Varma hälsningar Anna

 

F-1:an Mangon

Den här veckan har vi hälsat en ny kompis välkommen till oss! Roligt med fler nya vänner!

Vi har fortsatt arbeta med olika skrivövningar t ex alfabetskorsord, skriva text ihop  och pratat om ord, meningar och punkt. Barnen har fått testa på svensk- och matteuppgifter på Skolplus.se på datorn. Vi har även tränat på att bygga med klossar efter muntliga instruktioner och haft pumpa-matte.

Vi har sjungit och dansat till olika spöklika sånger som t ex Spökrock. Vi har har Lek och rörelse med olika namnlekar, Miniröris och bamsegympa. Superkul!

Vi har pratat om att det snart firas två olika högtider Allhelgonadagen och Halloween. Vi har även lärt oss mer om fladdermusen som verkar vara ett riktigt mysigt, gulligt djur enligt mangobarnen. I torsdags kom prästen Anders hit och berättade mer om helgon. Tänk att Lucia, Staffan stalledräng och Tomten är helgon!

I onsdags firade vi dessutom FN-dagen genom att göra ett gemensamt skolträd av alls händer och prata om barns rättigheter.

Vi gjorde en väldigt mysig utflykt till Casuarina park tillsammans med fjärilarna. Det blev lek och spel, fruktstund och samlande av skräp och fina saker.

Vecka 45 ska skolan ha årets första Elevråd så i fredags hade vi klassråd.

Veckan avslutades med en spöklik, mystisk runda tillsammans med Fjärilen och Snäckan.

Trevlig helg!

Camilla

 

1-3:an Snäckan

Veckan har gått fort, och eleverna börjar komma in i detta med att sköta sina egna planeringar. Vi arbetar mycket med skrivregler, återberättande och faktatexter just nu. Eleverna får också en ledtråd varje måndag om vad veckans grej kan vara. Eller ”Grej of the day” som det också kan kallas för. I måndags var ledtrådarna: Jag är ett djur, jag rör mig långsamt, jag har ett hårt skal, jag simmar i varma hav – vem är jag? På tisdagen fick de en minilektion om havssköldpaddan. Vi tittar på bilder, stegar upp och mäter hur lång den är, vi talar om vikt, vad den äter, och hur den lägger ägg. Vi pratade om vilka fienden sköldpaddan har, och i vilka länder man kan träffa på den. Varje fredag tränar vi oss i att återberätta och efter det så skriver eleverna en liten faktatext om veckans grej.

På onsdagen begav vi oss som vanligt ner till stranden för att ha idrott. Vår utbildade idrottslärare Timy gör fantastiska lektioner. Idrotten inleddes med olika lekar som uppvärmning, sedan blev det olika gymnastikövningar i stationer på yogamattor och avslutningsvis blev det en hinderbana. Behöver jag säga att eleverna var genomsvettiga. Väl på skolan så duschar alla elever i vår utedusch i badkläder. Onsdagen avslutades med en gemensam tillställning, hela skolan tillsammans. Vi läste upp artiklar från barnkonventionen, och tillverkade ett stort kompisträd av våra händer. Vår duktiga högstadielärare Sara, berättade om vad FN är, och vad deras funktion är runt om i världen.

På torsdagen fick vi besök av en svensk präst och en diakon. De berättade om vad ett helgon är, och gav exempel på olika helgon. Eleverna hade väldigt många frågor och var intresserade. Vi gjorde sedan en tankekarta tillsammans i klassrummet och hjälptes åt att minnas vad prästen berättat för oss. Sedan skrev eleverna lite kort om vad ett helgon är.

På fredagen åkte vi till Animal Welfare och fick en rundvisning i deras fina verksamhet. De hjälper hundar och katter på ön som blivit skadade eller övergivna på olika sätt.

Allt gott

Madelaine

 

2-3:an Geckon

Vilken härlig vecka vi haft tillsammans med många nya och spännande upplevelser.
I tisdags var vi på skolutflykt tillsammans med eleverna i Hajen. Efter lunch hoppade vi alla in i skolans buss och gav oss iväg till grannön Lanta Noi. Vi skulle göra ett besök på öns återbruk. De som arbetar där tar tillvara sådant som annars skulle hamna på soptippen. Av gamla rissäckar, tetrapack och petflaskor görs fina smycken, korgar och väskor.

I onsdags hade vi som vanligt idrott i världens bästa idrottshall, stranden! Efter en fartfylld uppvärmning var det dags att träna på kullerbyttor, hjulningar, handstående m.m.
På onsdagseftermiddagen ville vi såklart uppmärksamma FN-dagen. Vi arbetade i klassrummen med barnens rättigheter och i slutet av skoldagen hade vi gemensam samling i Salan där vi bland annat gjorde ett vackert träd tillsammans av alla elevers handavtryck.

Under torsdagen hade vi besök av svenska kyrkan. Prästen Anders Stenbäck och hans fru diakonen Ulrika Stenbäck berättade för oss om olika helgon. Vi fick lära oss att alla namn i almanackan är namn efter något helgon. När dagarna tog slut instiftade man Alla Helgons Dag. En dag som vi firar 1 november.
På fredag får vi säga hej då till tre av våra geckos elever. Deras tid på Lilla Svenska Skola är över för denna gång. Vi önskar och hoppas så klart att de kommer tillbaka till oss på Koh Lanta, men tills vi ses igen önskar vi dem alla allt gott.

Helene

 

4-5:an Hajen

Den här veckan har det hänt mycket intressanta saker. Klassen besökte ett Återbruk på Lanta Noi. Där fick vi se när de tog till vara på använda tetrapack, sugrör, rispåsar m.m. Av det gjorde de otroligt fina och bra väskor, datorväskor, korgar, solfjädrar, armband m.m. På vägen hem passade vi på att stanna vid risfältet, som vi hade varit med och odlat ris på. Eleverna såg att det hade växt så att det knakade.

SO har vi pratat om återbruk och sett filmer om det på datorn. Fick lära oss att vi i Sverige skickar tomma behållare för värmeljus till Thailand, som de sedan gör proteser till människor och elefanter av. Några har arbetat med Europa, Norden och andra har arbetat om vikingarna, dess liv och leverne.

FN-dagen arbetades det med under veckan. Eleverna hade diskussioner i grupp och i klass om de olika artiklarna. De valde ut en av artiklarna som de sedan satte upp på skolans gemensamma FN-träd i en samling i Salan. Eleverna hade även målat och färglagt sin hand, som de också satte upp på trädet.

Skolan fick besök av den svenska prästen, som pratade med eleverna om olika helgon lagom till Allhelgonahelgen.

I matematiken har eleverna arbetat för fullt med multiplikation, division, geometri, decimaltal,  koordinatsystem och proportionalitet.

I svenskan har de skrivit insändare, arbetat med ordlistan, sammansatta ord, minoritetsspråk, slagord och förkortningar. De har också läst i sin roman 3×20 minuter.

I engelskan har vi arbetat med maträtter, ingredienser, klädsel, artighetsfraser, väderstreck och fakta om länder.  De har även arbetat med there is/there are och oregelbundna verb.

NO har de arbetat med naturen, hösten, skelettet, värme och vatten

På idrotten strålade solen och vi fortsatte med racketsporterna, pingis, badminton och beachtennis.

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka

 

6-9:an Kokosnöten

Den här veckan har vi haft besök av prästen Anders från svenska kyrkan. Han har berättat för oss om helgon. Det var intressant och vi fick bland annat lära oss att vår jultomte härstammar från helgonet Sankt Nicolaus som var biskop i Turkiet på 300-talet. Han berättade också att en del helgon har en egen dag i almanackan. Alla helgon som inte fått en egen dag får samsas om en dag, nämligen allhelgonadagen som är nästa lördag.

Vi har firat FN-dagen under veckan. I klassen pratade vi om FN och FN:s bankonvention. Vi valde tillsammans ut en av artiklarna ur konventionen som vi tyckte var viktig, nämligen artikel 34 ” Varje barn har rätt att skyddas mot sexuella övergrepp och mot att utnyttjas i prostitution och pornografi.” Vi gjorde ett träd tillsammans med alla andra elever på skolan. Alla elever ritade av sina händer och det blev bladen på träden och de artiklar vi valt ut blev stammen.

På idrotten den här veckan jobbade vi vidare med racketsporterna pingis och badminton. Helårseleverna har även fått prova på tennis under veckan.

På de egna planeringarna den här veckan har det bland annat stått kalla kriget, månader på spanska, geometri och fysikprov.

Det var vår klass som hade hand om salasamlingen i fredags. Vi värmde upp alla inför eftermiddagens och kvällens halloweendisco på skolan med en frågesport på temat halloween. Vet ni till exempel varifrån traditionen att fira halloween kommer eller vad norska barn säger när de knackar på dörren hos någon och vill ha godis?

Nu önskar jag alla helårselever ett skönt och roligt lov. Till övriga elever säger jag som vanligt trevlig helg och pop kan mai wan djan!

Malin