Vecka 43 2015

Förskolan Mangofjärilen

Vi började veckan med ett studiebesök till kyrkan på Koh Lanta. Prästen Erik berättade för oss om vad som händer i en kyrka under ett dop, begravning och under gudstjänst. Han berättade att man spelar och sjunger mycket i kyrkan.

På idrotten fortsatte vi med yoga, vi gjorde solhälsningen som är en serie av olika rörelser. Vi gjorde en balans- och samarbetsövning som heter ”trädet” sedan avslutade vi med avslappning.

Denna veckan har vi också övat mer på att spela ukulele med de andra klasserna, eleverna kom ner till mangofjärilen och övade med oss. Vi  kompar nu med tre olika nya ackord.
Under veckan har leken sprudlat på avdelningen och barnen har lekt över åldersgränserna. Vi har lekt restaurang, frisör och massagesalong. Det har varit många spännande möten mellan olika roller där leken har utvecklats.

Vi tackade av två mangofjärilar som ska åka hem till Sverige. Vi önskar lycka till!

Lill, Sharon och Sigrid

1-2:an Snäckan

Ännu en härlig vecka har susat förbi. Ettorna har fortsatt att jobba med bokstäver och denna vecka har bokstaven Tt introducerats. Vi har fått en ny elev som heter Liam som ska gå i årskurs 2. Vi hälsar Liam välkommen till 1-2 snäckan. Eleverna har fortsatt att läsa varje morgon tillsammans med en läskompis och vi tycker redan att flera barn har gjort framsteg när det handlar om att koda av text.

I måndags var hela skolan på studiebesök i Svenska kyrkan. Eleverna tyckte det var spännande och roligt att lära sig lite extra om kyrkan och kristendomen och de hade många frågor som prästen Erik svarade på. Alla elever har även ritat en bilduppgift kring detta.

Tvåorna har börjat skriva dagbok under denna vecka. De tycker att det är kul att skriva om vad de gör på dagarna. Arbetet har sedan fortsatt med våra planeringsböcker där eleverna har jobbat på flitigt eftersom fredagen uteblir på grund av studiedagen.

I engelskan har vi repeterat djur och färger. Eleverna har ritat ett djur och skrivit vilka färger djuret har. Vi avslutade veckan med en gemensam utvärdering som vi alltid gör i slutet av varje vecka.

Planeringsböckerna blir den här fredagen kvar i skolan för att Lena ska kunna gå igenom varje elevs arbete inför nästa vecka.

Vi har haft en lärorik och bra vecka! Jag (Sophie) tackar så jättemycket för min VFU-tid här på skolan. Barnen är underbara 

Lena

3-4:an Hajen

Hejsan!

Den här veckan har vi arbetat med kristendom och vi åkte på studiebesök till svenska kyrkan här på ön. Eleverna hade mängder av frågor som prästen Erik fick svara på. Han fick många frågor kring hur det är att vara präst. Han berättade även om själva kyrkan, vad man gör där, att alla är välkomna, vad som är speciellt med en kyrka och mycket mer. Han fick även berätta om bön och flera av de kristna riterna såsom dop, konfirmation och begravning. Han visade oss hur nattvarden går till och vad den betyder. Om några veckor skall vi träffa Erik och hans fru Anna igen då de kommer hit till skolan för att ha lektioner med oss klassvis så vi kan få än fler svar på livets alla frågor.

Vi har tyvärr fått börja ta farväl av klasskompisar. Idag var sista skoldagen för Lowe och Valle. Vi kommer sakna dem men vi delar nu massor av härliga minnen tillsammans.

Imorgon har vi en studiedag och nästa vecka kommer det massor av nya elever till skolan så det stundar en spännande tid.

Ha en fin helg!

Linda

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka välkomnade vi Meya till klassen, samtidigt som vi sa hejdå till Olivia, Isac och Cornelia som flyttade tvärs över ”vägen” till Bananen. Avståndet är trots allt inte för långt så vi har kunnat umgåtts med dem på raster.

I måndags fick vi göra ett studiebesök till kyrkan här på Koh Lanta. Svenska kyrkans präst Erik och hans assistent och fru Anna tog hand om oss och berättade om bl a just denna kyrkas bakgrund. Vi fick även reda på en hel del om den kristna kyrkans riter som t ex dopet, nattvarden och begravningen. Erik förklarade på ett väldigt bra sätt och det kändes som att han fångade barnens intresse. Barnen fick även ställa frågor som Erik försökte svara på. Ullis har följt upp besöket genom att gå igenom grunderna i kristen tro.

På tisdagen fick vi prova på hur det är att leva i Thailand utan elektricitet, Inget internet och ingen AC. Elen var avstängd hela dagen och det blev varmt! Vi försökte hitta ställen utomhus där det fläktade lite. Eleverna gjorde det otroligt bra som klarade hela långa dagen med gott humör. En nyttig upplevelse hur beroende vi är av elektricitet, men det gör inget om det dröjer ett tag innan man bestämmer sig för att stänga av elen en hel dag igen.

Eftersom fredagen var en studiedag avslutades veckan redan på torsdagen. Det var vi själva i Kokosnöten som höll i samlingen. Eleverna hade förberett en parodi på TV-programmet Idol. De gjorde alla fantastiska insatser som programledare, jurymedlemmar, artister och säkerhetsvakter. Publiken levde sig med i programmet som en riktig studiopublik med skratt och applåder. Det var med stor stolthet som våra elever gick hem från skolan denna torsdag.

Denna vecka var en kortvecka eftersom fredagen var en studiedag. Eleverna borde med andra ord komma extra utvilade på måndagen.

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan öppnades Bananen och högstadiet fick en egen bungalow. Det var mycket uppskattat. Dessutom välkomnade vi Thea till klassen.

Måndagen inleddes med ett studiebesök på svenska kyrkan på Koh Lanta. Prästen Erik Stenberg-Roos visade oss kyrkorummet och talade om vilka olika saker som finns i en kyrka. Han talade också om kristna riter som dop, konfirmation, nattvard och begravning. Vi har fortsatt tala om kristendomen i klassrummet och haft genomgång om judendomens, kristendomens och islams centrala tankegångar.

På tisdagen stängdes elen av på hela Koh Lanta och det blev ganska varmt i klassrummen. Eleverna var superduktiga på att hitta lösningar på problemet. Förmiddagen jobbade vi på som vanligt i klassrummet, men på eftermiddagen hittade eleverna själva platser utomhus där det fläktade skönt. De är alla väldigt fokuserade på att göra klart sina veckoplaneringar och det fungerade väldigt bra med utomhusundervisning. Vi avslutade tisdagen med att spela ett spel tillsammans, skratta och lära känna varandra lite bättre.

Resten av veckan har flutit på bra och veckoplaneringarna har följts. Eftersom det är studiedag på fredag, så avslutades veckan redan på torsdagen. Kokosnötterna bjöd på en skojig version av TV-programmet Idol. Vi har redan börjat fundera lite, eftersom det är Bananen som har hand om Salan-samlingen nästa vecka.

Ullis