Vecka 43 2014

Förskolan MangoFjärilen

Den här veckan har vi välkomnat 3 nya vänner i gruppen; Axel, David och Doris. Vi har lekt mycket för att lära känna varandra, bland annat en lek där barnen är två och två och ska möta olika kroppsdelar mot varandra. Haka-mot-haka och rumpa-mot-rumpa var extra roliga!

Vårt arbete med geometriska former har fortsatt även denna vecka. Vi har bland annat klippt och klistrat ihop ett lok med hjälp av rektanglar, trianglar, kvadrater och cirklar. Begreppen större, mindre och lika stor har vi bekantat oss med, med hjälp av de geometriska formerna.

På idrotten värmde vi först upp på skolgården med Följa John, sedan gjorde vi en hinderbana i salan. Barnen fick krypa, hoppa, balansera och gå slalom till musik och när musiken tystnade blev de statyer. Idrotten avslutades även denna gång med massage.

Då det är FN-dagen idag har vi även pratat om FN och barnkonventionen och om att alla är lika värdefulla och om barns rättigheter. FN-dagen till ära har vi gjort flaggor som vi smyckade salan med.

Nästa vecka delas våra MangoFjärliar upp då förskoleklassen Mangon sätter igång. Vi säger därför extra tack till alla sexåringar och önskar dem och Marion lycka till!

Ha en underbar helg!

Lill och Sara

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi haft massor med aktiviteter på skolan. I måndags började det en `”nygammal” elev, välkommen Daniel.

Samma dag besök vi ett buddhistiskt tempel och träffade en munk. Vi fick lära oss om Buddha och hur det är att leva som munk på Lanta. Ett extra plus var att åka med skolans alldeles egna buss.

Friidrottsdag hade vi på stranden i tisdags. Eleverna var indelade i olika grupper och kämpade för sitt lag. Grenarna var höjd – längdhopp, kula, kast med boll och att löpa 60 m. Varmt var det men glädjen och samarbetsförmågan var det inget fel på.

Nu har mina elever läst 1000 sidor tillsammans och då blir det en belöning i form av glass. Grattis, ni är otroligt flitiga.

I dag har vi arbetat med barnkonventionen. På samlingen i salan berättade mina elever om barnkonventionen för alla föräldrar och barn.

Efteråt halades den thailändska flaggan ner av Viktor och Eddy medan vi andra sjöng den thailändska nationalsången.

Ha en bra helg

Lovisa

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har varit späckad med roliga aktiviteter och vi har lärt oss mycket nytt. Vi har fått en ny klasskamrat som heter Tuva och vi har även välkomnat Johanna till klassen som är lärarstudent och läser till lärare i Jönköping. Hon kommer att följa oss Hajar i fem veckor framöver.

I måndags hade vi lite final på vårt religionstema då vi åkte till templet i Old Town och träffade en munk som berättade om sitt liv och om hur deras dagar ser ut. Det var ett lärorikt och intressant besök som förutom all kunskap blev extra festligt eftersom vi gjorde vår premiärtur med vår fantastiska skolbuss.

I tisdags hade vi en final till. Då avslutade vi vårt friidrottstema med en halvdag på stranden. Vi tävlade i mixade lag i årskurserna 1-9 i grenarna höjdhopp, längdhopp, kulstötning, 60 meter och kast med liten boll. Alla kämpade fantastiskt bra i värmen med glädje och gott samarbete i lagen.

I onsdag skickade vi iväg vår första grupp med fyra elever på hemkunskap. Jamie, Maja, Lucas och Ebba bakade chokladmuffins hemma hos Tida. På eftermiddagen kunde sockersugna gäster köpa deras godsaker på Tidas café Zukasno.

Igår hade all personal studiedag så då var skolan stängd för alla elever, som säkert passade på och plugga lite extra på barnkonventionen eftersom vi firar FN-dagen idag fredag. I och med detta har vi sjungit lite sånger på temat och pratat om FN och diskuterat FNs arbete för skolmat runt om i världen.

Hoppas att ni får en härlig helg!

Linda och Johanna

 

3-4:an Geckon

Veckan började med vår traditionella samling i Salan men sedan bar det iväg på utflykt. Alla elever från årskurs 1-9 packades in i skolan alldeles nyinköpta skolbuss. Sedan bar det iväg till andra sidan ön där vi besökte templet i Old town. Vi togs emot av en munk som visade oss hur vi skulle bete oss i templet, berättade massor om munkarnas liv och vardag samt svarade på alla våra frågor. Besöket avslutades med att munken välsignade oss och höll i en stunds meditation med oss alla.

Ämnet religion kan nog inte bli mer spännande än så här! Vi följde upp besöket med att skriva en text och måla bilder av munken och templet i vattenfärg.

Under tisdagen hade vi friluftsdag med friidrott. Det blev ett svettigt pass på stranden då alla kämpade och hade roligt i sanden.

Klassen har haft sin första lektion i Thai tillsammans med Sharon. Vi fick lära oss en thailändsk sång om elefanter som alla thailändska barn kan.

Vi har tittat på Lilla aktuellt och på engelskan har vi börjat träna oss på att handla och pruta. En mycket viktig kunskap här i Thailand!

Vi avslutade veckan med att uppmärksamma FN-dagen. Vi läste om barn i världen och pratade om FN:s projekt som ger barn runt om i världen skolmat.

Trevlig helg!

Karin

5-7:an Kokosnöten

Vi välkomnade 2 nya elever till klassen, Amadeus Flygh och Linus Isaksson, båda åk 5. Kommande 5 veckor kommer klassen att ha Viktoria Svensson, lärarkandidat från Jönköping, med under skoldagen. Vi välkomnade även henne.

Under måndagen besökte vi ett buddhisttempel i Old Town. En buddhistmunk tog emot oss och vi gavs tillfälle att ställa frågor och fick även prova på en stunds meditation. Utflykten gjordes med skolans nya buss, vilket bara det var en upplevelse i sig.

Friidrotten avslutades med en lagtävling på stranden där eleverna i strålande solsken hoppade, kastade och löpte. Alla kämpade väl och fick pris i Salan på fredagen.

Vi avtackade Isac, Cornelia, Bianca och Filippa, som nu byter klass till Bananen.

Fyra nya elever börjar i klassen på måndag.

Trevlig helg!

Olof och Viktoria