Vecka 43 2013

Förskolan Fjärilen

Vi välkomnade Stina och David som började på förskolan i måndags. På samlingen berättade vi hur vi är mot varandra, vad som gäller på fjärilen och vad ordet respekt står för. Vad det magiska ordet förlåt står för. Vi bakade en ny play-do deg till vår lek och aktivitet.

Pisua har bott hos Pixi den här veckan och varit på restaurang på stranden. När de gick hem efter middagen var det mycket mörkt ute och med hjälp av en ficklampa såg de massor av krabbor på stranden. Pixi och Gösta har lärt Pisua hur vatten kan bli hårt. De har lagt ett glas vatten i frysen och väntat i flera timmar då vattnen frusit till en kall och fast massa. De provade att ta ut isklumpen som smälte undan i solen. Pisua har också lärt sig nya sagor.

Alla femåringar var på besök i kyrkan inför alla helgons dag. De fick träffa fem helgon som heliga Birgitta, Simon fiskaren, S:t Nikolaus, Lucia, S:t Göran och draken. Prästen Maria berättade på ett magiskt och fängslande sätt om de olika helgonen. Alla barn och vuxna tände ett varsitt ljus i kyrkan och hade en vacker stillsam stund med tid för eftertanke.

Mitt i veckan hade hela skolan en samarbetsdag nere på stranden. Vi delades upp i lag och fick göra olika samarbetsgrenar. För bra samarbete utdelades poäng. Vi lekte alla en kull-lek som heter Datten då man skall hjälpa varandra. Alla sammarbets aktiviteter hölls av våra elever från Lärarhögskolan. Det var mycket roligt och uppskattat av både elever och lärare.

På fredagen hade vi Thai med Sharon. Vi fick lära oss nya ord, fraser, sånger och lekar. Barnen sjunger de thailändska sångerna i leken de lärt sig och vi pedagoger blir mycket imponerade hur snabbt barnen lär sig.

I Salan tackade vi av Pixi, Gösta, Kalle, Alfred och Ida som slutar skolan idag. De fick varsin medalj för sin tid på lilla svenska skolan. Vi önskar dem lycka till!

Ha en fin helg!

Lill, Sharon och Ida

 

Förskoleklassen Mangon

Ny vecka! På måndagens samling i Salan hälsade vi Arvid, Stina, Daniel och David välkomna till skolan.

Inne på Mangon sen, pratade vi om barnens namn, varför de fått just det namnet och om vad det betyder.

På e-m. pratade vi om, och ritade våra familjer.

I tisdags besökte vi kyrkan här på Koh Lanta. Där fick vi träffa den svenska prästen, Maria. Hon berättade fantastiskt målande och fint om helgon. Mer om det finns att läsa på hemsidan. Det var jättetrevligt att åka på utflykt med era barn!

Onsdagsförmiddan ägnade vi åt samarbetsövningar, på stranden. Våra lärarkandidater hade planerat fem olika stationer med lekar. Det hade dom gjort hur bra som helst och barnen hade verkligen förstått det här med samarbete.

På e-m hade vi språksamling med rim och vi hittade på en egen sång.

Torsdag var det studiedag, hoppas ni hade det bra då.

På fredagssamlingen började vi med att prata om för och efternamn. Jag sa barnens efternamn och de skulle räcka upp handen då de kände igen sitt efternamn. De klarade de galant. Sen kom Sharon in och hade thai med barnen. Hon berättade vad fågel, kanin och mus heter på thai.  På e-m spelade vi bl.a. Yatzy, utmärkt sätt att jobba med matte!

I Salan bjöd Snäckans barn på teater. Barn och föräldrar skrattade till deras uppträdande. Så bra och modigt!

Tack för denna vecka och trevlig helg!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Vecka 43 har varit en spännande och lärorik vecka. Flera dagar har vi haft fokus på det sociala.

I måndags hade vi massage i Salan tillsammans med Kokosnöten. Lovisa satt i mitten och instruerade eleverna genom att ge Lucas massage. Det var skönt, avkopplande och uppskattat av eleverna.

Efter idrotten på tisdagen åkte vi minibuss till en kyrka inte långt här i från. Detta då alla helgons dag börjar närma sig. Väl där fick vi tillsammans med prästen Maria ”träffa” fem olika helgon, Simon Petrus, Lucia, Heliga Göran, Heliga Birgitta och Sankt Nikolaus. Vi diskuterade också endel stora frågor och fick tända ljus för människor och djur som vi saknar.

Under onsdag morgon samlades alla Lilla svenska skolans elever på stranden. Vi (Lovisa och Sarah) tillsammans med Ida (lärarkandidat på Fjärilen) hade planerat roliga övningar och lekar med fokus på samarbete. Eleverna delades in i grupper med blandade åldrar. Bland annat fick eleverna testa på att ställa sig i längdordning under tystnad, gå igenom en rockring samtidigt som de höll varandra i händerna och transportera vatten från havet till en hink genom att stå på led och hälla vatten i muggar mellan varandra. Bra för eleverna att få öva på att samarbeta och kul att lära känna varandra bättre över åldersgrupperna. Eleverna var så duktiga!

Vi har under veckan också lagt mycket tid på att planera och öva inför fredagssamlingen i Salan och det märktes, vilken succé det blev!

Lovisa, Sarah och Lovisa

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Måndagen började vi som alltid med samling i Salan och därefter gick vi in i klassrummet. Vi började med att planera vad vi skulle göra under denna vecka och sedan var det bara att sätta igång och arbeta. Det blev en härlig start med matte, biologi och svenska.

På tisdagen var vi på besök i kyrkan här på Koh Lanta och där fick vi träffa prästen Maria. Hon berättade om kyran och sedan fick vi följa med på en resa tillbaka i tiden. Maria berättade om några helgon som finns inom kristendomen. Det var väldigt spännande att få ta del av hur dessa person levde och varför de hade blivit helgon. Denna dag hade vi även bid och då jobbade vi vidare med våra tittskåp.

Veckans idrottlektion blev fotboll till mångas förtjusning innan fotbollsmatchen så värmde vi upp med att jogga lite lätt.Alla elever gjorde sitt bästa och det var trötta men nöjda elever som kom tillbaka till skolan.

På onsdagen var hela skolan nere på stranden och hade samarbetsövningar. Det var härligt att se hur duktiga alla elever var på att hjälpa varandra. Det var bland annat tunnelboll och sorteringslekar.

Torsdagen var studiedag för eleverna medans vi lärare planerade kommande veckor.

Fredagen ägnades åt Lilla Aktuellt och att göra klart det som var kvar på planeringarna. Engelska, matte och lite svenska. Vi hann även med att skriva så många ord vi bara kunde på ordet ”thailandsresenären”. Den som lyckades bäst hittade 133 ord. Bra jobbat!

Ha en härlig och go helg!

Pia