Vecka 43 2012

Förskolan Fjärilen

Ännu en härlig vecka har passerat på Fjärilen. Denna vecka har Elvira börjat hos oss och det har varit kul att få lära känna henne. Det är så roligt att vi nu blir fler barn i vår grupp för varje vecka som går.

I onsdags hade våra tre härliga lärarstudenter ordnat en dag på stranden för alla eleverna på skolan. Detta var verkligen uppskattat! Barnen blev indelade i olika mixade lag där en i varje lag var lagledare. Sedan skulle laget lösa olika uppgifter tillsammans. Det var viktigt att man verkligen såg till att alla fick vara med. Det var härligt att se de äldre eleverna ta hand om sina yngre lagkompisar på bästa sätt.

Även denna vecka har vi arbetat vidare med tema jaget. Vi har pratat om olika känslor men främst om hur det känns när man är glad och vad som gör dig glad. Barnen berättade vad som gör dem glada: när jag får göra något roligt, när man gör något snällt, när mamma och pappa borstar mina tänder eller när jag leker.

På fredagen hade vi avskedskalas för Amelia som nu slutar på Fjärilen. Det kom en sjörövare till oss med olika skattkartor där vi fick följa kartorna och lösa olika uppgifter. Det var olika uppdrag som vi hade arbetat med på Fjärilen under Annikas fyra veckor. Skatten hittade vi på Mons restaurang! Vi fick också avtacka vår lärarstudent Annika som gjorde sin sista praktikvecka hos oss. Tack Annika för dessa veckor!

Under fredagsavslutningen i Salan så uppträdde barnen på Fjärilen med olika rörelsesånger som vi tränat på under några veckor. Detta var mycket uppskattat både av föräldrar samt övriga elever. Nästa vecka hälsar vi flera nya barn välkomna till oss.

Ha en riktigt skön helg önskar Maritha och Annika

 

1-2:an Snäckan

Barnen har denna vecka för första gången suttit i ”sagostolen” och läst upp sin saga de skrev förra veckan, för sina kamrater. De var alla modiga och kamraterna lyssnade uppmärksamt. Barnen hade bra tankar runt vad som är viktigt att tänka på för att vara en god lyssnare som att sitta tyst, lyssna noga på berättelsen och titta på den som läser. Efteråt fick barnen ge varandra respons utifrån något de tyckte var speciellt bra eller någon fråga berättelsen väckte.

I svenskan denna veckan har vi även arbetat med att hitta på ett eget slut på en berättelse som Oscar berättade. Vi upptäckte att samma saga kan sluta på många olika sätt… Arbetet med veckans ramsa denna vecka handlade om alfabetet och skiljetecken.

I matten har vi bland annat spelat olika mattespel som handlar om att bli snabb på huvudräkning inom talområdet 0-10. Detta är en viktig grund för all räkning, så det kan man hålla på med länge.

I naturkunskapen har vi tittat på näringskedjor och näringsvävar för att förstå hur allt hänger ihop och hur varje djur och växt spelar en viktig roll. Vi funderade runt vad som händer om några sorts djur eller växter försvinner. Vi tittade på bilder, diskuterade och dramatiserade. Barnen har även klurat på olika frågor om havet som de vill ställa till Lucas pappa, som kommer och besöker oss nästa vecka. ”Veckans experiment” handlade denna veckan om lufttryck och vattentryck. Vi fyllde en flaska med vatten som hade ett hål på sig. Trots detta stannade vattnet i flaskan så länge locket satt fast. När vi däremot öppnade flaskan ökade lufttrycket och pressade ut vattnet. Vattnet sprutade ut ur hålet tills att vi satte på locket igen, då stannade vattnet i flaskan.

På musiken har vi lyssnat och dansat tango till låten ”spöktango”.

Vår aktivitets- och gemenskapsdag i onsdags var mycket uppskattad. Vi arbetade med geometri, mätning och på att upptäcka samband. Alla elever, stora som små arbetade tillsammans och bidrog på olika sätt. Det var en sådan glädje att se hur barnen i alla åldrar tog hänsyn till varandra och hade roligt tillsammans. Ett extra tack till våra VFU-studenter som organiserade denna dagen!

Tack för denna veckan och ha en riktigt skön helg!

Anita och Oscar

 

3-6:an Hajen

Den här veckan har vi välkomnat Linus som börjat hos oss. Linus har gått på skolan i flera år och känner sig nog ganska hemma här!

Onsdag morgon träffades elever och personal på stranden för att ha en hel dag med aktiviteter utomhus. Eleverna fick i grupper gå runt på olika stationer och bland annat leta geometriska figurer, göra Memory på tid och ha en vattenstafett. Vilken fantastisk aktivitet det blev på stranden! Sedan var det skönt med ett bad och god lunch på skolrestaurangen. Efter rasten blev det frågesport och lekar på skolan. Dagen avslutades på ett mycket populärt sätt. Våra tre VFU studenter som ordnat denna trevliga dag bjöd på glass!

På svenskan har eleverna arbetat med olika saker. De äldre eleverna har tränat på vilka ord som ska skrivas med stor bokstav och hur böjningsformer av ord stavas. De yngre har arbetat med motsatsord, hur man böjer adjektiv och rättstavning.

Vi har också röstat fram en ny månadsdikt. Den dikt som vann förra månaden fick ”tävla” mot två nya. Eleverna fick rösta på den de tyckte bäst om. Den nya månadsdikten heter ”tänk alla millioner år”.

I fysiken denna vecka har 4-5:orna avslutat kapitlet om elektricitet genom att repetera och arbeta med instuderingsfrågor. Maja i åttan har kommit igång med värme och meteorologi. Här har det bland annat gjorts undersökningar om vad som händer med temperaturen i en bägare med is när man häller i salt. Vi har även resonerat en hel del om atomernas rörelse i samband med föremåls densitet men även vid friktion.

När det gäller matematiken så var det dags för matematikprov i geometri för Sofia Distans. Eleverna i 3-6:an har flitigt fortsatt att arbeta i de olika kapitel som de håller på med.

Medeltidsarbetet handlade denna vecka om helgon. Eleverna läste om att människorna trodde att man kunde få hjälp av ett helgon. Om man upplevde att man fått hjälp gjorde man en pilgrimsresa till en helig plats för att tacka. Alla riddares favorithelgon var förstås drakdödaren Sankt Göran. Eleverna fick också läsa om vårt svenska helgon, den heliga Birgitta.

De elever som inte gått på skolan tidigare har fortsatt med sin thailandsbok. Den innehåller bland annat en karta över Thailand och Koh Lanta, fakta om landet och vilka religioner som finns. Vi tycker det är viktigt att de som bott här också vet en del om landet!

Eleverna har fortsatt arbetet med sina Picassomålningar. Nu var det dags att måla porträtten som eleverna gjorde förra veckan. Det blev färgstarka och häftiga bilder!

Fredagssamlingen hade Fjärilen hand om och vi fick höra många trevliga ramsor och sånger som framfördes på ett entusiastiskt och livfullt sätt. Vilka härliga och duktiga barn!

Hoppas att alla haft en lika bra vecka som vi och dessutom får njuta av en härlig helg!
Birgit, Clas och Elina