Vecka 43 2011

Förskolan Fjärilen

Tiden går snabbt, så det är nästan svårt att förstå att ännu en arbetsvecka har gått till ända. Det känns ibland som om fredag kommer direkt efter måndag. Jag antar att det beror på att allt känns bra.

Denna vecka har personalen haft studiedag på måndag och barnen har därför haft en 4-dagars vecka på förskolan. Vi har hunnit med en massa lärorika och roliga aktiviteter ändå.

Vi har t. ex målat till olika sorters musik; lugn/avslappnande/sorglig, pigg/glad och även lite rockig. En del av barnen berättade efteråt att de ritat tårar eller ett hjärta då det spelades lugnare musik och en spindel då de associerade till spindlar. Det är intressant att ta del av barnens reflektioner och tankar, samt att även ha möjligheten att utmana tanken ett steg till. Fröknarna blev så glada under den rockiga låten att de bjöd upp varandra på en kort bugg!

Veckans idrottspass, Fjärilen och Mangon tillsammans, höll vi i Salan . Först var det uppvärmning till ”Röris”, sedan gjorde vi två led/lag och rullade en boll mellan benen på alla i samma led/lag. Det gällde då att hålla fokus på var bollen var och försöka hålla den kvar, vilket inte alltid var lätt men det löste sig. Vi lekte också ”Kom alla mina barn! Hur då? Som ålande, slingrande och ålande ormar osv.…” Den leken var uppskattad av barnen och de fick även möjligheten att själva vara med och bestämma hur kamraterna skulle ta sig över till andra sidan. Att lära och träna genom lek är ett roligt sätt att få kunskap och erfarenhet! Efter detta program var alla varma och trötta, så det var skönt för kroppen med vatten- och fruktpaus, samt en avsvalkande dusch.

En avslutningssamling fick vi av vår VFU-elev Anna lära oss vårt namns initialbokstav på teckenspråk, samt några fraser: ”Vad heter du?” och ”Jag heter …” Det var spännande att lära sig ett ”tyst” språk, tyckte barnen. Vi samtalade också om varför en del människor har nytta av teckenspråk.

Under dramapasset tränade vi oss på att uttrycka olika känslor. Ett barn i taget gick ifrån gruppen tillsammans med en vuxen och pratade ihop sig vad som skulle framställas inför kamraterna i samlingen, som fick gissa vilken känsla som visades. Förskoleklassens barn var inne hos oss på Fjärilen vid detta tillfälle och deltog också i aktiviteten. Vi var blyga, rädda, ledsna, arga, kära, förvånade och glada. Vi samtalade också om vad som
t. ex gjorde oss glada.

På fredagen var Mangon och Fjärilen tillsammans hela dagen, eftersom Inger och Kristina skulle ha många inskrivningssamtal inför vecka 44:s invasion av nya barn, vilket både barn och vuxna ser fram emot! Det ska verkligen bli jättekul!

Veckans fredagssvslutningen i Salan höll 5-7:an Bananen i denna vecka. Eleverna var nyhetsreportrar och levde sig verkligen in rollen som detta! Det är alltid trevligt att få en inblick i varandras verksamheter, samt se hur eleverna växer med uppgiften, så också denna gång!

Trevlig helg!

önskar Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Tisdagen blev en riktigt spännande dag! Vi träffades direkt på morgonen på restaurang Coffee My House, för där skulle vi baka äppelmuffins tillsammans! Vilken bra matematiklektion det blev, vi lärde oss olika måttenheter och höll noga reda på hur mycket av allt vi hällde ned i bakbunken och räknade så att vi fick 40 bakformar på plåten. Vi tittade på vad som hände med smöret när det blev smält, knäckte ägg och blev kladdiga om händerna. Det som var svårt var att vispa för hur gör man då man inte har elvisp!? Smeten smakade mums och det gjorde också äppelmuffinsen när de var färdiga!

Formerna har vi fortsatt att arbeta med, bland annat har vi byggt ansikten av rektanglar och trianglar, snäckor fick bli ögon, näsa och mun. Oj, vad olika de kunde se ut!

På gymnastiken, tillsammans med Fjärilen, rullade vi boll mellan våra ben. Benen skulle bilda en tunnel men ofta ville inte bollen som vi! Lättare var det att röra sig som en krokodil, enbent sjörövare eller boll som vi gjorde i leken; kom alla mina barn.

Då det kommer många nya barn på måndag så vi har varit inne på Fjärilen hela fredagen, fröknarna har turats om att ha samtal och barnen har lekt och haft roligt. Det är roligt att se hur fint leken fungerar. Vi har ritat, lekt rollekar och sjungit tillsammans.

Ännu en fredag har vi överraskats med glass på förmiddagen av Mon, vilken tur vi har!

Trevlig helg önskar Inger

 

1-2:an Snäckan

Veckan har ju varit lite kortare på grund av studiedagen i måndags. Hoppas att ni alla har haft det bra på den extra långa ”helgen”. Det var roligt att få höra om de trevliga aktiviteter och upplevelser eleverna hade med sig på tisdagen.

I skolan flyter det på som det ska. I svenska har vi gjort en gemensam tankekarta som handlar om hösten. Utefter tankekartan har vi sedan skrivit en berättelse om hösten. Vi har förutom de vanliga arbetena i svenska även börjat att titta på frågetecken, utropstecken och talstreck.

I matematik arbetar vi på med addition, och subtraktion inom talområdet 100. Vi repeterar tio-kompisar, tvillingar och spränger tal och arbetar med matematikmönster.

I engelska har vi nu nått fram till ett område som tar upp begreppen exempelvis stor-liten, kort, lång, snabb långsam samt känslouttryck. Vi samtalar, läser, ritar och skriver om dessa, det går väldigt bra och det märks att osäkerheten för att tala har släppt.

I SO-religion/bild fortsatte vi temaarbetet med Gamla testamentet.

I NO-biologi har vi jobbat med matsmältningen så nu kan vi alla ”Kalle”köttbulles väg från munnen till slutstationen.

Vi hade tur med vädret på idrotten, moln och lagom varmt, jättehärligt! Det så skönt med stora ytor som det ju är på stranden. Vi värmde upp med Följa John och sedan lekte vi Spökboll, passet avslutades med Tunnelboll. Därefter var det skönt med en dusch och den härliga fruktstunden.

Fredagen var lite annorlunda eftersom vi nu blir fulltaliga i klassen så hade jag inskrivningssamtal med de nya eleverna och Barbro ”vikarierade” för mig. Det gick jättebra, Snäckan eleverna är ju helt fantastiska, hjälpsamma och arbetssugna så jag förstår att hon tyckte det var roligt att vara hos oss. Det var lite extra smaskigt på kortrasten eftersom alla på skolan bjöds på glass av Mon.

En trevlig helg
Önskar Anne-Lie

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det bara fyra skoldagar eftersom det var studiedag på måndagen. ”Då är det inte eleverna som studerar utan lärarna” som en av eleverna i Hajen uttryckte det!

Det här var den sista veckan med bara fem elever i klassen och det känns spännande att det ska komma fler elever nästa vecka! Nu har det också kommit förstärkning på lärarsidan och de nya lärarna Anders, Maria, Barbro och Kersti presenterades på samlingen i tisdags. De börjar arbeta med elever nästa vecka.

Varje vecka har vi ett par läxor, oftast är det engelska och matematik. Sista veckan i varje månad har eleverna dessutom i läxa att maila till sin lärare i Sverige och berätta lite om vad de gör i skolan och på fritiden. Jag får också ta del av mailen och det är roligt att läsa vad eleverna har att berätta!

I matten har vi denna vecka inlett kapitlet om geometri. Vi har pratat om hur man mätte längd förr t ex med fot, aln, famn och tum och jämfört med våra moderna längdenheter. Eleverna fick prova att mäta klassrummet med sina fötter och kunde konstatera att resultatet blev olika beroende på vem som mätte…

I svenskan har vi pratat om olika frågeord som vem, var, vad, när, vart, hur och vilka. Eleverna har i grupp fått skriva små dialoger med frågeorden och då också använt talstreck. Dialogerna har de sedan fått spela upp för varandra och de var mycket trevliga att lyssna på.

I engelskan har vi som vanligt arbetat med ett kapitel i engelska boken och eleverna har tränat på att läsa och översätta texten hemma. Dessutom gäller det att kunna veckans glosor förstås. Vi har tränat extra på pluralform: one book – two books och bestämd form: the book.

På tisdag eftermiddag var det dags för slöjd och eleverna fick fortsätta med sina ”kluringar” från förra veckan. Sedan kom Sharon och hade thai och det är alltid lika uppskattat av eleverna. Bland annat var det repetition på hur man räknar på thai. Eleverna är mycket engagerade och tränar flitigt hemma på sina thai-läxor. Städerskan på skolan brukar varje morgon fråga mig ”Kun sabai di mai” och då svarar jag ”Chan sabai di kah” vilket betyder ”Hur mår du ” ”Jag mår bra”. Det är väl ungefär det jag kan förutom att hälsa och tacka förstås!

Onsdag morgon var det samling på stranden för en idrottslektion. Denna gång var det olika lekar som följa John, spökboll och tunnelboll.

Nu har vi avslutat vårt vikingatema som innehållit många olika moment. Först pratade vi om vi hur det var att leva på vikingatiden, hur det kom sig att man kunde börja göra längre resor och om handeln med andra länder. En lektion gick vi igenom runalfabetet som kallas futhark och innehåller 16 runor. Eleverna fick skriva meddelanden till varandra och det var inte helt lätt att tyda runskrift! Vi pratade om vad det var som gjorde att vikingatiden tog slut och om hur vikingarna blev kristna.

På bildlektionen fick eleverna fundera över skillnaden mellan varma och kalla färger. Sedan fick de skriva ordet ELD med flammande stora bokstäver eller ordet KYLA med isiga och taggiga bokstäver. Bokstäverna målades sedan med pastellkritor i varma eller kalla färger.

Jag hoppas att ni haft lika roligt som jag denna vecka!

Nu ska vi njuta av ännu en härlig helg…
Birgit

 

5-7:an

Hej vad det går! Nu har de höstlov i gamla Svedala. Här hinner man med en simtur på morgonen och ofta även en på eftermiddagen. Härligt!

Vi i 5-7:an har haft en intensiv vecka. Vi har jobbat på för fullt med alla ämnen och samtidigt har vi planerat inför fredagssamlingen. Eleverna har tagit sig an fredagsavslutningen med stort intresse och engagemang. Inget fusk här inte. Ska det hållas i en fredagsavslutningen ska det göras ordentligt. Så det så!

Och visst var de duktiga – igen – eleverna i 5-7:an. Fast jag måste erkänna att jag bara förväntar mig bra saker av dem. Jag vet att det kan, att de vill och att de är duktiga på att framträda. Fast jag är givetvis imponerad – jätteimponerad.

I veckan har femmorna och sjuan haft matteprov så där blir det snart dags för nya områden. I femman blir det perfekt timing eftersom deras nye mattemagister tar över efter mig på måndag. Han heter Anders Björling och blir även 5-6:ans nye mentor. Han är jättesugen på att få börja undervisa dem. Han har under veckan hunnit träffa eleverna både på raster och korta lektionsbesök.

I sexan har geometriarbetet fortsatt.

På NO-lektionerna har femmorna lärt sig om olika blodkroppar och även tagit puls vid vila och arbete. Sexan har redovisat sitt arbete om djurgruppen tagghudingar. Då fick vi även se korta filmsnuttar om sjöborrar, sjögurkor och sjöstjärnor. Intressant! Sjuan jobbar på med olika grundenheter såsom gram och liter. Här har vi räknat på volym av regelbundna och oregelbundna former. Vi har också uppskattat och kontrollvägt massa samt läst av mätglas.

I svenskan fortsätter Kråkslott och Sjöresor utifrån givna händelser.

På idrotten hade vi lek och konditionsträning på stranden. Vi hade perfekt väder för idrott i onsdags. Lite mulet och lite vind. Riktigt skönt.

Under slöjdlektionen fortsatte barnen att tillverka sin kluring. Nu är man allt lite sugen på att få se resultaten…..och kanske, möjligen, eventuellt prova att lösa själva det kluriga.

Engelska har vi bara haft litegrand denna vecka. Övriga veckor har vi haft ganska mycket. Likadant med spanskan.

Nästa vecka blir det, som redan nämnts, en del förändringar. De fyra nya lärarna har redan anlänt och så smått blivit insatta i arbetet på skolan. På måndag blir vi många många fler för då anländer alla nya elever. Helt plötsligt mer än fördubblas elevantalet till ca 65 elever.

Vi som varit med från start tycker det är jättekul med nya kolleger och ser fram emot att få fler trevliga och glada elever.

Än en gång: 5-7:an ni var fantastiska nyhetsuppläsare.

Nu väntar en ny helg med allt vad det innebär. Vi ses på måndag igen.

Katarina