Vecka 43 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har gått ovanligt fort för på måndagen hade alla barn ledigt och lärarna studiedag.

På tisdagen hade vi två stationer på skapande konstnärer. En grupp började att göra indianskrudar, den andra gruppen målade en kartong som ska bli ett akvarium. Sedan bytte de sysslor.

På språklektionen i thailändska lärde vi oss räkna till tio, vi fick även lägga jordnötter som de olika siffrorna. Vi firade även vår Philip på 3-årsdagen med teckningar, sång och födelsedagskort.

På idrotten lekte vi lekar, hade lite massage och avslappning. De minsta badade i en balja. Vi fortsatte ”jobba” med lägesord och nu fick barnen ställa sig på olika platser t.ex. framför , bakom och mellan.

På torsdagen var det åter dags för Hela skolan sjunger och så gjorde vi klart indianskrudarna, de fick fjäder och sattes ihop.

Hela veckan har vi tränat för fredagsavslutningen i Salan, det är till den vi tillverkat indianskrudarna. Vi sjöng först Björnen sover och den stora björnen låg i dvala, sedan dök 10 små indianer upp och sjöng sången medan de smög runt björnen. Men när björnen vaknade blev de rädda och sprang hem igen. Vi hade också indianhövdingen Pas med oss.

Sedan sjöng vi sången Du och jag som handlar om barn i alla länder, barnen spelade på sina marackas, som de tillverkat själva. Publiken och föräldrarna hade också fått txten och sjöng med en extra gång.

Sist vill vi tacka våra duktiga lärarstudenter Sofia och Emmie för deras fem veckor hos oss, vi kommer att sakna er!

Nu önskar vi er trevlig helg
Majsan och Christina

1-2:an Snäckan

Då är vi framme vid slutet av vecka 43. Veckan har innehållit mycket av vårt vänskapstema. Detta arbetar vi med lite varje dag. Barnen får skriva och måla. De får små uppdragskort som t.ex. leka med någon som man inte brukar leka med osv. Detta skall det sedan göra under dagen och berätta om i slutet av skoldagen. På tisdagens thaiundervisning så började vi med siffrorna upp till 100. Det är inte lätt att hålla reda på alla, men de är duktiga barnen.

Vi lärde oss lite nya ord på engelska också. Några nya frukter och grönsaker plus saker man har i klassrummet, som suddegummi, linjal osv.

Onsdagen blev en liten annorlunda dag beroende på att det var strömavbrott på hela ön. Men vi löste det med att börja i klassrummet på morgonen när det inte var riktigt lika hett. Vi arbetar på med vårt vänskapstema. Därefter blev det en stunds arbetspass. Tanken var att vi skulle ner till stranden och avsluta med idrott. Men regnet ville ösa ner just då, så det blev lekar i salan i stället. Det blev populärt det med. Vi gjorde fruktsallad, tidningsleken, blinkleken och vi avslutade med familjen som skall gå på cirkus.

Hela torsdags förmiddagen var ett lång jättehärligt arbetspass. Barnen jobbade på med full iver i sina olika böcker eller andra uppgifter som dom har. På eftermiddagen avslutade vi med drama tillsammans med Christina och sedan en bildlektion innan vi avslutade dagen. Härliga kreativa barn.

Utematten är nu ett återkommande arbete på fredagar. Denna fredagen arbetade vi återigen med att snabbt kunna se hur många det är,  utan att behöva räkna. Och hur vi använder oss av 5 uppdelningar när vi gör tabeller osv.  Och vi hade en härlig roliga ”kvart” när  Cornelia och Emma fick bjuda på cashewnötter och göra lekar med barnen. Tack tjejer.

Fredagar är också vår läxläsningsdag, det är höjdpunkten på veckan, när barnen läser sina härliga berättelser och vi får lyssnar på dem.  Och så pricken över i:t, när våra förskolebarn är indianer tillsammans med vår ”riktiga” indian, Pas, på veckans avslutning.

Ha en jätteskön helg
Marita och Anna

3-4:an Hajen

Denna vecka startade på ett lite annorlunda sätt för oss alla, det var nämligen studiedag på måndagen, eleverna var lediga och det var jag som fick gå i skolan.

Vi har jobbat på med vårt tema om vikingatiden. Denna vecka har vi pratat om att på vikingatiden var de flesta bönder och bodde på gårdar vid sjöar eller vid havet. Det var lättare att ta sig fram på vatten än genom skogar.

På idrotten stannande vi i Salan på skolgården för det ösregnade, där lekte vi lite olika lekar. Hela havet stormar.

Vi passade också på att tillsammans med 7-9:an leka en lära känna lek det var verkligen roligt. Det skall vi göra snart igen.

”Hela skolan sjunger” denna vecka innehöll bland annat Pumpakungen, som passar fint att sjunga just nu när det snart är Halloween.

Deckarskrivandet går framåt, men oj vad mycket förarbete det är innan man kan börja skriva på den verkliga boken. Vi har arbetat med att utforma våra städer och ritat en karta över den. Vi har beskrivit våra huvudpersoner och målat dessa. Det finns många lovande författare bland Hajarna.

Denna vecka har vi pratat om några olika matteord som addition, subtraktion, term, summa och differens.

På engelskan har vi under denna vecka arbetat med ord på saker som kan finnas i ett klassrum. Veckans engelska läxa var att man skulle göra en ritning över sitt drömklassrum och vilka fina klassrumsritningar det blev.

Vi har sagt hej då till Filippa som ska åka hem till Sverige och sin skola där. Det är allt lite sorgligt, men vi kommer att fortsätta höras via mail.

Veckan avslutades som alltid med att hela skolan samlades i Salan där förskolan bjöd på en fin föreställning med indianer.

Det var allt för denna gång.

Trevlig helg önskar
Maria och Sara

7-9:an Bananen

I måndags hade vi studiedag på skolan. Då var alla elever lediga från skolan medan pedagogerna bland annat hade fortbildning i hjärt- och lungräddning med Marit från MB Rescue. Något som vi självklart hoppas klara ifrån att behöva använda men viktig kunskap att ha. Vi hade även ett pass med medisinsk yoga med Lottie från FysioBalans LL.

Skolveckan började därför egentligen först på tisdag för eleverna. Och då började hela 5-9: an med att ha medicinsk yoga i salan. Vi fick träna på olika andningstekniker för att lära oss att slappna av på bästa sätt. Till exempel genom att andas bara med höger näsborre och bara andas med vänster näsborre. Då använder man sig av både det sympatiska och parasympatiska nervsystemet även kallat det autonoma nervsystemet.

På onsdagen gjorde Sofus och Viktoria matematikprov i geometri via Sofia distans. Det gick jättebra för dom så nu är det bara att fokusera på nästa matematikkapitel. Arjuna tränar och förbereder sig för sitt matteprov nästa vecka, Love har lärt sig att räkna kort division och Zätha jobbar med mäter vinklar.

Under torsdagen hade Arjuna och Zätha återigen thai-undervisning på skolan medan dom andra följde sina planeringar.

I fredags på idrottslektionen var vi som vanligt på stranden. Denna gång spelade vi lite olika bollsporter såsom beach-tennis och beachvolley efter sedvanlig uppvärmning och stretch. Vi körde även ”idioten” mitt på stranden innan vi bröt lektionen för en svalkande dusch.

Sedan blev det slöjd för några stycken. Arjuna fortsatte med att snickra på sin bricka, Sofus lackade sin hängare och Victoria broderade ett mönster. Zätha däremot byggde ett torn av sugrör i tekniken.

Veckan avslutades som brukligt med samling i salan där det var förskolans tur att hålla i samlingen. Dom spelade upp en underbar pjäs om en trött björn och några indianer. Sedan avslutades veckan med att vi sjöng nationalsången tillsammans.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an