Vecka 43 2009

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har förskolan på Lilla svenska skolan startat. De tre barn som är här nu har tidigare deltagit i förskoleklassens verksamhet och känner redan till miljön här på skolan. Eftersom jag Karin som ska arbeta som förskollärare på förskolan är ny har vi ägnat oss åt att lära känna varandra och lära oss de rutiner som finns. Vi har sjungit namnsånger som uppmärksammat varje barn, vi har rimmat och läst många sagor.

Dessutom har varje dag bestått av lek i olika former. Leken är ju ett jätteviktigt moment i barnens utveckling där en hel del lärorika moment ingår som exempelvis att samarbeta och samtala med varandra.

En veckans fixare har vi utsett och denna vecka är det Bror som hämtat frukten, gått först till restaurangen där maten serveras osv.

På tisdagen gjorde vi en utflykt till stranden tillsammans med förskoleklassen. Barnen tog med sig varsin korg för att plocka snäckor, koraller, pinnar mm i. På stranden fanns massor att undersöka och vågorna var något som fascinerade barnen. Det dröjde inte länge förrän skorna åkte av och det kändes härligt att gå där barfota vid vattenbrynet. Bror var målmedveten och plockade massor av snäckor i sin korg. Likaså gjorde Malva tillsammans med Anja och Maja. Flickorna hade flera diskussioner om vilka snäckor som var finast. Lukas fokuserade hellre på en liten nöt som låg på stranden och började experimentera med den. Han kastade ut nöten i vågorna flera gånger och varje gång kom den tillbaka med hjälp av vågornas kraft.

Varje onsdag ska förskoleklassens barn delta i förskolan. Då börjar dagen med gymnastik för att sedan fortsätta med rim, ramsor, sång, diskussioner om det som barnen tycker är angeläget för dem.  Denna gymnastikdag började vi med uppvärmning till musiken ”hoppa, hoppa…”. Sedan lekte vi Hajen kommer, då förvandlades vi alla till olika djur som blev jagade. Det var katter, kaniner, hajar, fjärilar mm.  Därefter fortsatte vi med en hinderbana som bestod av balansgång, gå i en stege som låg på marken och hopp. Barnen tyckte att det var jättekul och kämpade på jättebra. Avslutade gymnastiken med en dusch.

Helena vår rektor på skolan hittade en larv som var så mjuk och go. Vi blev utvalda att ta hand om den. Larven bor nu i en burk med nät över. I burken finns goda blad till larven och vatten i en liten skål. Den stora frågan på samlingen blev vad larven ska heta. Varje barn fick säga ett förslag på namn. Så här tyckte barnen att larven skulle heta:

•    Malva:    Amanda
•    Anja:     Amanda
•    Maja:     Valdemar
•    Lukas:    Isak Maxi
•    Bror:      Lottis

Efter en spännande lottdragning blev det Majas namnförslag som vann. Nu ska vi försöka att ta hand om lille Valdemar på bästa sätt. Vi hoppas att det ska gå bra.

På torsdagen var det en överraskning på gång. Vad kunde det vara? Barnen väntade med stor spänning på vad som skulle ske klockan tio. Det som hände kunde nog inte varit bättre för det var en pannkaksbagare som kom på besök. Alla barn fick välja vilken smak de ville ha och det smakade jättegott med varma pannkakor där chokladen smälte som smör i solsken. Mums!

Trevlig helg önskar Karin

 

Förskoleklassen Mangon

Det sägs att tiden går fort när man har roligt. Så har det varit denna vecka.
I måndags började de mindre barnen på förskolan Fjärilen. Vi hälsar Karin välkommen som är deras fröken.

En ny flicka har börjat på Mangon, Välkommen Anja. Den här veckan har vi varit en del tillsammans med förskolebarnen. På Tisdagsmorgonen gick vi ner till stranden. Där plockade vi snäckor, blommor och växter. Det blev en mysig stund. Vi hittade många vackra snäckor och koraller.

När vi kom tillbaks var det skönt att krypa upp I vår myshörna och läsa en bok. Efter högläsningen tog vi vårt material och påbörjade varsin naturväv. Barnen tyckte det var så roligt att de arbetade tills den blev klar.

Hela onsdagen var barnen tillsammans med Förskolan. På morgonen var det idrott med lekar.

Vid tiorasten på torsdagen överraskades alla på skolan . På gården stod en vagn där det serverades pannkaka. Barnen fick välja sin egen fyllning, olika frukter och såser.  En favorit var banan och chokladsås.
•    Mums sådana pannkakor åt jag igår.  De är jättegoda. Jag vill ha bara choklad på min sa Anja.
•    Vilken rolig överraskning, sådana har jag inte ätit, jag vill ha banan och choklad. Mums vad gott sa Maja.

På matten denna vecka har vi arbetat med dubbelt så mycket, hälften och lika många. Vi har använt oss av knappar. Detta är lite klurigt, vi tränar vidare.

Många rim har det blivit eftersom barnen vill göra fler och fler.

Fredagsavslutningen var i Salan, Hajen uppträdde med teater på engelska. De var jätteduktiga. Vi avslutade som vanligt med Thailändska nationalsången.

Trevlig helg önskar

Maritha

 

1-2:an Snäckan

I måndags funderade vi på vad vi hade för älsklingsrätt. Rätten tillverkade vi sedan av smått och gott och klistrade upp på en papperstallrik. Vi tog också reda på och skrev ner receptet till maträtten. Många barn gillar köttbullar med potatismos och lingonsylt. De thailändska köttbullarna smakar inte riktigt som mammas köttbullar. Spaghetti med köttfärssås och tacos står också högt på listan.

Vi har också funderat på om vi får i oss proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter och vitaminer om vi äter våra älsklingsrätter.  Vi konstaterade att det är tur att vi äter frukt på rasten så att vi får i oss lite vitaminer, då grönsaker inte är någons favorit.

Pannkakor gillar väl alla. Vi har läst sagan om pannkakan som rullade ut i världen. Vi har sedan hjälpts åt att måla en serie om handlingen och skrivit text till. Här fick vi tillfälle att träna talstreck då pannkakan talar med alla djur den möter. På rasten kom en riktig överraskning. Pannkaksvagnen dök upp och vi fick beställa var sin pannkaka. Många valde pannkaka med banan och choklad. Smarrigt!!

Idrottspasset i onsdags var ett riktigt gympapass. Efter en svettig uppvärmning så tränade vi hjulningar, handståenden, handvolter och saltos. Alla barn var sandiga från topp till tå och det var skönt med en kall dusch när vi kom tillbaka. Vi hoppas också kunna visa upp vår dans någon gång framöver när vi har tränat lite mer.

Under fredagens studiedag fick vi lärare prova på och laga thailändsk mat på Thai Cookery School, Klong Kong. Vi fick en liten lektion om olika grönsaker och smaksättare/kryddor och sedan fick vi hacka, woka och provsmaka tre rätter. Den här gången blev det Tom Yum, Massaman och Papaya sallad. Vi lärde oss också hur man gör currypastan till Massaman som innehåller 17 olika ingredienser. Det var lärorika timmar vi spenderade där och alla åkte hem mätta och glada och lite klokare.

Trevlig helg!

Sussi och Pontus.

 

3-4:an Hajen

Vi startade måndagsmorgonen som vanligt med samling. Vi hälsade Theo välkommen till Hajen. Anja, Siri och Karin hälsades också välkomna  till Lilla Svenska Skolan.

När information om händelser i veckan var avklarade pratade vi om vår fantastiska hjärna, som kan skapa nya kopplingar och nervbanor snabbare än någon tidigare trott. Vika möjligheter vi har!

Efter presentation, planering och eget arbete var det dags för mätning. Barnen gick ut på skolgården i grupper och mätte pingisbord, bandymål, flip-flop o.s.v.

Det var spännande vid redovisningen att se, om olika grupper fått samma mått när de t.ex. mätte pingisbordet. Vi mätte återigen hur långa alla blivit och konstaterade att en del vuxit en centimeter på bara några veckor.

Veckans sångstund var som vanligt full av sångglädje och eftersom Snäckan haft klocktema sjöng vi bl.a. Rock around the clock.

Idrott på stranden är verkligen något som man önskar att alla barn fick uppleva. Veckans lektion innehöll lek, dans, gymnastik med handstående och volter.  Härligt att så många vågar pröva. Mottagarna var väldigt skickliga.

Vi har fortsatt med vårt tema ”forntiden”. Nu har vi hunnit till bronsåldern. Tänk att det fanns tempel och städer runt Medelhavet medan vi bodde i enkla lerhus. De första bronsföremålen förvärvades genom byteshandel och så småningom lärde sig människorna i Norden att själva gjuta brons. Vi har ägnat stor del av tiden att rita på våra forntidsbilder. Det gäller ju att rita alla detaljer korrekt och tidstypiskt. Det blir mycket bläddrande i böcker för att se om det stämmer. Vi har också gjort hällristningsbilder med pastellkrita och vattenfärg.

Vilken överraskning!!!  På tiorasten stod pannkaksvagnen ute på skolgården och serverade pannkakor med banan, choklad och ananas. Det var bara att välja. Gissa om barnen blev glada!

Denna vecka hade Hajen hand om avslutningen. Vi rappade ”Jazzchants” av Carolyn Graham och dramatiserade böcker från det Nya Zeeländska programmet Rainbow Reading.

Vi firade också våra födelsedagsbarn Maj-Britt och Josef och sjöng Fredssången innan veckan traditionsenligt avslutades med Thailands nationalsång.

Hälsnningar

Elisabeth och Jessica

5-6 Kokosnöten

Vi började vecka 43 med att hälsa Siri välkommen till klassen. Siri går i sexan och kommer att stanna fram till jul.

I måndags på svenskan så läste vi kortare texter ur Astrid Lindgrens böcker och klassen skulle komma på vilken bok det var ur eller vad en av personerna heter. Klassen tyckte att ”Mästerdetektiven Kalle Blomkvist” var en av de svåraste att komma på och även vad den onde i ”Mio min Mio” heter (rätt svar: Riddare Kato), men de allra flesta klarade lätt att klura ut från vilka böcker utdragen kom.

På idrotten denna vecka fick 5-6:an lära sig att kasta och fånga en frisbee. De fick först kasta till varandra i grupper om två och sedan fick de se vem som kunde kasta längst.

Denna vecka har vi haft rättstavning på några av de ord som flest svenskar stavar fel på; cykel, fåtölj och alltid är tre av dessa ord. Nästan alla hade alla rätt – bra jobbat! Vi gick sedan igenom sj-ljudet och pratade om på vilka olika sätt man kan stava det och klassen fick ge förslag på ord på varje sätt, t.ex j-journalist och sch-dusch.

På onsdagen var det äntligen dags för syslöjd med Maritha, som annars har förskoleklassen. Detta var en mycket uppskattad lektion av alla och klassen längtar till nästa gång! Alla gjorde mycket fina saker; Alexandra, Maja och Amanda började sy ett linne, Emil sydde en kudde, Erik virkade en svart mössa och Alex sydde en liten gubbe.

På rasten på torsdagen väntade en trevlig överraskning – när eleverna kom ut från sina klassrum så stod det en pannkaksvagn utanför och alla blev bjudna på varsin pannkaka!

På matten har klassen fått göra en multiplikationslek.

Denna skolvecka var en dag kortare än vanligt, eftersom vi var lediga på fredagen. Vi hade ledigt eftersom det var högtid i Thailand till minne av kung Rama den femte, som genomförde flera olika reformer för att modernisera Thailand.

Trevlig helg önskar 5-6:an, Sophie och Peo