Vecka 43 2008

Förskolan Fjärilen

Ja nu är vecka 43 redan slut, tiden går så fort här på Koh Lanta. Men det är  ju så när man har trevligt tillsammans.

Vi jobbar nu med våra händer och har bl.a. börjat göra en stor kruka, vi
har plockat gräs och gjort blom-händer. Vi har också lärt oss en del nya
sånger och ramsor om händer och fingrar.

I tisdags så åkte vi med Fredriks tuk-tuk, det var jättespännande att få
åka iväg med tuk-tuken. Vi åkte och badade och lekte i en pool på Andaman Lanta Resort. Vi åt också smaskiga pannkakor där. Mums!!

Fredagen så var det dags för ”Hela skolan sjunger” Vi blir så glada av sång och musik.Rafael och Stina fick vara med och hjälpa till när bilder skulle visas till sången ”Du är min bästa kompis”

Nästa vecka då kommer det fler barn till oss här på Fjärilen, så då får vi hälsa dem välkommen.

Till dess ha en trevlig helg.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

I måndags var vi nere på stranden och hade matteprat vi tränade begreppet hälften, vi ritade i sanden och använde oss av snäckor. Barnen lärde sig väldigt snabbt.

På tisdagens språklekar började vi prata om vad en mening är för något. Barnen fick sedan göra egna meningar utifrån en bild. Vi räknade orden i olika meningar m.m.

Hela tisdagen var det strömavbrott på Koh Lanta, för att göra dagen lite lättare åkte vi till Andaman Lanta Resort och badade i deras pool på eftermiddagen. Ett mycket uppskattat besök, Agneta hade en liten simundervisning med både simtag och dykning. Vi fick pannkaka med honung efter badet, mums!

På onsdagen var det dags för idrott igen, vi samlades för första gången direkt på stranden kl.9.00, barnen kom ombytta och klara. Eva Marie och Ida ledde olika aktiviteter och avslutade med en trevlig massagesaga.

På torsdagen hedrade vi Rama V och skolan var stängd för planeringsdag.

På fredagens livskunskap gjorde vi samarbetsövningen två och en krita. Mycket intressant övning, barnen fick berätta efteråt hur det hade känts och vem som styrde osv.

Det var vår tur att ha fredagsavslutningen i salan, barnen visade Honkey Tonkey och sjöng ”Vi cyklar runt i världen”, de var jätteduktiga, en stor applåd till dem!!!

Idag var sista dagen för Eva-Marie och Ida, de har gjort fem-veckorspraktik här hos oss, vi tackar dem och önskar dem lycka till i framtiden.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Vecka 43 gick ännu snabbare än vanligt eftersom en studiedag inföll på torsdagen.

På måndag morgon skrev barnen i sina dagböcker och berättade vad som hänt under helgen. Alla kämpade på efter sin förmåga. De små ettorna börjar få längre och längre texter.

På engelskan kom 3:orna in som vanligt och vi utökade vår ordbok med ytterligare 8 ord. Vi sjöng även IpseyWipsey Spider. Alla gillar verkligen att sjunga de engelska sångerna och de repeterar så gärna då och då under dagarna.

Bilduppgiften som Ida höll i var trevlig och barnen fick ihop små troll.

Vårt Rymdtema handlade i veckan om Merkurius och Venus.

På tisdagen var det återigen strömlöst på ön och därför vandrade vi bort till Andaman Lanta Resort efter lunch och hade ett par timmars avkoppling med sim och dykövningar i poolen. Alla simmade och lekte och vi hade verkligen trevligt tillsammans.

Under onsdagens idrotten på stranden hade vi ett par kull-lekar samt spelade brännboll.

På fredag var det återigen dags för ” Hela skolan sjunger” De gamla sångerna repeterades och några nya lärdes in. Vår praktikant Anna lärde barnen en kul variant på Imse vimse spindel.

Fredagen avslutades som vanligt med samling i Salan där förskoleklassens barn framförde Honkey Tonkey på ett mycket charmigt sätt.

En trevlig helg önskas alla barn och föräldrar.

Agneta Ask, åk 1-2

 

3-6:an Hajen

I början av veckan när alla fick i uppgift att skriva om helgen blev det tydligt att jag har en klass med fantastiska skribenter. Det blev fina berättelser med bilder till som nu pryder vår vägg!

Att göra små skådespel på engelskan är uppskattat av eleverna. Det är ju också ett roligt sätt att öva dialoger, eller hur! Hugo, Pontus, Ludvig och Max spelade upp ett kort möte med hälsningsfraser, och Douglas, Theo, Amanda, Linnea och Viktoria spelade upp ett inköp på en affär. Vi fick till och med vara med om ett rån!

Veckans experiment var riktigt klurigt! Vi tog två toarullar och la på två sugrör. Sedan blåste vi med ett tredje sugrör mellan rullarna. Nästan alla trodde att rullarna skulle åka isär, men det gjorde de inte! Istället åkte de ihop! Försök själva får ni se! Hur kommer det sig?

Med Ida gjorde klassen en rolig bilduppgift i veckan. De fick börja med att klippa ut en cirkel och nio rektanglar i olika storlekar. Av dessa geometriska figurer gjorde de sedan egna gubbar som de klistrade upp på ett färgat papper. Uppgiften hjälper eleverna att bilda sig en uppfattning om hur kroppens delar rör sig där våra leder sitter. Även dessa bilder sitter nu uppe för den som är på plats och vill ta en titt!

Så var det dags för oss i Hajen att säga hej då till Viktoria, Amanda och Douglas. De lämnar dock inte skolan, utan byter klass till 5-6:an. Kvar i Hajen nästa vecka är 3-4:an. Självklart kommer vi att sakna dem men vi ses naturligtvis på rasterna. Vi kan redan nu se fram emot att de kommer tillbaka till oss i slutet av vårterminen! Vi tackade också vår praktikant Ida för den tid hon har varit hos oss och önskar henne lycka till med sina fortsatta studier!

Lotta Olsson, lärare åk 3-6