vecka 42 2018

Det är alltid kul att bli fler och få nya kompisar, så den här veckan kan vi med glädje berätta att vi har öppnat upp två nya grupper här på Lilla Svenska Skolan. Det är Mangon f-1, som nu har blivit en egen grupp med Camilla som lärare. Den andra nya gruppen är Snäckan som just nu är en 1-3:a, men som om några veckor blir en 1-2:a. Läraren i snäckan heter Madelaine.

 

Förskolan Fjärilen

Vi startade veckan med en lovdag. Vädret bjöd på strålande het sol så jag hoppas att alla fick en bra dag.

Denna vecka började många nya barn på skolan. På Fjärilen började tre nya kompisar och två gamla bytte grupp till Mangon. Tur för mig att vi samarbetar med Camilla och Mangon så vi fortsätter att träffas dagligen.

Våra nya kompisar gled in direkt och började leka. Lego, duplo, hemvrån, färgläggning, spel och mycket mer har vi roat oss med. Högläsning och medveten språkträning gör vi varje dag. Vi har även fortsatt lära oss ord på Thai. I fredags hade vi Salasamlingen på eftermiddagen. Detta kräver ju lite övning innan, så det har vi fokuserat på denna vecka. Fjärilarna och Mangon körde ”Hela Salan sjunger och dansar” Det var kul att se föräldrar svänga på sina lurviga ben! =)

Detta var sista gången med idrott på stranden. Nästa vecka startar vi med lek och rörelse i Salan.

Soliga hälsningar Anna

 

F-1:an Mangon

Vilken härlig liten klass Mangon är, vetgiriga och goa barn! Vi hälsar speciellt vår nya kompis välkommen till oss denna veckan!

Det är mycket vi hittat på den här korta veckan bl.a. har vi läst sagan om “Mamma Mu och rutschkanan” och pratat om allt tokigt som hände i den. Vi har övat på bokstäver, gjort skrivövningar, pratat om hur vi håller pennan och arbetat med texter vi lyssnat på. Vi har pratat om höger och vänster, siffror, byggt med lego efter muntliga instruktioner och gjort övningar med tangram. Barnen har arbetat mycket flitigt!

Vi har sjungit nya och gamla sånger och lekt lekar både fritt och tillsammans. I onsdags var vi på stranden och hade idrott tillsammans med Geckon, Snäckan och Fjärilen. Så härligt! Det var många glada skratt när vi lekte t ex Katt och råtta.

Barnen har lekt med stor glädje på skolgården, både med varandra och med barn från de andra klasserna. Det har varit king out, hästar och affär!

I fredags hjälpte vi till med Fjärilens sång- och dansuppvisning i Salan. Jättekul att rocka loss till Vick på rumpan affär, Små grodorna, Hajarna och annat tillsammans med den glada publiken!

Trevlig helg!

Camilla

 

1-3:an Snäckan

Denna vecka öppnade klassrummet Snäckan upp för detta läsår. Här på Snäckan går det elever just nu i årskurs 1-3, men senare på terminen blir vi en 1-2:a. Vi startade veckan med att lära känna varandra genom namn och samarbetslekar.

På onsdagens morgon hade klassen idrott på stranden för första gången, och de kom tillbaka svettiga men lyckliga. Att idrotta på stranden är härligt tycker barnen. På eftermiddagen så hade vi vår första ”tillsammanstid”, det är en tid i veckan då vi samlas hela skolan tillsammans i vår sala, för att skapa vikänsla på skolan.

Vi har också hunnit med en första ”Grej of the day”. Barnen fick en ledtråd dagen innan om vad veckans ”grej” kunde vara, och dagen efter så hölls en minilektion om olika hajar. Vi pratade om vart de lever, hur gamla de kan bli, och vilken föda de lever på. Vi mätte också upp hur långa de olika hajarna kunde bli. Den snälla valhajen kunde bli hela 14 meter lång. Det var långt tyckte barnen. Framöver kommer vi att skriva faktatexter om Hajen. I NO har vi också hunnit med att prata om vad som händer på hösten (i Sverige), och tillverkat vackra löv av ljus och färg ute på vår skolgård.

I engelskan har vi arbetat med siffror, färger och vad vi är rädda för.

Alla elever i klassen har nu fått egna planeringar, och kommit igång bra i sitt egna arbete. Nästa vecka blir det en spännande vecka, då är det FN-dagen och mycket arbete kring barnkonventionen.

Jag som lärare kan bara konstatera att vi har utökat skolan, med ännu en riktigt fin klass med underbara elever.

Allt gott / Madde

 

2-3:an Geckon

Den här veckan har varit lite kortare än vanligt. I måndags var vi alla lediga från skolan då det var thailändsk helgdag. Veckan var också lite speciell då många nya elever och lärare började på skolan.

Nya elever betyder många gemensamma aktiviteter och mycket lek. Men visst hann vi arbeta lite också. Vi förflyttande oss i tanken tillbaka till Sverige och hösten. Vi har läst och tittat på faktafilmer för att få svar på frågor som: Varför ändrar löven färg på hösten? Vad heter den gröna färg som finns i alla växter och varför är den livsnödvändig för oss människor? Vi gjorde också fina bladtryck på bildlektionen. Vi fortsatte tränat på ordklassen substantiv och vi har nu lärt oss skillnaden på plural och singular.

Nu ser vi fram mot en ny och spännande vecka på Lilla Svenska Skolan, men innan dess önskar vi er alla en härlig helg!
Helene

 

4-5:an Hajen

Veckan började med tisdag p.g.a. att alla var lediga på måndagen.

Arbetsvecka stod på schemat.

I matematiken har eleverna arbetat för fullt med geometri, decimaltal, koordinatsystem och proportionalitet.

I svenskan har det skrivit intervjuer, argumenterande texter och nyhetsartiklar. Varje vecka läser de i sin roman 3×20 minuter.

I engelskan har eleverna skrivit faktatexter om Sverige, läst i sina textböcker och arbetat i övningsböckerna och med tillhörande glosor. De har även arbetat med regelbundna och oregelbundna verb.

NO har det arbetat med ljus, vatten och andning med tillhörande experiment.

SO har det fortsatt lära sig om kartor, både i Sverige och Europa. De har läst och tagit reda på länder, städer och floder. Några har arbetat med vikingarna, dess liv och leverne.

På idrotten rullade vi ut två pingisbord och satte upp badmintonnät på vår härligt grönskande skolgård. Racketsporter stod på schemat. Vi passade då på att bjuda in en förälder som vi visste hade tävlat i pingis

 

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka

 

6-9:an Kokosnöten

Det här blev en kort och intensiv vecka för oss i kokosnöten, eftersom vi var lediga i måndags.

På de egna planeringarna har flera av eleverna jobbat med programmering under veckan. Några har tittat på en tv-serie om programmering, medan andra har programmerat med hjälp av programmet scratch. Ett par av eleverna har lärt sig att skriva kod i programmeringslaboratoriet på koda.nu. De har lyckats skapat både hus och flaggor av olika geometriska figurer.

De elever som började med slöjd förra veckan har jobbat vidare på sina bambuhögtalare och nu börjar några av dem vara färdiga med det praktiska arbetet och ska nästa vecka börja sammanställa sin dokumentation.

I vår högläsningsbok ”Fablehaven” är vi just nu inne i en väldigt spännande del, så jag har på elevernas begäran läst ganska mycket under veckan.

Vi i har startat upp ett nytt arbetsområde i idrott, nämligen racketsport. Alla elever kommer att få prova på pingis och badminton. Helårseleverna kommer under de kommande veckorna även att få prova på tennis. Vi har tur, eftersom två av papporna i klassen är experter på pingis och tennis, så de hjälper oss med det här arbetsområdet.

Ha en skön helg!
Pop kan mai

Malin