Vecka 42 2017

I måndags fördubblade vi antalet klasser på skolan!
Förskoleklassen har flyttat till ett eget klassrum, som heter Mangon tillsammans med sin lärare Maria. Stina har öppnat upp sitt klassrum Geckon, där hon kommer att ha åk 1-2. I vårt nya klassrum Palmen, har Jessica startat upp sin 4-5:a och i Bananen har Fredrik och Annika slagit upp portarna för våra äldsta elever, 7-9:orna. Vi har som ni förstår fått en hel del nya kompisar den här veckan, vilket vi tycker är väldigt kul.

Under veckan har Fredrik och Annika dragit igång slöjdverksamheten, vilket många elever har längtat efter.  Vad eleverna jobbar med i slöjden återkommer vi med i något veckobrev framöver.

Vi har den här veckan haft färgvecka, vilket inneburit att vi uppmärksammat veckodagarnas färger lite extra. I Thailand har varje dag har en färg. Det här är en lång tradition som bottnar i den hinduiska tron. Alla elever som har velat, har varje dag burit något i dagens färg och alla har fått reda på vilken veckodag de är födda och alltså vilken färg som enligt det thailändska sättet att se är deras lyckofärg. På tillsammanstiden i onsdags fick alla elever rita något i sin färg. Vi avslutade veckan med att ta ett blått kort tillsammans, eftersom blå är fredagens färg.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Efter morgonsamlingen i Salan gick alla barnen nyfiket in på Fjärilen och undrade vilken av Majas alfabets sånger det skulle bli. N n Nyponros har vi sjungit om hela veckan.

Varje måndag har vi engelska med handockan Owl och denna gång räknade vi på engelska.

Tisdagsmorgonen hade vi en trevlig förmiddag nere på stranden. Det skapades olika byggnader i sanden med skräp, pinnar och snäckor. Det var också några som hade glassbutik och serverade alla smaker. Några andra grävde en djup grop och hoppade längdhopp. Eftersom det var så roligt och ingen ville gå tillbaka till skolan så bestämde vi att gå dit nästa tisdag igen.

På läsvilan har vi fått höra berättelser från Astrid Lindgren. Då har vi lyssnat på Mirabell och Nils Karlsson pyssling. Alla barnen från novellerna har något gemensamt och det är att de känner sig ensamma eller ledsna.

Något som var väldigt spännande var när en pedagog tog fram en påse med ”guldkorn”
Barnen fick sedan rita vad de ville skulle växa upp när de planterat det i jorden.
Vissa ritade en katt, andra en docka eller godis. Så nu gäller det att ha tålamod och se vad som växer upp.

Muselina har läst om olika situationer om när man kan känna sig ledsen.
Barnen har själva fått berätta och ritat när de varit ledsna.

På samlingarna har vi haft mungympa och lärt oss nya rörelsesånger.
Självklart har det varit mycket rollekar och annat kul den här veckan.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!​
Mona och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Jag tror att jag träffat de flesta av er, men om jag missat någon så heter jag Maria Abrahamsson och ska vara här till mitten av april och vara ansvarig för förskoleklassen. Sandra och Ellika har ni säkert också träffat, de gör sin praktik hos oss och kommer vara här i tre veckor till.

Vilken härlig liten klass det är, vetgiriga och goa barn! Vi hälsar speciellt Alice välkommen till oss denna veckan!

Det är mycket vi hittat på i veckan bl.a. har vi läst sagan om “Skafferispöket” och gjort olika saker som är knutna till det. Vi har tränat subtraktion genom att spöket ätit upp godisar och gjort en mattepromenad, där barnen med hjälp av bilder listat ut hur många godisar spöket ätit upp. Små hand-spöken har vi tillverkat som vi satt upp i klassrummet.

Vi har övat på bokstaven Nn på olika sätt, spårat i sanden, gjort lövbokstäver, ritat och skrivit, läst ord, tittat på Livet i bokstavslandet, spelat bingo med N-ord …

Vi har sjungit nya och gamla sånger till ukelele och keyboard och lekt lekar som “Kungens söner”. I torsdags var vi på stranden i skuggan och lekte ända till lunch. Så härligt!

Barnen har varit lite sugna på att vara på stora skolgården, så vi har bestämt att på förmiddagsrasten är vi på lilla skolgården och på lunchrasten får vi vara på stora.

Trevlig helg!
Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Även denna vecka har fokus legat på att arbeta i böckerna och mycket repetition från förra veckan. Syftet med upprepningar är att vi ska träna, så att det automatiserats. För både ettorna och tvåorna har vi tränat mycket på tiokamraterna, då det är ett viktigt moment inom matematiken.

Vi tränar mycket på att skriva meningar, att det är viktigt att börja med stor bokstav och avsluta med punkt. Vi får även utveckla vårt språk när vi har SO och NO. Ettorna och jag läser en text högt och genom att vi lyssnar på texten, ställer frågor och diskuterar innehållet i texten tillsammans, kan vi sedan svara på frågorna tillsammans. Här får de träna på att skriva ord och meningar. Tvåorna arbetar med att läsa faktatexter och svara på frågor till texten.
I SO denna vecka har vår lärarstudent Rebecka lärt oss mer om FN och barnkonventionen. Vi har fått lära oss om vad FN står för, vad organisationen gör och även pratat om några artiklar ur barnkonventionen. Det är otroligt viktigt att vi alla är medvetna om allas lika värde och de mänskliga rättigheterna. Det här gör vi för att förbereda oss för FN-dagen nästa tisdag den 24 oktober.

I NO har vi arbetat med livets uppkomst utifrån evolutionsteorin. Vi har fått lära oss om det första livet på jorden och om trilobiten. Mycket spännande.

Nu är det dags för helg och vi hoppas på en soligare helg än förra veckan.

Ses på tisdag

Mvh Bella

 

1-2:an Geckon

Äntligen har vi öppnat den andra klassen, Geckon, med elever i årskurs 1 och 2!

Just nu är det två elever i klassen. Vi har under veckan lärt känna varandra och berättat om oss själva och våra familjer för varandra.

Eleverna njuter av lugn och ro när de arbetar individuellt, samtidigt som de tycker om att vara tillsammans med fler elever när vi samarbetar med Snäckorna. Alla Snäckornas tvåor har varit inne hos oss tillsammans med Rebecka, som lärde oss om FN och barnkonventionen.

Eleverna i Geckon har snabbt lärt sig hur de ska arbeta med sin egen planering, och har fått mycket gjort.

Inom svenskan har vi påbörjat en högläsningsbok som heter Fågelprinsen och är skriven av Maj Bylock. Det är en bok som handlar om en pojke som levde fr ca 2500 år sedan i Medelhavsområdet. När vi läst har vi stött på många ord som varit kluriga att förstå. Vi har därför jobbat vidare med ordförståelse och innehållet i texten. Det är viktigt att förstå samband i texten for att förstå nya ord och begrepp. Nu vet vi även en del om författarinnan Maj Bylock, exempelvis var hon föddes och vilka slags böcker hon har skrivit.

Vi har spelat spel tillsammans, både engelsk- och mattespel. Casino är ett roligt kortspel där man tränar på huvudräkning. Det är både underhållande och nyttigt. Fråga gärna era barn om de kan lära er spelet.

Tillsammans med Snäckorna och alla elever i Mangon hade vi idrott på en ganska smal strandremsa i onsdags. Vi var glada att vi hittade en stor skuggig plats under ett träd där vi kunde vara. Vi lekte flera lekar, bland annat kull och ”engelsk fotboll”, det är en lek där några kullare ska kulla de andra genom att rulla bollarna på deras fötter.  Alla andra ska givetvis försöka undvika bollarna. Det blev många hopp över bollar hit och dit. En uppskattad och rolig lek!

Veckan har gått i svampens tecken… Vi har läst faktatexter och sett en kort film om svampar. Därefter skrev vi egna faktatexter om just svamp. Dessutom har eleverna i djup koncentration skapat bilder med hjälp av akvarellpennor, vattenfärger och tuschpennor. Såklart med svamp som motiv! Kom gärna in i klassrummet och titta på bilderna!

Vi får se vad nästa vecka bjuder på!

Trevlig helg!
Stina

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi i Hajen haft fokus på NO och SO.

Vi har lärt oss om luft, ljud och hörsel. Vi har känt på ljudvågorna från en högtalare genom en ballong och även känt ljudvibrationerna mot bröstbenet.

Sedan fick vi se ljudets väg genom örat och lära oss vad de olika delarna i örat heter och vad de gör och är bra för. Vet du att de tre minsta benen i kroppen sitter i örat? De heter hammaren, städet och stigbygeln. Det var också en överraskning för många att vi har balansorgan i örat!

Vi har förberett oss för FN-dagen som kommer nästa vecka, genom att lära oss om Barnkonventionen och flera av artiklarna som ingår där, bl.a. att alla barn har rät till ett namn och att alla barn har rätt till en familj.

Åk 3 har jobbat vidare med bondestenåldern och åk 4 med svenska landskap.

Åk 4 har dessutom hunnit med att lära sig om lagar och regler och vad de är bra för.

På matten har vi jobbat med längd, både m, dm, cm och mm för åk 4. Alla har fått mäta olika saker runtom på skolan för att öva sig i att hantera olika mätverktyg.

Ha det bra!
Nettan

 

4-5:an Palmen

Hej!
Eleverna som nu går på Palmen är igång och arbetar för fullt med sina uppgifter, både på egen hand och tillsammans. Denna vecka har vi arbetat med bl.a. läsförståelse och att skriva brev. Alla elever har fått skriva ett brev till mig, så jag som är ny lärare här får veta lite mer om eleverna och vad de gillar. Vi har börjat läsa en bok tillsammans där vi diskuterar innehåll och ordförståelse. I Palmen har vi också påbörjat ett arbete om FN och Barnkonventionen eftersom det är FN-dagen nästa vecka.

Eleverna har arbetat flitigt och är engagerade i sitt skolarbete.

Nästa vecka jobbar vi vidare i full fart!
Mvh Jessica​

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi elever i kokosnöten fått två nya lärare. Det är Annika som vi har i SO, slöjd och bild och Fredrik som vi har i idrott, slöjd och svenska. Malin är fortfarande vår mentor och har oss i alla andra ämnen.
På SO:n har vi tillsammans med Annika pratat om FN, barnkonventionen och barns rättigheter. Vi har fokuserat lite extra på flickors rättigheter, eftersom flickor i många länder behandlas sämre än pojkar. På tisdag nästa vecka kommer vi på skolan att uppmärksamma FN-dagen och då är alla vi i kokosnöten väl förberedda.

I matten fortsätter vi såklart jobba i våra matteböcker, men vi har även tittat vidare på serien Spegelvänd och den är galet spännande.

I NO:n har vi startat upp ett helt nytt område, optik. Vi har lärt oss vad ljus består av, hur snabbt det färdas, hur ljus reflekteras och bryts samt hur vi kan se färger. Vi har gjort en massa roliga försök där vi bland annat har tittat på spegelbilder, brutit ljusstrålar, gjort eld med ett förstoringsglas och gjort en egen regnbåge.

På salasamlingen i fredags visade vi de barbies vi ritat i mänsklig storlek och berättade för föräldrarna och våra kompisar om hur en människa som ser ut som Barbie skulle fungera. Vi visade även några av våra optikförsök och förklarade varför det blev som det blev. Malin är jättestolt över oss och att vi lärt oss så mycket om optik på bara en vecka.

Pop kan mai!
Malin

 

7-9:an Bananen

Den här veckan har eleverna i bananen haft sina första lektioner i slöjd, bild och hemkunskap. I slöjd har eleverna arbetat med estetiska uttryck. De skapar tavlor som ska utrycka vem de är. Vi var på stranden och samlade in materialet som ska användas till att att måla tavlan med.

I hemkunskapen lagade eleverna krabbelurer. Vi har ingen hemkunskapssal, så vi hade lektionen i Salan, men det gick toppen det också.

På idrottspasset arbetade eleverna med kondition och koordination. Lektionen avslutades med en match i fotboll där spelarna var ihop bundna med varandra.

I matten och NO jobbar alla elever på med sina individuella planeringar. NO:n är det en salig blandning av intressanta ämnen som studeras. Det är alltifrån olja och plaster till genetik, aggretsionsformer i kemi och miljökunskap.

//Fredrik och Annika