Vecka 42 2016

Förskolan Fjärilen

En ny Fjärilsvän började på förskolan så vi startade upp med våra väljarstationer. I leken sker många nya möten och vi lär känna varandra.

Ugglan Owl kom på engelskan och vi taktade på tamburin och använde vår mattetärning. Vi välkomnade varandra på engelska och hade enkla konversationer.

Vi har ritat flaggor, exotiska frukter och följt fjärilens utveckling från ägg till puppa. Några barn har gestaltat sina thailändska favoritmaträtter. I veckan har vi fokuserat på vårt projekt ”att lära känna Thailand”.

De nya vännerna i gruppen har ritat sina självporträtt och blivit intervjuade. Vi har också byggt och konstruerat våra ansikten.

På torsdag åkte vi till parkleken i Old Town. Vi gungade, klättrade, åkte rutschkana och lekte kull. Sedan satt vi i det lilla lusthuset och åt frukt innan tillbakagång.

Vi avslutade veckan med thai då vi fortsatte med olika fraser. Vi sjöng god morgon sången på thai. Vi lärde oss olika djungeldjur och vattendjur. Vi gjorde också en rolig ödeldans tillsammans.

Ha en toppenhelg!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Från och med denna vecka är skolans förskoleklass, Mangon igång med sin verksamhet. Vi välkomnade Elle till Mangon i måndags, resten av barnen har gått tillsammans på Fjärilen.

Vi har haft en vecka med fokus på att lära känna varandra och även på rutinerna vi kommer ha inne på Mangon. Vi har tillsammans gått igenom våra trivselregler och barnen har fått göra en kompis-sol där strålarna påminner om vad som är viktigt när man är en bra kompis. Barnen har fått berätta om sig själva och om sin familj. Ritade teckningar på sina familjer som de sedan visade för varandra. Pratat om när alla har födelsedag och en hel del om kalendern – månader, veckodagar och datum.

På ”hela Salan sjunger” sjung vi till ukulele, dansade och lekte lek tillsammans med alla andra elever på skolan.

Vi har varit på utflykt med vår fina skolbuss. Vi åkte tillsammans med Fjärilarna till Old Town där vi besökte en stor lekplats med gungor, klätterställning och massa andra roliga saker att leka på.

Det har varit mycket lek, både inne och ute, men också både språk och mattesamlingar, engelska och thaiundervisning.

På språksamlingen har vi arbetat med veckans bokstav I,i. På mattesamlingen har vi pratat om längd – lång, längre, längst och kort. Vi här mätt oss själva och markerat längden i form av blommor på vår vägg. På engelskan fick vi besök av ugglan Owl som lärde oss räkna och på thaien kom Dorimon och lärde oss om olika djur.

Vi avslutade veckan med lite skön massage – vi masserade varandra till lugn och skön musik. 

Ha en skön helg

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Två nya klasskamrater fick vi i måndags, Oscar och Max. Välkomna till oss i Snäckan och Lilla Svenska skolan! En annan nyhet var att Pysselboa öppnade för första gången detta läsår, och kreativiteten flödade med en gång! Hela lunchrasten klipptes, målades, klistrades och konstruerades det så det stod härliga till. Det är så roligt att se hur de riktigt myser när de fixar där inne. Och många får plats samtidigt, eleverna har kommit på att det går lika bra att stå och arbeta från utsidan. Då får dubbelt så många plats!

I veckan har eleverna arbetat med sina individuella planeringar varje dag. Utöver det har vi hunnit med massor! Vi har gått igenom begreppen dubbelt och hälften, och därefter tränat på ”dubblor” och hur man kan använda sig av dem när man ska lösa matematikuppgifter. Matematiska strategier helt enkelt.

Inom No:n har vi arbetat med friktion. Vi har läst om detta och provat hur olika saker glider på ett bord som lutar. Mycket friktion var det mellan bordet och suddigummit, det gled inte alls. Skrivboken däremot gled väldigt bra!

Vi fortsatte att träna på Spökboll när vi hade idrott i tisdags. Den aktivitet som var mest uppskattad var nog ändå kulleken Stimmet, där olika arter av havsdjur jagades av hajar.

I torsdags påbörjade vi ett arbete som kombinerar svenska och bild. Vi samarbetar i klassen och ska gemensamt skriva en saga och rita bilder till. Än så länge har vi kommit fram till hur huvudpersonen ska vara, och hur denne ska bo. Vi har även illustrerat detta. Arbetet kommer att fortsätta några veckor framöver.

Idag är det Tuva-Lis sista dag i skolan, på söndag åker hon vidare till Bangkok och sedan till Sverige. Vi kommer att sakna Tuva-Li mycket när hon åkt, men vi förstår att hon har mycket spännande att se fram emot med en ny klass och skola i Sverige!

Trevlig helg

Stina

 

3-4:an Hajen

Vi fortsätter att fylla på med nya hajar, denna vecka hälsade vi Linnea välkommen till oss.

På tisdagens idrottslektion började vi med att värma upp med en kullek som kallas ”fiskstim”. När vi var lagom uppvärmda körde vi en favorit i repris och spelade spökboll. Som avslutning körde vi några varianter av evighetsstafetten.

Under onsdagens ”Salan sjunger” körde vi först en repetition av finsk jenka där eleverna visade att dansstegen satt som ”en smäck”. Därefter delade vi in eleverna i grupper om två och två. Sedan skulle en av dem, medan de lyssnade på musik, göra en skulptur av sin kompis som uttryckte en känsla. Mycket fniss och roliga statyer blev det!

Även den här veckan har vi lagt mycket tid på skrivprojektet ”Ön” där eleverna skriver en berättelse bestående av fem kapitel. Förutom att träna sig på att beskriva personer, miljöer och vad man upplever med sina sinnen har de denna vecka koncentrerat sig på hur man skapar spänning i en berättelse och hur man kan skriva olika slags slut.

På SO:n har fyrorna jobbat och lärt sig mer om samerna; exempelvis var och hur de lever, hur deras flagga ser ut, när deras nationaldag är och vad en nåjd och en jojk är. Treorna har ägnat sig åt bondestenåldern och funderat över vad som skiljer från jägarstenåldern, och på vilka sätt människorna fick det bättre eller sämre.

Lite problemlösning har vi också hunnit med, kul att se att eleverna nu försöker använda sig av de olika strategier som vi jobbat med tidigare.

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Elever i åk 6 går fortsatt tillsammans med bananerna för att få en lite jämnare fördelning i grupperna.

Melvin är ny för denna vecka, han är en elev som varit här tidigare år och han kom in i gruppen från dag ett.

Eleverna har denna vecka arbetat en del med sitt Salanframträdande. Utöver fantastiska idéer och skickligt skådespeleri har eleverna också arbetat med att skriva manus till pjäsen. Idén kring pjäsen har eleverna haft ett tag, men hur det skulle gå till har egentligen löst sig mer och mer under veckan. Eleverna och vi vuxna som varit involverade i detta har skrattat MYCKET denna vecka, tack alla som varit inblandade på ett eller annat sätt.

På engelskan har eleverna denna vecka arbetat med att beskriva och gestalta olika känslor. De har arbetat i par och fått sätta ord och bild på olika känsloord. De var mycket kreativa och förklarade orden på riktigt intresseväckande och roliga sätt, så att det blev tydligt för de andra vad de betydde. Stämningen har varit mycket positiv och nu börjar de flesta bli varma i kläderna gällande att uttrycka sig på engelska. Kul!

I onsdags dansade hela skolan i Salan för sista gången på ett tag. Jag blir aldrig mätt på att se glädjen och det faktum att elever i så spridda åldrar kan göra detta tillsammans på ett så bra sätt. Alltid lika roligt att se 

Ett stort tack till alla kokosnötter för en bra vecka av skratt blandat med fokuserat skolarbete. Nästa vecka kör vi på som vanligt 

Med vänliga hälsningar

Pelle

 

7-9:an Bananen

På tekniken har eleverna haft en konstruktionstävling. De har byggt torn med hjälp av ett visst antal sugrör, tejp och en sax. Tornet skulle ha en viss höjd och bredd, målet var att det skulle bli så stabilt och så högt som möjligt. Eleverna samarbetade bra, de hade många idéer och grundkonstruktionen var stabil. De var engagerade, de hade roligt och de har nu lärt sig att trekantsformationer är ett stabilt sätt att bygga.

Med vänliga hälsningar

Sofia