Vecka 42 2015

Förskolan Mangofjärilen

Vi började veckan med att hälsa Oliver välkommen till Mangofjärilen. Vi blev inspirerade av vår nya kompis som är ”pärlplattexpert”.
Det blev många pärlplattor byggda i färgsprakande kulörer.

När vi hade idrott fortsatte vi med yogan. Vi övade på en massagesång och masserade varandra. Sedan gjorde vi en andningsövning.
Vi avslutade att gestalta olika djur i rörelse och till sist avslappning.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger och vi började att träna på några lucia sånger. Det är bra att börja nu så alla låtarna ”sätter sig” till allt julstök.

På torsdagen var vi på studiebesök i Moskén. En imam tog emot oss och berättade om religionen islam. Vi fick titta på arkitekturen och kyrkogården. Barnen hade olika frågor som vi fick svar på, till exempel när får man äta på ramadan? Har du varit i Mecka och gått runt Kaba?

Vi har också gemensam aktivitet tillsammans. Vi spelade multibrännboll mot föräldrarna och vann med en poäng.

Vi avslutade med thai. Vi fortsatte lära oss om frukter och sjöng glada fruktsånger.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Sigrid

1-2:an Snäckan

Det är nu 8 veckor sedan de första eleverna startade och det känns som om tiden gått väldigt fort. Tittar man bakåt i elevplaneringarna upptäcker man också att de hunnit med otroligt mycket. Vi har denna vecka fått två nya elever i klassen och klassen består nu av 11 elever Eftersom alla eleverna är ”på gång” med läsningen så har jag beslutat köra ca 5 veckor med läsprojektet ”upprepad läsning” . Detta innebär att eleverna varje morgon i ca 10 minuter läser text från ett läskort tillsammans med en läskompis. Läskorten finns på olika nivåer och läses 3 gånger. Den tredje gången känner även de som fortfarande ljudar sig fram att de har läsflyt! Förhoppningsvis ska denna insats ge eleverna en extra skjuts när det gäller förmågan att koda av en text.

Genom de studiebesök som vi nu gör i ”heliga hus” har vi börjat glida över på nästa tema som blir ”att leva i världen”. Där kommer barnen att stifta bekantskap med olika religioner, världskartan, Sverigekartan, barnkonventionen mm mm. Parallellt kommer vi också att arbeta med tema Thailand. Denna vecka promenerade vi till moskén där vi träffade en imam. Barnen var jätteduktiga både på att lyssna och på att promenera. Det var varmt så det var tur att vattenflaskorna var med!

Barnen har denna vecka arbetat med minus på olika nivåer. Vi har laborerat och arbetat i matteböckerna. I engelska har barnen repeterat kroppsdelar, men nu med hjälp av en hund som heter Fluffy, som vi börjat läsa om på engelska.

Vi har tränat månader och årstider genom bilder och läggspel. Sophie har avslutat sitt arbete om kroppen genom att göra en utvärdering tillsammans med barnen.

Lena

3-4:an Hajen

Hejsan!

Den här veckan har vi arbetat med islam och därför gick hela skolan till en moské som ligger här på Klong Dao. Vi fick träffa en imam som berättade om moskén, deras tro och hur det är att leva som muslim. I klassrummet har vi diskuterat mycket om det som vi först tyckte var olikheter, men som vi efter ett tag upptäckte inte var så annorlunda hur vi själva tänker och känner.

Nästa vecka skall vi arbeta med kristendomen och vi skall tillsammans med prästen Erik och hans fru Anna på studiebesök i vår fina svenska kyrka.

Den här veckan var det återigen vår tur att ansvara för fredagssamlingen i Salan. Vi visade upp vårt Hajenpussel, där varje nuvarande och kommande haj är en egen pusselbit. På biten har man skrivit och illustrerat vad som representerar en själv och vad man tycker om. Varje ny klasskompis som kommer till hajen blir en pusselbit så det är först i slutet av läsåret hela pusslet är lagt, då alla hajar har kommit och satt upp sin bit. I dag fick varje elev berätta om och visa upp sin pusselbit.

En härlig helg önskar jag er alla

Linda

5-9:an Kokosnöten

En ny vecka och nya äventyr. Efter många veckor med en liten grupp har vi denna vecka helt plötsligt varit hela tio elever. Vi har fått säga hej och välkommen till Nelli, Olivia, Jonathan och Zeb. Kul med alla nya ansikten.

I torsdags besökte vi en moské. Vi gick i ett långt tåg från skolan. Väl framme fick vi sitta under tak och träffa en Imam. Barnen fick ställa frågor och Imamen svarade på frågor kring Muhammed, kläder och bön osv. När vi kom tillbaka till klassrummet fick eleverna se youtube-klipp från en moské där flera hundra människor bad. Därefter gick vi igenom islams grunder och Ullis svarade på elevernas funderingar kring islam. Fråga gärna era barn om islams fem pelare.

Samma torsdag blev så äntligen läsårets första familjeaktivitet av. Ingen indonesisk brandrök så långt ögat kunde nå. Vi fick en toppeneftermiddag med en rafflande match mellan barn och föräldrar i den klassiska sporten ”multibrännboll”. Allt inramat med perfekt väder nere på stranden. Matchen stod och vägde ända in det sista, men några avgörande lyror från elevlaget samtidigt som föräldrarna tappade fokus och blev brända gjorde att eleverna vann matchen. Tack till alla er som var med.

På fredagen höll Hajarna i Salansamlingen. De hade gjort ett jättestort pussel där varje bit representerade varje elev i klassen. Med hjälp av detta presenterade de sedan sig själva och sina intressen. Kul för oss att få veta lite mer om varje elev.

Detta var sista veckan som Kokosnöten var en 5-9-grupp. Nu säger vi hej då till alla 7-9:or som från och med måndag bildar en egen klass vid namn Bananen.

Vi önskar er alla en trevlig helg!

Magnus och Ullis