Vecka 42 2013

Förskolan Fjärilen

Den här veckan var det vår tur att hålla i Salans sammankomster. Vi hälsade alla välkomna och presenterade våra nya vänner Maja, Ebba och Nellie som började på förskolan. Vi informerade att vi på onsdag skall ha en gemensam eftermiddagsaktivitet då vi möter föräldrarna på en brännbollsmatch.

Vi fortsätter att ha lära känna aktiviteter då vi har inskolning. Vi har olika stationer av aktiviteter där barnen själva väljer och möts.

Gösta berättade på samlingen hur han lärt Pisua spela fotboll och skaffa nya vänner. Pisua var mycket förtjust i hunden Rocky som han lekt mycket med. Pisua fick äta glass nästan varje dag. Pisua fortsätter att följa med barnen hem för att lära sig mer om livet.

På idrotten provade vi ytterligare några nya träningsrörelser till mini-röris skivan. Vi övade också på vår rörelsesaga vi bestämt att visa upp i Salan på fredag. Vi har dramatiserat till sagan om de tre bockarna Bruse. Barnen berättade sagan för varandra med fingerdockor och vi skall senare gestalta sagan med våra kroppar.

Vi laddade stort inför brännbollsmatchen då vi tränade på hejarramsor och vi målade oss inför den kommande matchen. Det var en trevlig och rolig eftermiddag tillsammans.

Både torsdagen och fredagen hade vi Thai med Sharon. Den roliga dockan Doeramon gästade oss och vi fick lära oss nya spännande ord och nya fraser. På fredagen visade vi alla i Salan vår rörelsesaga och tackade för en spännande och rolig vecka.

Ha en fin helg!

Lill, Sharon och Ida

 

Förskoleklassen Mangon

Från och med denna veckan är vi igång med verksamhet på Mangon! Om än i liten skala. Känns jättespännande tycker jag att få lära känna Era fina barn på denna fantastiska plats. Veckan började med samling för alla i Salan, nya barn och ny personal hälsades välkomna.

Under dagen blev det mycket konstruktionslek med kulbana. Barnen samarbetade jättefint med byggandet. Vi tog tiden för en kula att rulla igenom banan, det tog sju sekunder. Vi hann också med att rita, klippa och klistra.

Tisdagen började med gympapass i Salan, för Fjärilarna och Mangon. Vi gjorde miniröris till musik, sedan lekte vi ”Under hökens vingar”. Alla deltog med liv och lust.

På e.m. blev det mer kulbanebygge, fantastiskt att se hur byggandet utvecklades. Barnen gjorde färdigt sina fina strandmotiv.

På onsdagen lärde vi oss en ny lek som heter stenjage.

Vi laddade för eftermiddagens brännboll, mot föräldrarna. Vi planerade vår ansiktsmålning, tränade på lagets ramsa. Och vi vann! Efteråt fick alla tacka för god match.

På torsdagssamlingen klappade vi våra namn och räknade hur många klapp det blev. Vi sjöng, ”Huvud axlar knä o tå”, vi sjöng den mittemellanfort, långsamt o jättefort! Sedan lyssnade vi på olika ljud, saxklipp, iturivet papper, rinnande vatten . Flera barn spelade också ett spännande Dinosauriespel.

Fredagen  startade vi med att ”logga in”, som vanligt. Sedan sjöng vi ”Huvud axlar knä o tå” olika fort. Vi lekte ”Detektivleken”, då gäller det att tillsammans komma ihåg vilka saker man sett, när de är övertäckta.

Sharon kom in och lärde oss vad olika frukter heter på thai, vad tack heter. Barnen har fått en uppgift med sig hem. Varför fick jag det namnet jag fick? Om ni vet vad det betyder. Barnen kommer att få berätta för varandra.

Ha nu en fin helg!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi utmanat våra elevers föräldrar i brännboll. Matchen utspelades på stranden vid Klong Dao

Alla elever och lärare på skolan var med och kämpade. Från de yngsta barnen på förskolan Fjärilen till de äldsta på Kokosnöten. Vi hade målat oss i ansiktet innan för att få den rätta vinnarkänslan. En ramsa hade vi också som lät så här, sassa, brassa, mandelmassa, vi ska vinna vi ska ta dem, vi ska göra köttfärs av dem. Jag tror vi lyckads att skrämma upp föräldrarna för vi vann med 100 poäng mot 99 poäng.

Sedan har eleverna varit med och röstat om vad vi ska göra nästa gång vi har hand om fredagens storsamling. Det alternativet som fick mest röster var att spela upp en teater.  Så eleverna har delats upp i olika grupper och skrivit manus. Nästa vecka ska de få sina roller och börja träna.

Eleverna på Snäckan är proffs på att läsa. I dag var det dags att bli bjudna på glass igen för de hade kommit upp i tusen sidor på endast två veckor.

Vi har fått två ”nygamla” elever i vår klass, välkomna Linus och Lucas.

Ha en fin helg önskar

Lovisa, Sarah och Lovisa

 

5-9:an Hajen/Kokosnöten

Denna vecka har vi inne på kokosnöten arbetat med våra egna planeringar, det har varit decimaltal, area och omkrets, vinklar och negativa baser i matte och i engelska har vi läst texter för varandra och haft lite förhör på glosor. Vi har även arbetat vidare med olika djur och växter i Thailand och några elever skriver om hur det är att komma hit till Koh Lanta och att gå i skolan här.

På idrotten hade vi friidrott, denna gång fick eleverna testa alla grenar som vi provat på tidigare. De hoppade längd och höjd, de sprang 60 m och de stötte kula och hade kast med liten boll.

På bilden påbörjade vi att tillverka små tittskåp utav kartong. Eleverna har fritt val på vad som ska finnas i deras skåp, det blev bland annat en godisaffär och ett med havstema. I tittskåpen ska det även finnas ett ordspråk som passar till det man valt att inreda sitt skåp med.

På torsdagen var vi iväg och bakade inne i Saladan på ett bageri,  det blev kanelbullar och en kladdkaka i långpanna.. Det var en upplevelse för både mig och eleverna. Bullarna och kakan var supergoda! Efter baket gick vi och åt lunch på ”Cat Fish”, då fick vi träna på att beställa in vår egen mat och alla fick vad de beställde utan några missöden. Elevernas bakverk kunde sedan föräldrar och syskon  avnjuta på Zukasno Coffe Shop.

Fredagen innehöll bland annat; Senaste avsnittet av Lilla Aktuellt, tyst läsning    ( snart är vi uppe i 1000 sidor), det ser ut som vi snart ska traska iväg till glassbaren bredvid skolan. Vi har nämligen en överenskommelse om att när vi elever har läst 1000 sidor tillsammans så bjuder Pia på glass.

Ha en härlig helg önskar

Pia