Vecka 42 2010

Förskolan Fjärilen

Nu har vi blivit 2 barn till i gruppen, det är Philip och Felix som kommit till oss. Det är alltid skoj med nya kompisar.

Vi har som vanligt hunnit med en hel del under veckan. På måndagen var det Kemins dag och det uppmärksammade vi genom att göra ett experiment. Vi satte en ballong på en glasflaska som vi ställde i kokande vatten. Barnen diskuterade vad som skulle hända och varför innan vi satte i flaskan. De hade många teorier och idéer. Vi ritade teckningar och grattade Noah som fyllt 4 år.

Vi har skapat denna vecka också, en kamratmålning och sockermålningar har det blivit. Under leken har det skapats en massa fina byggen av lego.

På idrotten lekte vi olika lekar med mycket spring, det är ännu roligare nu när vi är många barn.

Språklek på thailändska har vi varje tisdag med vår thailändsk lärare Wam
Vi har haft mattelek och nu var det gosedjurskaninen som barnen placerade på olika ställen, bl.a. på stolen, under bordet, i knät, bakom en kompis.

Så har vi haft Hela skolan sjunger, denna gång var det Snäckorna och Fjärilarna som sjöng tillsammans. Vi har spelat på instrumenten som vi gjorde förra veckan, det lät riktigt bra och roligt.

Barnen har också varit problemlösare då kapten Krok satt fast i sin båt på havet och inte kunde komma i land. Barnen fick två pinnar, ett papper, toarulle och tejp, sedan fick de diskutera hur de kunde göra föra att hjälpa Krok. Som de kreaktiva barn de är kom de fram till en gemensam lösning och byggde en båt åt Krok.

Fredagsavslutningen stod Hajarna i 3-4:an för, de hade klätt ut sig till Asagudar och berättade om dem.

På söndag är det FN dagen så vi har pratat om barns rättigheter. Vi sjöng en sång som heter Du och jag och handlar om barn i alla länder.

Trevlig helg önskar
Christina,Majsan, Sofia och Emmie

1-2:an Snäckan

Måndagen började med att vi planerad tillsammans med barnen. Ettorna har också så smått börjat med planeringsböcker. Men just nu är det roligaste att dekorera dem.

Måndagen var kemins dag.  Vi gjorde ett färgexperiment med färgat godis och vatten. Det var spännande att se vad som hände, kanske inte riktigt det som vi tänkt, men blev väldigt kul ändå. Och så lärde sig barnen vad H2O är för något. Sedan blev det diktering och målning av vårt experiment.

På eftermiddagen startade vår lärarkandidat Anna ett vänskapstema med barnen. Detta kommer att hålla på under v.42 och v.43. Barnen fick göra klassrumsregler tillsammans. Vi pratade också hur man skall vara som vän. De fick skriva och rita om detta.

På tisdagen fortsatte vi att arbeta på med skolarbetet. Det var både svenska, matte, thailandsboken, skrivning och övrigt arbete. På eftermiddagen var det dags för vår andra thailändska lektion. Denna vecka blev det ord som, springa, ligga, stol och bord.

Onsdagen var en vanlig dag med gympa, 2:orna arbetade extra med ordklasserna: verb, substantiv och adjektiv. Vi pratade återigen om lång och kort vokal. När skall det dubbeltecknas och när skall det inte göra det. Vi låtsades dra i gummiband för lång vokal och låtsades studsa studsboll på kort vokal. Det var kul både för barnen och för fröken. Detta kommer vi att arbeta vidare med i skolan.

På torsdagen fortsatte vi med vårt vänskapstema, där eleverna bland annat fick prova fyrahörnsövningar. De fick svara på hur de skulle reagera i en viss situation. Eleverna kom med bra förslag och det blev en mycket givande lektion. Därefter var det ”Hela skolan sjunger”, som hölls av förskolan. En mycket trevlig sångstund.

Fredagen började med ute matte, där vi gick igenom olika begrepp som, lång, längre, längst och kort, kortare kortast. Eleverna fick därför jämföra sin längd och sina skostorlekar.

Denna dag var det även FN-dagen. Vi pratade om FN:s barnkonvention och vad den står för. Efter de målade alla med vattenfärg på ett gemensamt papper där tre av de olika artiklarna från barnkonventionen stod. Det var kul och se hur eleverna samarbetade med varandra samt höra deras tankar kring barnens rättigheter.

Dagen avslutades med en uppvisning av 3-4:orna i Salan där de visade vad de arbetat med i vikingatiden, en trevlig avslutning på veckan!

Ha en jätteskön helg
Marita och Anna

3-4:an Hajen

I måndags var det Keminsdag, vi firade med att göra ett experiment med hjälp av mentos och coco-cola. Det sprutade snabbt ut en coca-cola fontän över hela gräsmattan på vår skolgård. Innan vi gjorde experimentet hade vi ställt några hypoteser av vad vi trodde skulle hända, några av våra hypoteser höll några inte. Vi fortsatte på samma spår, så veckans läxa handlade om kemi och på torsdagen passade vi på att ha kemilektioner igen. Vi experimenterade då med vatten och dess olika former, fast, flytande och gas.  Vi tog is i en kastrull och satte den på spisen för att se vad som hände.

Denna vecka var det första veckan som vi använde våra nya planeringsböcker. Där planerar varje elev med mig vad som skall göras under veckan både gemensamma aktiviteter och enskilda. Idag har vi utvärderat veckan.

I matematiken har vi arbetat med volym. Vi var ute på skolgården och mätte med vatten och olika mått. Hur många milliliter går det på en liter var en av frågorna vi ställde oss, och behöver man alltid mäta eller kan man räkna ut svaret.

I vikingatiden har vi arbetat med deras tro och skapelseberättelse. Vikingarna trodde på många gudar som hade olika egenskaper. Vi har verkligen lärt oss en hel del. Man fick också välja vilken av gudarna som man skulle fördjupa sig i, detta fick ni se en redovisning av idag på samlingen.

I svenska har vi påbörjat arbetet med att skriva en deckare. Varje elev har fått hitta på en stad och vad som ska finnas i denna. Detta arbete kommer att fortgå under terminen och när vi är klara blir det bokutgivning.

Idrotten denna vecka hölls av Sara och Anna nere på stranden, vi gjorde stafetter och olika samarbetslekar.

Idag ha vi arbetat med FN-dagen, som är på söndag, vi har arbetat med några av barnkonventionens artiklar. Denna vecka har vi redovisat våra monster i engelskan så nu är minitemat kroppsdelar avslutat.

Trevlig helg önskar
Maria och Sara

7-9:an Bananen

Denna vecka började en ny elev i vår klass. Love heter han och går i årskurs 5. Han kommer att gå med oss i två veckor tills resten av årskurs 5-6 börjar, så nu är vi hux flux en 5-9:a. Du är hjärtligt välkommen till oss Love och vi hoppas att du skall trivas hos oss!

Annars började veckan som vanligt med samling i salan och den thailändska nationalsången. I måndags var det förresten kemins-dag. Det uppmärksammade vi genom att göra lite egna experiment på skolan. Vi i 5-9: an gjorde egna små bomber av vatten och bakpulver som vi ”sköt” av på skolgården. Tyvärr så upptäckte vi att det inte är riktigt likadant bakpulver i Sverige och Thailand. Men man lär sig alltid något nytt varje dag.

I tisdags så var det återigen dags för 5-9:an att åka till Ban Café och baka. Denna gång åkte Arjuna, Sofus och Love dit. De bakade kladdiga chokladmuffins som var väldigt goda. Natalie, Viktoria och Zätha var kvar på skolan och arbetade enligt sina planeringar.

Under torsdagen jobbade bland annat Natalie med Egypten i samhällskunskap, Love lärde sig att räkna kort division och Zätha fördjupade i judendomen. En underbar blandning som vanligt med andra ord.

I fredags på idrottslektionen var vi tyvärr bara fyra stycken eftersom flera elever var på visumresa, men kul hade vi i alla fall. Vi både sprang och tränade våra kroppar på stranden. Efter idrotten hade vi slöjd där eleverna fortsatte att jobba på hårt. Zätha blev bland annat klar med sin bricka.

Oj vad fort denna vecka har gått, precis som alla veckor här i Thailand. Innan vi gick på helg var det samling i salan som 3-4: an ansvarade för. Dom hade klätt ut sig till olika gudar från vikingatiden och berättade lite om dom.

Trevlig helg på er alla!
Erik, lärare 7-9:an