Vecka 42 2009

Förskoleklassen Mangon

Ännu en underbar vecka har gått här I Thailand på Lilla Svenska Skolan. Veckan har visat på att leken är barnens arbete. Barnen har lekt på ett helt fantastiskt sätt. Roll lekar, bageri, affär och bank har avlöst varandra. Några av barnen har byggt med Lego och lekt med bilar.

Johanna har fortsatt arbeta med former. Hon har med varje barn gått igenom vad barnen själva skrivit på datorn till bilderna de valt ut. Tillsammans har vi satt upp bilderna på anslagstavlan så att alla kan ta del av arbetet. Detta är Johannas sista vecka hos oss. Det har varit roligt att få ha henne här i fem veckor och vi önskar henne lycka till med studierna hemma i Sverige.

På onsdagen var det idrott på stranden. Vi lekte en katt o råtta lek, sedan gick vi på Mangon och byggde sandslott.

Under veckan har vi pysslat en del, vi har gjort pärlplattor, katter att hänga i fönstret och varsitt spöke i lera. Vi har räknat med prickkorten och arbetat i våra böcker även skrivit och ritat egna böcker.

På fredagen bjöd Johanna oss på fika på Baan Café. Barnen fick välja vilken fruktdrink de ville ha och till den åt vi kanelbullar.

Här kommer några tankar om veckan från barnen.

•    Min katt blev så söt sa Malva.
•    Skoj att skriva en solbok sa Bror.
•    Det är roligt med ritsagor, nu kan jag göra flera stycken sa Maja.
•    Leka med bilar är kul sa Lucas.

Trevlig helg önskar

Maritha och Johanna

 

1-2:an Snäckan

Vi har jobbat med olika känslor och som avslutning spelade vi upp Sagan om den lilla farbrorn på fredagssamlingen. Barnen har verkligen tränat och gjorde ett toppenbra framträdande.

På engelskan har vi tillverkat menyer och lekt restaurang. Vi har tränat fraser som The meny, please! What would you like to drink? I would like a Coke, please. Can I pay, please! Nästa vecka ska alla få i läxa att sköta beställningen vid ett restaurangbesök.

Pontus har tillsammans med barnen tränat klockan. En grupp byggde en klocka med hjälp av kaplastavar. Med hjälp av den tränade de sedan klockslagen. Några av barnen kan redan klockan och fick då köra övningar med digitaltid.

I måndags hade vi bokfest. Vi har ju läst 1567 sidor under fem veckor och det var verkligen något att fira. Barnen fick välja en av de böckerna de läst och fick sedan göra något ur boken i modellera. Sedan skrev de en bokrecension till sina modeller och boken. När alla var klara festade vi på glass och rån.

Trevlig helg!

Sussi och Pontus.

 

3-4:an Hajen

Så härligt när många sjunger tillsammans.. Mangon, Snäckan och Hajen har även denna vecka haft gemensam sångstund. Barnen har lärt sig texterna oerhört snabbt och sedan har det trallats på raster och eftermiddagar. Vi har även tränat nya sånger inför FN-dagen.

Vi har fortsatt med vårt tema ”forntiden”. Vi har byggt jägarstenåldershyddor av pinnar och grenar. Istället för djurhudar har vi använt tyg, men då kan det ju bli lite svårt med stabiliteten. Vi har i alla fall förstått att man behöver vara skicklig, för att bygga även enkla hyddor.  Vi har lärt oss mycket om bondestenåldern och funderat över hur de kunde lära sig så många kluriga uppfinningar. Vi ritar och målar allt som stenåldersmänniskorna kan tänkas ha haft. Det är mycket man måste veta för att rita. Bostäder, kläder djur vapen och redskap ska ju se ut som de gjorde på den tiden.

Men de mest populära övningarna i klassen är Burr och Simon says. Så fort det blir en kort stund över vill barnen att vi gör någon av dessa. Barnen får aldrig nog.

Nu kan vi inte klaga på vädret. Solen skiner och det är ordentligt varmt.
Pontus och Jessica (våra blivande fritidspedagoger) ledde lekarna på stranden när vi hade veckans idrottspass. Katt- och råttaleken inledde lektionen. Roligt att gamla lekar kommer till heders igen. Minneslekar och springtävlingar avlöste varandra. Det blev många pauser, när vi behövde dricka vatten. Barnen kämpade friskt trots värmen.

Vi fortsätter vårt arbete med kungen och betjänterna och denna vecka har vi pratat om klassens busar, m och n. Tänk alla specialregler som bara gäller dem. Det är minsann inte lätt att hålla reda på alla stavningsregler.

Veckan avslutades som vanligt med samling i salan. Denna vecka var det barnen i Snäckan som dramatiserade ”Sagan om den lilla farbrorn”.

Hälsningar

Elisabeth och Jessica

5-6 Kokosnöten

Måndagen började vi som alltid med samling i Salan och därefter gick vi in i klassrummet. Vi började med att ”värma upp” våra hjärnor med att försöka bilda så många nya ord som möjligt av ordet ”thailandsresenär”. Den som lyckades bilda flest ord var Alexandra med 41 ord.

På tisdagen var Amanda, Alexandra och Erik och bakade på Baan Café tillsammans med Pontus, en av våra lärarstuderande på skolan. De fick alla tre baka rulltårta, men de gjorde med olika fyllning; Amanda och Alexandra med banan och Erik med sylt. Rulltårtorna smakade mycket bra, enligt ”bagarna” och dess föräldrar.

De som inte bakade hade idrott med Peo. De fick börja med en uppvärmningsövning där de skulle jobba två och två. En skulle kasta ringar på ett sjömansspel och de andra skulle springa och hämta ringarna och sedan turades de om. Därefter blev det fys.övningar med olika sorters armhävningar och situps och därefter olika balansövningar.

Alex har lagat mat hos Mon den här veckan. Han fick laga kyckling med cashewnötter. Förra veckan lagade Sebastian och Mikaela mat.

Vi har gissat länder och huvudstäder på en so-lektion. Bokstäverna i länderna och huvudstäderna var huller om buller så klassens uppgift var att luska ut vad det skulle vara, t.ex. Gutalorp skulle vara Portugal och Bossanil Lissabon.

På fredagen blev bilduppgiften med konstiga substantiv klar. Ni är alla välkomna till 5-6:ans klassrum för att få veta vad blättslap, orsolin, göskaplas, spjutterflunk, vollamusk, skorvprutefix, älklon och uskarin är! När klassen blev klar med det så provade de på att rita manga. Manga tyckte flera var jättekul och kommer nog att fortsätta med det hemma.

Trevlig helg önskar 5-6:an, Sophie och Peo