Vecka 42 2007

Så här har vi haft det i förskolan

Måndag, tisdag och onsdag hade barnen ”nya fröknar”. Helena och Susanna vikarierade eftersom Jennie och Cathrine var på ”visumresa”. Det tyckte i alla fall dom ”nya fröknarna” var jätteroligt, det är en såååå mysiga barn ni har alla föräldrar.

Under vårat lilla gästspel har vi hunnit med lite av varje: Nummer ett – en massa lek så klart; allt från vilda fantasilekar med plastdjuren till turbåtar med destination Longbeach, dockor, Maxamec bygge, vattenbanor osv. osv. Vi har också gjort en rörelsesaga som handlade om Stor & Liten. Vi har läst flanosagan om den hungriga larven och pratat om hur fjärilar blir till.

Vi har arbetat vidare med bokstäver. Denna vecka jobbade också de minsta barnen med bokstäver; vi valde att jobba med den första bokstaven i det egna namnet, vi ritade, klippte och klistrade. Tisdagen avslutade vi med ett ”rörelsespel” i salan och fick samtidigt mycket motion.

Onsdagen började vi med att fira Joachim som fyllde 5 år. Vi promenerade sedan ner till stranden för att delta i samarbetsdagen. Några var modiga och valde att vara med i de blandade grupperna medan vi andra prövade de olika ”stationerna” på vårat lilla vis. Vi avslutade med bad i lagom stora vågor (läs ca 30 cm, detta tycker fröknar nämligen är lagom). Alla barnen traskade sedan hem till förskolan, duschade med slang och så knallade vi upp till Mon och fick en god lunch. På eftermiddagen blev vi först bjudna på bulle av Joachim och en stund senare bjöd lärarkandidaterna på glass i salan.

Under torsdag och fredag var ordningen återställd då Jennie och Cathrine fanns på plats igen. Under torsdagen hade de oväntat besök av en grön träd-orm på förskolegården. Cathrine, Jennie och barnen pratade mycket om den här ormen och under fredagen målade de vackra bilder av ormar.

Som vanligt har förskolan ritat, skrivit och pratat om veckans händelse.
I fredags fick dom tråkigt nog säga hej då till Isolde. Vi hoppas att hon får det bra hemma i Sverige och att vi ses snart igen.

Den här veckan har vi sjungit Tio indianer, och försökt lära oss klappramsan Fågel Fenix.

Helena, vikarie (till vardags rektor)

 

Veckan som gick i 1-2:an

Denna veckan blev lite annorlunda på grund av att flera barn var på resa eller var sjuka. Vi var bara 4 och 5 stycken i klassen och det är ju inte många. Hoppas ni är friska och tillbaka i nästa vecka! Det ju allra roligast när vi är här allesammans. Vi får dessutom en ny kompis som vi hälsar välkommen. Han heter Hugo och ska gå i åk 1. Välkommen Hugo!
Den här veckan har vi haft mycket eget arbete och alla har jobbat på jättebra med både matte och svenska.

Vi har pratat och gått igenom lite om klockan och kom plötsligt in på både det ena och det andra som timglas, kyrkklockor och gökur. Vi har diskussionsglada barn och det är roligt och lärorikt. Associationerna är många. På svenskan fick några pröva på ett nytt material: kulvagnen. Det är ett kortsystem med varierande uppgifter där var och en kan arbeta på sin nivå från de allra första stegen på läs- och skrivtrappan till mera avancerade övningar. Alla kämpade med sina uppgifter.

Onsdagens samarbetsdag föll väl ut. Det var härligt att se t ex lilla Millis lyftas av de stora grabbarna eller att gruppen kom på ett fiffigt sätt att lösa samarbetsproblemet. Alla skötte sig som vanligt mycket bra! Efter efterlängtat bad blev det dusch från vattenslang på skolgården. Det fungerade bra!

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

Så här har vi haft det i 3-7:an

Detta var sista veckan för våra tre lärarkandidater från Umeå univeristet. De avslutade sin vistelse här på Lilla Svenska Skolan med att anordna en samarbetsdag på stranden.

Även den här veckan har arbetet i 3-7:an kretsat kring Thailand. Eleverna har fortsatt sitt arbete med att ta reda på fakta om landet och att skriva om egna erfarenheter av Koh Lanta. Vi har haft besök av en ”thailärare” som har lärt oss små artighetsfraser på thailändska samt berättat om den kommande högtiden Loi Krathong som äger rum i november.

Det har blivit en del sång den här veckan både thailändska och svenska. Till hjälp har vi haft Elisabeth och ”thailäraren”. Under veckans Mattekul-lektion löste vi bl a magiska kvadrater och letade efter gömda trianglar.

Förra veckan hade klassen en bilduppgift där de skulle rita en handfamilj. Den här veckan skrev vi berättelser till våra bilder. Alla skrev så att pennan glödde. Jag har sällan skådat sådan skrivarglädje i ett klassrum.

Vår klass hade hand om fredagens samling i salan. Det blev några av våra ”handfamiljsberättelser” som fick avsluta veckans skolarbete. Under fredags samlingen tog vi, läsårets första, farväl av en omtyckt kompis. Vi hoppas att Felicia får det bra i Sverige och att vi så småningom träffas igen.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-7