Vecka 41 2018

Förskola-förskoleklass Fjärilen

Nu har vi fått in rutiner här på fjärilen. Förskolans rutiner syftar till att alla barn skall känna trygghet i förutsägbarheten under dagarna. Har man tydliga rutiner som alla känner till är det lättare att göra avsteg från vardagen. Nästan alla dagar startar vi på samma sätt och det genom en morgonsamling där eleverna får logga in sin fjäril. Vi pratar om vad dagen heter på svenska, engelska och thai. Vi försöker att gemensamt komma på vilken färg som hör till dagen.

Varje vecka har vi hittills arbetat med bokstäver och siffror. Både via pedagogiska program på nätet och även på stenciler.

Engelska har vi varje vecka med Owl. Då läser vi en bok på engelska och pratar om enkla ord och fraser.

Idrotten kör vi än så länge tillsammans med Geckobarnen, men det kommer ändras snart då fler elever börjar och nya klasser startas upp. Just nu träffas vi varje onsdag nere på stranden, ombytta till idrottskläder. Nu senast värmde vi upp med en ny lek och därefter innehöll resten av lektionen bollar. Att fånga, kasta, pricka osv är inte alltid lätt och definitivt inte i sand och med vind. Dock är barnen jätteduktiga!

Utöver detta fortsätter vi med högläsning, lek, drama, massagesaga, sångstund, ord på thai, skapande, tränar finmotorik och mycket mer.

Varma hälsningar Anna

 

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi arbetat på för fullt med våra individuella planeringar!

Vi har hunnit med massor!

Förutom det egna arbetet har vi lärt oss om grodans livscykel och gjort fina grodor.

Vi har tränat på ordklassen substantiv med olika arbetsuppgifter. Förra veckan började vi göra namnhalsband av pärlor genom att koda med datorns binära språk. Dessa gjorde vi klart på programmeringslektionen.

I torsdags åkte vi runt och tittade på olika samhällsfunktioner här på Koh Lanta. Vad behövs för att ett samhälle ska kunna fungera? Vad gör man om man blir sjuk? Finns det polis och brandkår? Hur fungerar postgången på Lanta? Vart går alla thailändska barn i skolan?

Ha en underbar helg!

Camilla och Helene

 

4-5:an Hajen

Den här veckan har eleverna haft en tuff arbetsvecka.

I tisdags åkte vi till Slow Down för att arbeta i grupper med praktisk matematik, allt för att få en bättre förståelse för geometri. Det mättes pooler, kakelplattor, elever och mycket, mycket mer. Hajarna var otroligt engagerade. Sedan gick vi tillbaka hela vägen efter stranden i mjuk sand till skolan, vilket gjorde att vi fick bra träning för benen.

I svenskan har det skrivits insändare, argumenterats och arbetat med m och n före d och t. De har fortsatt att skriva dikter. Läst i sin roman 3×20 minuter. Eleverna har även skrivit faktatexter om sin bilduppgift.

I engelskan har eleverna skrivit faktatexter och arbetat med olika kapitel i sina böcker. I grammatiken har de arbetat med have/has, is/are och regelbundna verb.

I NO har det arbetats med ljud, ljus och huden.

I SO har det ritats kartor med städer, länder, berg, skog, odlingsmark och hav med mera, både i Sverige och Europa. De har även lärt sig hur kartböcker fungerar, dess invånarantal, skalor och register.

På idrotten hade vi åter vädergudarna med oss. Den här veckan övade vi på flera av grenarna i friidrott som vi provat på. Det blev höjdhopp, längd, tresteg och kula, som fick avsluta friidrotten för den här gången.

Fredagen avslutades med att vi hade hand om samlingen i Salan. Vi läste vår hajsaga, som innehöll både dikter eleverna hade gjort och vernissage av elevernas fantastiska konstverk.

Ha en go helg önskar Hajarna och Rebecka!

 

6-9:an Kokosnöten

Den här veckan har varit en riktigt effektiv pluggvecka i kokosnöten. Eleverna har hunnit massor med jobb under veckan. De flesta av eleverna, oavsett vilken årskurs de går i, har avslutat mattekapitel den här veckan, vilket innebär matteprov. Alla elever visade genom sina prov att de behärskar de metoder och begrepp de jobbat med.

Vi har jobbat en hel del med praktisk estetiska ämnen under veckan.
Som vanligt har vi haft idrott på stranden. Den här veckan avslutade vi friidrotten, så nästa vecka startar vi upp ett nytt arbetsområde.
Vi har dragit igång slöjden för korttidseleverna. De har gjort ritningar på högtalare i bambu och börjat tillverka dessa. Flera av sofia distanseleverna har jobbat med sång och spel i musiken under veckan. De har både spelat klassiska låtar som Tom Dooley och Kookaburra med också modernare musik från bland annat Lahle. I bilden har vi jobbat med lite olika saker. Det har varit illustrationer till en bok, collage, porträtt och skulpturer i lera.

Vi har möblerat om i klassrummet under veckan och bytt platser. Både eleverna och jag tyckte det blev riktigt bra!

Nu ser vi fram emot en extra lång ledighet!

Pop kan mai!

Malin