Vecka 41 2017

Förskolan Mangofjärilen

Hej alla

På fredagen färdigställde vi tidningen Fjärilsnytt som barnen började med då Madicken gjorde en egen tidning i den bok vi läst på vilan. På morgonen hade vi Thai med Doeramon som hjälpte till med glassomröstningen. Han lärde oss två sånger på thai, en om frukt och en som var huvud, axlar, knä och tå.

På måndagen fick vi möta två nya kompisar och lära oss om bokstaven E. Vi sjöng Majas alfabetssång om eken så nu kan vi sju sånger.

Vi har lekt mycket utomhus med sand och vatten den här veckan. Det byggs vattenbanor, hus, sandgubbar och sandlyktor. På tisdagen byggde vi det på stranden och när vi skulle gå hem ropade alla nej, så vi bestämde att vi tar med frukt och går dit i nästa vecka igen. Det var speciellt kul att dekorera byggena med snäckor.

Vi pratar mycket om smaken på frukten och syrlig är en spännande smak, det är kul när ansiktet skrynklar ihop sig. Den här veckan åt vi appen, mamoang(syrlig), dtaengmoo, sapparott och farang. Vi får tre frukter varje dag så att alla kan äta något.

Muselina fick följa med Nellie, som var veckans fixare, hem och där hade det varit kul. Nellie berättade att Muselina ätit godis och sovit ensam i deras bungalow en natt.

Owl kom på besök och berättade om olika djur, han läste om wild animals och så sjöng vi ”In the djungle”.

Vår snälla rektor hade köpt massor av medicinkoppar till oss. Det har utvecklat barnens byggen på ljusbordet. Den visuella effekten (i 3D) är ännu tydligare (och annorlunda) med olika färger.

På tillsammanstiden gick vi igenom de kompistips som vi skrev tillsammans vid terminens början. Barnen fick göra det i åldersblandade grupper.

Det har varit mycket rollekar den här veckan. Affärsleken stimulerar barnen till skrivande och de hittar olika strategier för att få ihop det de önskar. Våra nya kompisar har blivit väl emot tagna i gruppen.

Tack för en härlig vecka.
Mona och Sharon

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna vecka har vi fokuserat på det traditionella skolarbetet och barnen har arbetat mycket i sina arbetsböcker.

I svenska hade ettorna som vanligt bokstavsarbete och denna vecka var det bokstaven E. Vi har även startat med veckans ord. Varje vecka kommer barnen att få lära sig stava och ljuda till vanligt förekommande ord i det svenska språket. Tvåorna har arbetat vidare i sitt svenskmaterial och där har de bland annat arbetat med att läsa brev, veckans ord samt läsförståelse.

I matte har både ettan och tvåan har arbetat med addition och subtraktion. En av tvåorna hade även statistik och sannolikhetsläran i sin mattebok. Mycket intressant.

I So denna vecka har vi fortsatt med tema Thailand som vi kommer att arbeta med lite varje vecka. Denna vecka pratade vi om skolan och valutan i Thailand.

I No och bild låg fokus på den årstiden som vi har hemma i Sverige nu, dvs. hösten. Vi har pratat om svampar och vilka som är ätliga och vilka som är giftiga samt hur djur och natur förbereder sig för den kommande vintern. Vi började med vackra höstträd i mosaik som vi kommer att fortsätta med nästa vecka.

Idrotten denna vecka hade vi i Salan och Sharon visade oss hur vi kan dansa till musik, det var både roligt och lärorikt.

Nu tar vi extra lång helg för att hedra den Thailändska kungens dödsdag, så ses vi igen på måndag.

Ha en fin helg.
Bella

 

 

3-4:an Hajen

Vi har haft Zumba (rörelse till musik) på idrotten den här veckan. Sharon ledde alla eleverna i Salan.

Eleverna har jobbat på med en mängd olika arbeten, men som gemensamt arbete den här veckan har åk 3 börjat med stenåldern. Vi såg bl.a. en film där man visade hur en stenåldersby kan ha sett ut.

Alla eleverna har skrivit om vårt besök i templet i Old Town förra veckan.

På musiken har vi tränat på att sjunga sånger i kanon och inför samlingen i Salan, som det är vi som har hand om den här veckan, så har vi även tränat på att redovisa våra faktatexter, från förra veckan, om björnen.

Några elever har jobbat mycket med digitala uppgifter som hemskolan gett dem i uppdrag att utföra, både i engelska, svenska och matte.

Ha det bra!
Nettan​

 

5-9:an Kokosbananen

Den här veckan är sista veckan vi i kokosnöten är i den här konstellationen, så vi har passat på att njuta av varandras sällskap.
Nästan alla vi elever, oavsett årskurs, har under veckan jobbat mycket med att lära känna en ny typ av text, en argumenterande text. Vi har jobbat med övningar som förbereder oss för att kunna skriva argumenterandetexter. Några av oss har nästan skrivit klart texterna, medan andra inte riktigt kommit på vad man ska skriva om ännu.

I engelskan fick vi i torsdags träna ord med hjälp av Kahoot. Vi var i små grupper och den här gången var det gruppen som kallade sig Vaneline som fick flest poäng. Men oavsett hur många poäng grupperna fick tyckte vi alla att det var riktigt kul! Muntligt har vi övat på att beskriva vägen för varandra.

Den här veckan blev våra avbilder av Barbie i naturlig storlek klara. När de var klara pratade vi om hur hon såg ut och om det verkligen skulle fungera om en människa såg ut som Barbie. Vi pratade också om skönhetsideal och att det är olika ideal beroende på var i världen man bor. Vi kopplade även detta till ett inslag i lilla aktuellt där de berättade om att man i Frankrike nu måste sätta varningstext på retuscherade bilder. Vi tyckte det var väldigt bra och önskade att det skulle vara så i alla länder.

I matten börjar de flesta av oss femmor som jobbar i boken Matteborgen vara klara med avsnitten om tal och geometri, vilket betyder att nästa vecka är det dags för prov.

Idrotten den här veckan blev ett svettigt Zumbapass i salan med Sharon!

Pop kan mai!
Malin